Jump to content


Photo

Drustvene igre


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#16 kingmaker

kingmaker
 • Members
 • 4,535 posts

Posted 14 February 2007 - 00:20

setih se sad preporuke prodavacice u knjizari da se detetu kupi drustvena igra na principu rizika, koja se zove raspad jugoslavije i ima ekpolozije po tabli i slicne morbiadarije. kaze da je deca vole.

Edited by kingmaker, 14 February 2007 - 01:39.


#17 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 14 February 2007 - 00:35

QUOTE(palchica @ 13 Feb 2007, 23:52)
ne volim shah (kakva je to drustvena igra u dvoje?)

zadjesh u park pa osmotrish dva penzosa koji igraju i njih tridesetoricu koji stoje okolo i dobacuju bisere mudrosti.

shta je taj pictionary?

QUOTE(lostfanforever @ 14 Feb 2007, 00:16)
U mom drustvu je bila najpopularnija u doba srednje skole tj. u periodu odsustvovanja iz iste. Al najveci zajeb je bio sto su ovi štreberi (koji su UVEK učili sve predmete iz dana u dan) redovno davali nekog lika iz istorije il nekog drugog predmeta za koje naravno nikad nisi cuo , jer bože moj, jos nije vreme za zakljucivanje ocena ( also known as ucenje)


imo i Nushic neshto slichno:

U naše doba nije bila poznata igra fudbala, tenisa, niti ma kojega od današnjih sportova. Mi smo tada igrali mete, robova i jenidžajes. Za mete bi se i moglo reći da je gotovo sportska igra, dok robove smo igrali ciglama i gotovo redovno svršavali tu igru po kojom razbijenom glavom. Ona treća igra, jenidžajes, ostala nam je zajedno sa alvom, bozom i doldrmom od Turaka i igrala se na taj način što bi jedan od nas na koga bi pala kocka, povio se, a ostali ga preskakali, starajući se da ga ne dodirnu nogama niti kojim drugim delom tela. Iskupili bi se nas pet i šest i stali u krug, a jedan bi odbrojavao, govoreći ove nerazumljive reči: Igis, Ipik, Ušur, Topidušur, Sojle, Manojle itd. ili ove reči: Endem, dinu, sarakatinu, sarakatika, taka, elem, belem, buf! Na koga bi pala poslednja reč "buf", taj bi morao zauzeti tursku pozu, a mi ga ostali preskakali, izgovarajući pri svakom skoku opet neke nerazumljive reči, koje su koliko ih se sećam, glasile: jenidžajes, mandžebirgebirgovac, bir mamuzlari, bir kapaklari, bir topuzlari itd. Da bi dakle mogli naučiti ona čudna istorijska imena, mi smo pali na srećnu misao da njih upotrebljavamo u igri jenidžajesa, i tako smo mesto dosađanjih reči u brojanici upotrebili ova vladajačka imena: Kleombrot, Kijaksar, Aserhedon, Senoharib, Sezostris, Taharku, Karakala, Artakserkses! I na koga bi pala ova poslednja reč Artakserkses taj je morao poviti leđa, a mi smo ga ostali preskakali i tom prilikom izgovarali ova vladarska imena: Kudurnagunta, Ćandragupta, Asurbanipal, Navukodonosar, Tiglatpalisar, Nabopolasar, Agezilaj, Amenemhat, Uzprtezen!

Na taj način mi smo spojili korisno sa lepim. Našli smo način da naučimo ova kraljevska imena, zamenili smo u igri one nepoznate reči ovim novim i vrlo milozvučnim rečima i dali prilike ovim silnim kraljevima da se i od njih može kakva korist videti.

biggrin.gif

nego, je l postoji nasha varijanta Scrabble igre?

#18 Ragnar

Ragnar
 • Members
 • 1,431 posts

Posted 14 February 2007 - 00:38

Kako sam mogao da zaboravim Zanimljive geografije.


A za mene su asocijacije ono što se igra u TV Slagalici.

#19 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 14 February 2007 - 00:42

QUOTE(Bolek @ 14 Feb 2007, 00:38)
Kako sam mogao da zaboravim Zanimljive geografije.

u, bolek, bulzaj! josh kad izvuchesh DZ pa da te bog vidi laugh.gif
i za duge dosadne chasove istorije: veshala, podmornice, chak i shah (onaj mali na magnete)

#20 ruskabajka

ruskabajka
 • Members
 • 473 posts

Posted 14 February 2007 - 00:56

jel igro neko vujakliju ?
neopisivo valjanje od smeha...

#21 palchica

palchica
 • Members
 • 1,120 posts

Posted 14 February 2007 - 01:07

QUOTE(Dunadan @ 14 Feb 2007, 00:35)
zadjesh u park pa osmotrish dva penzosa koji igraju i njih tridesetoricu koji stoje okolo i dobacuju bisere mudrosti.

shta je taj pictionary?

pa dobro, mozda cu i ja voleti shah kao drustvenu igru u tim godinama biggrin.gif

pictionary je neki qurcic sa crtanjem; ima tablu kao monopol ili covece ne ljuti se, pa se kreces po njoj pomocu kockica i izvlacis kartice, pa onda moras da crtas to sto si izvukao na kartici, a drugi da pogode... zapravo, ne znam tacno blush.gif, ovo je prica iz trece ruke, tek treba limma da nam nabavi. mozda on da objasni?

QUOTE(ruskabajka @ 14 Feb 2007, 00:56)
jel igro neko vujakliju ?
neopisivo valjanje od smeha...

uuuu, vujaklija je super!
mada ume ponekad da smori, a i zavisi dosta od mashtovitosti igraca.
hristodulo je imao sjajne momente... laugh.gif

#22 Limma

Limma
 • Members
 • 1,109 posts

Posted 14 February 2007 - 09:36

Mafije, najbolja igra ever! Malo zvuci bzvz kad objasnjavas, ali igranje je neopevana uzivancija. 13 je optimalni broj ucesnika. jedan je game master, ostalih 12 se igraju. Od toga, 4 su mafija, 1 je pandur, 1 je lekar, a ostali gradjani., s tim sto su i pandur i lekar takodje gradjani. Onda mafija "ubija" gradjane, a svi ostali pokusavaju da provale koji igraci su mafija, Dr moze da "spasi" potencijalnu zrtvu, a pandur od game mastera dobija info ko (ni)je mafija i tako pomaze gradjanima.

Pictionary
Mesavina dictionary i picture. Od 4 do 8 ljudi moze da igra. Po dvoje cine par. Izvlaci se kartica ka doje red na tvoj par. Jedan crta, drugi pogadja. Postoji 5 kategorija pojmova na svakoj kartici, ti crtas onaj koji se podudara sa bojom na koju si stao na tabli. Nekada crta samo jedan par, nekada svi koji ucestvuju (ima poseban znak na zadatku). Nema pricanja naglas (onaj koji crta), nema crtanja brojeva, znakova, slova....

#23 Maya Order

Maya Order
 • Members
 • 518 posts

Posted 14 February 2007 - 10:30

Jamb ali samo onaj od 10 kolona priznajem

Komsinica i ja smo svojevremeno spajale 2 listica od po 10 nebi li dobile 20, da nam duze druzenje traje

A volela je da krade kad ja ne vidim, nekoliko puta sam je u'vatila al' sam precutala; *ebi ga, niko nije mnogo mario za nas vid zabave il' su igrali onaj sa 4 kolone - booooring
thumbdown.gif

E da, i jedan bivsi je voleo taj dugometrazni jamb, samo on sad ima klinca od 5 godina, nesto nam i ne prilici da se jambamo mellow.gif

#24 Quizmaster

Quizmaster
 • Members
 • 1,129 posts

Posted 14 February 2007 - 10:30

U pogledu društvenih igara imam opsesivno-kompetitivni poremećaj biggrin.gif Skoro sve što ste nabrojali sam probao, bio sam na nebrojeno mnogo takmičenja, a i organizovao sam ih popriličan broj (prvenstva Srbije u kvizovci, rešavanju logičkih problema i rešavanju sudokua, internet kup za anagramiste i druga enigmatska takmičenja). Uskoro će, nadam se, da krene i Fantasy Forum Big Brother smile.gif

U lepom sećanju ostala su mi i neka takmičenja koja sam pravio u gimnaziji. Obično smo se igrali na dosadnim časovima, ali to se kasnije otelo kontroli i proširilo maltene na sve časove! Najpopularnije discipline bile su dve igre na papiru - taloženje i klijanje, pa vam ih ovom prilikom predstavljam.

Taloženje (štiri vo vrsto, četiri u nizu)

U ovoj igri bio sam nenadmašan i višestruki sam pobednik Kupa Ane Harpanj (dobio naziv po profesorki geometrije i numeričke analize tongue.gif). Igrali smo na površini 8x7, što se u taktičkom pogledu razlikuje od standardne garniture 7x6, koju su proizvodili Česi pod nazivom "Štiri vo vrsto". Mi smo tu igru zvali taloženje, što prilično dobro opisuje ono što se dešava.

U osam kolona koje su "visoke" sedam polja dva igrača naizmenično ubacuju po jedan žeton, tako da oni padaju na dno ili na žeton koji se već nalazi u toj koloni. Pobednik je igrač koji spoji četiri žetona u nekom redu, koloni ili dijagonali. Igra može da se završi i nerešeno, odnosno da cela tabla bude popunjena bez "četvorke". Razumljivo, mi nismo koristili garnituru već papir sa kvadratićima, tako što je prvi igrač upisivao ikseve, a drugi nule. Na simboličan način, ti iksevi i nule su se "taložili" u mreži 8x7, tako da je igra dobila ime taloženje.


Klijanje

Odabere se proizvoljan broj tačaka (obično od 4 do 6). Bilo koje dve tačke mogu se međusobno spojiti, uz uslov da pri tome ne bude ukrštanja linija. Na sredini linije kojom su povezane dve tačke ucrtava se nova tačka koja je "proklijala".

Tačka iz koje izviru tri linije proglašava se za mrtvu. To znači da iz neke proklijale tačke može da se povuče još samo jedna linija. Moguće je odigrati i potez da se tačka spoji sama sa sobom (kružno). Naravno, to je moguće uraditi ukoliko iz neke tačke izvire samo jedna linija ili ako još nije korišćena. Kod tog samopovezivanja takođe se na liniji mora upisati tačka koja je proklijala.

Postepeno se smanjuje broj mogućnosti za potez i igra se mora završiti, a cilj je naterati protivnika da ne može da odigra potez.

U klijanju postoji dobitnička strategija za prvog igrača, ali kad se igra sa više tačaka to je dosta komplikovano za primenu, posebno kad igrači isprepletu linije u svojevrsni lavirint. U svakom slučaju, vrlo zabavna igra.

#25 Limma

Limma
 • Members
 • 1,109 posts

Posted 14 February 2007 - 10:38

Sibice
2 ekipe po 3 igraca i 1 lik koji je sudija. Nacrta se linija i obe ekipe stanu sa njenih razlicitih strana, podjednako se udaljivsi. Unapred se dogovore koji je takmicar broj 1, ko je broj 2 i ko je broj 3 (naravno, broj clanova ekipa je neogranicen). Na vec pomenutu liniju se stavi kutija sibica. Svi stanu na gotovs, sudija vikne neki broj i onda igraci koji nose taj broj, zalecu se do crte, pokusavajuci da uzmu kutiju. Ako je neko brzi, to je ok, ali ako stignu u isto vreme, nastaje zabava. Naime, da bi uzeo sibicu i osvojio poen, protivnicki igrac ne sme da te pipne. Pri tom niko ne sme da nogom predje crtu, kao ni bilo kojim delom tela da dotakne tudji teren, ali smes da se "pruzas" preko crte, dok god si u vazduhu.
Warning - za one bez kondicije, upala misica zagarantovana

#26 Limma

Limma
 • Members
 • 1,109 posts

Posted 14 February 2007 - 10:39

QUOTE(Quizmaster @ 14 Feb 2007, 10:30)
U pogledu društvenih igara imam opsesivno-kompetitivni poremećaj


Takodje

#27 Limma

Limma
 • Members
 • 1,109 posts

Posted 14 February 2007 - 10:43

Svinjice

Ne znam pravi naziv igre, tako je mi zovemo. Postoji posebna garnitura, cine je dve male svinjice (kako i sam naziv igre kaze wink.gif ) i one se bacaju kao kockice. Svaka kombinacija njihovog pada (ma ledja, levi, desni bok...) nosi odredjeni broj poena, s tim sto kad obe padnu na ledja vracate se na 0.

#28 Quizmaster

Quizmaster
 • Members
 • 1,129 posts

Posted 14 February 2007 - 10:56

QUOTE(Maya586 @ 14 Feb 2007, 10:30)
Jamb ali samo onaj od 10 kolona priznajem

Komsinica i ja smo svojevremeno spajale 2 listica od po 10 nebi li dobile 20, da nam duze druzenje traje

A volela je da krade kad ja ne vidim, nekoliko puta sam je u'vatila al' sam precutala; *ebi ga, niko nije mnogo mario za nas vid zabave il' su igrali onaj sa 4 kolone - booooring
thumbdown.gif

E da, i jedan bivsi je voleo taj dugometrazni jamb, samo on sad ima klinca od 5 godina, nesto nam i ne prilici da se jambamo  mellow.gifMislim da je najkvalitetniji za igru jamb sa šest kockica u pet kolona (peta kolona je ručna). Igrači imaju dovoljno prostora za strategiju, čime se smanjuje udeo sreće koji je prisutan u igri sa četiri kolone. Jamb sa šest kockica i pet kolona ne traje jako dugo i nema kolona koje preterano olakšavaju igranje i kvare kvalitet partije. Opet, neko voli baš te kolone od sredine nagore, teledirigovane kolone blink.gif i slične izmišljotine, za koje smatram da su nepotrebne.

Od običnog jamba sa četiri kolone mnogo je interesantniji i dupli jamb (2x četiri kolone), koji pruža više taktičkih mogućnosti.

I da, mrzim jamb sa trilingom dry.gif

#29 dudi

dudi
 • Members
 • 173 posts

Posted 14 February 2007 - 14:57

QUOTE(Dunadan @ 13 Feb 2007, 22:57)
3. karte. kanasta heart.gif i remi ako nema zainteresiranih za kanastu. pokushala da uchim preferans al spektakularno podbacila. pasijans volem da slazem, al dobro, to ne spada pod definiciju drushtvenih igara. igrala i belu davnih dana, al nakon tog letovanja nisam naishla ni na jednu osobu koja zna da je igra.
Sprdas se??? Igras belu???
Najbolja igra kartama ikada. Steta samo sto jako malo ljudi zna da igra ovu igru.
Ako tri puta godisnje skupim jos tri coveka za belu ja sam srecan covek.

Pozdrav

#30 ivic

ivic
 • Members
 • 96 posts

Posted 14 February 2007 - 17:29

Sifre
2 ekipe od 3+ igraca, toliko i papirica , na samo jednom pise zagonetni predmet. Vlasnici papirica odgovaraju sa da ili ne ( da li staje u mali dzep farmerki, da li se kupuje u Centrisu) uz pomoc prethodno ustanovljene sifre (popularno uvlacenje dima za potvrdan odgovor odbaceno zbog bata Rake u najavi). Ovi drugi pogadjaju kod koga je papiric, i, ako su narocito spretni, koja je sifra. Sad kad citam ni meni nis’ nije jasno, ako neko zna bolje da objasni, evo