Jump to content


Photo

Pripremanje divljači


  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#16 radele

radele
  • Members
  • 610 posts

Posted 23 January 2007 - 03:35

aj iz glave vam dajem recept za srneca ledja u marsala sosu...

meso se spakuje u PAC.kao sto je momak gore spomenuo da je baka bla bla e sad nije rekao kako se on sprema:

Kuvani:voda povrce zacini..sargarepa,pastrnak,persunov koren,celerov koren,i crni luk se ociste,operu pa se iseku na kolutove,a samo se luk sece na rebarca...i sada krece laganica.povrce se stavlja u posudu sa vodom da se kuva sa sve lovorom,biberom u zrnu,sircetom i belim vinom...kuvanje bi trebalo da traje jedan sat,ne vise.zatim se ohladi i u njega se stavi meso i to odstoji 3 do 4 dana...

Sirovi:sve isto za povrce odozgo samo sto se dodaju kisele jabuke ili pomorandze,i dodaje se belo vino.u posudu se stave trupovi divljaci(u ovom slucaju srneca ledja)i dodaju se namirnice,nalije se vinom i odstoji 1 do 2 dana.


Pripremanje


slanina g:oko jedan deo slanine se isece na stapice(bez kozure)1-1.5cm a ostatak na sitniju parcad

srnece meso sa kostima:spreme se u pac-u a posle toga se spikuju(naprave se male rupe u razmaku od 2-3cm i naizmenicno se dodaje slanina,kiseli krastavci,sargarepa)

luk:rebarca

pastrnak:kolutove

kisele jabuke:kriske

persun(koren):kolutove

celera(koren):kolutove

paradajz pire,fond(ili voda),fond od divljaci,demi glas,marsala vino,brusnice,secer,sok od limuna,sok od kompota,dzem,senf


uh....aj sad dalje....


spikovana srneca ledja se posole i pobrasnjave i laganica se malo proprze...ne mnogo...do dukat zute boje sto bi rekla profesorka...

u tu masnocu dodaje se sve ono sto smo spremili od povrca+biber+lovor.kada sve omeksa oko 30%(ni slucajno manje ni slucajno vise tongue.gif )dodaje se brasno i kriske jabuka...kada brasno postane svetlo braon dodaje se paradajz pire i zalije se fondom,fondom od divljaci,demi glasom i tako malo izbleji...takodjer mesate sve vreme...kad se to iskuliralo par minuta dodaje se u onu posudu gde ste ostavili srneca ledja.tada se dodaje vino i poklapa se i ostavlja se da se dinsta.povremeno se mesa i dodaje fond ako dodje do veceg isparavanja...

kad meso omeksa 80% vadi se ponovo u neku drugu posudu a onu prvu vracamo na plotnu do tacke kuvanja.tada se smanji temperatura da lagano kuva i dodajemo uz stalno mesanje klajster(brasno i voda).e a posle toga dodajemo sok od kompota,limuna,dzem,vino,ostatke demi glasa i fonda od divljaci(a da,zaboravio sam da napisem da gore prvo podelite ove fondove na dve polovine(ups)),brusnice,secer,senf.gustina se odredjuje dodavanjem fonda.kada se to skuva propasirate a zatim sa povrsine odstraniti masnocu kako bi bila glatka(e ovo ni ja ne razumem ali sta ce mo,idemo dalje!!!)

dodinstavanje mozete da vrsite samo sosa a mozete i ledja da stavite u taj isti pa tako,ali sve jedno je.

za serviranje me nemojte pitati jer cu morati da crtam a to ni ja a ni vi ne zelimo u ovom trenutku....

Prijatno!

Edited by radele, 23 January 2007 - 03:42.


#17 Kinik

Kinik
  • Members
  • 19,328 posts

Posted 24 January 2007 - 02:23

...

BUT DIVLJE SVINJE SA PEKMEZOM OD SIPURAKA
--------------------------------------------------------------------

Meso divlje svinje mora biti pregledano kod veterinara!

- Očistiti but divlje svinje od opnica, pažljivo oprati, natrljati smesom soli, crnog bibera i isitnjenih bobica kleke. U pogodnu duguljastu duboku posudu, sipati crno vino (pola vino pola voda!), dodati nasečen luk, lovorov list, staviti but i kuvati dok je napola gotov. atim but staviti u poluduboku posudu sa zagrejanim uljem, dodati nekoliko kašika bujona od kuvanja, peći u pećnici dok se ne pojavi zlatna korica na mesu. Tokom pečenja, ako je potrebno, dodavati bujon u kome se kuvao but.

- But pažljivo izvaditi. U sok od pečenja dodati brašno, džem od šipurka. Kad proključa, dodati prema ukusu malo šećera i soka od limuna.

- Sos preliti u odgovarajuću posudu i staviti pečen but.

Knedle od suvih zemički:

- Suve (stare) zemičke izrednati (250 g), dodati 1 čašu mleka, 70 g putera i 3 jaja, posoliti i narendati muškatni orah. Umesiti testo. Nakvasiti lanenu salvetu u hladnoj vodi, ocediti, namazati uljem. Uvaljati testo u obliku kobasice, zaviti (labavo) u salvetu, da tokom kuvanja naraste, krajeve salvete zavezati kuvarskim koncem (pamucni konac). Kuvati u velikoj količini slane vode 30-40 min, okrenuti 2-3 puta. Izvaditi iz salvete i odmah seći na kriške tankim čvrstim koncem.

- Uz meso ponuditi knedle, neku salatu od kiselkastog povrća, gusti vocni kompot (dinstane suve šljive, smokve, 1-2 urme, sa malo cimeta i 1-2 zrncem karanfilića)
Uz ovo jelo dobra su jaka, crna vina.

(but divlje svinje 1-1,2 kg, 100 g putera, 1 crni luk, 1 kašičica crnog mlevenog bibera, 2 supene kašike isitnjenih bobica kleke, 1-2 lovorova lista, sok pola limuna, 3-4 kašičice džema od šipurka, 1 kašičica brašna, 1/2 l vode i 1/2 l suvog crnog vina).

===========================================================

MESO DIVLJE SVINJE SA KARIJEM I ORASIMA
------------------------------------------------------------

Meso divlje svinje mora biti pregledano kod veterinara!

- Meso iseći na kocke 4 x 4 cm, posoliti, pobiberiti, ispržiti na ulju dok sok ne počne da se cedi. Zatim dodati prašak karija, usitnjene kajenske papričice (paziti - jako ljuta!), sok od limuna. Ispržiti sa svih strana, dodati luk i orahe. Dobro izmešati, dodati govedji bujon (može od kocke) i dinstati dok nije gotovo. Ako je potrebno - dodavati bujon. U sok od pečenja dodati malo prezli, i vrlo malo - cimeta.

Garnirung:
- Pirinač sa klinčićem, salata od kiselih krastavaca, salata od kiselog kupusa.
Može i gusti kompot od kajsija ili krušaka.

Uz jelo ponuditi dobro, jako crno vino.

(meso divlje svinje 1-1,2 kg bez kostiju (plećka, od buta, krmenadle), 100 g masnoće (putera, masti, slanine), 1 glavica narendanog crnog luka, 2 supene kašike mlevenih oraha, govedji bujon, 1 čajna kašičica karija, sitnjenu kajensku papričicu na vrh noža (jako ljuta!), sok 1 limuna, 1/2 kašičice cimeta, 1-2 supene kašike prezli).

=====================================================

JAREBICE U SOSU OD CRNE RIBIZLE
-----------------------------------------------------

(1 jarebica - jedan gost)

- Očerupane, očišćene od iznutrica jarebice pažljivo oprati, posoliti, uviti u tanke listove dimljene mesnate slanine, povezati kuvarskim koncem (od pamuka), staviti u tiganj sa rastopljenim puterom, dodati crni biber i peći, dodavši malo vode.

- Odvojeno skuvati crne ribizle u vinu, dodati šećer, cimet, koricu limuna, malo želea od crne ribizle. Dodati malo brašna, prema ukusu posoliti i/ili pošećeriti, pomešati sa sokom od pečenih jarebica.

- Gotov sos sipati u posudu i dodati na 4 komada isečene jarebice.

- Služiti sa sveže pečenim kiflicama, barenim krompirom.
Vino - lagano crno. Moze i ohladjen roze.

(za 2 jarebice - 100 g slanine, 100 g putera, 300 g sveže crne ribizle, supena kašika želea o crne ribizle, 1 kašičica sećera, 6 zrna crnog bibera, 1 koricu cimeta, 2 korice limuna, 2 dl crnog suvog vina, 1 kašičica brašna, so i biber prema zelji).

=================================================

PIRJANE PREPELICE
------------------------------

(1 prepelica - jedan gost)

- Prepelice pažljivo očerupati, očistiti, oprati i obrisati. Posoliti i pobiberiti. Omotati liskama slanine, zavezati kuvarskim koncem.

- Zagrejati 2 kašike ulja i pržiti prepelice 10 min, izvaditi i ostaviti na toplom.

- Suvo groždje oprati, ocediti, luk oljuštiti, naseckati na sitne kockice i propržiti na ostalom ulju.

- Stavite u 1 dl vode suvo groždje, piment (najkvirc, biber sa Jamajke, "allspice") i 1 dl vina. Prokuvajte i posolite. Smanjite vatru, kuvajte 20 min. Propasirajte.

- Prepelice kuvajte u umaku 20 min.

- Beli luk oljuštite, naseckajte, sa preostalom 1/3 luka propržite na ulju. Umešajte šafran i rižu i pirjajte 20 min. (kao rizotto)

Uz ovo jelo je najbolje poslužiti ohladjeno "Vinho Verde".

(prepelica, so, beli biber, 100 g mesnate dimljene slanine, ulje, 60 g svetlog suvog groždja, 3 glavice luka, 4 zrna pimenta, 1 dl slatkog belog vina /Sauternes/, 1 češanj belog luka, 200 g pirinča, 3/4 kokošije juhe

=================================================

SRNEĆI MEDALJONI S VIŠNJAMA — Medaillons de chevreuil aux cerises

Za 6 osoba:
12 srnećih medaljona po 60 do 70 g,
600 g višanja bez koštica,
2 dcl crnog vina,
parčence cimeta,
7- 8 g skroba u prahu,
75 g maslaca,
3 dcl umaka od bibera,
600 g okruglih kroketa od krompira,

- Medaljone isečemo iz leđnih fileta tako da budu debeli i okrugli, posolimo ih, ispržimo (6 do 7 minuta), pa ih u obliku venca položimo na okruglu činiju.

- Višnje poširamo u crnom vinu s cimetom i malo šećera, izvadimo i ocedimo, pustimo da sok ukuva, dodamo skrob u prahu, procedimo i prelijemo preko višanja.

- Zatim višnje stavimo u sredinu venca od medaljona na ciniji, medaljone prelijemo tankim slojem umaka, a ostatak umaka, krokete od krompira i Waldorf salatu služimo odvojeno.

Waldorf salata
Za 6 osoba:
300 g celerovog korena (mladog)
300 g jabuke (nakisele)
75 g svezih lesnika (oljustenih)
300 g majoneza
sok od pola limuna

- Celer isecemo na kockice, poparimo vrelom vodom 1 min, isperemo hladnom vodom i ocedimo
- Izmesamo sa jabukama (oljustenim i iseckanim na kockice
- 1 sat mariniramo sa limunovim sokom i malo soli
- Pomesamo sa majonezom i pospemo lesnicima isecenim na listice

Salatu sluzimo veoma hladnu.
(po zelji celer i jabuke se mogu iseci na tanke rezance)

Vino. (Huh!)
Uz ovakva skupa, klasicna jela ide i odgovarajuce vino.
Najbolje je potraziti savet od strucnjaka u skupoj prodavnici ili od nekog iskusnog poznavaoca.

Klasicna preporuka je - "teska crna vina".
Pa, recimo, neki "burgundac" - Cote de Nuits, "Gevrey Chambertin".
Ili neki "bordo".

===========================================

PAPPARDELLE AL CINGHIALE
/papardele sa sosom od mesa divlje svinje/

Pappardelle al Cinghiale is a tasty course, typical Sienese cooking.
It's pasta homemade in a wild boar sauce.

Pasta:
4 eggs
14 ounces (400 grams) flour

Wild boar sauce:
2 onions, chopped
1 sprig rosemary
1 stalk celery, chopped
Olive oil
10 1/2 ounces (300 grams) tomatoes, chopped
14 ounces (400 grams) wild boar meat, minced
Freshly grated nutmeg

Mix together the flour and eggs until a dough is formed.
Knead the dough until it springs back when pushed with your finger, about 10 minutes.
Cover and let rest for 30 minutes.

Roll out the pasta with a pasta machine, or a rolling pin until it is 1/16-inch thick.
Cut into 3/4-inch wide ribbons. Cook until al dente in boiling, salted water, about 2 to 3 minutes.

Saute onions, rosemary, and celery in olive oil until soft and starting to color.
Add tomatoes, wild boar, and grated nutmeg. Cook until the boar meat is cooked through and the mixture reduces to a sauce consistency, about 10 to 15 minutes. Drain the pasta and add to the sauce.
Toss until the pasta is well coated.

============================================

KOTLETI OD PRASETA DIVLJE SVINJE MARKO
/Cotelettes de marcassin Saint-Marc/

Za 6 osoba: 12 kotleta od praseta divlje svinje,
2 dcl belog vina,
1 šargarepa i glavica crnog luka,
malo majčine dušice
1 lovorov listić
malo peršuna
2 dcl sirćeta
150 g slanine za špikovanje
1 dcl ulja
40 g maslaca
1/2 l umaka od bibera
1 kg kestena
50 g badema.

Kotleti se prže 7 do 8 minuta.

- Lepo pripremljene kotlete stavimo na 24 sata u marinat od belog vina, sirćeta, luka i šargarepe isečene na kolutove, peršuna, majčine dušice, lovorovog lista i nekoliko zrna bibera.

- Kotlete zatim dobro obrišemo, svaki kotlet špikujemo sa po dve do tri trake slanine, propržimo na ulju i maslacu, pa do kraja pečemo u pećnici.

- Kad su gotovi, poređamo ih na okruglu činiju, prelijemo ovlaš umakom od bibera kome smo dodali isečene pržene bademe, a u sredinu činije stavimo hrpicu kroketa od kestena.

...

#18 radele

radele
  • Members
  • 610 posts

Posted 24 January 2007 - 03:40

e pa u cemu je tajna recepta ako ga copy/paste sa interneta...mislim ako ne znas neki recept nemoj da ga pises...nekako sam uvredjen ?...ne znam zasto ali eto...

#19 Kinik

Kinik
  • Members
  • 19,328 posts

Posted 24 January 2007 - 05:35

...

Zec na "kinichki" nacin
Nekad

Napraviti plan za neku novembarsku 2-3 nedelju.
Uzeti na poslu 10 zimskih dana odmora - kad niko ne uzima (mrzim leto i znojenje!).
Zamoliti nekog od rodbine da zalozi kucu jedno 2-3 dana pred dolazak.
Pripremiti auto - staviti gume sa zimskim kramponima.
Utovariti familiju - Darling #2, cerku, pastorka - poneti neke stvari od leta i lagano otperjati do planinske. roditeljske, vikendice.

Poukljucivati sve - struju / vodu.
Lopatati nekoliko sati sneg oko kuce - sve staze. Sa strane, u sneg, zabosti bocu vodke.
Napraviti, stosa radi, neke "smene za donosenje drva / uglja", kad mladjarija posle zvonca / buzzera na satu vice: tata, - drva / ugalj! (koja na sankama, mostly, vozi "cale", dok ih oni radosno prevrcu - pa se u kucu unese barem pola tone snega.) Ako je "cale" raspolozen obicno ih mine kupanje u snegu.
Ponekad - ne.

I onda posle vecere, umotani u debele frotire, rumeni, sede pored zazarene peci / kamina veselo otpuhujuci caj iz solja, gledaju kako im se "cale" pretvara u "lovca".
Ciscenje pusaka, miris "Balistola", pregledavanje municije, nozekanja, ostale opreme.
Pa onda tovarenje na ledja i uz hihotanje nosenje na gornji sprat.

Posle cega Darling #2 pita - pa neces valjda, stvarno, da ih vodis u lov?
Samo bih odgovorio - ma pusti to sto su me zamolili da ih probudim u "pola_chetiri!".
To je cista zahebancija.
I sa nekom casom vina i cigaretom izadjem pred kucu.

Mislim, sav se pretvoris u "lovca". Gledas u zvezde, skoro da onjuskujes vazduh - odakle duva vetar: hoce li biti "juzina" / korica na snegu? Ili pred jutro padne snezic?

Interesantno je kako se kod gradskog coveka posle samo par sezona odlaska u planinu bude svi civilizacijski atavizmi. Skoro neosetno / neprimetno pratis prognozu vremena, zveras u zvezde, osluskujes vetar, gledas kuda vetar nosi dim iz dimnjaka, laju li seoski / lovacki kucici?

Uvek kad bih dosao u vikendicu, - obisao bih nekoliko gonichkih klijenata u susedstvu - svakom doneo neku poslasticu, blago se "ispricao", pustio ga sa lanca i ponovo vezao, video kome je lanac kratak, kome fali seno u kucici (hladno mu je), video "nove" / setio se "starih" (cudno je kako je zivot lovackog psa / gonicha - kratak).

Svratio do njihovih gazda na kafu, cigar ili pice. Raspitao se - a gde cemo sutra?
I tako, u neko mrklo jutro, cujem lavez pasa. Pomislim, - hebote, pa isuvise je rano.
Mislim, ustajanje u 4 ujutro, u planini, kad mraz pichi, vetar duva, - pa to je greota prema zivom stvoru.
A i oni gonici, skroz drhtavi, - ne znaju sta bi pre - da jurnu u shumu, ili da ti se petljaju oko nogu, siromasci.
Pa ih blago surovo guras od sebe - idi, trazi!

Normalno, nisam ustao u ranu zoru, normalno da su ovi moji maloletni "lovci" prebivali u totalnoj spavackoj komi. Normalno da sam cuo gonice kako uz lavez shpartaju prema brdu, preko puta vikendice. Pa u nekih 06h - tishina, i u 07h, i u 08h. Pomislim, - sad su lovci napravili citav krug, ledena korica je omeksala, sve ono od zercova sto je ujutro sedelo tvrdo u nekoj "logi", mozda se prevari i krene u suprotnom pravcu?

I probudim moje "kucne lovce". Nix umivanje sapunom, nix "zubna pasta". Kao, izvedem ih pred kucu i kazem - kao Indijanci - samo snegom, - inace ima zercovi da vas nanjuse. Oni jadnici poverovali, trljaju gubice i lisca snegom, Darling #2 me muva sa ledja - kako ti nije zao?
Nije, bre! Sta fali malo lovacke zahebancije?

Pa se posle nekog dorucka - hleba i caja opremimo i u koloni po jedan, iza mene - krenemo niz rub nekog sumarka. Gde sam strogo rekao - ja korak - vi korak. Ja stojim - vi stojite. Niko ne prica. Svi samo slusaju. Kad je nesto bitno - dizem lagano ruku! Pogledam ih krisom - oci ko soljice za kafu! Pomislim u sebi, - ovo je interesantno; eto ja, na primer, znam - ulovicemo zeca, ali otkud kod njih tolika paznja i skoncentrisanost?

Mislim da sam vec pisao o tome, ali stvar se zavrsila jednostavno - zeka je junacki poginuo.
Lovci napravili krug, poceli da se vracaju i on, nesretnik, djipio iz "loge" i krenuo u suprotnom pravcu. niz padinu, u susret nama. A mi sa jednom sjajnom dvanaesticom "Berettom", belgijskom municijom, na rubu nekog shumarka samo gledamo kako kasa / petlja prema nama.

Paf!
Siromashak se samo preturio!

Gde oni moji "domaci lovci" jurnu nizbrdo ko' terijeri, pograbe ga za ushesa i viknu - jaoj, sto je velik!
I veselo se uspentraju uzbrdo.
Darling #2 nije verovala da smo se vratili iz lova za jedan sat i sve sa povecim zekonjom.
Normalno, moje lovacko drustvo se smejalo - hebote, ganjamo zercova par sati po mrazu, - a Kinik ga, skoro pred kucom, - jednim metkom sredio!

E sad, da ova moja mladjarija shvati kako nema zezanja - pravac "tranziranje". I surova nozekanja.
Posle par lovackih manipulacija - zeca na kuku. Nozekanja - pa svakom po zadnja shapica - "za srecu".
No, shapica mora da se stavi u hladan pepeo, ostane vise dana, tj, - da se mumificira.
Prednje shape, ushesa - to je za komsijske goniche.
Repic - za ceru.

I posle toga plasticna posuda, dranje koze, ciscenje utrobe, nosenje u kucu. Sa ociglednom nastavom - ovo je butic, ovo pecenka, ovo lopatica, ovo je zecji loj (to dajemo nekom seoskom liku koji pravi raznorazne meleme), ovako se pazljivo iseca "zhuch" - i pokaze smaragd velicine nokta na malom prstu.

'Bem li ga, na pucanj je Darling #2 pristavila za "pac".

========================================================

- Naseckati ociscenu vecu shargarepu, veci koren persuna, veci paskrnat i jedno 1/2 korena celera na kolutove / plocice.
- 1-2 glavice crnog luka iseci na povece / podeblje kolutove.
- Uzeti 2-3 cena oljustenog belog luka.
- Dodati 2-3 poveca lista lovora.
- 10-20 zrna kleke, 10-20 zrna crnog bibera, 10 zrna korijandera, 5 zrna karanfilica.
- 2-3 lista zhalfije, prstohvat "majcine dusice", 1/2 veze lista persuna, 1/2 veze lista celera (smrznuta).
- Kasicicu soli.
- Kasicicu secera.
- Vodu.

Sve dobro uzavriti, dok povrce ne omeksa - neka vri na tihoj vatri.
Jedno 5-10 minuta pred kraj sipati litar dobrog crnog vina.
Ohladiti.

Prethodno istranziranog i dobro pregledanog zeca (na svaku "anomaliju" meso se kompletno baca!): glavudzu, vratni deo, butice, plecke, pechenku / ledja (podeljena popreko na dva komada), "paufleke" (rebarca & trbusinu) i iznutrice: srce, dzigerice, bubce (ostalo se daje gonichima) potopiti u ohladjen "pac".
Da na hladnom odstoje najmanje 24h, uz povremeno okretanje.

Obavezno pazljivo pregledati zeca - ima li olovnih "dramlija", - hm, gde je primio pogodak. Btw, - zubari su skupi.
To se vidi lako - obicno je crna rupica, koja se "izbunari" celicnom iglom sa kukicom na kraju. Kod slabijih lovaca (vise pogodaka) moze da bude i neprijatno, kod ovih drugih - ponekad se samo nadje jedna olovna kuglica. Mostly, u planini (zbog hladnog vazduha) to je olovna kugla 4mm, u dolini moze biti i 3 / 2mm.

I tako, stigli smo do zecjeg mesa koje je bilo u pacu 24 - 48h.

Sve se procedi kroz djevdjir. Meso se odvadi, povrce sacuva.

Uzme se zecje meso - doda povrce iz "paca", dodaju svezi zacini (stari se odvade) doda se voda (da blago prekrije meso), lonac / sherpa zatvori i pusti da shishti jedno 15-20 minuta (divljac ume da bude "tvrda").
Skloni se na stranu, otvori - bocne viljuskom.
Sad, ovo je trenutak istine / iskustva - oseti se dali je meso meko / gotovo?

U drugoj, sirokoj i plosnatoj sherpi sa debelim dnom preprzi se dobra mesnata, dimljena slanina ("zlatiborska" ili neka "pancheta" / moze i neka shunka, komadic-dva prshute / prosciutto-a pravi chudo!) - dodaju se dva luka, meso i lagano zarumeni sa obe strane. Zatim se doda propasirano povrce u obliku sosa iz "paca" i svezi paradajz - oljusten, bez soka i semenki. Normalno - uz to idu svi zacini: lovor, kleka, biber, karanfilic i tek negde pred kraj - doda se 1dl kvalitetnog crnog vina a ko voli egzotiku 1 dl sherryja.
Poklopi se i lagano upari do neke mekosti.
Ne previse dugo.

Meso se stavi na duguljasti tanjir, gusti sos oko njega, ukrasi se onim "cherry" mini-paradajzom.

Uz to se posluze "lovacke kinichke" knedle.
Mislim lovachke knedle (brasno, stari hleb, jaje, slaninica, persun, biber, mushkatni orah - velicine oraha ukuvanih u slanoj vodi) kao i obicno, - samo sto je moj dodatak - sitne kockice jako uprzenih, do hrskavosti - lisicarki / ili vrganja.

U posebnoj posudi jedno 2-3 vrste gorkih, lisnatih, raznobojnih salata.
A moze i kockice nekogi sira sa "pestom" - zacinskim svezim zelenisem i vise vrsta oraha (orah / lesnik).

I neko jako dobro crno vino.
U kolicinama.

Darling #2 bi obicno deci, za dezert, pripremila "Creme Caramel au Cafe".
(Ja ne volim slatkise).

...

Edited by Kinik, 24 January 2007 - 05:38.


#20 tarana

tarana
  • Members
  • 387 posts

Posted 25 January 2007 - 14:00

svaka čast majstore.
uživo sam u priči.

#21 radele

radele
  • Members
  • 610 posts

Posted 26 January 2007 - 01:33

upravo...izvanredan dozivljaj pomesan sa kulinarskim specijalitetom...izvanredno!

kad bi se samo svaki recept pisao na ovaj nacin gde bi bio kraj kulinarstva?biggrin.gif

bio bih suvise sebican kada ne bih podelio crveni kupus sa jabukama kao predjelo za bilo koje jelo od divljaci:

Crveni kupus se prvo isece na pola,pa cim se izvadi koren isece se na rezance(zilijen da se izrazim pravilnom terminologijom:D).da ne bi pocrneo,cuva se u posudi i poprska se limunovim sokom.

Crni luk se isece sitno.

Kisele jabuke se oljuste i iseku na kriske(bez semena)

u jednoj posudi se otopi puter i tu se doda luk koji se uprzava dok ne postane mekan.kada omeksa dodaje se kupus,promesa se i posuda se poklopi i ostavlja se da dinsta na nesto jacoj temperaturi,uz povremeno mesanje.

za vreme dinstanja valja posoliti(po zelji i ukusu)i doda se limunov sok i sirce(takodje po ukusu smile.gif).kada kupus omeksa oko 80% dodaju se jabuke i nastavi se dinstanje,ovaj put lagano.kada je kupus pri kraju dodaje se ostatak limunovog soka i sirceta posle cega slobodno sklonite posudu sa grejnog tela...

nadam se da ce nekome ovo predjelo dobro doci.ako ne uz nekog vazana za divljac, onda uz bar neko drugo jelo wink.gif

#22 tarana

tarana
  • Members
  • 387 posts

Posted 26 January 2007 - 14:55

ja ću danas da pravim kunića u prelivu od čokolade.
u originalnom recopisu nema ljutiša u sosu, al planiram da dodam čili.
iskreno, stra me kako će ispasti...tolku ekstravaganciju još nisam konzumiro...

#23 tarana

tarana
  • Members
  • 387 posts

Posted 29 January 2007 - 10:16

dakle, prilična zayebancija a efekat nula.
začini se zeka u komadima, pa odstoji malo.
malko pančete se proprži, izvadi a u mas doda lukac.
lukac se ovlaš izdinsta a zeka propeče.
sjedini se zeka sa slaninom i lukcem, doda 2-3 kašike limunovog zoka, natre 30-40g čokolade i malko belog luka. nalije se vodom pa krčka.
na kraju gustin il brašno.

esencijalni ukus je kiselo.čokolada se ne oseća kolko sam očekivo a sveukupan ukus je totalni promašaj.lepša polovina kaže da je lepo, al ja mislim da laže.
ni vino mi se nije pilo posle.
moro sam na silu.

#24 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 29 January 2007 - 14:34

QUOTE(tarana @ 29 Jan 2007, 09:16)
dakle, prilična zayebancija a efekat nula.
začini se zeka u komadima, pa odstoji malo.
malko pančete se proprži, izvadi a u mas doda lukac.
lukac se ovlaš izdinsta a zeka propeče.
sjedini se zeka sa slaninom i lukcem, doda 2-3 kašike limunovog zoka, natre 30-40g čokolade i malko belog luka. nalije se vodom pa krčka.
na kraju gustin il brašno.

esencijalni ukus je kiselo.čokolada se ne oseća kolko sam očekivo a sveukupan ukus je totalni promašaj.lepša polovina kaže da je lepo, al ja mislim da laže.
ni vino mi se nije pilo posle.
moro sam na silu.



bolje da si razdvojio, prvo dinstani zeka pa vino pa toblerone

#25 tarana

tarana
  • Members
  • 387 posts

Posted 30 January 2007 - 09:20

nije mi đavo dao mira. sad.gif
bilo je il zeka u vinu il zeka u čokoladi.
i taman da odustanem, jerbo da to u čokoladi valja, valjda bi se neko setio po kafanama da turi u meni, nazovem dotičnog i ona se oduševi.

#26 yossarian

yossarian
  • Members
  • 2,431 posts

Posted 20 February 2007 - 15:58

QUOTE(tarana @ 30 Jan 2007, 09:20)
nije mi đavo dao mira.  sad.gif
bilo je il zeka u vinu il zeka u čokoladi.
i taman da odustanem, jerbo da to u čokoladi valja, valjda bi se neko setio po kafanama da turi u meni, nazovem dotičnog i ona se oduševi.

A koju čokoladu si koristio? Nadam se onu tamnu, skoro crnu, gorku, za kuvanje. Neko od mojih poznanika je jednom prilikom skuvao neka južnoamerička jela, uz koje su išli i neki sosovi od čokolade. Malo čudno, ukus je bio u redu, ali se nešto baš nisam oduševio.

Uvek glasam za vino, ne tvom mestu se ni za tren ne bih kolebao. smile.gif