...
Zec na "kinichki" nacinNekad
Napraviti plan za neku novembarsku 2-3 nedelju.
Uzeti na poslu 10 zimskih dana odmora - kad niko ne uzima (mrzim leto i znojenje!).
Zamoliti nekog od rodbine da zalozi kucu jedno 2-3 dana pred dolazak.
Pripremiti auto - staviti gume sa zimskim kramponima.
Utovariti familiju - Darling #2, cerku, pastorka - poneti neke stvari od leta i lagano otperjati do planinske. roditeljske, vikendice.
Poukljucivati sve - struju / vodu.
Lopatati nekoliko sati sneg oko kuce - sve staze. Sa strane, u sneg, zabosti bocu vodke.
Napraviti, stosa radi, neke "smene za donosenje drva / uglja", kad mladjarija posle zvonca / buzzera na satu vice: tata, - drva / ugalj! (koja na sankama, mostly, vozi "cale", dok ih oni radosno prevrcu - pa se u kucu unese barem pola tone snega.) Ako je "cale" raspolozen obicno ih mine kupanje u snegu.
Ponekad - ne.
I onda posle vecere, umotani u debele frotire, rumeni, sede pored zazarene peci / kamina veselo otpuhujuci caj iz solja, gledaju kako im se "cale" pretvara u "lovca".
Ciscenje pusaka, miris "Balistola", pregledavanje municije, nozekanja, ostale opreme.
Pa onda tovarenje na ledja i uz hihotanje nosenje na gornji sprat.
Posle cega Darling #2 pita - pa neces valjda, stvarno, da ih vodis u lov?
Samo bih odgovorio - ma pusti to sto su me zamolili da ih probudim u "pola_chetiri!".
To je cista zahebancija.
I sa nekom casom vina i cigaretom izadjem pred kucu.
Mislim, sav se pretvoris u "lovca". Gledas u zvezde, skoro da onjuskujes vazduh - odakle duva vetar: hoce li biti "juzina" / korica na snegu? Ili pred jutro padne snezic?
Interesantno je kako se kod gradskog coveka posle samo par sezona odlaska u planinu bude svi civilizacijski atavizmi. Skoro neosetno / neprimetno pratis prognozu vremena, zveras u zvezde, osluskujes vetar, gledas kuda vetar nosi dim iz dimnjaka, laju li seoski / lovacki kucici?
Uvek kad bih dosao u vikendicu, - obisao bih nekoliko gonichkih klijenata u susedstvu - svakom doneo neku poslasticu, blago se "ispricao", pustio ga sa lanca i ponovo vezao, video kome je lanac kratak, kome fali seno u kucici (hladno mu je), video "nove" / setio se "starih" (cudno je kako je zivot lovackog psa / gonicha - kratak).
Svratio do njihovih gazda na kafu, cigar ili pice. Raspitao se - a gde cemo sutra?
I tako, u neko mrklo jutro, cujem lavez pasa. Pomislim, - hebote, pa isuvise je rano.
Mislim, ustajanje u 4 ujutro, u planini, kad mraz pichi, vetar duva, - pa to je greota prema zivom stvoru.
A i oni gonici, skroz drhtavi, - ne znaju sta bi pre - da jurnu u shumu, ili da ti se petljaju oko nogu, siromasci.
Pa ih blago surovo guras od sebe - idi, trazi!
Normalno, nisam ustao u ranu zoru, normalno da su ovi moji maloletni "lovci" prebivali u totalnoj spavackoj komi. Normalno da sam cuo gonice kako uz lavez shpartaju prema brdu, preko puta vikendice. Pa u nekih 06h - tishina, i u 07h, i u 08h. Pomislim, - sad su lovci napravili citav krug, ledena korica je omeksala, sve ono od zercova sto je ujutro sedelo tvrdo u nekoj "logi", mozda se prevari i krene u suprotnom pravcu?
I probudim moje "kucne lovce". Nix umivanje sapunom, nix "zubna pasta". Kao, izvedem ih pred kucu i kazem - kao Indijanci - samo snegom, - inace ima zercovi da vas nanjuse. Oni jadnici poverovali, trljaju gubice i lisca snegom, Darling #2 me muva sa ledja - kako ti nije zao?
Nije, bre! Sta fali malo lovacke zahebancije?
Pa se posle nekog dorucka - hleba i caja opremimo i u koloni po jedan, iza mene - krenemo niz rub nekog sumarka. Gde sam strogo rekao - ja korak - vi korak. Ja stojim - vi stojite. Niko ne prica. Svi samo slusaju. Kad je nesto bitno - dizem lagano ruku! Pogledam ih krisom - oci ko soljice za kafu! Pomislim u sebi, - ovo je interesantno; eto ja, na primer, znam - ulovicemo zeca, ali otkud kod njih tolika paznja i skoncentrisanost?
Mislim da sam vec pisao o tome, ali stvar se zavrsila jednostavno - zeka je junacki poginuo.
Lovci napravili krug, poceli da se vracaju i on, nesretnik, djipio iz "loge" i krenuo u suprotnom pravcu. niz padinu, u susret nama. A mi sa jednom sjajnom dvanaesticom "Berettom", belgijskom municijom, na rubu nekog shumarka samo gledamo kako kasa / petlja prema nama.
Paf!
Siromashak se samo preturio!
Gde oni moji "domaci lovci" jurnu nizbrdo ko' terijeri, pograbe ga za ushesa i viknu - jaoj, sto je velik!
I veselo se uspentraju uzbrdo.
Darling #2 nije verovala da smo se vratili iz lova za jedan sat i sve sa povecim zekonjom.
Normalno, moje lovacko drustvo se smejalo - hebote, ganjamo zercova par sati po mrazu, - a Kinik ga, skoro pred kucom, - jednim metkom sredio!
E sad, da ova moja mladjarija shvati kako nema zezanja - pravac "tranziranje". I surova nozekanja.
Posle par lovackih manipulacija - zeca na kuku. Nozekanja - pa svakom po zadnja shapica - "za srecu".
No, shapica mora da se stavi u hladan pepeo, ostane vise dana, tj, - da se mumificira.
Prednje shape, ushesa - to je za komsijske goniche.
Repic - za ceru.
I posle toga plasticna posuda, dranje koze, ciscenje utrobe, nosenje u kucu. Sa ociglednom nastavom - ovo je butic, ovo pecenka, ovo lopatica, ovo je zecji loj (to dajemo nekom seoskom liku koji pravi raznorazne meleme), ovako se pazljivo iseca "zhuch" - i pokaze smaragd velicine nokta na malom prstu.
'Bem li ga, na pucanj je Darling #2 pristavila za "pac".
========================================================
- Naseckati ociscenu vecu shargarepu, veci koren persuna, veci paskrnat i jedno 1/2 korena celera na kolutove / plocice.
- 1-2 glavice crnog luka iseci na povece / podeblje kolutove.
- Uzeti 2-3 cena oljustenog belog luka.
- Dodati 2-3 poveca lista lovora.
- 10-20 zrna kleke, 10-20 zrna crnog bibera, 10 zrna korijandera, 5 zrna karanfilica.
- 2-3 lista zhalfije, prstohvat "majcine dusice", 1/2 veze lista persuna, 1/2 veze lista celera (smrznuta).
- Kasicicu soli.
- Kasicicu secera.
- Vodu.
Sve dobro uzavriti, dok povrce ne omeksa - neka vri na tihoj vatri.
Jedno 5-10 minuta pred kraj sipati litar dobrog crnog vina.
Ohladiti.
Prethodno istranziranog i dobro pregledanog zeca (na svaku "anomaliju" meso se kompletno baca!): glavudzu, vratni deo, butice, plecke, pechenku / ledja (podeljena popreko na dva komada), "paufleke" (rebarca & trbusinu) i iznutrice: srce, dzigerice, bubce (ostalo se daje gonichima) potopiti u ohladjen "pac".
Da na hladnom odstoje najmanje 24h, uz povremeno okretanje.
Obavezno pazljivo pregledati zeca - ima li olovnih "dramlija", - hm, gde je primio pogodak. Btw, - zubari su skupi.
To se vidi lako - obicno je crna rupica, koja se "izbunari" celicnom iglom sa kukicom na kraju. Kod slabijih lovaca (vise pogodaka) moze da bude i neprijatno, kod ovih drugih - ponekad se samo nadje jedna olovna kuglica. Mostly, u planini (zbog hladnog vazduha) to je olovna kugla 4mm, u dolini moze biti i 3 / 2mm.
I tako, stigli smo do zecjeg mesa koje je bilo u pacu 24 - 48h.
Sve se procedi kroz djevdjir. Meso se odvadi, povrce sacuva.
Uzme se zecje meso - doda povrce iz "paca", dodaju svezi zacini (stari se odvade) doda se voda (da blago prekrije meso), lonac / sherpa zatvori i pusti da shishti jedno 15-20 minuta (divljac ume da bude "tvrda").
Skloni se na stranu, otvori - bocne viljuskom.
Sad, ovo je trenutak istine / iskustva - oseti se dali je meso meko / gotovo?
U drugoj, sirokoj i plosnatoj sherpi sa debelim dnom preprzi se dobra mesnata, dimljena slanina ("zlatiborska" ili neka "pancheta" / moze i neka shunka, komadic-dva prshute / prosciutto-a pravi chudo!) - dodaju se dva luka, meso i lagano zarumeni sa obe strane. Zatim se doda propasirano povrce u obliku sosa iz "paca" i svezi paradajz - oljusten, bez soka i semenki. Normalno - uz to idu svi zacini: lovor, kleka, biber, karanfilic i tek negde pred kraj - doda se 1dl kvalitetnog crnog vina a ko voli egzotiku 1 dl sherryja.
Poklopi se i lagano upari do neke mekosti.
Ne previse dugo.
Meso se stavi na duguljasti tanjir, gusti sos oko njega, ukrasi se onim "cherry" mini-paradajzom.
Uz to se posluze "lovacke kinichke" knedle.
Mislim lovachke knedle (brasno, stari hleb, jaje, slaninica, persun, biber, mushkatni orah - velicine oraha ukuvanih u slanoj vodi) kao i obicno, - samo sto je moj dodatak - sitne kockice jako uprzenih, do hrskavosti - lisicarki / ili vrganja.
U posebnoj posudi jedno 2-3 vrste gorkih, lisnatih, raznobojnih salata.
A moze i kockice nekogi sira sa "pestom" - zacinskim svezim zelenisem i vise vrsta oraha (orah / lesnik).
I neko jako dobro crno vino.
U kolicinama.
Darling #2 bi obicno deci, za dezert, pripremila "Creme Caramel au Cafe".
(Ja ne volim slatkise).
...
Edited by Kinik, 24 January 2007 - 05:38.