Jump to content


Photo

Apel Ekološkog pokreta otpora Pančeva


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 00 Chief Parish

00 Chief Parish
  • Sleepers
  • 94 posts

Posted 02 December 2006 - 00:59

Apel Ekološkog pokreta otpora Pančeva
Postovani prijatelji, pozivamo vas da nam pomognete i podrzite nas u nastojanjima da ostvarimo svoja prava na zivot, tako sto cete potpisati Apel koji se nalazi u prilogu i zajedno sa nama izvrsiti pritisak na odgovorne za resavanje ekocida u Pancevu. Potpisani Apel posaljite na sledece adrese,Vlade i ministarstava R.Srbije i cirkularno nama (u cc:). Apel mozete poslati i svim organizacijama i institucijama, drzavnim telima i organima za koje mislite da su odgovorni i/ili mogu resiti problem zrtvovanog grada, a nisu na predlozenom spisku.

To:
predsednikvladesrbije@srbija.sr.gov.yu ;
informacije@mfin.sr.gov.yu ;
kabinet@mpravde.sr.gov.yu ;
officempriv@mpriv.sr.gov.yu ; kabinet@mem.sr.gov.yu ;
cabinet@mki.sr.gov.yu ; kabinet@minrzs.sr.gov.yu ;
info@mntr.sr.gov.yu ; kabinet@mpravde.sr.gov.yu

Cc: ecopop_pvo@yahoo.com

Molimo vas da ovaj mail posaljete na sto vise adresa NVO u Srbiji.


Ekoloski pokret otpora Pancevo

APEL DRZAVNIM ORGANIMA I JAVNOSTI


Stanovnistvo Panceva, grada udaljenog 15 kilometara severoistocno od glavnog grada Srbije Beograda, vise od cetrdeset godina je izlozeno humanitarnoj katastrofi. Hemijski rat protiv civilnog stanovnistva traje od novembra 1962. godine, kada je na cetiri kilometra od centra Panceva pocela da radi fabrika vestackih djubriva.
Godine 1968. startovala je na istoj lokaciji Rafinerija nafte, a u periodu od 1977. do 1981. godine pet petrohemijskih fabrika. Stotine tona opasnih, otrovnih, eksplozivnih, kancerogenih, mutagenih i teratogenih materija svakodnevno se nesmetano ispustaju u vazduh, vodu, zemljiste i zivi svet.
Posledice ekoloskog terorizma po zdravlje, zivote i bezbednost Pancevaca nikada nisu utvrdjene, niti postoji spremnost nadleznih drzavnih organa i sluzbi za tako nesto, jer bi ozbiljnom analizom bili razotkriveni akteri i aktivnosti visedecenijskog organizovanog zlocina protiv neduznog stanovnistva. Takodje, nikada nisu izracunati kolateralni troskovi privredne aktivnosti ovih kompanija.
Jedino sto je izvesno da se pancevacka groblja popunjavaju neverovatnom brzinom, a da je postojanje ovih fabrika stvorilo nesagledive negativne ekoloske, ekonomske, politicke, pravne, socijalne i zdravstvene posledice.
Sva nabrojana postrojenja NATO je bombardovao tokom proleca 1999. godine, nakon cega su ona rekonstruisana, ali tom prilikom zastarela tehnologija iz vremena nastanka fabrika, nije zamenjena savremenom.
U medjuvremenu, naftno-petrohemijski lobi, koji su potpomagali i danas potpomazu mnogi lokalni i drugi politicari, biznismeni, lekari, tuzioci, novinari, policajci, do sada je uspevao da ugusi opravdane zahteve ekoloskih pokreta, gradjanskih inicijativa i nevladinih organizacija koje su se sporadicno protivile mentalnom zagadjenju i zagadjenju zivotne sredine.
Danas su preko 100.000 stanovnika Panceva i okolnih sela zrtve hemijske industrije. Evropa 21. veka jednostavno ne sme da tolerise organizovani ekoloski genocid ovakvih razmera na svojoj teritoriji. Apelujemo na institucije Evropske unije, Savet Evrope, vlade evropskih zemalja, sudove, OEBS i druge medjunarodne i domace institucije i organizacije da izvrse maksimalan pritisak na ovu i svaku sledecu Vladu republike Srbije s ciljem da usmeri sve drzavne resurse na resavanje ekoloskih problema koji Pancevcima onemogucavaju normalan zivot.
Pritisku moraju da budu izlozena i ministarstva za nauku i zastitu zivotne sredine, zdravlja, pravosudja, lokalne samouprave, unutrasnjih poslova, rada, zaposljavanja i socijalne politike, kao Izvrsno vece Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalna samouprava, da u skladu sa svojim nadleznostima, doprinesu ostvarivanju Ustavom i zakonima zagarantovanog prava na zdravu zivotnu sredinu. Eko-sistem ne poznaje drzavne granice.
U protivnom, zrtvovanje Panceva ce se nastaviti dok poslednji Pancevac ne bude istrebljen.
Ovim apelom pridruzujemo se Pancevcima i Pancevkama u njihovim nastojanjima da ostvare svoja elementarna ljudska prava na zivot i zdravu zivotnu sredinu.

U ____________, dana ________ 2006. godine

#2 Intelektualka

Intelektualka
  • Sleepers
  • 50 posts

Posted 02 December 2006 - 18:18

Koliko je nenormalna situacija u nasem drustvu govori dovoljno ova poslednja "ekoloska katastrofa" u Pancevu i odjek koji je ista imala. Kako gospoda iz naftne industrije ne bi ostala bez svog (pozamasnog) dela kolaca, bolje je da se gradjani truju?! Njihov zivot nista ne kosta?!?

Jer, bas tako sam ja shvatila ishod svih tih pregovora - tresla se gora, rodio se mish. Naime, reseno je da se emisija stetnih materija ubuduce uskladjuje sa vremenskim prilikama. Ako je vetrovito, ne moze, a ako nije - dodaj gas! Kao da stetne materije stoje u vazduhu iznad rafinerije i nigde ne mrdaju posle izbacivanja, u slucaju odsustva vetra! I kao da odlazeci u vazduh one mogu posle negde ishchiliti!... Pre ili kasnije, taj vazduh ce stici do Pancevaca, Beogradjana i ostalih zitelja Srbije i majcice Zemlje, zavisno od vetra i ostalih prirodnih procesa! Naivno je misliti da se bilo ko moze sakriti od cirkulisanja svih tih stetnih materija kroz vodu, vazduh, zemlju i samim tim - hranu!

Sada, kada se toliko radi na zameni benzina biodizelom, kada postoje standardi u celom civilizovanom svetu vezano za tip vozila koja se smeju, odnosno ne smeju kretati ulicama - upravo zbog stvaranja buke i emitovanja stetnih materija, mi pravimo kompromis sa fabrikom koja ubija naciju! Valjda postoje neki filteri koji se ugradjuju u dimnjake i koji ne samo sto mere nivo stetnih materija, nego ih i preciscuju?! Svako prekoracenje bi moralo (barem je tako u normalnim zemljama) biti sankcionisano, a kasnije takva fabrika i zatvorena!

ZASTO JE SAMO KOD NAS ZIVOT TAKO JEFTIN, JESTE LI SE ZAPITALI?!...

Edited by Intelektualka, 02 December 2006 - 18:20.


#3 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 02 December 2006 - 18:21

Cekajte malo, zar ta naftna gospoda ne zive (kako tamo pise) "lokalno"?! Sta su oni, otporni na otrove?

Bice da oni ipak misle da su imuni...

#4 00 Chief Parish

00 Chief Parish
  • Sleepers
  • 94 posts

Posted 03 December 2006 - 00:40

Najbolje je da se blokada fabrike odrzi, da se rad potpuno obustavi. Ali morace Pancevci da se angazuju vise oko toga!

#5 Intelektualka

Intelektualka
  • Sleepers
  • 50 posts

Posted 15 December 2006 - 00:41

Entuzijazam im je, kao celoj naciji, "na nivou"... sto smo videli iz prilozenog! dry.gif

#6 Mita201

Mita201
  • Members
  • 2 posts

Posted 29 December 2006 - 00:12

Fino. Opet sirena, ovoga puta nista na vestima, benzen 117.6, ali tko jos o tome misli....
Glavno da je ekipa (DSS-NS) danas malo mitingovala po gradu, pa zapalila nazad za Beograd, na vreme.
yucky.gif

#7 Daylight

Daylight
  • Members
  • 1 posts

Posted 15 January 2007 - 21:53

I ponovo sirene u Pančevu...sad.gif dokle više? frusty.gif

#8 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 15 January 2007 - 22:21

Moram da primetim nesto, zanimljivo je da Beograd ne reaguje uopste,
kao da je Pancevo juzno od Kine, pa se to nas ne tice...

Jel iko pitao i zna li se koliko je benzena u gradu? Dorcol? unsure.gif