Jump to content


Photo
- - - - -

Šume u Beogradu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
184 replies to this topic

#61 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 26 December 2006 - 06:52

ohmy.gif Na sav svoj uzas, oko GUP-a i svega sto je napisao ruskabajka, moram da se slozim sa vecinom komentara....

Kod nas jesve to toliko komlikovano, da bi to ustvari trebalo da nas odvrati od svake potencijalne akcije da zelenilo u gradu ostane...
A ustvari je sve to jedna birokratska masinerija koja vec kapira da je napravila velike greske, ali ce ih priznati tek kad joj stavis pistolj na celo blink.gif
Naravno nisam ekstremista...

Ali ima jos jedan deo na koji je masinerija zaboravila a mi nismo upoznati.
Da svaki stanovnik ima pravo na odredjenu kvadraturu zelenila, koje grad mora da obezbedi i ocuva, po EU standardima....a ako tog zelenila nema, mora da se posadi....

Imamo pravo na zdravu zivotnu sredinu, cak i po tom ustavu.... mad.gif i moramo i mozemo da se izborimo za to rolleyes.gif
Ma kako to glupavo zvucalo, da se rves za nesto na sta imas pravo, ali tako je....


Nove vesti koje imam su da sece suma na Adi!!!!! sad.gif

#62 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 26 December 2006 - 20:34

Tražih nešto drugo pa pronađoh ovo na www.ekoforum.org.yu


Druga faza realizacije projekta "Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda”


Beograd, 1. marta 2006 - Grad Beograd će do kraja godine realizovati drugu fazu projekta „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda”. Istraživanja će biti rađena u tri faze, a obuhvatiće prigradske državne šume: Avalu, Trešnju, Kosmaj, Sremački rit, Goricu, Lipovicu, Obrenovački zabran, Bojčinsku šumu, Guberovačke šume i šumu u forlandu Dunava na području opštine Palilula. Za realizaciju druge faze ovog projekta, koja treba da bude okončana krajem ove godine, grad Beograd izdvojio je 5.310.00 dinara. Cilj projekta „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda” jeste usvajanje novih znanja u oblasti zaštite životne sredine, sistema zelenih površina grada i razvoja šumarstva definisanih Regionalnim prostornim planom administrativnog područja grada i Generalnim planom Beograda do 2021.godine. Obuhvaćene su sve vrednosti šuma u Beogradu i okolini koje su od značaja za sam grad i njegovu urbanu regiju.

Kako je za Beoinfo rekao Branislav Božović, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ceo posao radi se na savremen način, uvođenjem svih podataka u savremeni geografski informacioni sistem. Time će se stvoriti mogućnosti za bolju i efikasniju zaštitu i oplemenjivanje zelenih površina u Beogradu, kao i za lakše korišćenje postojećih podataka, njihovu dopunu i stvaranje bolje osnove za upravljanje prirodnim vrednostima grada.

– Ovaj projekat bio je neophodan Beogradu, jer su njegove šume ugrožene degradacijom, divljom gradnjom i bespravnim sečama. Za naš grad šume imaju višenamensku funkciju. Naročito su značajne one u zaštitnom pojasu grada, koje su i predmet istraživanja ovog projekta. Beograd u svom užem jezgru nema dovoljno zelenila, a ne postoje ni takozvani zeleni koridori koji bi delili gradsko urbano tkivo i time omogućili efikasnije „disanje” grada – rekao je Božović, dodajući da je grad Beograd opredeljen da svoje šume obnovi zasađivanjem novih šumskih rasada.

Tokom prethodne dve godine realizovana je prva faza ovog projekta, koju je sa 4,5 miliona dinara finansirao grad Beograd. Ona je obuhvatila deset šuma u gradskom jezgru. To su šume i parkovi oko Belog i Starog dvora na Dedinju, Košutnjak sa Topčiderom, miljakovačka, banjička, zvezdarska i makiška šuma, Ada Ciganlija, šume uz autoput Beograd–Zagreb do Surčina i šume na potezu Stepin Lug – Torlak – Jajinci. Za narednu godinu Božović je najavio i realizaciju treće faze ovog projekta na kome, pored Instituta za šumarstvo, radi i Sekretarijat za zaštitu životne sredine. "
Izvor: Beoinfo



Nadam se da će završiti sa "istraživanjima" pre nego što bude posečeno i poslednje drvo gore pomenutih šuma.

Ipak, postavlja se pitanje kako je "čika tale" mogao da dobije odgovor kakav je dobio, ako zaista postoji odgovarajući projekat i neko pri gradskom veću ko je već zadužen za problem očuvanja šuma??? Koliko sam ja iz ovoga razumela, za gušu treba vatati gospodina Branislava Božovića iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine jer su očigledno oni nadležni za ovo pitanje a ne građevinske inspekcije i sl.

#63 ruskabajka

ruskabajka
  • Members
  • 473 posts

Posted 26 December 2006 - 22:54

cika tale, evo miljakovca uvecanog, sa upisanim reperima

Attached Files



#64 ruskabajka

ruskabajka
  • Members
  • 473 posts

Posted 26 December 2006 - 23:26

QUOTE(Teta @ 26 Dec 2006, 20:34)
Druga faza realizacije projekta "Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda”     


[color=blue]Beograd, 1. marta 2006 - Grad Beograd će do kraja godine realizovati drugu fazu projekta „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda”. Istraživanja će biti rađena u tri faze, a obuhvatiće prigradske državne šume: Avalu, Trešnju, Kosmaj, Sremački rit, Goricu, Lipovicu, Obrenovački zabran, Bojčinsku šumu, Guberovačke šume i šumu u forlandu Dunava na području opštine Palilula. Za realizaciju druge faze ovog projekta, koja treba da bude okončana krajem ove godine, grad Beograd izdvojio je 5.310.00 dinara. Cilj projekta „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda” jeste usvajanje novih znanja u oblasti zaštite životne sredine, sistema zelenih površina grada i razvoja šumarstva definisanih Regionalnim prostornim planom administrativnog područja grada i Generalnim planom Beograda do 2021.godine. Obuhvaćene su sve vrednosti šuma u Beogradu i okolini koje su od značaja za sam grad i njegovu urbanu regiju.



evo, bas na ovako nesto sam mislio, samo da to istrazivanje ne ostane mrtvo slovo na papiru...

uzgred, najveci problem vezan za izgradnju sirom grada, po meni predstavlja nepostojanje DUP-a u velikom broju slucajeva, kojim se precizno regulisu saobracajnice [ trase,profil i sl ], regulacione linije i narocito gradjevinske linije [ gabariti objekta ] i spratnost. tako urbanizmom pocinju da se bave vlasnici njiva oko grada, a po gradu investitori, i onda dobijamo one bisere od petospratnih kuca "vecih" od parcele, udaljenih metar od istog takvog komsije....a di ces tu jos i drvo da zasadis...
ni ovde ne vidim krivicu urbanista, vec onog ko je odgovoran za izradu DUP-a, a to su gradske vlasti
mozda sam malo poceo da trolujem, mada su po meni ovo sve povezani problemi

#65 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 27 December 2006 - 08:24

Voleo bih ako bi neko mogao da izvede preklapanje ovog GUP-a i Google Earth istog područja.

Što se pitanja nadležnosti tiče, više nisam siguran da će ijedna "služba" prihvatiti nadležnost - problem ne postoji ako se istim niko ne bavi..

#66 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 27 December 2006 - 08:32

QUOTE
Ekološki pokret “Eko-Beo-Grad”: Hitno obustaviti usvajanje Nacrta zakona o zaštiti i unapreðivanju zelenih površina     
 
BEOGRAD, 18. decembar 2006 - Pismo upućeno Ministarstvu nauke i zaštite životne sredine - Upravi za zaštitu životne sredine: Poznato nam je sa internet sajta www.ekoserb.sr.gov.yu da je pripremljen neodrživ “Nacrt zakona o zaštiti i unapređivanju zelenih površina” sa ne primerenom terminologijom i postavkama. Međutim, nije nam poznato da je isti prošao javnu raspravu na kojoj su prema demokratskoj proceduri, trebali i morali učestvovati građani, odnosno nevladine organizacije kao zainteresovane strukture za prava građana, održivi razvoj civilnog društva i zaštitu životne sredine.
Osim toga, Nacrt je sa prevaziđenom terminologijom iz plansko-urbanističkih i zakonskih dokumenata, nastavio sa pretvaranjem “3D” parkovno-urbanih struktura u “2D” virtuelne zelene površine, čime se smisao parka kao objekta svodi na besmisao plohe. Njime se nanosi šteta prostorno-urbanističkom planiranju i pejzažnoj arhitekturi kao struci i nauci, kulturno-parkovnom nasleđu, parkovno-urbanom graditeljstvu i stvaralaštvu i drugim prostorno-pejzažnim strukturama i objektima, ali i održivom razvoju lokalnih zajednica i zaštiti životne sredine. 

Parkovi i drugi prostorno-pejzažni objekti, predstavljaju važne graditeljsko-urbane strukture za koje, u odnosu na sve druge građevine, nije potrebno dokazivati, da su one to što jesu i da su one u funkciji zaštite životne sredine, kao što sve druge građene strukture, svojim postojanjem to ne mogu biti, jer u sebi uz druge gradivne elemente, ne sadrže žive gradivne elemente pejzaža i prirodnog okruženja, kao što to sadrže parkovi i druge prostorno-pejzažne strukture u građenoj sredini.

Zbog toga, ne može se opravdati bilo kakva dominacija zagađivačkih sistema i objekata u odnosu na parkovne i druge prostorno-pejzažne strukture, za koje se u skladu sa održivim razvojem lokalnih zajednica, kroz plansko-urbanističke dokumente, mora obezbediti relevantna participacija u ograničenom graditeljsko-urbanom tkivu. To znači, da se zbog svih dosadašnjih grešaka, u odnosu na današnje stanje zagađenosti visoko-urbanizovanih i drugih naselja, mora ubrzano raditi na zaštiti stanovništva od nagomilanih trovačkih sistema na svakom mestu i da se u svakoj građenoj sredini, što pre mora uspostaviti odnos ravnih delova (50%:50%), između parkovnih i drugih prostorno-pejzažnih struktura s jedne strane i svih drugih građenih struktura sa druge strane.

Takođe, nema opravdanja za izradu Urbanističkog programa za novu gradnju garažno-trovačkih sistema u centru grada ispod objekata kulturno-parkovnog nasleđa i drugih parkovnih struktura (Info 15/2006 www.urbel.co.yu). To znači da je neprihvatljiv, bilo kakav koncept hemijske i fizičke razgradnje ambijentalno-urbanog i eko-biološkog konteksta, te gušenja i trovanja stanovništva na užem i širem području lokalne zajednice.

Dosada smo na adrese državne i lokalne vlasti dostavljali NVO apele, a među njima je i NVO apel za Pančevo 28. 11. 2006. g. i Beograd od 06. 12. 2006. g., ali ni tu nije bilo odaziva za saradnju i sprovođenje konkretnih mera zaštite životne sredine. Nadležni se ponašaju u duhu maksime “Psi laju –karavane prolaze”. 

Međutim, koncept održivog razvoja lokalnih zajednica, nije moguće planirati ni projektovati sa takvom plansko-urbanističkom i zakonodavnom regulativom u toj oblasti, koja afirmiše virtuelno stanje parkovno-urbanih struktura i zastarelu, dvosmislenu, ne stručnu, ne održivu i ne prihvatljivu terminologiju u okviru citiranog Nacrta zakona, ali i drugih nažalost, važećih zakonskih dokumenata i rešenja.

Razlozi za takav Nacrt, mogu se tražiti u potpuno uvreženoj i ne primerenoj terminologiji u zastarelim zakonskim propisima i u plansko-urbanističkoj dokumentaciji, elaboratima, projektima, studijama, monografijama, izveštajima, tekstovima u štampi, pa navedeni Nacrt i nije ništa drugo, nego po sistemu Resavske škole, prepisivački “traktat” o “2D” tzv. zelenim površinama. Kako planski dokumenti preferiraju planiranje “3D” struktura, ovakav Nacrt zakona, direktno projektuje sukob interesa i pravi zbrku kod izrade plansko-urbanističkih dokumenata. Ovakve krive postavke, samo dokazuju da Naslov koji se našao u ulozi predlagača ovog Nacrta zakona, nema kvalifikacije ni kompetencije koje se odnose na planiranje, projektovanje, izgradnju i održavanje parkovno-urbanih i drugih prostorno-pejzažnih struktura.

Takvim Nacrtom zakona, unižena je pejzažna arhitektura kao struka i nauka, i celokupno srpsko i civilizacijsko vrtno-parkovno graditeljstvo, kultura, stvaralaštvo, tekovine i bogatstvo. Na taj način, “3D” struktura parka i drugih pejzažno-arhitektonskih objekata, svedena je po potrebi na “2D” “slobodnu površinu”, što jeste pojmovna odrednica, koja ima preneseno značenje u smislu neizgrađenosti građevinske parcele objektima. A, kada je deo urbanog prostora ne izgrađen i ne uređen, pa čak i kad je reč o “3D” uređenom parku, skveru i sl., zbog ne primerene terminologije i prepisivačkih “traktata” o sistemu tzv. zelenih površina u plansko-urbanističkim i zakonskim dokumentima, on se u praksi zbog takvih fatalnih grešaka, doživljava kao “2D” zeleno obojena površina, odnosno unižena, ne važna i obezvređena “3D” parkovno-urbana struktura.

Osim toga, posebnu specijalnost čine autori, zakoni itd, koji daju nekakve opisne definicije šta je “2D” tzv. zelena površina. Tako na pr. u apsurdnom Nacrtu zakona u čl. 4. tačka 9., može se pročitati apsurdna definicija; …”zelene površine jesu površine koje se nalaze na administrativnom području jedinice lokalne samouprave u kojima se odvijaju rekreativne aktivnosti stanovništva, rastu biljke, žive divlje životinje, nalaze se vodene površine; prisustvo ovih površina utiče na kvalitet života stanovnika kao i na kvalitet vazduha i vode”... Rezultat ove besmislene definicije jeste, da su “zelene površine”, površine nekakvih drugih površina i da u njima ima još drugih (vodenih) površina, rastu biljke, žive životinje, i šta sve još neće pasti na pamet raznim laicima, koji su učestvovali u izradi ovakve definicije i ove, najblaže rečeno, lakrdije od Nacrta zakona. 

Takođe u čl. 1. i 2., “2D” tzv. zelene površine, svrstavaju se u javna prirodna dobra. Pa kako se “2D” obojena ili neobojena površina, može porediti ili svrstavati u “3D” prirodno dobro? Ako je šuma “3D” struktura, kako park u građenoj sredini, među postojećim “3D” (fizičkim) strukturama, može biti “2D” površina (ravan)?

Slažemo se da treba štititi elemente prirode, ali park nije spomenik prirode. …”Drvo u parku može biti spomenik prirode, ali ono živi i na kraju ugine i nestane. Park ne treba da nestane. Štititi nešto kao prirodu, znači štititi prirodne procese, a park prepušten prirodnim procesima postaje šuma. Šta bi bilo sa Versajskim vrtovima ili sa Vilom d*Este u Tivoliju ako bi se tretirali kao priroda? Svakako bi njihov značaj bio potpuno izgubljen”… (Mr Dragan Vujičić, Zbornik “Rekonstrukcija i revitalizacija grada” DUB – Beograd 2006., str. 379.). A, u Nacrtu u čl. 4. tačka 15. piše, …”istorijski park jeste zelena površina”… Pa, gde to ima? 

Znači, ova i druge ne navedene definicije u ovom “srpskom slučaju”, podrazumevaju laičko tumačenje o parkovnoj “3D” strukturi, koje dalje vodi u laičko definisanje pojmovnih “2D” odrednica. Tako se ne stručno, “3D” struktura prevodi u “slobodnu” “2D” zeleno obojenu površinu, koja može imati tretman po potrebi, sve do vulgarne krajnosti ili jednostranosti, da ona tu i nije potrebna i da se može “svrsishodnije i profitabilnije” iskoristiti za potrebe izgradnje konstruktivnog (na pr. podzemna garaža) “3D” objekta, koji će konačno “oplemeniti” već izgrađenu i zakonodavno i plansko-urbanistički obezvređenu “3D” parkovno-urbanu strukturu.

Dakle, bilo koja parkovna “3D” struktura, po potrebi, može biti to što jeste, a i ne mora, odnosno može biti “slobodna” i “zelena”. Ona je tu na raspolaganju, pogotovo ako “jakim” lobistima zatreba za njihovu trikologiju i njihove “moćne” urbano-korupcijske programe i aršine pogušćavanja strukture (Novi Beograd, Terazijska terasa, Peti parkić itd.). 

Tako to zamišljaju novokomponovani građevinari, agresivni investitorsko-urbanistički lobi i njihovi protagonisti koji nemaju adekvatno pejzažno-arhitektonsko, istorijsko-umetničko i graditeljsko-urbano obrazovanje. Za takvu interesno-lobističku aparaturu (korupciju), sračunato ne postoje stilsko-graditeljske, bio-tehničke, ambijentalno-urbane i druge vrednosti parkovno-urbanih struktura.

Apratura, uppavo u tome vidi svoju šansu, jer u planu i zakonu “patentirane”, “2D”, „slobodne” i „zelene” površine, najlakše se prevode u javno i skupoceno građevinsko zemljište za druge “ekonomski profitabilnije” građevinsko-konstruktivne jedinice. Naime, u njihovoj projekciji kulturnog, stvaralačkog, tehničkog, parkovnog, građevinskog, komunalnog i održivog razvoja grada, interesno-svesno se zaobilaze stručna znanja i kriterijumi i povlače se proizvoljni i ne utemeljeni potezi sa pogubnim posledicama po parkovno-urbano nasleđe i druge prostorno-pejzažne strukture, graditeljstvo, urbani dizajn i vizuelnu prezentaciju grada.
Na kraju, u slučaju sudskog spora zbog uzurpacije parkovno-urbanih objekata, oštećene lokalne zajednice, kućni saveti i pojedinci, na osnovu takvih plansko-urbanističkih dokumenata koji prezentuju nepostojeće “2D” tzv. zelene površine (nestvarno stanje) umesto stvarnih i prepoznatljivih “3D” parkovno-urbanih struktura, mogu dobiti takav spor, a štetu snosi opština ili grad kao donosioc takvog dokumenta.

Takođe, ako se nastavi sa prepisivanjem prevaziđenih zakonskih formi i plasiranjem nesuvislih definicija “2D” tzv. zelenih površina, a u stvarnosti su takve definicije i konstrukcije stručno i životno neodržive i besmislene, jer se zakonodavno reguliše i volšebno planerski prezentuje nekakva virtuelna stvarnost, biće prilike za brojne sudske sporove u korist oštećenih pravnih i fizičkih lica, a na štetu donosioca takvog zakona. 

Iz navedeog konteksta, evidentno je da takav zakon nije i domenu delatnosti Uprave za zaštitu životne sredine. Pošto se radi o planiranju, projektovanju, izgradnji i održavanju parkova, a sve što se toga tiče, spada u nadležnost (danas ne baš kvalitetnog) Zakona o planiranju i izgradnji. U vezi s tim, nužna je hitna izrada Nacrta Zakona o planiranju i izgradnji parkovno-urbanih i drugih prostorno-pejzažnih struktura (objekata), koji je aktuelna neminovnost i nadležnost Ministarstva za kapitalne investicije – Uprava za urbanizam i građevine.

Osim toga, predstavnik Centra za kulturno-parkovno nasleđe Srbije, na simpoziju “Rekonstrukcija i revitalizacija grada” DUB-Beograd (21.-22.11.2006.g.), predložio je saradnju sa nadležnim Ministarstvom kulture za izradu Lex specialis za zaštitu kulturno-parkovnog nasleđa Srbije, uz inicijativu da Beograd (2008.g.), u saradnji sa IFLA, EFLA, ICOMOS i UNESCO, postane istorijsko mesto za Prvu međunarodnu Deklaraciju o zaštiti kulturno-parkovnog nasleđa. (Zbornik “Rekonstrukcija i revitalizacija grada” DUB – Beograd 2006., str. 144.).

Eko-pokret “Eko-Beo-Grad”, Unija zelenih i druge NVO, takođe podržavaju ovu visoko-stručnu inicijativu za dva zakona i evropsku ili svetsku deklaraciju u saradnji sa nadležnim ministarstvima, jer je u korist zaštite dosada, više od pola veka marginalizovanog kulturno-parkovnog nasleđa, afirmisanja savremenog parkovno-urbanog i eko-biološkog konteksta, održivog razvoja i savremene zaštite životne sredine Srbije, Evrope i Sveta na pragu 21. veka.     

Unapred verujemo, da ćete razumeti naše sasvim dobre namere i da ćete uvažiti ovu našu stručnu ocenu i zahtev za obustavu usvajanja ovog ne održivog Nacrta zakona u zajedničkom interesu. S poštovanjem.

Podpredsednik UO
Miroljub Vetmić

Stručni saradnik
Mr Velimir Ćerimović

Kontakti: ecobelgrade@eunet.yu ili cervel@sbb.co.yu

Izvor: Informativni centar Eko-pokreta “Eko-Beo-Grad”


Iskopah ovo, kao ilustraciju predhodnog posta. Boldovao.

#67 ruskabajka

ruskabajka
  • Members
  • 473 posts

Posted 27 December 2006 - 18:13

e da, kad sam opisao urbaniste kao jednostavne ljude sa parametrima i bojicama, zaboravih da kazem da su to retoricki majstori prodaje magle...

nije mi previse jasno sta sa ovom 3d vs 2d retorikom pokusavaju da isteraju, da se odredi spratnost drveca mozda ?

tvrdnja da ce "2d" zelenilo lakse da se "prevede u javno i skupoceno građevinsko zemljište za druge “ekonomski profitabilnije” građevinsko-konstruktivne jedinice" u odnosu na "3d" je besmislica.... i za jedno i za drugo [ ma sta ova diferencijacija predstavlja ] je potrebna politicka odluka da se posere na planski dokument...i ne vidim kako bi ovaj 3d mumble-jumble to uspesnije sprecio...
zamisljam situaciju: jao druze miskovicu, nista od maksi diskonta na toj lokaciji, zato sto je to 3d zelenilo...

"...Njime se nanosi šteta prostorno-urbanističkom planiranju i pejzažnoj arhitekturi kao struci i nauci" ....mixing frogs and grandmothers...to nije struka i nauka, to su dve struke i nauke, pejzazna arhitektura nema mnogo veze sa "big picture" planiranjem, ona je manje vise dekoracija dvorista ili parka

ovaj tekst mi na prvu loptu izgleda kao skakanje sa jednog argumenta na drugi, pri cemu se desava da zastupa kontradiktorne stavove, uz gomilu parola i opstih mesta...

pozivanje na "javnost", tekstom koji je ocigledno pisan za usku struku, bez pokusaja da se razjasne maglovite tvrdnje, mi je najblaze receno licemeran...

spreman sam da zakljucim da je u pitanju svadja u "porodici", tipa ko ce da dobije lovu za izradu studije/projekta....

#68 Svemirko

Svemirko
  • Members
  • 103 posts

Posted 06 January 2007 - 13:18

QUOTE(cika tale @ 25 Nov 2006, 23:39)
Sa Banjice se baš lepo vidi: miljakovačka šuma se bitno proredila, vide se čak i kranovi.. Topčidersku padinu ne želim ni da komentarišem, zvezdarska šuma..

Ko i da li dozvoljava gradnju?


Koliko ja znam u gradovima postoje parkovi a ne sume, mada sta znam, ako ima divljih pasa moze i suma da postoji...Gradska suma,hahahahah cipujte drvece.

#69 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 07 January 2007 - 04:48

Pojam gradska suma: teritorijalno pripada gradu, u ovom slucaju Beogradu, ako je Beograd grad u kome i svemirko zivi.....

Sume po rubnim delovima gradova bitno uticu na mikroklimu istih, u pozitivnom i negativnom smislu, ako ih nema...
Odnosno posecene su iz raznoraznih razloga, koje smo vec opisali....

Edited by vmechanin, 07 January 2007 - 04:49.


#70 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 11 February 2007 - 03:16

Izgleda da se ipak moze nesto postici smile.gif ,
Oko Petog parkica, neka vest ima da se ljudi organizovali,
i da ce uspeti da spasu park ili bar ono sto je od njega ostalo.
I da nece nici u nihovom komsiluku jos jedno "urbanisticko cudo",
Koje zaklanja sunce, pogled, vetar, zagadjuje i usmrdjuje vazduh,
kakvima Beograd obiluje....
I da park ostaje..... biggrin.gif
Pa, super......

#71 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 11 February 2007 - 07:33

Da, parkići će možda i opstati.. Ali, sudeći po dugom čekanju na odgovor od gospodina Božovića - šume sigurno neće.

Sa druge strane: Ser Richard nudi 25M$ onome ko pronađe način da se atmosfera očisti od otrovnih gasova..

#72 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 12 February 2007 - 01:01

Da, jos uvek nema nikakvog odgovora, ne samo od Bozovica,
nego i od ostalih.....
Tamo negde sede neki ljudi na usima ili nepismeni, (valjda zato ne odgovaraju),
i odlucuju o ocuvanju ili poboljsanju nase zdrave okoline.
Necinjenje da se lose pojave u drustvu sprece, a na funkciji si sa koje treba da brines o tome, gotovo da je jednako tome kao da i sam radis to isto.....

#73 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 12 February 2007 - 11:01

Podrška

#74 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 17 February 2007 - 23:25

Beograd, 11. maj 2006 - Savetovanje pod nazivom "Pošumljavanje u cilju realizacije prostornog plana i razvoja poljoprivrede, šumarstva ivodoprivrede Republike Srbije", održaće se na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, 15. maja 2006. godine.
"Neophodno je animirati sve strukture društva, jer je ovo akcija koja mora da traje i preraste u stalnu.
Privredne komora Srbije će biti institucija koja će se starati da se to i dogodi. Dobra organizacija posla je neophodna, a uz to i stvaranje drugačije kulture u cilju zaštite i očuvanja šuma", rekao je na sastanku organizacionog odbora Savetovanja o pošumljavanju, potpredsednik PKS dr Stojan Jevtić.
"Pomozimo Srbiji da lakše diše" je moto savetovanja na kome će biti i prezentovano jedanaest referata stručnjaka iz ove oblasti. Po rečima Vladana Živadinovića iz Udruženja šumarskih inženjera i tehničara Srbije(UŠITS) prostor Srbije, u odnosu na procentualne funkcionalne optimume, kao osnov za procenu karakteriše nedovoljna šumovitost. Zbog toga je uvećanje stepena šumovitosti jedan od prioritetnih ciljeva usmeren na unapređenje stanja šuma. To je i osnov akcije.
"Očekivani efekti cele akcije su umanjeni efekti staklene bašte -potrošnjom 600.000 tona ugljenika, umanjeni negativni efekti eolske i vodne erozije, uvećana poljoprivredna površina, humaniji uslovi života u urbanim zonama, umanjeni negativni efekti zagađujućeg emisionog dejstva.
Plan je ostvariti 100.000 hektara novih šuma do 2015. godine,kao i nivo šumovitosti od sadašnjih 27 odsto podići na nivo od 41odsto do 2050. godine", zaključio je Živadinović.

Organizatori Savetovanja su: UŠITS, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, PKS, PK Vojvodine, Šumarski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Institut za šumarstvo, Zavod za zaštitu prirode,Vojvodinašume, Vodevojvodine, Institut za nizijsko šumarstvo,Srbijašume, Zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede (Uprava za šume), Ministarstvo nauke iživotne sredine (Uprava za zaštitu životne sredine).

Evo teksta saopstenja sa savetovanja o sumama....odrzanog prosle godine.
A organizatori, auuuu, ohmy.gif , svi nam poznati po "nepismenosti".
a sume se samo seku, sirom Srbije, sve to nicim izazvano.... dry.gif, a imamo manjak prostora pod sumama mad.gif

Edited by vmechanin, 17 February 2007 - 23:30.


#75 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 26 February 2007 - 21:21

G. Božović će ujutru pročitati još jedan mail, sadržine identične predhodnom.. Ono što je različito od predhodnog je polje CC koje ovoga puta nije ostalo prazno.