Jump to content


Photo
- - - - -

Šume u Beogradu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
184 replies to this topic

#151 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 26 December 2007 - 01:54

Napravi me čovek "Pol Banjanom"....., nemam pojma, upropastiću sve pa ću opet da se vratim u rezervnu državu jer sam "dodjoša", nisam obrazovan, nesavestan, samovoljan, sebičan, samoživ,ograničenog pogleda na sebe i oko sebe.........
Kupio sam tuđu zemlju, pa sigurno je nisam kupio sam od sebe!!!!!

I sve ovo ima veze sa šumom u BGD-u. Nemam komentar!


Nisam te ja napravio, sam si se napravio i predstavio.
Ima veze sa sumama u Beogradu, sve dok se plast "izbeglica" koristi za unistavanje svega zivog oko sebe, pa i suma. Eto te, sam si dao svoj primer i mi znamo da se na tom podrucju puno sume iskrcilo da bi se naselili takvi, :rolleyes: , pa obodi sume izgledaju ko da su je koze pasle. :huh:

I dalje, pricas samo ono sto tebe licno zanima, od svega, izabrao si tudja zemlja.

Jeste, kupio si tudju zemlju, jer taj koji ti je prodao, prodao ti je nesto sto nije njegovo i jako zure svi da rasprodaju sve to, jer znaju da nije njihovo. Svoja babovina se ne rasprodaje tako. Mislim da je ovo dovoljno da razumes o cemu pricam.
Raspitaj se malo, da li si pomislio ikad zasto je tu zemlja duplo jeftinija od zemlje ka Avali, npr. uslovi isti, nema nista od infrastrukture, itd.. ??? :)

#152 prof.Grof

prof.Grof
  • Banned
  • 143 posts

Posted 26 December 2007 - 12:20

U pravu ste Vi gospodine......

Pre neki dan idem ja Slavijom, priđe mi jedan čovek i pita me:

" Vi ste izbeglica, vidim po vašem , neobrazovanju, oholosti,neupućenosti, sklonosti da sve rušite oko sebe, samovolji,..........pa pošto sam ja odavde sa Slavije od rođenja imam jednu odličnu ponudu za vas kao takvog i sa takvim osobinama. Akcija traje samo danas. Ceo trg vam prodajem a on je u mojem vlasništvu dakle 1/1 , za samo 50 000 E.Mogućnost izgradnje ,ima voda, struja, kanalizacija, blizu su stanice autobuske, škola nije daleko a ni centar grada!!!"

I naravno nisam kupio, prvo nemam novac a i nešto mi bilo sumnjivo......

Posted Image

A primamljivo, em jeftino em nema ni jedno drvo, tako da ne bih bio na udaru nikome !!!

Edited by prof.Grof, 26 December 2007 - 12:25.


#153 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 27 December 2007 - 22:12

Tema je Sume u Beogradu, :rolleyes:
na istu foru su neki pokusali da prodaju i Bruklinski most, ali to nije tema. ;)
Mozda se tebi ne svidja to sto si cuo (procitao) od mene ili cika taleta, ali ja tu nista ne mogu. To je tako.

Jos jedna sitnica, ta suma koja polako nestaje jer neki misle da im je bas tu "zgodno" za kucu, posto uklone drvece, za koju si se ti osetio uvredjen ne zove se Miljakovacka suma vec Manastirska (naziv oznacava pripadnost-vlasnistvo), komunisti joj promenise ime. :huh:

Kako se prepiska sa tobom svodi na zamenu teza i pisanje o necemu sto tebe licno zanima,
ja vise necu polemisati sa tobom, trositi svoje vreme, ovaj forum i arciti ovu, za sve stanovnike Beograda, znacajnu Temu "Sume u Beogradu"-NESTAJU, na bezvezarije. :)

#154 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 11 January 2008 - 08:34

U 2008. "Milion stabala za Srbiju"
2. januar 2008. | 12:15 | Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da će tokom 2008. godine sprovesti akciju "Milion stabala za Srbiju".

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Dušan Pajkić rekao je da će stabla biti sađena "na svim mestima gde je to moguće", ali posebno oko industrijskih zona, na nasipima kanala, na slobodnim površinama pored puteva, kao drvoredi u gradovima i kao vetrozaštitni pojasevi.

"Posle sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava, početkom godine, biće jasno definisane površine na kojima ćemo saditi ta stabla", kazao je Pajkić.

On je naveo da će Institut za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine i republički Institut za šumarstvo uraditi projekte za akciju i nadzirati sadnju.

Prema rečima pomoćnika ministra, na pogodnim mestima će se saditi četinari, ali je planirano da u akciji budu dominantnije lišćarske sadnice.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, do sada, za pošumljavanje područja zahvaćenih požarima tokom leta 2007. godine uložilo 46,5 miliona dinara.

U Pančevu je, kao zaštitini zeleni pojas u industrijskoj zoni, zasađeno 2.200 stabala, za koja je to ministarstvo izdvojilo 3,3 miliona dinara.

Stabla su sađena na površini od 3,5 hektara i time je grad obogaćen za oko 90 tona kiseonika godišnje.

U Boru je ministarstvo za pošumljavanje izdvojilo osam miliona dinara, a dva miliona dinara za kupovinu stabala su izdvojena i u Smederevu za posusmljavanje između naselja i industrijske zone.

U akciju najavljenu za 2008. godinu će biti uključena Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP "Srbija šume" i JP "Vojvodina šume".

Gorani u 2007. pošumili 314 hektara zemljišta

U nameri da šumovitost Srbije povećaju sa sadašnjih 27,3 na 41,4 odsto, gorani su protekle godine zasadili drveće na 314 hektara zemljišta, od kojih se 24.000 odnosi na vetrozaštitne pojaseve, izjavio je sekretar Pokreta gorana Miroslav Mihajilović.

On je rekao da je ukupno zasađeno 182.222 stabla listopadnog drveća i 294.740 stabala četinara.

U prolećnim i jesenjim goranskim akcijama, pošumljeno je 68,27 hektara državnog i 216,53 hektara privatnog zemljišta.

Pored toga, urađeno je i 12,7 hektara vanšumskih zasada i pokriveno travom 105,5 hektara površina, zahvaćenih erozijom.

Pokret gorana poslednjih 13 godina ne dobija nikakvu pomoć od države za akcije pošumljavanja, pa sve potrebe pokriva proizvodnjom iz sopstvenih rasadnika, u čiju modernizaciju je uložio 163.000 dinara, pre svega za nabavku kapajućih zalivnih sistema, ukazao je Mihajilović.

Prošle godine ukupno su proizvedene 362.000 domaćih četinara i 280.400 inostranih četinara ili lišćara, ne računajući domaći bagrem.

Mihajilović je podsetio da je Pokret gorana, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, održao republičko savetovanje u Bajinoj Bašti, na kojem je podržano opredeljenje da se do 2015. godine podigne 100.000 hektara novih šuma, čime bi se šumovitost Srbije povećala sa sadašnjih 27,3 na 41,4 odsto.



Izvor.

Ne bih da baš cepidlačim, ali iz računice izvedene iz boldovanih brojki izlazi da je stablo koštalo 1500 dinara. :rolleyes:

#155 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 13 January 2008 - 21:34

Da, ima tu nesto "simpaticno"- sadnice od 80-ak cm se uredno fakturisu kao da su metar i po ili cak i dva.
Te vece sadnice su naravno skuplje, plus razlika u ceni izmedju liscara i cetinara, to saznate bez ikakvih problema kad odete u bilo koji rasadnik "Srbijasuma", da kao gradjanin kupite neku sadnicu.

Sve su odvojene po "uzrastu" i po vrstama i imaju razlicitu cenu. :rolleyes:

Pretpostavka je da je za ove slucajeve veceg posumljavanja jeftinije.
Najvaljeno je cak od strane "Srbija sume" besplatna podela raznih sadnica, uglavnom nasih autohtonih vrsta drveca, za posumljavanja goleti i privatnih zapustenih parcela.

Ne znam da li je narod informisan o tome i da li je iko iskoristio "blagodeti" koje Srbijasume nude! :huh:

Edited by vmechanin, 13 January 2008 - 21:37.


#156 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 16 April 2008 - 21:24

Izrada strategije pošumljavanja Beograda

Izrada strategije pošumljavanja Beograda BEOGRAD, 21. mart 2008 - Institut za šumarstvo iz Beograda izradiće uskoro za potrebe Sekretarijata za zaštitu životne sredine Strategiju pošumljavanja područja Beograda. Za izradu ovog strateškog dokumenta iz gradskog budžeta biće izdvojeno 4,5 miliona dinara.
Strategija pošumljavanja glavnog grada radiće se na osnovu projekta „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda”, koji je rađen od 2005. do 2008. godine. Stepen pošumljenosti beogradskog područja trenutno iznosi 1,2 odsto, a ukupna površina pod šumama iznosi 36 hektara, od čega su državne šume na 20,6 hektara, a privatne na 15,6 hektara.

Cilj Strategije pošumljavanja je da obezbedi dodatnih šest odsto šumskih zasada u Beogradu, odnosno novih 90 do 150 hektara šuma. Nove šume omogućiće formiranje „zelenog prstena grada”, bolju zaštitu od erozije i sanirati klizišta, močvare i ostale degradirane površine.

Izvor: Beoinfo



#157 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 22 September 2008 - 08:54

PROJEKAT POŠUMLJAVANJA SEKRETARIJATA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
Nova pluća za Beograd
Autor: S. Tasić | 21.09.2008. - 00:33

Filozofija „gde god nađeš zgodno mesto, ti zgradu posadi“ dovela je do toga da u Beogradu ima duplo manje šume nego što je potrebno dvomilionskom gradu. Tropska klima, aktiviranje klizišta, povećan broj alergičnih sugrađana - samo su neke od posledica besomučne seče stabala. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je zato pokrenuo projekat čiji bi rezultat trebao da bude pošumljavanje još 90.000 do 120.000 hektara grada.

Pod drvećem bi se na taj način, umesto 11,2 odsto grada, našlo najmanje 28 odsto novih šumskih površina. Za izradu strateških dokumenata potrebnih da bi planirano pošumljavanje počelo, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je angažovao Institut za šumarstvo.

- Ideja je da šume koje sada postoje u 17 gradskih opština povežemo međusobno, ali i sa drugim zelenim prostorima. Oko grada bi tako bila napravljena dva šumska prstena koji bi koridorima bila povezana sa centrom i gradskim zelenilom. Koridori će najverovatnije ići duž reka ili velikih saobraćajnica i kroz njih će se šumska klima delimično prenositi u gradsko jezgro. Verovatno će i urbanistički planovi morati u nekoj meri da se menjaju, ali to je urađeno i u drugim megapolisima - objašnjava doktor Milorad Veselinović, naučni saradnik iz Instituta za šumarstvo.
Prvi veći prsten bi obuhvatao područje od Dunava, zatim Kosmaja, šume oko Male Moštanice, i preko šumskog kompleksa izlazio bi na Savu, dok bi se s novim sadnicama manji prsten prostirao od Guberevačke preko Lipovačke šume dužinom Ostružničkog potoka do obale Save kod Ostružnice.
- Prstenovi nas štite od zagađenja iz Pančeva, površinskih kopova Lazarevca, termoelektrane u Obrenovcu, Železare Smederevo... Nekad je skroz duž autoputa bio pojas drveća, ali se taj prostor godinama sužavao.
Najdrastičniji primeri uništavanja zelenila su u manje atraktivnim delovima grada. Sa mirijevske strane je gradnja potpuno ušla u Zvezdani gaj, a ni na Karaburmi nije bolje i na tim mestima se javio problem pokretanja klizišta - priča Veselinović.
Pojave većih klizišta duž strmih padina primećene su gotovo u svim delovima grada i, prema nekim podacima, u Beogradu je čak 80 odsto zemljišta pod različitim vidom erozije. Osim toga, svaki čovek godišnje „potroši“ oko 400 kilograma kiseonika, što može da proizvede oko 0,3 hektara drveća. Seča stabala zbog izgradnje benzinskih pumpi, petlji i blokova legalnih i nelegalnih zgrada dovela je do toga da za svakog Beograđanina „radi“ u proseku 0,025 hektara drveća.
- Nije panika da ćemo zbog toga ostati bez kiseonika, ali su negativne posledice po život brojne. Ranije je bilo samo nekoliko alergenih vrsta, a sada ispada da svaka vrsta u nekim uslovima može da izazove alergiju. Sve je to posledica zagađenja koje utiče na smanjenja imuniteta i ljudi i biljaka - kaže Veselinović.
Ne samo da nemamo dovoljno zelenog pokrivača koji je potreban da zadovolji potrebe svakog stanovnika za kiseonikom, nego je i puno zapuštenih delova, neodržavanih šuma, deponija... Kada se svemu tome dodaju i promenjeni klimatski uslovi, ni drveće koje je preostalo ne može da obavlja svoj „posao“ kako treba. Zbog toga, da bi pošumljavanje počelo, stručnjaci Instituta za šumarstvo su poslednje tri godine proveli procenjujući stanje drveća i šuma u gradu, kao i sve negativne posledice njihovog uništavanja. Rezultati njihovog rada sažeti su u elaboratu nazvanom „Integralna valorizacija šumskih resursa Beograda“ na koji se naslanja sledeći strateški dokument - „Strategija pošumljavanja Beograda“, koji treba da bude gotov početkom sledeće godine. Realizacija tog dokumenta će biti po fazama. A kada bi pošumljavanje moglo da počne, u ovom trenutku niko ne može tačno da kaže, ali u Institutu za šumarstvo se nadaju da će to biti uskoro.

Linak:

Edited by cika tale, 22 September 2008 - 08:55.


#158 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 02 October 2008 - 12:35

Peti park

Obratite pažnju na fotografiju kamiona i jelkice..

#159 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 23 October 2008 - 18:12

Sačuvan ,, Peti parkić ”
Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, izjavio je 8.oktobra da je pronađeno kompromisno rešenje za opstanak "Petog parkića".
,,Želim da se zahvalim građanima na strpljenju, a pre svega investitoru na pokazanom razumevanju i želji da dođemo do rešenja koje će gradu omogućiti još jednu zelenu površinu”, rekao je Đilas, čiju su odluku građani Zvezdare dočekali oduševljeno.
Uz vatromet i šampanjac, stanovnici Zvezdare koji se četiri godine bore za park, proslavili su zvanično saopštenje gradonačelnika Beograda da je pronađeno kompromisno rešenje za opstanak ,, Petog parkića”.
Investitor, preduzeće ,, Crnotravac”, prihvatio je alternativnu lokaciju koju su im ponudile gradske vlasti.
To je rezultat četvorogodišnje borbe građana Zvezdare da spreče svaki pokušaj radnika da počnu izgradnju. Stanovnici zgrada iz okoline ,, Petog parkića” su se prvi put okupili bez straha od bagera i obezbeđenja investitora.
Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, rekao je da je do kompromisa došlo posle mnogo vremena i razgovora i zahvalio građanima na strpljenju.
Ono što sada sledi je promena regulacionog plana, posle koje će ,, Peti parkić” ponovo biti deo sistema beogradskih parkova. Tada će za uređenje parka biti nadležno Gradsko zelenilo.
U planu je pravljenje novog košarkaškog terena i novo pošumljavanje, pošto je investitor, u pokušaju da započne gradnju, posekao 30 stabala drveća.

#160 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 01 April 2009 - 12:06

Zbog uništavanja zelenila šteta od 21,3 miliona dinara
Autor: Tanjug | 31.03.2009. - 21:04
Javno-komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" pretrpelo je u prošloj godini zbog uništavanja zelenila i parkovskih rekvizita, štetu u iznosu od 21,3 miliona dinara, saopštila je danas Gradska uprava.

Zbog nelegalne gradnje uništeno je 9.905 kvadrata travnjaka i 252 kvadrata čvrstih zastora. Ukradeno je ili uništeno 78 parkovskih klupa, oštećeno je 1.098 komada drvenih lajsni, a u park-šumama uništeno je 230 stabala. Velike štete nastale su i lomljenjem i krađom klackalica i ljuljaški, a stalan problem predstavlja i deponovanje raznog otpada i đubreta. U saopštenju se navodi da se u najvećem broju slučajeva radi o nepoznatim izvršiocima zbog čega je štetu teško nadoknaditi, a Zelenilo je od nesavesnih graditelja i građana po osnovu naknade šteta u prošloj godini naplatilo oko šest miliona dinara. Iz "Zelenila", takođe, napominju da su njihovi radnici, koji čuvaju zelene površine, konstantno izloženi rizicima fizičkog nasilja, navedeno je u saopštenju.


Nejasno je ko su "nepoznati izvršioci" na mestima gde je zbog nelegalne izgradnje uništeno toliko kvadrata travnjaka i 230 stabala u park - šumama..

#161 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 17 April 2009 - 18:04

> Zbog nelegalne gradnje uništeno je 9.905 kvadrata travnjaka i 252 kvadrata čvrstih zastora. Ukradeno je ili uništeno 78 parkovskih klupa, oštećeno je 1.098 komada drvenih lajsni, a u park-šumama uništeno je 230 stabala.

To je najmanje tragedija lepote naše prirode, naših šuma. To tragedije naših ljudi, mentaliteta koji ne vidi nikoga osim sebe samog, pa ni sebe samog ne voli i ne poštuje, jer da sebe voli, voleo bi i druge ljude i prirodu oko sebe.

#162 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 21 April 2009 - 09:08

> Zbog nelegalne gradnje uništeno je 9.905 kvadrata travnjaka i 252 kvadrata čvrstih zastora. Ukradeno je ili uništeno 78 parkovskih klupa, oštećeno je 1.098 komada drvenih lajsni, a u park-šumama uništeno je 230 stabala.

To je najmanje tragedija lepote naše prirode, naših šuma. To tragedije naših ljudi, mentaliteta koji ne vidi nikoga osim sebe samog, pa ni sebe samog ne voli i ne poštuje, jer da sebe voli, voleo bi i druge ljude i prirodu oko sebe.


A nasi ljudi su tragedija za tu nasu zajednicku prirodu i zivotnu sredinu uopste, sebe ne moraju da vole i postuju uopste, niti se to ikoga tice kako ce se neko ophoditi sam prema sebi sve dok ne ugrozava i druge ljude i tudju imovinu oko sebe.

Kad vlast bude resila da zavede red tad ce se srediti, do tada ce biti ovako kako je sada...anarhija, radi i unistava ko sta hoce bez kazne, a sve to ce gradjani da plate ponovo, umesto onoga ko je polomio , unistio itd.. :ph34r:

#163 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 22 April 2009 - 17:23

A nasi ljudi su tragedija za tu nasu zajednicku prirodu i zivotnu sredinu uopste, sebe ne moraju da vole i postuju uopste, niti se to ikoga tice kako ce se neko ophoditi sam prema sebi sve dok ne ugrozava i druge ljude i tudju imovinu oko sebe.

Kad vlast bude resila da zavede red tad ce se srediti, do tada ce biti ovako kako je sada...anarhija, radi i unistava ko sta hoce bez kazne, a sve to ce gradjani da plate ponovo, umesto onoga ko je polomio , unistio itd.. :ph34r:


Ovo razmisljanje je tipicno za srednji vek i inkviziciju.

Te stvari se ne nikada mogu resavati zakonom. Zakon moze da pomogne kada je rec o pojedinacnim slucajevima, i to ni onda ne resava problem u korenu vec simptom. Kada neodgovornost postane opsta pojava, onda nema ko ni da sprovodi pravni sistem, jer pravni sistem treba da sprovedu istu ti ljudu koji su u tom slucaju takodje skloni mitu, korupciji i ostalim vidovima neodgovornosti. Tada se sve pretvara u pozoriste: deca uce skolu samo da se provuku i kasnije rade posao samo da otaljaju, pa kako je covek neodgovoran prema samom sebi, takav je i prema drugima. Ako u takvom stanju drzava pocne da resava stvari, ona sprecava ljude da odrastu, jer ih navodi da se i dalje oslobadjaju svoje odgovornosti tako sto je predaju drzavi. Kada sami ljudi smatraju da je savest prevazidjena kategorija a pitanje dovra i zla relativno, onda ne treba da se cudimo sto svaki covek treba umesto sopstvene savesti da ima svog policajca koji ce da bude njegova savest. No to je naravno nemoguce izvesti, a i kada bi se izveli, stvorilo bi nakazu od ljudi i naroda, kao sto su tako ljudi funkcinisali u srednjem veku i delimicno u komunizmu.

Kaznjavanje kao resenje uglavnom nude oni sami postuju zakon prisilno, iz straha od kazne, pa onda to svoje moranje namecu drugima. Ljubav prema drugima, ljudima, zivotinjama i prirodi njima je nepoznato iskustvo.

#164 vmechanin

vmechanin
  • Members
  • 152 posts

Posted 26 April 2009 - 07:11

Ovo razmisljanje je tipicno za srednji vek i inkviziciju.

Te stvari se ne nikada mogu resavati zakonom. Zakon moze da pomogne kada je rec o pojedinacnim slucajevima, i to ni onda ne resava problem u korenu vec simptom. Kada neodgovornost postane opsta pojava, onda nema ko ni da sprovodi pravni sistem, jer pravni sistem treba da sprovedu istu ti ljudu koji su u tom slucaju takodje skloni mitu, korupciji i ostalim vidovima neodgovornosti. Tada se sve pretvara u pozoriste: deca uce skolu samo da se provuku i kasnije rade posao samo da otaljaju, pa kako je covek neodgovoran prema samom sebi, takav je i prema drugima. Ako u takvom stanju drzava pocne da resava stvari, ona sprecava ljude da odrastu, jer ih navodi da se i dalje oslobadjaju svoje odgovornosti tako sto je predaju drzavi. Kada sami ljudi smatraju da je savest prevazidjena kategorija a pitanje dovra i zla relativno, onda ne treba da se cudimo sto svaki covek treba umesto sopstvene savesti da ima svog policajca koji ce da bude njegova savest. No to je naravno nemoguce izvesti, a i kada bi se izveli, stvorilo bi nakazu od ljudi i naroda, kao sto su tako ljudi funkcinisali u srednjem veku i delimicno u komunizmu.

Kaznjavanje kao resenje uglavnom nude oni sami postuju zakon prisilno, iz straha od kazne, pa onda to svoje moranje namecu drugima. Ljubav prema drugima, ljudima, zivotinjama i prirodi njima je nepoznato iskustvo.



:)

gde me nadje??? Hahahahaaa :ph34r:

Na principu apela i molbi ne pociva nijedno uredjeno drustvo, posebno ne na apelima na svest!

#165 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 26 April 2009 - 10:58

:)

gde me nadje??? Hahahahaaa :ph34r:

Na principu apela i molbi ne pociva nijedno uredjeno drustvo, posebno ne na apelima na svest!


Zavisi šta misliš pod apelima na svest. Apeli na svest uglavnom rezultuju često time da su oni koji se pozivaju na te apele i pale na njih gori od onih koji na apele ne nasedaju, zato sto apeli na oodredjene kulturne vrednosti cesto postaju izgovor u cije ime se cini ono sto nije dobro. Najveca zla u istoriji ljudskog roda jesu ucinjena u ime uzvisenih moralnih, humanistickih ili religioznih vrednosti. Štaviše, apeli gotovo uvek idu zajedno sa ovim totalitarizmom koji kritikujem. Kada se apel poziva na državnu intervenciju on te oslobađa od odgovornosti da budeš čovek, jer se svoje lične odgovornosti odričeš i prepuštaš državi i policiji da budu tvoja savest i razum. Zato totalitarizam na državnom planu i jaka manipulativna ideologija (ili religija) uglavnom idu zajedno. Oni ne menjaju karakter naroda, već ga sputavaju u izražavanju gradeći kolektivno licemerstvo i sve njegove simptome (duh inkvizicije koji progoni one koji otvoreno ispoljavaju oni što bi većina želela a ne sme iz straha od kazne). Što su ljudi gori, to imaju veću potrebu za jačim totalitarizmom države. “Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi.” (Tacit) Kako država ljude oslobađa sve više od lične odgovornosti, oni postaju zavisnije od njene uloge, a sami sve nezreliji i samim tim iskvareniji.

Ali ukoliko apeli nisu usmereni na formalnu promenu ponasanja, već na preuzimanje na sebe svesti o sopstvenoj odgovornosti i reformu sopstvenih motiva ponašanja, tada oni oslobađaju ljude od potrebe za autoritarnoscu (za rešenje problema putem krivičnih zakona). To je bio temelj društvenog uređenja prosvećenih naroda zapadne Evrope. Do žezdesetih godina strah od kazne i samim tim uloga države u kreiranju svesti i karaktera prosvećenih naroda zapadne Evrope nije imala gotovo nikakvog značaja, jer je većina ljudi na samom sebi nosila svest o sopstvenoj odgovornosti za svoje postupke. Evo kakav je duh postojao pre vek i po i Nemackoj, i slican njemu u celoj prosvecenoj Evropi XIX veka, bez ikakve uloge državnih zakona (citat je napisan negde oko 1851. godine):

"Svuda vidite sretnu i zadovoljnu čeljad. Nigde ne vidite pakosti i zavisti. Svak se raduje tuđem dobru, svak sažaljeva tuđu nesreću. Nemačka društva tako su uređena i udešena da vam se čini da svaki živi samo na korist i na zadovoljstvo svojega bližnjeg. Ovo je zemlja gde se brinu da i stoka oseti blagodati pitome civilizacije. Svaki čovek obavezan je da čovečno i sa svojom stokom postupa." (Ljubomir Nenadovic, Sabrana dela, 682)

Tek gubljenjem te svesti dolazi do formiranja mnoštva novih zakonskih regulativa. O tome kako su se zapadnjaci našli u čudu pojavom Jugovića na njihovim prostorima kada su naši ljudi počeli da čine svakakva zla koja uopšte nisu bila zakonski regulisana jer samim zapadnjacima nije padalo na pamet da tako nešto čine, možete pogledati ovaj zanimljiv tekst Borisa Dežulovića u PDF formatu "Ne možeš ti našega čovika zajebat". Većina našeg naroda smatra da je dozvoljeno sve ono što zakonom nije praktično sankcionisano, dok zapadnjak još uvek u priličnoj meri ima svest o sopstvenoj odgovornosti bez obaziranja na to šta kaže zakon, ali i to se sve više kod njih gubi, posebno tamo (Amerika) gde ima puno doseljenika iz neprosvecenih zemalja.

Dakle, hoću da kažem da državna prisila nije put za prosvećivanje naroda jer rađa licemerstvo i oslobađa ljude lične odgovornosti reforme sopstvenog karaktera, jer tu odgovornost na taj način država sa njih preuzima i stavlja na sebe samu, i tako onemogućava narodu da odraste. Kada ti kao malom detetu roditelj preti kaznom za prekršaj pravila ponašanja, tada te on oslobađa od odgovornosti da odrasteš (jer te čini zavisnim od njega i kažnjavanja), a kada na tebe stavlja odgovornost da sam radiš na sebi, na reformi svcog karaktera, na preuzimanju na sebi svesti o sopstvenoj odgovornosti (bez toga da ti on sam propisuje šta sve kada treba da radiš), tada te on navodi da odrasteš i da postaneš čovek.

Kada se mi ovde na Balkanu trudimo da novim zakonskim regulativama rešimo naše medjusobne probleme to onda predstavlja neš uspon iz starog veka (uslovno rečeno veka divljaštva) u srednji vek (vek represije i licemerstva), a kada Zapad pokušava da mnoštvim novih zakonskih regulativa reguliše odnose između ljudi, šta to drugo predstavlja nego vraćanje Zapada unazad, vraćanje u srednji vek?!

Zaključak: Rešenje nije u širenju straha od kazne, koja rađa licemerstvo, već u reformi karaktera i ljubavi prema drugim ljudima i svim ostalim živim bićima.

U ova dva teksta (klikni na podvučeno) je sažeto objašnjena razlika izmedju prosvećivanja i totalitarizma, i zatim objašnjenje kako su narodi zapadne Evrope izašli iz tame srednjeg veka i uspešno reformisali svoju svest i karakter.