Jump to content


Photo

Delite li patriotske pesme


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
82 replies to this topic

Poll: Delite li patriotske pesme na normalne i nenormalne? (100 member(s) have cast votes)

Delite li patriotske pesme na normalne i nenormalne?

  1. Ne delim. Podravam postojanje svih patriotskih pesama (17 votes [18.28%])

    Percentage of vote: 18.28%

  2. Ne delim. Ne podravam postojanje patriotskih pesama (24 votes [25.81%])

    Percentage of vote: 25.81%

  3. Delim ih. Postoje normalne i nenormalne (52 votes [55.91%])

    Percentage of vote: 55.91%

Vote Guests cannot vote

#1 Lavirint Li

Lavirint Li
  • Members
  • 453 posts

Posted 15 November 2006 - 15:50

Tema mi je pala na pamet jer je noćas, u kući ,,,Velikog brata'' izbila velika svađa i plakanje u vezi sa ,,patriotskim pesmama''.
Ukućanima je dopušteno da se provode i piju alkohol do 5 sati ujutru, ali onda je došlo do neprijatne situacije. Nikola iz Bara i Dragana iz Banja Luke spontano su počeli da pevaju pesme o đeneralu Draži, na šta je Edin iz Sarajeva reagovao tako što je počeo da plače.
Stav Nikole i onih koji ga podržavaju bio je taj da, ako su mogli da proslavljaju bajram pre određenog vremena i pevaju pesme ,,Sarajevo ljubavi moja'', i Edin treba da se prilagodi većini i ne bi trebalo da mu smeta pevanje ,,srpskih'' pesama.
Ukućani se ipak nisu složili. Izbila je svađa, na kraju su posvađene strane počeli da teraju druge u tri lepe..., a ostalo je nejasno ko je reagovao prenaglo.

Mislim da je problem u tome što mi u Srbiji nismo razdvojili šta su obične patriotske pesme sa neprelaženjem dobrog ukusa, a šta nenormalne i ekstremne.

NORMALNE I NENORMALNE PATRIOTSKE PESME

Po mojoj definiciji NORMALNE bi bile one koje pevaju o zemlji, samo kao o teritoriji (svih, a ne samo jednog etnosa), pesme u kojima nema izražene ideologije (političke ili religiozne) već se vuče samo na prirodne lepote (planine, reke, jezera, mora) ili na određene štosne generalne osobine (Mi smo meraklije, ne možemo bez rakije i slično), koje nikoga ne vređaju.

S druge strane NENORMALNE bi bile one pesme, kojima nije dovoljno samo da spominju zemlju u pozitivnom kontektsu već se ide dalje, na opasan teren i veličaju određene ideologije, religije i problematične istorijske ličnosti.


PRIMER ZA NORMALNE PATRIOTSKE PESME

- bile bi recimo pesme o BRAZILU gde se zaista često spominje Brazil, ali tako da ceo svet kao asocijaciju ima lepe stvari, brendove ove zemlje kao što su: samba, rumba i karneval u Riju. U tim spotovima vidimo plaže, lepe Brazilke u kupaćim kostimima i provod, ali ne i ikakvu ideologiju, ne veličanje predsednika Brazila, katoličanstva, protestantizma ili poruke protiv recimo Argentine, Paragvaja ili Portugala, čija je kolonija Brazil bio.
- Normalne su pesme o Crnoj Gori, koje se mogu čuti na RTCG gde se jednostavno hvali lepota mora i gora, ali bez ikakve ideologije.
- Normalna je i većina pesama iz vremena bivše Jugoslavije kao što su ,,Igra rokenrol cela Jugoslavija, sve se oko mene ispravlja i savija''. U pitanju je numera, u kojoj se niko ne vređa, uz koju smo proslavljali sportske pobede. Poenta pesme je da se ceo narod raduje i nema isticanja samo pravoslavnih Srba ili određene sumnjive istorijske ličnosti.
- Normalna mi je Blažine pesma ,,Srbijo'' jer govori na duhovit način o gastarbajteru, koji se vraća u rodno selo jer nikog ne vređa.

NENORMALNE PATRIOTSKE PESME

- bile bi pesme u kome autorima nije bilo dovoljno da iskažu prostu ljubav prema zemlji već se na sva zvone hvale: Ante Pavelić, đeneral Draža, Ratko Mladić, Sloba Milošević, Šešelj ili Radovan Karadžić. Hvaljenje sumnjivih pokreta (četništva), za koje se sumnja da su učinili zločine. (Ako neko misli da je i hvala partizana i Tita takođe nenormalna slobodno neka kaže)
- Ne sviđaju mi se pesme o Srbiji DND-ija jer se uz Srbiju ističe crkva i bog, to isto rade i momci iz grupe 357, a uradila je i Slađana Milošević (u pesmi ,,Pod zlatnim suncem Srbije'' hvale se crkve. Isticanjem pravoslavlja ovi izvođači učinili su da se ja kao ateista ili nepravoslavno stanovništvo, osećamo kao uljezi u državi, koju su oni opevali.

PROBLEM je možda u tome što naša zemlja sa ovim nazivom ,,Srbija'' i nema mejnstrim patriotske pesme. Sve normalne (one u kojima se ideologije ne ističu) su pevale o Jugoslaviji.
Kad se naši sportisti vraćaju sa zlatom na trgu se više nikad neće pevati ,,Igra rokenrol cela Jugoslavija'' , ,,Od Vardara pa do Triglava'', ,,Jugosloveni'' itd. To je logično jer Jugoslavije nema, ali je problem što narod nema mejnstrim alternativu.
Normalnih pesama o Srbiji još uvek nema (osim 2,3), što znači da pijanim narodnim masama na dočeku sportista (a nekima i ne treba taj povod) i ne ostaje ništa drugo nego da pevaju pesme o Draži, četnicima i Ratku Mladiću.
Najgore od svega je što su narodne mase nesvesne onoga što rade (bar se ja tako nadam). Ne umeju da naprave razliku između pesme s dobrim ukusom od onih, koje zaista veličaju nešto užasno. Sve im je isto.

Hoćemo li dobiti modernu i hitičnu pesmu o Srbiji u kojoj će se jednostavno, manje ili više duhovito pevati o Kopaoniku, Dunavu, Savi, Beogradu, Novom Sadu, Palićkom ili Srebrnom jeziku, o proslavama, šljivovici, leskovačkim ćevapima, koje će biti ideološki neutralne ili će sve ostati na pesmama (Vero moja pravoslavna, Oj Šešelju srpska diko, Dragi mi je kod Draže u vojsci itd). Ako se narodu ostave samo ove druge a ne da mejnstrim altenrnativa neće biti dobro.

DA LI JE KOD NAS UOPŠTE MOGUĆ UPRISTOJEN PATRIOTIZAM ILI SE SVE MORA PRETVORITI U EKSTREM?
HOĆEMO LI IKAD DOBITI PESME U KOJIMA ĆE BITI SPOMINJENA SRBIJA, ALI DA ASOCIRAJU NA NEKE LEPE (IDEOLOŠKI NEUTRALNE) STVARI? (Kao što pesme o Brazilu ceo svet asociraju na sambu, rumbu i karneval)

Edited by Lavirint Li, 15 November 2006 - 16:02.


#2 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 15 November 2006 - 18:32

Meni je nekako "nenormalna" potreba da se na žurci, svadbi ili dočeku nove godine uopšte pevaju bilo kakve "patriotske pesme", a to je kod nas postalo nekako uobičajeno, da ne kažem "normalno".
Patriotske pesme bi "normalno" trebalo pevati na proslavama značajnih istorijskih datuma, inauguracijama isl.

#3 Lavirint Li

Lavirint Li
  • Members
  • 453 posts

Posted 15 November 2006 - 18:41

Pa dobro, ali s druge strane bilo bi možda nenormalno i bežati od njih?

Zamisli da se naši košarkaši odnekud vrate sa zlatnom medaljom?
Nešto bi svakako moralo da se pusti na njihovom dočeku?

Tako je svuda i od toga ne treba bežati.
Polse osvajanja zlata u rokometu, Hrvati su snimili pesmu:

Neka pukne pola svijeta,
Hrvatska je prvak svijeta.
Nek hrvatska zvone zvon a
da pozdrave šampiona.

Mislim da su takve pesme potpuno ok.
Kao što postoje pesme o Partizanu ili Zvezdi. Od njih ne bi trebalo bežati.
Ne znam koje bi pesme bile prikladne za doček sportista ako ne patriotske?
Ne možeš pevati nešto blago, bledo ili ljubavno na dočeku sportista.
Ne možeš nineku pesmu gde neko nekog ostavlja.

#4 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 15 November 2006 - 19:31

QUOTE(namcor @ 15 Nov 2006, 18:32)
Meni je nekako "nenormalna" potreba da se na žurci, svadbi ili dočeku nove godine uopšte pevaju bilo kakve "patriotske pesme", a to je kod nas postalo nekako uobičajeno, da ne kažem "normalno".
Patriotske pesme bi "normalno" trebalo pevati na proslavama značajnih istorijskih datuma, inauguracijama isl.


Мени је некако ненормална потреба да се гледа Велики брат.

#5 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 15 November 2006 - 20:11

Mile daj se skoncentritat, nije ovde rec o Big Brotheru vec o bljuvotinima zvanim "patriotske pesme".

#6 Prki

Prki
  • Members
  • 2,133 posts

Posted 15 November 2006 - 20:20

QUOTE(mile curcic @ 15 Nov 2006, 13:31)
Мени је некако ненормална потреба да се гледа Велики брат.

trolON
laugh.gif
moze se chovek sloziti sa ovim Miletom.
prosto mi nije jasno kako se dechko mogao rasplakati zbog ovakvih pesama... ja bih verovatno umro od smeha celoj gluposti... valjda zbog toga i ne znam glavni koncept i ideju iste emisije, no Prki mi kaze da ne propushtam mnogo.
trolOFF

Shta cemo mi koji smo trenutno stanovnici zemlje koji dele ljudsku vrstu na kulturne grupe (pa stoga je za mene sve ovo Balkanski sindrom, ovaj, kultura). Ja se na ovoj planeti osecam kao poslednja budala jer u mom vidokrugu jedina slichna mi osoba su ovi treehugers sa kojima nemam ama bash nikakve veze, jedino shto se oni zalazu za planetu u globalu, a ja gledam na ovu celu sprdachinu od nekih tamo gore kao sprdachinu sa celim svetom, a ne pojedinachno sa nacijama.

prosto i ta hrvatska pesmica, meni se ne svidja, jer je idioti pevaju. jednostavno, koji cu moj na docheku sportista???? meni ama bash nishta ne znachi cela ta stvar, ali se secam da kad sam kao mali ishao na te silne docheke, vidjao sam svakakve idiote koji su pevali "igra rnr cela yu" a sa druge strane su obozavali kurte i murte od narodnih vodja.

svaka patriotska pesma budi ljubav prema domovini, kao i svaka zlatna medalja. ponos. i sve to dovodi ljude do zablude, pa sam stoga i protiv bilo kakvog vida ispoljavanja ljubavi prema otadzbini. MOZDA kad bi vecina bila pametnija i MOGLA DA RAZMISHLJA SVOJOM GLAVOM, a dotle teshko da ce doci.

navijachi-patriote. lepe pesmice o zvezdi i parizanu? DZABA! idi na sever, jug i kavez i pogledaj ko ih peva. proveo sam mladost na stadionu, a sada kad pogledam, mnooogo sam daleko. To su ljudi puni mrznje (hejta smile.gif)), kompleksa, kratkih nerava, ishitrenosti, a "lack in education and ability to understan", stoga UPRAVO tak neka LEPA PATRIOTSKA/NAVIJACHKA pesma je dovoljna da ozivi sve te njihove zle nagone da naprave *takva sranja da ce nakon toga biti mnogo plakanja i zapomaganja.

*ljudskih zivota

patritske pesme se pevaju u drzavama gde je nacija nauchila da bude "civilizovana" usled neke svoje greshke u istori ili usled neverovatne kolektivne pameti (shto ne verujem da je zabelezeno ikada).

poz
Prkie



pozdrav sa planete.
Prkie

Edited by Prki, 15 November 2006 - 20:22.


#7 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 15 November 2006 - 21:37

QUOTE(mile curcic @ 15 Nov 2006, 19:31)
Мени је некако ненормална потреба да се гледа Велики брат.

I meni.

Ali o nama kao narodu poprilično govori to da te "patriotske pesme" jako volimo da pevamo uglavnom u alkoholisanom stanju.
A stvarno je glupo kada se na nečijoj svadbi naručuju pesme o Kosovu (danas je to posebno degutantno), Draži, "triput rato-vala" itd. kakve to ima veze sa svadbom. Pa još kad ubace pucanje iz raznog oružja, kao da idemo u rat, a ne na svadbu..

#8 dragance

dragance
  • Members
  • 3,047 posts

Posted 15 November 2006 - 21:44

Pa svadba, tj. brak je jedan vid rata tongue.gif
Prvo, ne postoje normalne i nenormalne patriotske pesme.

Ovo sto je Lavirint opisao kao "nenormalnu pesmu" (velicanje ideologije, religije) po samoj njegovoj definiciji nije patriotska pesma.

Nije ovo prvi put da doticni lupa gluposti i povrsno "daje cinjenice" (videti primer "zabrane nosenja verskih simbola u Francuskoj" i slicne gluposti koje je izvalio).

Edit: slovo

Edited by dragance, 15 November 2006 - 21:45.


#9 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 15 November 2006 - 21:56

Sarajevo, Ljubavi Moja NIJE patriotska pesma. To je lokalna i gradska pesma, pripada svim Sarajlijama, neovisno o nacionalnom identitetu.

Napisao ju je Kemal Monteno. Poreklom Italijan, dusom Sarajlija.

Pesme o djeneralu Drazi su te uvredljive "nacionalne" pesme.

#10 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 15 November 2006 - 22:33

QUOTE(namcor @ 15 Nov 2006, 21:37)
I meni.

Ali o nama kao narodu poprilično govori to da te "patriotske pesme" jako volimo da pevamo uglavnom u alkoholisanom stanju.



Не знам шта тачно о нама као народу говори та чињница, али добро си приметио да се такве песме најрађе певају у алкохолисаном стању.
А ево како ја то видим.
Алкохолисање, или просто напијање, сакралног је порекла и служило је у сакралним обредима, у давнини, да се 'отворе врата на унутра', то јест да се човек доведе у такво стање да му је лакше лутати недоходницима унутрашњости свог бића.
Алкохол, слично као и дроге, али на другачији начин, ту снагу сигурно има.
Међутим, данас, ритуално опијање више не постоји и тек неке остатке остатака овога етнолози налазе код древних народа Сибира и америчких Индијанаца.
Међутим, сва остала опијања, која су недвосмислено профана, ипак се даду мало рашчланити и наћи међу њима одређене типизиране разлике које се онда, условно, могу назвати женско опијање, западњачко и руско.
Е, ово руско је интересантно.
Иако без сумње профано, има нека своја чврста правила која подсећају на давна времена и ритуална сакрална напијања.
Као прво, Рус, па макар био и алкохоличар који је предуго апстинирао и којему је флаша вотке коју је некако набавио чак недовољна да утоли нараслу жеђ, биће панично у потрази за друштвом, да би се опио. Рус, наиме, врло ретко пије сам. Одеалан број за напијање је три (в троях).
Ево и зашто.
Кад Руси почну да пију, полако, како их алкохол обузима и врата на унутра почињу да се отварају, теме разговора лагано скреће са свакодневних на оне које се тичу 'вишега смисла', дакле филозофије живота. При овоме се паралелно индивидуалност браће по пићу топи и уступа место надиндивидуалном организму што се види, са стране, по томе што један другог подржавају, дају за право, охрабрују, итд...
За изградњу овог надорганизма двојица су премало, а више од тројице испадне превише па се увек већа група, током пијанчења, распадне у мање кружоке.
Е, ту негде треба тражити и српску навику, кад почну да тумарају недоходницима своје унутрашњости, да се по правилу хватају за националне песме јер кроз њих исказују своју веру да су синови једног духовног народа дужног поштовања. Схватате да овакве приче, споља, немају пуно смисла, зато се и причају увек изнутра.

#11 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 15 November 2006 - 22:54

za Ruse ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da kod je kod naših ipak qrchenje vulgaris.
Još nešto - bar u situacijama gde sam bio prisutan, najčešće takve pesme inicira neko bez koga bi "veliki Srpski narod kome ponosno pripada" bio mnogo srećniji...

#12 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 15 November 2006 - 22:55

drugar moj bio muzichki urednik na radio Dunavu tijekom ratnih godina.
jedne vecheri, oko keca ili dvojke, pusti E moj druze beogradski
pesma se nije ni zavrshila, a vec su pocheli da pristizu gnevni pozivi. dobio otkaz dok si reko politika.
e sad, kontam da je sve pitanje interpretacije (interpretacije pod uticajem iskustva). meni je ta pesma bila draga i prvi put kad sam je chula. ok, Hrvat upucao Srbina, to kontam da su svi chuli i jedino im je to bitno, ali ja sam chula i pusticu ti metak prvi, vi budite uvek prvi, jebiga, ja nikog u ratu nisam izgubila al mogu da zamislim kako je onima koji jesu i kako oni tu pesmu interpretiraju.
a shta je umetnik hteo da kaze, to valjda samo on zna.

#13 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 15 November 2006 - 23:18

QUOTE(Lavirint Li @ 15 Nov 2006, 15:50)
Nikola iz Bara i Dragana iz Banja Luke spontano su počeli da pevaju pesme o đeneralu Draži, na šta je Edin iz Sarajeva reagovao tako što je počeo da plače.


Treba pod hitno izbaciti tog Nikolu iz Bara jer umesto da peva crnogorske pesme on se tu uhavtio srbovanja.
ss.gif

Btw. Los povod, lose poredjenje. U normalnim uslovima se Edin i Nikola verovatno ne bi nasli u situaciji u kojoj su, pa shodno tome ne bi bilo ni srBovanja, plakanja i protestvovanja.

Inace, te 'patriotske' pesme nisu problem nego njihova publikacija. Sto im se vise znacaja daje vise ce se i pevati. Opste je poznato da ogromna vecina onih koji pevaju pesme o Drazi to radi samo radi skretanja paznje, lecenja kompleksa ili ne znam cega. Pesme kao pesme su obicno njesra.

Edited by Stoprocentni, 15 November 2006 - 23:24.


#14 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 15 November 2006 - 23:28

Не могу да поднесем кад Монтенегријанац балави о песмама. Како неко коме најпопуларнија песма почиње стихом 'запјеват ме није воља' може било шта смислено рећи о певању?
Спрем`те се, спрем`те, четници је, рецимо, јако лепа песма. То сам изјавио у основној школи кад смо ишли са разредом у биоскоп да гледамо филм Битка на Неретви, у којем хор пева ту песму. Учитељица је после тога позвала мог оца у школу да разговарају.

#15 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 15 November 2006 - 23:48

QUOTE(mile curcic @ 15 Nov 2006, 23:28)
Спрем`те се, спрем`те, четници је, рецимо, јако лепа песма.

A zasto mislis da je to 'lepa pesma'? Zbog muzike, teksta, dinamike? Adrenalina?
Daj pojasni malo sleep.gif