Posted 12 October 2006 - 01:57
...
>> ... Oduvek me je mučilo pitanje zašto se na našim prostorima ... <<
Nema potrebe da te muci, - jednostavno, to je pitanje civilizacijskog napretka i tehnologije.
Navika.
A. Proizvodnja "belog sira". Tradicionalno, uobicajeno kod nas.
(U Evropi samo za proizvodnju skupih "masnih" sireva).
100% punomasno mleko
-> [Proces proizvodnje sira]
.......... sir (48,5%)
.......... mlecna surutka (48,5%)
.......... gubici (4%)
B. Proizvodnja putera.
100% punomasno mleko
-> [Proces separacije]
................... mleko posno (65%)
................... mileram tecni (34,5%)
-> [Proces proizvodnje putera]
..................................... puter (30,04%)
..................................... mlacenica (4,35%)
......... ukupni gubici (0,61%)
C. Proizvodnja "shvapskog sira".
100% punomasno mleko
-> [Proces separacije]
................... mleko posno (60,54%)
................... mileram tecni (38,62%)
-> [Proces proizvodnje sira]
.................................. sir posan (20,66%)
.................................. surutka od sira (38,06%)
.......... ukupni gubici (2,66%)
/ Obratiti paznju na % gubitaka! Na nekoliko miliona litara - to su znacajne brojke /
Kod nas, tradicionalno, stocarstvo je bilo ekstenzivno, tj. na ogromnoj povrsini si gajio onoliko stoke koliko je bilo ispase, vode, ljudi, i trzista za osnovne proizvode: sir (punomasni, tvrdi), kajmak, i tek ponegde maslo.
Surutka i mlacenica iz kojih se mogla dobiti poveca kolicina i sira, putera, i druguh proizvoda - ili je isla za ishranu stoke, ili je bila koriscena u "lokalu". Mnogi od tih stocarskih proizvoda su otisli u zaborav.
Opet, s druge strane, - treba zamisliti kako izgleda muzha 2-3.000 ovaca u planini, kada je u baciji samo 20-30 ljudi i desetak cuvara. Ili, kako tek izgleda kad na prolece, tih vise hiljada ovaca pocnu istovremeno, u 3-5 dana da se jagnje.
A moze i sneg da padne.
Ekstenzivno (stajsko stocarstvo ili kombinacija ispasa + staja) je nesto drugo. Smanjen je broj zivotinja, poboljsana rasa, kvalitet, prinos. To daje mogucnost da se planira, pruza mnogo siri izbor.
Otud i "mileram", puter, "shvapski sir", "zuti" sir - i ostale stvari.
Opet, postoje zemlje gde se ovce samo koriste u proizvodnji vune, mesa a ostalo (mleko) je stvar izbora specificnih farmi / farmera, mahom ne-domacih.
Kao proizvodi: mileram, "shvapski sir", kao i "zuti" - tj. sirevi koji moraju da "sazrevaju", pa i puter, kod nas su mahom bili vezani za Vojvodinu, ili za Sloveniju, Hrvatsku i one delove Bosne koji su bili pod Austrougarskom.
Od nekih nasih naprednijih proizvoda, u tehnoloskom smislu, (potpunog iskoriscenja mleka u proizvodnji) pre mnogo godina se proizvodio jedan bio-napitak od soka cvekle sa povecim sadrzajem surutke. Osvajao je neke nagrade na mnogim sajmovima, pa onda nekako nestao?
Mislim, - sta se sve moze napraviti od te surutke, i gde se sve moze upotrebiti - pa to je cudo.
Znaci, - tajna milerama je u napredim tenologijama i ... navikama potrosaca.
Btw, - slatka i kisela pravlaka nisu jedno isto. Kisela pavlaka je prosla proces fermentacije.
Slatka pavlaka ce bez emulgatora + stabilizatora i etc. - poceti da fermentira.
Uskisnuce.
...