Jump to content


Photo

Riba: bijela i plava


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 neutralac

neutralac
  • Members
  • 992 posts

Posted 02 October 2006 - 14:30

Može li mi netko odgovoriti zašto neke ribe (srdele, npr) nazivamo plavim, a druge (zubatac, npr) bijelim?
Unaprijed hvala!

#2 ZiGgY-pIgGy

ZiGgY-pIgGy
  • Members
  • 176 posts

Posted 02 October 2006 - 14:36

QUOTE(neutralac @ 2 Oct 2006, 15:30)
Može li mi netko odgovoriti zašto neke ribe (srdele, npr) nazivamo plavim, a druge (zubatac, npr) bijelim?
Unaprijed hvala!


Sjajno pitanje i mene je to oduvek interesovalo! Iako ne znam odgovor, mislim da je obratno, to jest da su sardine bela, a zubatac i ostale "kvalitetnije" ribe plave?!

#3 Indy

Indy
  • Members
  • 21,391 posts

Posted 02 October 2006 - 14:48

Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.

#4 neutralac

neutralac
  • Members
  • 992 posts

Posted 02 October 2006 - 15:02

QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 15:48)
Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.



Kud spada ova?

Ribetina
http://www.rictus.co...15-one-fish.jpg

#5 neutralac

neutralac
  • Members
  • 992 posts

Posted 02 October 2006 - 15:04

QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 15:48)
Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.



U plavu se ubraja i tuna.
Ribetina od 150 kg, a najbolji komadi koje u varijanti žutih peraja zapadaju i do 100 $ kg.

#6 Indy

Indy
  • Members
  • 21,391 posts

Posted 02 October 2006 - 15:05

Nemam pojma. Znam samo sta su Pesce Azzurro (guglaj, pa ces videti). Ne-plave su valjda "bele". (Sumnjam da je ova klasifikacija globalna, stoga ne verujem da obuhvata tropske ribe).

#7 Indy

Indy
  • Members
  • 21,391 posts

Posted 02 October 2006 - 15:08

QUOTE(neutralac @ 3 Oct 2006, 00:04)
U plavu se ubraja i tuna.
Ribetina od 150 kg, a najbolji komadi koje u varijanti žutih peraja zapadaju i do 100 $ kg.

Ima o plavoj ribi cak i na B92 sajtu:

Zdravo, ukusno i jeftino?

#8 neutralac

neutralac
  • Members
  • 992 posts

Posted 02 October 2006 - 15:21

QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 16:08)
Ima o plavoj ribi cak i na B92 sajtu:

Zdravo, ukusno i jeftino?


U Hrvatskoj zdravstvenjaci naveliko populariziraju plavu ribu. Tu uglavnom misle na papaline, sardele,skuše i sl. Tvrde da je jeftina (Jeste, ovisnik sam o skuši koju jedema barem dvaput tjedno pa znam!) i zdravija ( I tu se moram složiti. U ovih 39 godinica nisam imao čast biti pacijentom, a hranim se ribom, sirovim i kuhanim povrćem i svježim kravljim sirom. Valjda je tu dio tajne! Doduše ja to jedem jer mi paše, a ne zbog nekih tamo makrobiotičara. Osobno sam ljubitelj mega i giga u prehrani, ha, ha)


Naša ovo na jednome makrobiotičkome sajtu.

Od svih vrsta ribe, školjki i rakova, crvena i plava riba su najviše Jang vrste. Među te spadaju tuna, crveni grgeč, haringa, sardine i losos.
Bijela riba kao što su list, iverak i vahnja obično je više Jin. Ostrige, kapice, dagnje i hobotnice su više Jin, dok su škampi, rakovi i jastozi više Jnag. U načelu je preporuka jesti više Jin vrste ribam rakova i školjki

#9 neutralac

neutralac
  • Members
  • 992 posts

Posted 02 October 2006 - 15:23

Ovo je iz hrvatskoga pravilnika o morskome ribarstvu.
http://www.hzpss.hr/...112d1137bbf7aef


Članak 2.



1. krupna plava riba su iglan (Tetrapturus belone), iglun (Xiphius gladius), luc (Euthynnus alletteratus), palamida (Sarda sarda), rumbac (Auxis rochei) i tunj (Thunnus thynnus);

2. sitna plava riba su iglica (Belone belone gracilis), inćun (Engraulis encrasicolus), papalina (Sprattus sprattus), plavica (Scomber japonicus), skuša (Scomber scombrus), srdela (Sardina pilchardus), srdela golema (Sardinella aurita) i šaruni (Trachurus trachurus i Trachurus mediterraneus);

#10 Indy

Indy
  • Members
  • 21,391 posts

Posted 02 October 2006 - 15:25

--- Bas primetih nedavno naslov:

Europeans urged to eat less fish