Jump to content


Photo

Voznja sa stranim pasosem?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
31 replies to this topic

#31 vukas

vukas
  • Members
  • 4 posts

Posted 02 November 2006 - 14:51

Hvala dintel011 za detaljni odgovor.

Mislim da je motiv za uvođenje ograničenja upravljanja stranim vozilom na 6 meseci bio mogućnost da automobil ne zadovoljava tehničke propise za vožnju na našim putevima a ne da se neko ne smatra strancem ako je ovde duže od 6 meseci. Ova odredba datira još iz 1988. godine, kada smo možda i mogli da pričamo o razlikama u tehničkim propisima, a danas kada se propisi usklađuju sa evropskim ovo postaje besmisleno.

Slično, kako tumačiti odredbu da se strana vozačka dozvola posle 6 meseci mora zameniti domaćom, a da se pri tome ne mora polagati vozački ispit već se domaća dozvola jednostavno dobija u zamenu za stranu. U Kanadi posle 6 meseci prestaje da važi strana dozvola i MORA se polagati ispit kao da nikada nisi imao dozvolu.

Na kraju, besmisleno ograničenje uvoza stranih automobila (na EURO3 standard) je upravo i izazvalo poplavu "stranaca". Navodno, ovim se štiti domaće tržište od poplave krševa, a s druge strane ulicama kruže automobili (sa domaćim tablicama) koji troše više ulja nego benzina, koji se ne vide od oblaka dima koji ostavljaju za sobom a koje nijedan policajac nikada nije zaustavio niti isključio iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

#32 jms_uk_2001

jms_uk_2001
  • Validating
  • 2,684 posts

Posted 02 November 2006 - 19:45

QUOTE(vukas @ 2 Nov 2006, 13:51)
U Kanadi posle 6 meseci prestaje da važi strana dozvola i MORA se polagati ispit kao da nikada nisi imao dozvolu.

u UK, strana dozvola prestaje da vazi posle 12 meseci, ali postoji mogucnost zamene dozvole ako je sa njihove liste [EU, AUS, RSA i jos neke zemlje]. ostali moraju da polazu ispit.