Jump to content


Photo

Kako izbaciti nesavesnog stanara?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
44 replies to this topic

#16 Slaven

Slaven
 • Banned
 • 18,018 posts

Posted 28 August 2006 - 20:55

QUOTE(BGhost @ 28 Aug 2006, 21:52)
Znam, samo je problem sto vlasnici stanova ne prijavljuju poreskim organima prihod od izdavanja stan, sto su obavezni da ucine i plate porez od nekih 20tak%. Zato pozivanje policije moze da bude neugodno i za stanodavca :-(to moze biti neugodno za stanodavca ali nije dio cjeline o kojoj govori Ana.


hocu rec'. to su dvije odvojene stvari
Ana, postoji li ugovor o najmu stana, u konkretnom slucaju?

#17 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 27,703 posts

Posted 28 August 2006 - 21:05

Ostavi mu poruku, recimo zalepi mu na vrata, da je dužan da se iz stana iseli i da odveze svoje stvari u roku od tri dana pošto ne plaća kiriju već mesecima. Ostavi mu na toj poruci telefon tvog advokata, koji će protokolarno da preuzme ispražnjen stan. Kad se to ne desi (kao što je jasno da se neće iseliti) uzmi tog advokata sa sobom, uzmi bravara, promeni bravi, uzmi video kameru i lepo udji u svoj stan uz prisustvo pravnika i svedoka. Sve lepo snimite da te taj mamlaz ne bi tužio da si mu pokrala neke njegove stvari. Ako je tamo nešto ostavio, imaš pravo na njegov trošak da to odvezeš i deponuješ. To je sve.

#18 Ana Denic

Ana Denic
 • Sleepers
 • 2,756 posts

Posted 28 August 2006 - 21:18

QUOTE(BGhost @ 28 Aug 2006, 21:52)
Znam, samo je problem sto vlasnici stanova ne prijavljuju poreskim organima prihod od izdavanja stan, sto su obavezni da ucine i plate porez od nekih 20tak%. Zato pozivanje policije moze da bude neugodno i za stanodavca :-(To nije stvar policije iz policijske stanice.

Mada, moguće da se neki stanodavci koji se nadju u sličnoj situaciji snebivaju upravo zbog toga, ali ih i nesavesni stanari time ucenjuju. Ili pokušaju. Pa, ako prodje prodje.
A ne treba da prodje.

2 Morgana:
i mojoj drugarici je tako rekao advokat

2 Slaven:
ne, nemaju potpisan ugovor, ali koliko smo do sada ustanovili, to nije od značaja za odnos stanodavac/stanar u delu koji se odnosi na ispunjavanje obaveza.
Osim što je izgleda otkazni rok kraći (15 dana?) upravo kad nema ugovora.

2 Alberto:
tnx smile.gif , vrlo si praktičan

#19 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 27,703 posts

Posted 28 August 2006 - 21:20

QUOTE(Ana Denic @ 28 Aug 2006, 22:18)
2 Alberto:
tnx  smile.gif , vrlo si praktičansee signature wink.gif

#20 kinky kitten

kinky kitten
 • Members
 • 2,915 posts

Posted 28 August 2006 - 21:24

QUOTE(BGhost @ 28 Aug 2006, 21:52)
Znam, samo je problem sto vlasnici stanova ne prijavljuju poreskim organima prihod od izdavanja stan, sto su obavezni da ucine i plate porez od nekih 20tak%. Zato pozivanje policije moze da bude neugodno i za stanodavca :-(

Mene je jedna neposlušna ali benigna stanarka (kojoj je bilo potrebno samo malo verbalne pretnje kao poslednja mera - jebiga, nekim ljudima moraš jednostavno da objasniš njihovim jezikom o čemu se tu radi kad komunikacija civilizacijskog karaktera ne urodi plodom) prijavila poreskoj. Ja otišla, rekla da sam student, nezaposlena, i objasnili su mi da prijavljivanje u takvoj situaciji sa zakupninom u iznosu do 400 eura nije neophodno. Apsurd je što je ista čak i bila prijavljena. Ne znam šta je 'tela huh.gif

Elem, tema ovog topika je (prijavio ili ne) na koji način Zakon štiti vlasnika stana od bahatih stanara? Kako isterati nekoga koga, iz ovog ili onog razloga, ne želiš više u svom stanu, a neće milom da ode? Zašto MUP ne može da reaguje na običnu prijavu, ako je sve čisto (ponavljam, stanar niti je tu prijavljen niti polaže bilo kakvo pravo na stan, dok zakupodavac ima uredno vlasnički list). Čemu sud?
Ok, dakle neka procedura bi bila da ga pismeno obavestiš kada napušta stan (po Zakonu o obligacionim odnosima, ukoliko se radi o usmenom dogovoru, otkazni rok je 8 dana). Ali šta ako ti stanar preti da milom neće izaći? Policija navodno ne može da iseljava, i pored toga ako prethodno podneseš prijavu i upozoriš na pretnje koje su ti upućene. Dakle puste te da sam preduzmeš određene mere, tipa menjanja brave i sebe izložiš mogućem fizičkom napadu? unsure.gif

#21 Ana Denic

Ana Denic
 • Sleepers
 • 2,756 posts

Posted 28 August 2006 - 21:43

QUOTE(alberto.ascari @ 28 Aug 2006, 22:20)
see signature wink.gif


thumbsup.gif

Good, we got one.

wink.gif

#22 Slaven

Slaven
 • Banned
 • 18,018 posts

Posted 28 August 2006 - 21:53

QUOTE(kinky kitten @ 28 Aug 2006, 22:24)
Elem, tema ovog topika je (prijavio ili ne) na koji način Zakon štiti vlasnika stana od bahatih stanara? Kako isterati nekoga koga, iz ovog ili onog razloga, ne želiš više u svom stanu, a neće milom da ode?ne znam, kako u Srbiji al' ovde u Ne'macku jako tesko tj. gotovo nikako!


ja sam npr. jedan stan ovdje kupio sa stanarima misleci da cu ih ....
[uhvatiti na foru - osobne potrebe]

al' ne uspjeh!

doduse placaju, peMzioneri, dobra peMzija pa se i ne ..... wink.gif


zato pitah, sto stoji u ugovoru

#23 Slaven

Slaven
 • Banned
 • 18,018 posts

Posted 28 August 2006 - 22:01

ali kad smo vec kod Srbija - Ne'macka vecerasnji tekst iz Hrvatske


QUOTE(JL hr)
Više od 90 posto stanova iznajmljuje se na crno

Piše: Boba Blašković
Foto: Robert Belošević


ZAGREB - Zbog skupih stanova procjenjuje se da je trenutačno u Hrvatskoj više od 250.000 podstanara, a samo ih je 10 posto legalno prijavljeno u policijskim postajama. Procjenjuje se da je u Zagrebu više od 40.000 podstanara, od čega je ipak najveći broj nezagrebačkih studenata.

Prema posljednjim podacima Ministarstva financija i Porezne uprave, u Zagrebu je trenutačno oko 3700 legalno prijavljenih podstanara, dok ih je u Splitu samo 525, u Rijeci 965 i u Osijeku 792. U europskim tranzijskim zemljama u posljednjih nekoliko godina broj neprijavljenih podstanara drastično je smanjen te sada iznosi oko 40 posto, što je znatno manje od 90 posto ilegalnih podstanara u Hrvatskoj.

Iako je broj prijavljenih podstanara u posljednjih nekoliko godina drastično porastao, još je uvijek neznatan, a većina legalnih podstanara su inozemni biznismeni s privremenim boravkom u Hrvatskoj.

- Prisjetimo se da je prije nekoliko godina bilo samo sedam legalno prijavljenih podstanara pa je skok na 3700 prijavljenih zaista značajan - prokomentirala je Lidija, djelatnica agencije za iznajmljivanje nekretnina. Naglašava da većina njihovih inozemnih klijenata traži legalnu prijavu te uglavnom iznajmljuju samo velike luksuzne stanove. Slična iskustva imaju i drugi agenti koji u pravilu legalno prijavljuju svoje klijente koji onda na kraju godine mogu tražiti poreznu olakšicu.

.......http://www.jutarnji....arstvo,40589.jl


poz

#24 Ana Denic

Ana Denic
 • Sleepers
 • 2,756 posts

Posted 28 August 2006 - 22:26

QUOTE(Slaven @ 28 Aug 2006, 22:53)
ne znam, kako u Srbiji al' ovde u Ne'macku jako tesko tj. gotovo nikako!
ja sam npr. jedan stan ovdje kupio sa stanarima misleci da cu ih ....
[uhvatiti na foru - osobne potrebe]

al' ne uspjeh!

doduse placaju, peMzioneri, dobra peMzija pa se i ne .....  wink.gif
zato pitah, sto stoji u ugovoruMislim da je to sasvim druga priča.
Ne znam kakav ugovor su ti stanari imali sa prethodnim vlasnikom, od koga si kupio stan, ali, možda grešim, meni to liči kao da si kupio "neuseljiv stan".
Tako su se nekada ovde (ex yu) zvali oni stanovi čiji su vlasnici bili privatna lica, a u njima su postojali stanari koji su imali stanarsko pravo. Ne mogu da tvrdim, ali mislim da su to uglavnom bili nacionalizovani stanovi.

U Engleskoj imam prijatelje koji su godinama izdavali nekoliko stanova i nije bilo govora da bi ikada mogli da imaju probleme sa iseljavanjem u otkaznom roku. No, tamo je ceo odnos stanodavac/stanar do u detalje regulisan i svi, po pravilu, poštuju svoja prava i obaveze.

A ovaj tekst iz Hrvatske, pa, verujem da je i u Srbiji slična situacija.

#25 mirko99

mirko99
 • Banned
 • 449 posts

Posted 29 August 2006 - 00:41

Samo da preporucim vrlo bitnu stvar DOBAR ADVOKAT.

Moj prijatelj (njegovi roditelji) je oko 15 godina isterivao stanare jer su oni pametnice unajmili poznatog bg advokata da ih zastupa, a on nekog anonimusa, jer je smatrao da je stvar jasna. Na sudjenjima bi ovaj eminenti pravnik pobrisao anonimusa a kao sto znate sudski procesi umeju da se otegnu.

Oko upotrebe srpskih seljackih metoda tj. sile. Biti oprezan. Moj prijatelj je pozvao svoje poznanike, zestoke momke a njegovi stanari svoje, tako da je zamalo izbegnut obracun vozdovackog i banovobrdskog klana. I opet se nije desilo nista. Nisu hteli da ratuju zbog 70 kvadrata.

Resenje je nastupilo primenom metoda muve zunzare. Iskljucivanje struje, vode, parkiranjem kamiona pred garazu, grebanjem kola i ostalim dosadnim stvarima, koje su valjda smorile stanare koji su se pokupili i otisli u svoj stan koji su tokom tih 15 godina iznajmljivali.

#26 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
 • Guests

Posted 29 August 2006 - 00:41

QUOTE BeatrisDal
>>>ovo mi nije jasno, ko kaze da policija nece da reaguje?
bas sam u cudu.<<<

U cudu? Blago tebi. A mi smo u - Srbiji. biggrin.gif

#27 mirko99

mirko99
 • Banned
 • 449 posts

Posted 29 August 2006 - 00:45

I plavim momcima treba da se tutne nesto. Iznece i parket i plocice ako treba, a ne samo stanara.

#28 CTPAX

CTPAX
 • Members
 • 10,503 posts

Posted 29 August 2006 - 01:14

Ako nema pisanog ugovora, ako su oni unutra a ti napolju, ako brava nije razvaljena (kao posledica njihovog ulaska), onda imaš problem. Dato stanje je vrlo bitno za reakciju policije. Inače moraš na sud.

Predlažem sledeće: wicked.gif Kad ih nema kod kuće, uđeš i promeniš bravu. Ako su je oni već promenili pa nemaš ključ, razvališ (nije provala kad obijaš sopstveni stan), nekako blokiraš vrata i zoveš muriju kad se oni vrate.

E, onda si ti unutra, vlasnik, niko nema ugovor, i onda je tvoja pozicija bitno bolja. Ima da te mole da im vratiš stvari tongue.gif

#29 mango

mango
 • Members
 • 11,607 posts

Posted 29 August 2006 - 05:07

QUOTE(vinska musica @ 29 Aug 2006, 01:41)
QUOTE BeatrisDal
>>>ovo mi nije jasno, ko kaze da policija nece da reaguje?
bas sam u cudu.<<<

U cudu? Blago tebi. A mi smo u - Srbiji.  biggrin.gif


HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

#30 dobri-lo

dobri-lo
 • Members
 • 141 posts

Posted 29 August 2006 - 08:52

Tužiš stanara za iseljenje i istovremeno tražiš privremenu meru prinudnog iseljenja iz prostora koji je pod zakupom. U ovom slučaju sud postupa sa hitnošću (do 15 dana). S obzirom da ti je pravo svojine dokazano, a imas i dokaz da je ugovor o zakupu istekao (u slučaju da nemaš pisani ugovor, dovoljan ti je dokaz da si u pisanom obliku, putem pošte, dao otkaz).

Sud će doneti Rešenje o privremenoj meri u jako kratkom roku i odmah možeš da iseljavaš stanara prinudno.

Uz angažovanje dobrog advokata postupak se može brzo završiti.