Jump to content


Photo

kartaske igre


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
11 replies to this topic

#1 st_jimmy

st_jimmy
 • Members
 • 1,055 posts

Posted 25 August 2006 - 23:56

jeste li igrali neku dobru i nesvakidasnju igu?? za pocetak jedna igra sa madjarskim kartama:

MAKAO (slicno kao "mau-mau")

podeli se po 5 karata svakome (od 3-5 igraca) i od preostalih se jedna prevrne, to je pocetna karta. sledeci igrac mora da odgovori na tu tako sto ce baciti kartu iste boje ili sa istom vrednoscu. i tako sledeci igrac, sve dok neko ne baci neku od specijalnih karata. ukoliko igrac ne moze da odgovori vuce 1 kartu

sedmica - sledeci igrac mora baciti sedmicu, u protivnom vuce dve karte. ukoliko moze da odgovori sa sedmicom, onda sledeci igrac vuce 4 krte (ukoliko nema da odgovori), ako i on ima sedmicu, to su tri sedmice zaredom, i sledeci igrac automatski vuce 6 karata (imao sedmicu ili ne)

devetka - igrac koji je bacio devetku trazi da se u sledecem krugu baci odredjeni broj (ili figura). i igraci taj broj moraju baciti ili da odgovore devetkom i zadaju novi broj kao obavezan potez (dok neko opet ne baci devetku i promeni obavezan potez) krug se zavrasava kod onog ko je zadao potez i on moze a ne morra baciti trazenu kartu (koju je on zadao)

dama (onaj sa znakom "gore" tongue.gif) - slicno kao i devetka, samo se trazi boja. isto moze da se odgovori damom i promeni zadana boja

kec - ukoliko igrac baci keca, sledeci igrac mora odgovoriti kecom, u protivnom pouzira potez (ne vuce kartu!). ukoliko igrac koji je na potezu baci dva keca odjednom (to moze) sledeci igrac odgovara sa dva keca,ako nema dva naredna igraca pauziraju (ukoliko ni taj drugi nema dva keca). isto tako ako igrac na potezu baci 3 keca, tri naredna igraca pauziraju. pauza vazi samo za taj potez

crveni kralj - ukoliko igrac baci tu kartu, naredni igrac mora odgovoriti iskljucivo sa crvenom sedmicom, u protivnom vuce 5 karata

zandar mak (zir tongue.gif) - ukoliko igrac baci tu kartu, naredni igrac mora odgovoriti sa sedmicom iste boje, u protiivnom vuce 3 karte

kad nekom igracu ostane jedna karta u ruci, mora da kaze makao. ako ne kaze, a neko primeti, po zavrsetku njegovog poteza, igrac koji je zaboravio da kaze makao, vuce 6 karata

kad netane karata, onaj talon se prevrne
pobednik je onaj ko ostane bez karata!

mozda je malo bez veze napisano, ali cool je igra ....

#2 Quizmaster

Quizmaster
 • Members
 • 1,129 posts

Posted 28 August 2006 - 23:38

HAOS LORUM

Ovu igru sam ja izmislio, ali je nigde nisam patentirao. Traje znatno kraće od klasičnog loruma. U jednoj jedinoj ruci igrači moraju da odigraju istovremeno svih sedam igara osim re(n)daljke, koja se igra naknadno. Cilj je isti kao i u lorumu - sakupiti što manje poena. Naravno, sad ne mogu da objašnjavam kompletna pravila redovnog loruma, koja verovatno svi znate, samo da kažem kakvo je bodovanje u haos lorumu.

- svako odneto srce vredi 1 poen
- ukoliko se odnese kralj srce to donosi 8 poena
- svaka odneta dama je 2 poena
- ukoliko igrač naspram vas odnese žandara tref, dodaje vam se 8 poena
- ko odnese šesti štih takođe dobija 8 poena
- ukoliko ne odnesete minimum dva štiha kazna je takođe 8 poena
- svaki odneti štih vredi 1 poen

Teoretski, u jednoj ruci najbolji rezultat je 2 poena (da se odnesu dva štiha, bez srca, dame, žandara tref, šestog štiha).

Nakon ovoga rendaljka se odigra normalno i tako se završi jedan krug deljenja. U rendaljci postoji duplo zatvaranje, odnosno situacija kada se zatvori istom kartom kojom je započeto ređanje. U tom slučaju igračima se duplira vrednost upisanih tačaka i preostalih karata u ruci, a igrač koji je zatvorio rendaljku ostaje na istom broju bodova.

#3 Doorn

Doorn
 • Members
 • 14,050 posts

Posted 29 August 2006 - 10:49

Ja nekad sa drustvom odigram UNO

#4 st_jimmy

st_jimmy
 • Members
 • 1,055 posts

Posted 30 August 2006 - 21:49

quizmasteru!! molim te, daj mi napisi ili linkuj pravila loruma (na srpskom) ... igrao sam ga na moru pre 2-3 godine, i skroz sam zaboravio a coooooool je igra!!!!

a ova tronva igra je bas kao onaj makao (mau-mau), samo ima posebne karte!!
nazalost slabo gde kod nas imaju da se kupe te specijalne karte za posebne igre! na kampu prosle godine smo igrali jungle speed, donela neka devojka iz francuske! i ne da je bilo doooobro!!!

Edited by st_jimmy, 30 August 2006 - 21:52.


#5 kingmaker

kingmaker
 • Members
 • 4,535 posts

Posted 30 August 2006 - 21:58

dalmatinske
treseta i briskula

#6 Battleflag

Battleflag
 • Members
 • 7,686 posts

Posted 30 August 2006 - 22:01

QUOTE(kingmaker @ 30 Aug 2006, 22:58)


moze. wink.gif

#7 Battleflag

Battleflag
 • Members
 • 7,686 posts

Posted 30 August 2006 - 22:04

hm. ruski preferans. osnovna razlika je sto uvek dolaze oba protivnika bez obzira na karte. naravno, na 3X dalje igra se "raspasivka" (a ne raspasovka, kako je zovu kod nas) i svaka ruka vredi 2 bule. i naravno, pisanje je malo drugacije.

#8 Quizmaster

Quizmaster
 • Members
 • 1,129 posts

Posted 30 August 2006 - 23:40

QUOTE(st_jimmy @ 30 Aug 2006, 21:49)
quizmasteru!! molim te, daj mi napisi ili linkuj pravila loruma (na srpskom) ... igrao sam ga na moru pre 2-3 godine, i skroz sam zaboravio a coooooool je igra!!!!Lorum je igra za četiri igrača, sa 32 karte, od sedmice do keca. Igra se četiri kruga po osam deljenja, a cilj je sakupiti što manje poena. Postoji nekoliko varijanti igre, a uglavnom se koplja lome oko bodovanja.

1. Što manje srca
Svako odneto srce vredi 1 poen. Postoji zanimljiva varijanta u kojoj se, kad odneseš svih osam srca, spuštaš 4 poena.

2. Kralj srce
Ko odnese kralja srce dobija 8 poena. Vredi probati varijantu da to donosi samo 4 poena, jer onda budu manje poenske razlike i smanjuje se faktor sreće u igri.

3. Dame
Svaka odneta dama vredi 2 poena.

4. Unter preko puta (žandar tref)
Meni je najbolja varijanta u kojoj igrači koji međusobno sede preko puta dobijaju po 4 poena ukoliko neko od njih odnese žandara tref. Tad je zanimljivo što su oni partneri i trude se da uvale žandara drugoj dvojici igrača. Neki igraju prostiju varijantu, da ukoliko igrač naspram tebe odnese žandara tref ti dobiješ 8 kaznenih poena. Po meni, to je mnogo poena i znatno povećava faktor sreće u igri.

5. Šesti štih
Ko odnese šesti štih po redu dobija 8 poena (moj predlog je da i ovde to bude 4 poena). Ovde je dosta bitno voditi igru i onda u šestom krugu baciti malu kartu ili se na vreme ratosiljati opasnih karata ako nisi u mogućnosti da vodiš igru.

6. Što manje
Igra u kojoj svaki odneti štih vredi jedan poen. Postoji varijanta u kojoj se za svih osam odnetih štihova igrač spušta 4 poena, ali to se baš retko igra.

7. Što više
Svakako najkontroverznija igra, sa najviše različitih tumačenja pravila. Potrebno je odneti dva štiha za prolaz, u suprotnom, kazna je 8 poena. Moj predlog je da onaj ko odnese jedan štih padne samo 4 poena, što smanjuje faktor sreće u igri. Ovde se može dogoditi da sva četvorica igrača odnesu po dva štiha, i u tom slučaju deljenje se ponavlja jer neko mora da padne.

U drugoj varijanti (koju svako tumači onako kako mu se svidi) dozvoljeno je da jedan igrač odustane, tj. da se "baci". U tom slučaju, preostali igrači moraju da odnesu tri štiha za prolaz. Drugim rečima, onaj ko se bacio, povukao je nekog za sobom. Po meni, jedino normalno pravilo je da se može baciti samo igrač koji je prvi na potezu, a neki pak igraju da ukoliko se ne baci prvi, to može da uradi drugi, itd. Meni je celo to pravilo sa odustajanjem sranje i zato predlažem onu varijantu, da ukoliko odneseš jedan štih padaš 4, a ne 8 poena. U tom slučaju treba imati stvarno lošu sreću pa da ne odneseš baš nijedan štih.

8. Re(n)daljka

Igra koja nema veze sa rendanjem, ali se taj izraz odomaćio, jer je zgodnije nego ređaljka ili redaljka. Igrač koji je prvi na potezu bira kartu od koje će krenuti sa ređanjem. Na primer, odlučio je da krene devetkom srce. U tom slučaju sledeći igrač, ukoliko ima desetku srce može da nastavi ređanje u toj boji, ili da otvori neku drugu boju tako što će baciti isključivo kartu s kojom je početo (u ovom slučaju, devetku). Ukoliko igrač ne može da odgovori, piše mu se tačka u tabelu, a na red dolazi sledeći igrač, itd. Naravno, uvek se baca samo jedna karta. Kada se u ređanju karata u nekoj boji dođe do asa, sledeća karta koja nastavlja niz je "sedmica".

U ovoj igri glavna strategija je držati niske karte (koje su blizu početne), čime se stopiraju protivnici. Znači, ako je krenuto devetkom onda ne treba otvarati drugu devetku, sem ako nemaš interesa da se ređa ta boja. Na kraju, pobednik igre je onaj ko se prvi oslobodi svih karata. Taj igrač ostaje na istom broju poena, a ostalim igračima se piše dva poena za svaku kartu koja je ostala u ruci i jedan poen za svaku upisanu tačku. Na primer, 4 karte u ruci i 3 upisane tačke - 11 poena.

Mi igramo i varijantu u kojoj postoji duplo zatvaranje, tj. da se zatvori kartom kojom je započeto ređanje. To bi značilo da ukoliko je neko krenuo sa devetkom, morao bi da u nekoj drugoj boji ima solo devetku i da mu ta karta bude poslednji potez. Šanse za tako nešto nisu velike, ali dešavalo se i da duplo zatvori igrač koji nije otvorio rendaljku. Kod ovog bodovanja igrač koji je zatvorio ostaje na istom broju poena, dok ostali idu duplo gore (4 karte i 3 tačke - 22 poena).

Napomena: u rendaljci nije dozvoljeno "laganje", tj. mora se uvek odigrati potez ukoliko za to postoji mogućnost. Ukoliko igrači uhvate nekoga da nije odigrao potez premda je to mogao, taj igrač biva kažnjen 16 poena.

#9 Quizmaster

Quizmaster
 • Members
 • 1,129 posts

Posted 30 August 2006 - 23:50

Nisam još napisao da se u lorumu uvek mora odgovarati na boju. Onaj ko prekrši to pravilo biva kažnjen sa 16 poena, isto kao u rendaljci. Dobro, može da se igra i na malo tolerancije ako se bačena karta odmah povuče, ali u rendaljci nema praštanja.

#10 Cobra Dragec

Cobra Dragec
 • Members
 • 1,274 posts

Posted 31 August 2006 - 00:11

QUOTE(kingmaker @ 30 Aug 2006, 22:58)


oduševilo me ovog ljeta kad sam upoznao na plaži troje iz rima i skontali smo da svi znamo briškule i trešete, pa su oni čak imali i mac karata, pa smo razigrali malo smile.gif nisu bile triestine, nego pjaćentine, pa su mi bile malo čudne slike, ali sam se brzo navikao. pravila su identična, ni najmanjeg odstupanja nema, čak su im i moti u briškuli isti, nevjerovatno! znao sam da se ta igra igra po cijelom mediteranu, ali nisam očekivao da će moti i imena akuža u trešeti bit isti!

#11 Battleflag

Battleflag
 • Members
 • 7,686 posts

Posted 31 August 2006 - 00:22

jel palo lupanje po stolu, pa "ciscenje" i sl? smile.gif

ja sam ga igrao i s ovim "nasim kartama" ali sam s "madjaricama" malo morao da se uhodavam.

edit: lep "ulaz" u jos par lepih igara. cool.gif

Edited by Undead, 31 August 2006 - 00:24.


#12 Battleflag

Battleflag
 • Members
 • 7,686 posts

Posted 31 August 2006 - 00:38

ajde dok sam jos raspolozen.... smile.gif

godinama sam imao ekipu za preferans. posto vise ne zivim u Srbiji, sve se prilicno raspalo ali necu zaboraviti verziju Vista koju smo igrali sa svima koji su zeleli da udju u magiju preferansa a da dotad nisu imali pojma o cemu se radi:


-igralo se iskljucivo u cetvoro i UVEK s 13 karata.

-redosled igara je bio identican licitaciji u preferansu: Pik,Karo,Herc,Tref,Betl,Sans.

-igra traje 4X6 (Pik,Karo,Herc,Tref,Betl,Sans). svi igraci dele po 6 puta.

-svako je jednom u igri morao da se bori za svoju licitaciju (kao u preferansu). dakle, dolazimo do "rezonovanja".

-uvek smo terali "segrta" da ponavlja redosled ruku (znace pravi igraci zasto wink.gif )

-ako je bas gotivno, igrali smo "kartu na chelu" - ako se lomi rezultat....


smile.gif

Edited by Undead, 31 August 2006 - 00:40.