Jump to content


Photo

Sladoledi


  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Linda Lee

Linda Lee
  • Members
  • 739 posts

Posted 17 August 2006 - 12:05

Ne videh nigde nijednu temu o sladoledu koji zivot znaci! innocent.gif
Kombinacija cokolada-pomorandza-lesnik-visnja = savrsenstvo. Bar za mene.





Evo par linkova za homemade sladoled. Pa ko voli i koga ne mrzi, samo napred! smile.gif


http://www.ice-cream-recipes.com/

http://makeicecream....formakice1.html


Chocolate Ice Cream


2 oz Unsweetened chocolate

1/3 c Unsweetened cocoa pwdr

1 1/2 c Milk

2 Large eggs

1 c Sugar

1 c Whipping cream

1 t Vanilla extract

1.Melt the unsweetened chocolate on top of a double boiler over hot, not boiling, water. Gradually whisk in the cocoa and heat, stirring constantly, until smooth. (The chocolate may "seize" or clump together. Don't worry, the milk will dissolve it.) Whisk in the milk, a little at a time, and heat until completely blended. Remove from the heat and let cool.

2. Whisk the eggs in a mixing bowl until light and fluffy, 1 to 2 minutes. Whisk in the sugar, a little at a time, then continue whisking until completely blended, about 1 minute more. Pour in the cream and vanilla and whisk to blend.

3. Pour the chocolate mixture into the cream mixture and blend. Cover and refrigerate until cold, about 1 to 2 hours, depending on your refrigerator.

4. Transfer the mixture to an ice cream maker and freeze following the manufacturer's instructions. Makes 1 quart.

Rum Raisin Ice Cream

3/4 cup Raisins

1/2 cup Rum

1 cup Milk

1/2 cup Sugar

2 Eggs

2 cups Cream

Pour rum over raisins, cover, let stand overnight. Warm the milk in a small pan. Whisk the eggs with the sugar in a separate bowl. Slowly add warm milk to mixture continuing to whisk. Pour mixture back in the pan and heat slowly until thickened, stirring constantly (looks like very liquid pudding). Do not boil! Let cool to room temperature, add cream, and chill. Add rum raisins just before the end of the freezing process.

#2 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 17 August 2006 - 15:11

Poslednji koji sam probala: od maka wub.gif

#3 Darl

Darl
  • Members
  • 65 posts

Posted 21 August 2006 - 12:41

Nisam odavno jela neki pravljeni sladoled. Nemam neki recept da dam.
Najviše volim Nirvanu (pralines and cream). thumbsup.gif

#4 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 21 August 2006 - 12:59

Ja znam neki relativno jednostavan recept: umutis posebno slag, belanca i zumanca (mislim da na jedan slag ide 6 jaja) i onda sve sjedinis + na kraju aroma/voce/cokolada/koja_vec_supstanca po zelji.

A koji sladoled volim? Sve smile.gif
Osim ofarbanih vodica dry.gif

#5 BJeannette

BJeannette
  • Sleepers
  • 83 posts

Posted 22 August 2006 - 09:39

Pravila sam više puta sladoled, po raznoraznim receptima...ali, nijedan nije bio kao kupovni. Nešto mu fali, a to je da ovaj domaći kad se izvadi iz friza previše je leden...ko da je pravljen od vode...dok se kupovni ne zaledi baš tako.
Da li neko zna u čemu je tu fora? blink.gif

#6 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 22 August 2006 - 12:32

QUOTE(BJeannette @ 22 Aug 2006, 09:39)
Pravila sam više puta sladoled, po raznoraznim receptima...ali, nijedan nije bio kao kupovni. Nešto mu fali, a to je da ovaj domaći kad se izvadi iz friza previše je leden...ko da je pravljen od vode...dok se kupovni ne zaledi baš tako.
Da li neko zna u čemu je tu fora? blink.gif


Nisam sigurna, ali mislim da domaci mora par puta da se izvadi iz friza, izmiksuje i ponovo vrati da bi bio kremast.

#7 BJeannette

BJeannette
  • Sleepers
  • 83 posts

Posted 22 August 2006 - 16:43

QUOTE(nickie @ 22 Aug 2006, 12:32)
Nisam sigurna, ali mislim da domaci mora par puta da se izvadi iz friza, izmiksuje i ponovo vrati da bi bio kremast.


kakva si ti pametnica! pa to je veoma logicno...kad malo bolje razmislim. Hvala.
s_w.gif

#8 Pauly Ester

Pauly Ester
  • Members
  • 1,217 posts

Posted 31 August 2006 - 22:30

QUOTE(BJeannette @ 22 Aug 2006, 10:39)
Pravila sam više puta sladoled, po raznoraznim receptima...ali, nijedan nije bio kao kupovni. Nešto mu fali, a to je da ovaj domaći kad se izvadi iz friza previše je leden...ko da je pravljen od vode...dok se kupovni ne zaledi baš tako.
Da li neko zna u čemu je tu fora? blink.gif


Treba ti masina za pravljenje sladoleda...neke kucne varijante se prodaju za 50-60 evra...

#9 Atomix

Atomix
  • Members
  • 64 posts

Posted 28 September 2006 - 09:45

kad je kriza zamutis obican slag
ubacis neku vockicu ako je priruci
strpas u friz
i .... smile.gif

#10 Kinik

Kinik
  • Members
  • 17,095 posts

Posted 28 September 2006 - 15:58

QUOTE(BJeannette @ 22 Aug 2006, 09:39)
Pravila sam više puta sladoled, po raznoraznim receptima...ali, nijedan nije bio kao kupovni. Nešto mu fali, a to je da ovaj domaći kad se izvadi iz friza previše je leden...ko da je pravljen od vode...dok se kupovni ne zaledi baš tako.
Da li neko zna u čemu je tu fora? :blink:


To je zato sto je industrijski i koriste razne "emulgatore / stabilizatore"

Na primer:

MG 40 je po sastavu mono-diglicerid, proizveden od visoko kvalitetnih sirovina tehnološkim postupkom direktne esterifikacije, u obliku praha ili ljuspica. Oznaka EEZ je E471. MG 40 je emulgator koji nalazi primenu svuda gde je potrebno dobiti stabilnu emulziju tipa voda u ulju:

- u poslastičarskim proizvodima poboljšava strukturu i konzistenciju sladoleda, ledenih deserta i krema ...

SSL 90 je natrijum-stearoil-laktilat, proizveden od rafinisane hidrogenovane biljne masti i mlečne kiseline, posebnim tehnološkim postupkom.
Oznaka EEZ je E481. Proizvod je svetlo braon boje, u obliku praha. Rastvorijiv je u toplim mastima i disperzibilan u toploj vodi. Sadrži 10% trikalcijumfosfata kao sredstvo protiv zgrudvavanja.
SSL 90 ima sposobnost vezivanja kako ugljenih hidrata (skrob) tako i proteina, stoga je široko primenljiv u prehrambenoj industriji kao emulgator i stabilizator.

- U proizvodnji sladoleda i ledenih deserta: kod zamrznutih proizvoda sprečava sinerezu - izdvajanje vode ili separaciju masnoće.
- U konditorskoj indistriji: kremama, u kombinaciji sa monogliceridima (emulgator MG 40), daje glatku, jednoobraznu strukturu koja rezultuje bogatim kremastim osećajem u ustima ...
... bla, bla ...

Uostalom, pogledaj sastav nekog industrijskog pakovanja sladoleda.

...

#11 Zeka Peka

Zeka Peka
  • Members
  • 3,687 posts

Posted 28 September 2006 - 23:10

Скоро сам открила сладолед Raffy. Продаје се на крају Кнез Михаилове (близу Лаша) и у Делифрансу (на Теразијама).

Дакле, у питању је сладолед на кугле, није много велики избор укуса, доста је скуп, али вреди. 50г је 40 дин. Две кугле (повелике у односу на класичне кликере у посластичарницама) изађу око 150 дин.

Препорука за укусе: Сахер, Рафи и Тирамису. smile.gif

Edited by Zeka Peka, 29 September 2006 - 20:14.


#12 ivagotiva

ivagotiva
  • Sleepers
  • 30 posts

Posted 29 September 2006 - 19:52

Omiljeni.....orasi, lesnik, cokolada....

Attached Files



#13 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 07 November 2006 - 23:58

Abazavao sam Pelivanov sladoled malagu. To nigdI nema. Mozda vise ni kod Pelivana. A mozda ni Pelivana vise nema.

Lep pozdraU.

P.S. Da li iko zna sta je bila glavna aroma u toj malagi?

#14 anjos

anjos
  • Members
  • 64 posts

Posted 09 November 2006 - 01:41

Ne volim da pravim sladoled koji u receptu sadrzi ziva jaja - nikad ne znam da li su sveza...
Imam recept za skroman kucni sladoled, ali ga ja obozavam:
Umutiti:
2 slaga
2 pavlake (ili 2 case jogurta - sa pavlakom je lepse)
10 kasika secera
neko voce

Meni je ukus super, a mislim da ce se svideti svima koji vole vocni "kiseliji" ukus.
Probala sam i sa cokoladom - po mom misljenju je kiseo za cokoldu, a posebno dobro ide i sa kikirikijem (izmrvljenim), kazu oni koji vole kikiriki (ja ne bas).
Ako vas ne mrzi - probajte! cool.gif

#15 Persephone

Persephone
  • Members
  • 526 posts

Posted 09 November 2006 - 22:07

Mislim da je neophodan sastojak malage rum, on sladoledu daje tu predivnu aromu. Nisam dugo naisla na dobru malagu.

Ako sami pravite sladoled, umesto slaga u prahu umutite slatku pavlaku iz tetrapaka (Imlek npr.), ukus je neprocenjivo bolji.