Jump to content


Photo

O brendiranju Srbije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Liticovjesac

Liticovjesac
  • Members
  • 281 posts

Posted 30 June 2006 - 06:23

Evo sta opet ima da nam saopsti Cirjakovic:

“Urbani” terorizam i “turbo”

Domaće intelektualne, estradne ili umetničke “zvezde” retko imaju prođu u inostranstvu. Naši najuspešniji “kulturni ambasadori” su uglavnom ljudi čija su imena često sasvim nepoznata prosečnom stanovniku Srbije. Zahvaljujući prvenstveno Marini Abramović (pod uslovom da nas nije “napustila” zajedno sa Crnom Gorom), Vladimiru Veličkoviću i Raši Todosijeviću, “brend Srbija” ima poslednjih godina u vizuelnim umetnostima znatno snažnije uporište nego u domaćem filmu. I pored bleska na zapadom literarnom tržištu, Vladimir Arsenijević ne može da se poredi sa Bosancem Aleksandrom Hemonom. Svetla tačka je međunarodni uspeh Biljane Srbljanović, naše dramske spisateljice. Iako uspešna, Jasmina Tešanović je u sve važnijim intelektualno-esejističkim krugovima daleko iza hrvatske esejistkinje Slavenke Drakulić ili slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka. Tragično preminuli Suba (Mitar Subotić), Boban Marković i Boris Kovač su postali svetske senzacije na rastućem World Music tržištu.

Ipak, najprepoznatljivije ime van granica Srbije je Ceca, naš najveći i najosporavaniji brend. Problem sa korišćenjem Cece u brendiranju Srbije nije samo u činjenici što se ona u javnim nastupima redovno bavi očuvanjem uspomene na svog supruga – čoveka koga van Srbije uglavnom doživljavaju kao maskotu balkanskog zla. Prepreka je i to što neki glasni aktivisti “građanske” Srbije veruju da publiku “balkanske Madone” treba dizati u vazduh ili vešati. B92 je pred nastup na Ušću dozvolio objavljivanje na svom Internet forumu otvorenog poziva teroristima da izvrše masovni zločin nad posetiocima Cecinog koncerta (“gde su sada ljudi-bombe, kad su najpotrebniji”). Na istom sajtu možete pročitati da je na koncertu “silikonske yiberke” i “mafijaške kurve” bilo “milion guzatih, bubuljičavih devojčura i njihovih masnokosih frajera” koji su dovezeni “gomilom seljobusa”. “Ko je više seljobera okupio na tom mestu? Ceca ili onomad Sloba? Sve je to ista publika ili bolje rečeno stado.”

Šta god pisali ovdašnji krvožedni “urbani” fundamentalisti, Ceca je svojom zašećerenom mešavinom Žitorađe, Stambola i Londona osvojila ceo Balkan. Wena muzika je samo jedna zavodljiva, benigna i na momente trash verzija istinski multikulturnog spoja koji imamo u venama – baš kao i “braća” sa kojima smo se bezdušno klali u prošlom veku. Možda je naša najveća nesreća što to bogatstvo uticaja, mešavinu evropskog i “orijentalnog” koja boji sve – Cecinu muziku koliko i naš odnos prema politici, hrani i braku – nismo uspeli da umesto u prokletstvo serijskog fratricida i urbicida pretvorimo u bogatstvo, oslonac “brenda Srbija”.

ostatak ovde: http://www.nin.co.yu...6&rid=4&id=6378

Hebiga Biljana, em si ravna em ne umes da pevas em nisi iz Zitoradje em nisi spojila Stambol i London. 'Al si ipak svetla tacka. Polako, ima vremena za tebe;)

#2 Strani plaćenik

Strani plaćenik
  • Members
  • 660 posts

Posted 30 June 2006 - 08:40

QUOTE(Liticovjesac @ 30 Jun 2006, 07:23)
Evo sta opet ima da nam saopsti Cirjakovic:


A evo i opet istog odgovora. Sevap je da mu učinimo jer je ovo i pisao da bi čuo isti komentar:

LINK_REMOVED/forum/viewtopic.php4?t=839
Videti pod tačkom 1. druga rečenica u pasusu.