SRBIJANAC (SRBIJANKA) stanovnik (-ica) Srbije kao geografskog pojma, iliti gradjanin(gradjanka) Srbije , sada vec nezavisne drzave.
Srbin, -pripadnik srpskog etnickog korpusa,plemena, vaskolikog srpstva...
Krajnje je vreme da se u Srbiji uvede nacionalnost po gradjanskom principu a ne po etnickom.
Srbijanac
Daleko umereniji I prihvatljiviji termin za nacionalnost zitelja Srbije . Srbijanci mogu biti I Marko I Stjepan I Sandor I Mustafa.
Razmislite o SRBIJANSKOM nacionalnom programu umesto srpskom nacionalnom programu.
Nekako mi pojam Srbijananski(Umesto srpski) nacionali program pragmaticnije zvuci.
Kada pokusavaam da definisem sta bi to bio SRBIJANSKI nacionalni program, mislim na Zorana Djindjica i njegovu viziju, na buducnost; na evropske integracije, ekonomski razvoj, tranziciju,standarde i pravnu drzavu;na gradjansko uredjenje drustva, na dobru infrastrukturu(putevi…), komunikacije, decentralizaciju(jaki centri u Srbiji, politicki , privredni I kulturni) postovanje prava svakog Srbijanca da slobodno neguje, svoju etnicku (sprsku, hrvatku, madjarsku, bosnjacku, albansku, slovacku…) pripadnost i kulturu,
ispoveda religiju(pravoslavnu, rimokaolicku, islam, protestantizam ,budizam, paganizam ..) ili da je ne ispoveda uposte(ateizam..). Svaki Srbijanac(Srbijanka) zbog bilo kog svog opredeljenja(kulturnog,etnickog,religijskog, seksualnog...)koji ne narusava integritet druge osobe, ne bio (bila) diskriminisan, proganjan, izlozen fizickom i verbalnom zlostavljanju.
Svaki Srbijanac (Srbijanka) imaju istu sansu da se u Srbiji ostvare u svom zivotu. To je moja vizija Srbijanskog nacionalnog programa i smera u kom Srbija reba da krene.
Kad pomislim na SRPSKI nacionalni program (trenutno vecina politickih partija u Srbiji koristi samo ovu frazu)gotovo uvek pomislim samo na ovo ludilo koje se vuce iz devedesetih, matriks velike Srbije, matica Srbija u sluzbi zatite svekolikog srpstva, akademici (Beckovic I ostali kukuleleijoj likovi),Dobrica Cosic, Bora Corba, memorandum, mitovi,cetnici,korenje, Kosovo(Kosmet?),Republika Srpska, popovi, srpski narod(druge ko hebe), kralj, Mladic I Karadzic, zlocinci I kriminalci,bizMismeni i tajkuni sumnjive proslosti, krv,kosti i ostala nekrofilija., Bulatovici i mracne sluzbe njihove bezbednosti, DSS-SPS-SRS-VeljaSelja… Srpski nacionalni program, kao potuno etnicki koncept nudi sansu samo za Marka s pocetka ovog teksta a ostali kako isplivaju u srpskom mulju prepunom stigme.
Mislim da je u Srbiji bilo dosta i previse, srbovanja i da je vreme da nastupi ideja SRBIJANSTVA.
Mislim da reci i pojmovi imaju veliku moc i snagu kako pozitivnu tako i negativnu, i da mnogi problemi i nesporazumi poticu od nejasnih reci i definicija.
Objasnimo ljudima Srbijanstvo kao koncept i pocnimo da ga upotrebljavamo u medijima, partijskim programima, svakodnevnom govoru i mislim da ce se postici efekat. Napravimo Srbiju kao zemlju Srbijanaca- gradjana, a ne Srba-saplemenika i ne-Srba-nesaplemenika.
Cak se usudjujem i da razmisljam da bi na srbijanskoj politickoj sceni trebale biti samo partije koje imaju srbijanski nacionalni program(onaj koji sam objasnio), i koje su u saglasnosti oko srbijanskog progama kao platforme na kojoj Srbija treba da pociva kao moderna drzava. Onda u okviru te platforme bi imali razlicite modele ostvarivanja tog programa i to bi stvorilo novu konstruktivnu demokratsku dinamiku kod partija, a sve bi vodilo pozitivnom, naprednom funkcionisanju drzave.
U ovom mulju svako hoce da vlada Srbijom, a ne da vodi Srbiju, i to po svom tumacenju "srpskog nacionalnog programa" ili vec cega i zato imamo ovakav cirkus od drzave. Taj koncept bi trebao biti prevazidjen kao veoma destruktivan. Posledice ostvarivanja tog "srpskog nacionalnog progama" nekih partija jos uvek osecamo, pocev od ratova, zrtava, izolacije,despotskog odnosa prema drzavi, jos uvek prisutnog govora mrznje...Rad SRS,SPS i slicnih grupa bi trebalo zabraniti.
Kada se setim Djindjica, pre mislim da je on bio najznacajniji Srbijanac ovoga veka, zbog svega sto je radio, dok ono "najveci Srbin" mi je uvek nekako u drugom, manje vaznom planu, cak mi pomalo para usi.
Mozete li zamisliti sebe kao Srbijanca,Srbijanku ,drzavljanina Srbije, koja je u Evropi, koja je u Svetu? Interesuje me vase misljenje o ovom konceptu. Hvala. Pozdrav svima. Aleksandar.
P.S. Ja vec od danas govorim za sebe da sam Srbijanac, da li sam Srbin to je manje bitno, to mogu kod kuce da budem. Svojim internacionalnim kolegama kazem da sam Serbian umesto Serb.
Edited by aleksjazzy, 08 June 2006 - 01:32.