Jump to content


Photo

Kontaktna sociva


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
157 replies to this topic

#1 Shmeker1

Shmeker1
  • Members
  • 3 posts

Posted 25 April 2006 - 17:03

Cao svima!Imam jedan problem sto me bas muci kod kontakntih sociva, a to je da sam nekako uvek pospan sa njima, imam malo suvlje oci, ali bas mi smeta tako da ne mogu nista da radim, stalno mi odvracaju paznju.

Molim vas svi koji nose sociva neka napisu sta im kod njih smeta, kako ih podnose i kako su resili svoj problem.

Moze li mi neko preporuciti svoja sociva sa kojima je prezadovoljan?

P.S Sociva su okrenuta na pravu stranu.Nosim Focus mesecna sociva.

Hvala vam puno!!!

#2 tilia

tilia
  • Members
  • 91 posts

Posted 25 April 2006 - 19:29

nisam bila pospana al' su mi jedno vreme oci bile jako suve, pa mi je oftamolog prepisao neke kapi, i problem resen smile.gif u pitanju su, kako sam razumela u optici, vestacke suze, bar mi je tako rekla ljupka, "mlada" dama ("sledeci put da te vidim obrijanu") smile.gif
ne secam se kako se zovu, bese to davno, rekla bih da je firma bausch&lomb (ne znam da li sam tacno napisala)
I ja sam trenutno u potrazi za dobrim socivima, i evo preporuke mog oftamologa, kaze ova svima odgovaruju:
Frequency Aspheric 55 Cooper Vision
btw ja sam imala jako loša iskustva sa Ciba Fokus mesečnim sočivima, a moja frendica njih nosi godinama bez problema, tako da, izgleda da nema univerzalnog resenja:)
poz:)

#3 Yzerman

Yzerman
  • Members
  • 187 posts

Posted 25 April 2006 - 20:09

Nosim old school tvrda sočiva (Boston Envision) već 15 godina. Nikad nisam imao problema, mada oči hoće da budu suve. Veštačke suze (Bausch & Lomb, takođe) su odlična stvar, meni zaista pomaže. Zbog prirode posla buljim u monitor ponekad i više od 12 sati. Posle par kapi "suza" oči su mi kao nove.
Kad osetim neke tegobe, tj. slučajno malo oderem oko, pauziram sa nošenjem sočiva jedan dan i ukapavam AD ulje na svakih sat vremena. To je pravi eleksir i posle 24h nema više nikakvih probelma (ovo mi je savetovao lekar).
U principu, samo slušaj savete ofatalmologa i nemoj raditi ništa na svoju ruku.

#4 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 26 April 2006 - 08:55

Boston GP (gaspropustljiva, narodski "polutvrda") vise od deset godina. Nikakvih problema, redovno odrzavanje njihovim tecnostima (tecnst za ciscenje i tecnost za cuvanje), i to je sve. Izuzetno dobra sociva za sve koji imaju astigmatizam. NIsam siguran da moze bas svako oko da ih trpi, ja, srecom, nemam osetljive oci.

#5 minail

minail
  • Members
  • 229 posts

Posted 26 April 2006 - 08:56

Imam isti problem... Suve oci, konstantni blago neprirodni osecaj... Ali ipak vise volim sociva od cvika.
Cuo sam za kapi, nikad ih koristio, sada cu ih probati.
Medjutim, mislim da ovaj problem moze biti totalno resen tek kada se uradi operacija skidanja dioptrije. Pre nekih 6 meseci, dr-ica mi je rekla da ce za koju godinu tehnologija biti potpuno usavrsena (mada sam mislio da je vec), da nece biti jako skupa, i da imam dovoljnu debljinu spoljnjeg sloja ociju za ovako nesto.

#6 tilia

tilia
  • Members
  • 91 posts

Posted 26 April 2006 - 10:23

QUOTE(minail @ 26 Apr 2006, 09:56)
Medjutim, mislim da ovaj problem moze biti totalno resen tek kada se uradi operacija skidanja dioptrije. Pre nekih 6 meseci, dr-ica mi je rekla da ce za koju godinu tehnologija biti potpuno usavrsena (mada sam mislio da je vec), da nece biti jako skupa, i da imam dovoljnu debljinu spoljnjeg sloja ociju za ovako nesto.

ja vec bila u jednoj nasoj privatnoj klinici da se raspitam, kaze svako oko po 1000evra, a moja dioptrija je -3.50
tata je imao operaciju skidanja katarakte, ili mrene, ne znam da li se tako kaze...u glavnom sve gotovo o cas posla:) sad seta ponosno bez cvika:)
poz:)

#7 Aion

Aion
  • Members
  • 856 posts

Posted 26 April 2006 - 11:33

Zazmiris tako da jako stisnes ocne kapke. Ovo istisne kapljicu suze iz suznih zlezda. Dovoljno za prirodno vlazenje ociju.

Ne znam da li sme za tvrda sociva, ali za meka radi.

#8 dawkins

dawkins
  • Members
  • 63 posts

Posted 26 April 2006 - 12:41

Nosim Focusova sociva godinama, i nikada nisam imao znacajnije probleme sa njima, mada mi se ponekad desi da mi pojacano suzi jedno oko, sto dovodi do neprijatnog pomeranja sociva. Lekar mi je preporucio obican rastvor Acidi borici, i to odlicno funkcionise. Kad god imam neki problem sa socivom, kapnem par kapi u oko i posle nema nikakvih problema.

#9 Shiba

Shiba
  • Members
  • 610 posts

Posted 26 April 2006 - 16:40

ne znam odakle se javljas, postoje artificial eye drops za suve oci. oci moraju da se vlaze redovno...ako ne onda moze doci do infekcija, pogodno je za kataraktu itd, ocni pritisak....

u svakom slucaju, ko ima para neka ide na laser eye surgary (kratkovidost only). meni je vid 20/20 jedino mi je malcice duplo kad sam u prostorijama sa florescentnim lampama i to udaljenost od 10-20 metara ...sve ostao pre i posle je ostro.

#10 cider

cider
  • Members
  • 299 posts

Posted 09 May 2006 - 16:05

Nažalost, tek sam sad video ovaj topik.

Ako neko ima pozitivno iskustvo sa nekim sredstvom za ublažavanje nepoželjnih efekata, a da nisu klasične veštačke suze, bio bih mu zahvalan ukoliko bi to napisao.

Ja inače kombinujem Boston GP (istina, možda ih jednom mesečno nosim), koja me satiru od bola i Frequency Xcel Cooper Vision. Potonje bih svakome sa astigmatizmom preporučio. Uostalom, kako sam čuo u Beogradu se već mogu nabaviti meka sočiva sa cilindrom do plus/minus 10.

Privatne klinike su posebna priča. Samo ću reći da su pokušali da me oderu za više hiljada eura (kojih, ruku na srce i nemam), a ni za kakvom intervencijom nije bilo potrebe. Niti će verovatno biti.

#11 Aion

Aion
  • Members
  • 856 posts

Posted 12 May 2006 - 11:45

Ako kontaktna sociva nosis jednom mesecno, normalno je da imas problema. Sociva moras da nosis redovno da bi se oci privikle na njih. Meni je trebalo nekoliko meseci da se priviknem na njih, a posle pola godine vise ih apsolutno nisam osecao.

#12 kikii

kikii
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 12 May 2006 - 14:30

Uf, ja sam nosila polutvrda GP sociva jer nisam mogla meka (imam neke krivine, valjda je to taj astigmatizam, zaboravih). Nosila sam ih sigurno 7-8 godina i nikad se nisam privikla. Cesto mi se desavalo da me zulja, a ne daj boze da dune vetar koji, normalno, nanosi prasinu u oci. To su bili potoci suza mad.gif .
Vec sam bila na ivici da potpuno odustanem od sociva, ali odlucih da pokusam jos jednom. Pozalila sam se lekarki da imam problema i da mi je krivo sto ne mogu da nosim meka, a ona ce meni: "Mozes, sad postoje toricna".
Ljudi, svanulo mi je. Nikakvih problema nisam imala (trebalo mi je da se naviknem manje od dve nedelje), nikakve infekcije i sl. Jedino sto je losije nego kod polutvrdih (ili tvrdih) je ostrina vida. Doduse, skuplja su, sad sam bas narucila novo pakovanje koje zvanicno traje tri meseca (koristim mesecna), ali ja razvucem na minimum pola godine. Doslo me je 80 evra. Samo sto me slognulo nije, bila su 50. Cini mi se da se zovu Bioclinic. Pre sam koristila Focus i nikakvih problema nisam imala, ali mi rekose da su ova bolja. Moracu da isproveravam i kod drugih dobavljaca koliko kostaju sociva, ovo je bas skupo. Inace, dioptrija mi je -4 i -6.
Svakome bih preporucila meka sociva, a polutvrda jedino ukoliko zaista nikakvih problema nema.

#13 cider

cider
  • Members
  • 299 posts

Posted 12 May 2006 - 16:45

QUOTE(Aion @ 12 May 2006, 11:45)
Ako kontaktna sociva nosis jednom mesecno, normalno je da imas problema. Sociva moras da nosis redovno da bi se oci privikle na njih. Meni je trebalo nekoliko meseci da se priviknem na njih, a posle pola godine vise ih apsolutno nisam osecao.

Hvala ti. Znam ja to. Mučio sam se dve godine sa polutvrdim, bez pauze, i više ne mogu. Pokušavam da nađem neki balans između pristojnog vida, smanjenog osećaja bola i neprijatnosti, ali ne ide. I ja koristim torična, mada problem oštrine rešavaju samo GP sočiva, koja nosim samo kada moram da čitam izuzetno sitnim slovima štampan tekst. Da ne pišem dijagnozu. Prilično redak poremećaj, koji je uopšte slabo poznat.
Potreban mi je savet koji bi se ticao neke vrste pain releivera, ili nečega efikasnijeg od klasičnih veštačkih suza, u smislu bolje poboljšane vlažnosti oka, a koji bi išli u kombinaciji sa GP sočivima.
Još jednom, i ja preporučujem svima koji imaju astigmatizam, a koji mogu da izdvoje toliko novca, nabavku toričnih sočiva.
Aion,hvala na trudu.

Edited by cider, 12 May 2006 - 16:58.


#14 kikii

kikii
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 12 May 2006 - 16:57

Znam da ce zvucati glupo, ali zar oftamolozi nisu prave osobe za to pitanje? Oni bi trebalo da su najupuceniji unsure.gif . Mozda bi mogao da odes na ovaj forum i postavis pitanje (mislim da nema poseban podforum za oftamologiju, ali imas "pitanja i odgovori").

#15 cider

cider
  • Members
  • 299 posts

Posted 12 May 2006 - 17:42

Ne zvuči glupo, jer nisam bio precizan. Mnogo ti hvala. Pokušaću.
Izbrisao pola posta. Bilo mi je malo degutantno ići u medicinsku terminologiju. Suština je bila da sam osuđen, kako mi je više oftalmologa reklo, na isprobavanje svih vrsta veštačkih suza koja mi padnu pod ruku, bez pominjanja određenih marki, uz korišćenje i GP i toričnih sočiva, sve dok se za koju godinu u prodaji ne pojavi hibridni tip sočiva koji će mi odgovarati. Nošenje naočara mi je usled velikog astigmatizma nepreporučljivo. Zvuči čudno, ali tako je.
Pa rek'o-možda je neko upoznat s nekim tipom veštačkih suza, koje ovde nisu mejnstrim što se distribucije tiće. B&L i Boston mi ne prijaju.
Evo, baš čitajući pažljivije, pročitah o tom ulju za olakšavanje tegoba, u drugom ili trećem postu. Ne znam kako mi je to promaklo... unsure.gif sad.gif Interesatno je da mi to nikada niko od oftalmologa nije preporučio.

Možda me prijatno iznenade ovi viruelni savetodavci.smile.gif
Još jednom hvala.smile.gif

Edited by cider, 12 May 2006 - 18:35.