Jump to content


Photo

Astrologija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
81 replies to this topic

#76 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 01 May 2006 - 16:01

> covek se svojski potrudio da nadje nesto sto bi ga ubedilo da ima necega u astrologiji sem sarlatanstva i prevare ali nije uspeo.

Ja cu to uspeti u svojoj knjizi "Astrologija i antropologija" kada je zavrsim, pu cu pokazati da je astrologija nesto mnogo vise od sarlatanstva, da je ona majstorstvo prevare, jer prebacuje sa coveka odgovornost za njegove postupke, na polozaj planeta na nebu. Svi astroloski tipovi zaista postoje, pa se onda stice utisak da su oni takvi zbog zvezda. I korelacija sa zvezdama zaista postoji (imam podatke o rodjenju 315000 davalaca krvi u Beogradu i njihove krvne grupe), ali ne zbog samih zvezda. Zamisli da si ti slepa osoba, i da te ja uvek na zvonjavu telefona (kad god te neko telefonom pozove) gurnem sa stolice, ti bi zakljucila da je to zbog zvonjave telefona, jer mene ne vidis. Dublje objasnjenje astroloskog fenomena nije za ovaj forum, vec za tu knjigu.

#77 osmeh

osmeh
 • Members
 • 239 posts

Posted 01 May 2006 - 18:01

Jel imas URL nekog sajta sa indjskim horoskopom?

Imam otpor prema kastinskom uređenju.


Astrologija ne ukida ličnu odgovornost svakog pojedinca! Ne prebacuje sa coveka odgovornost za njegove postupke, na polozaj planeta na nebu!!! Čovek u mnogo čemu van sebe može da nađe izgovor i opravdanje kao što to često radi.

Da bi neko bio dobar astrolog, mora da ima sposobnost instrospekcije. Tu leži jedan od razloga zašto je neko proučavao astrologiju pa prestao. /Čest je razlog da ne može da se suoči sa samim sobom. /


PS smile.gif
Evo ti jedan link foruma - tačnije URL podforuma sa indijskom astrologijom /Jyotis/ , na kom ima topic sa predlogom drugih linkova te tematike.

SAMO ZA ANALIZU

#78 niko

niko
 • Banned
 • 1,846 posts

Posted 01 May 2006 - 18:09

Zanimnjiv link.

#79 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 01 May 2006 - 18:21

> Evo ti jedan link foruma - tačnije URL podforuma sa indijskom astrologijom /Jyotis/ , na kom ima topic sa predlogom drugih linkova te tematike.

Hvala, evo cekam da se upisem. Jedna osoba je objavila svoja zapazanja o izgledu svakog znaka (visina, debljina, oblik lica...). Bas se pitam kako joj nije jasno da se ti atributi nasledjuju, i da kako zavise od genetike predaka, ne mogu da zavise od astroloskog faktora!

> Astrologija ne ukida ličnu odgovornost svakog pojedinca! Ne prebacuje sa coveka odgovornost za njegove postupke, na polozaj planeta na nebu!!! Čovek u mnogo čemu van sebe može da nađe izgovor i opravdanje kao što to često radi.

Licemerno je coveku dati u ruk cokoladu, a onda mu kazati: "Nemoj da je pojedes!"

Da ga ne zanima odricanje od odgovornosti, on se ne bi bavio astrologijom, vec psihologijom, duhovnoscu i antropologijom.

#80 nihil

nihil
 • Members
 • 1,461 posts

Posted 02 May 2006 - 08:45

QUOTE(Analiza @ 1 May 2006, 12:59)
Evo samo u kratkim crtama. Bivoli odgovaraju devici (ugrofincima), pacovi odgovaraju skorpiji (semicanima), tigrovi odgovaraju ovnu (dinarcima), zecevi odgovaraju rakovima (mongolima), zmajevi odgovaraju lavovima (atlantskim mediterancima), a ostali znaci su njihove razlicite mesavine i jos neke populacije koje su kod nas prisutne u tragovima (na primer, konj koji odgovara strelcu (kromanjoncu) koga kod nas vrlo retko gde ima), itd. Zmaj (lav) odgovara severu Kine gde zive sinidi, kao i jednom potezu ka Vijetnamu gde su se oni isto naselili. Zec (rak) odgovara mongolima koji zive na jugu i zapadu Kine, a bivo (ugrofinci) odgovaraju podrucju Koreje i njene okoline, tigrovi odgovaraju krajnjem severo-istoku i Japanu, a pacovi severozapadu Kine i Mongoliji, ali i Japancima i Sibiru gde zivi zuta rasa koja je semitskog porekla. Ovo je vrlo grubo prikazano, ali je nekako tako.

Ne, nisam te pitao da pravis paralele sa znakovima vec sa antropomorfnim karakteristikama, konkretno sa oblikom lica, glave koja treba da podsjeca na neki od znakova. Vizuelno prepoznavanje slicnosti necijeg oblika lica i glave sa izgledom glave zivotinja. Kakva je to vizuelna slicnost izmedju djevice i bivola, ili pacova i skorpije, tigra i ovna, zeca i raka, zmaja i lava? A tek sta treba da znace drugi znaci koji su mjesavine, i onda takodje, posto su se rase ljudi vjekovima mijesale, genetski materijal se time mijenjao i nastajale su i nastajale nove kombinacije? Zatim, ima li ikakve veze datum i godina rodjenja prema kojima se odredjuje pripadnost nekom znaku, ako sve tuamacis s obzirom na genetiku? Kako ces tim genetskim pristupom da odredis neciju pripadnost nekom znaku? I dalje, kako ces kreirati predvidjanja koja se daju u horoskopima ako je genetski faktor najvazniji ili jedino bitan? Znaci li to da ce za pripadnike iste rase, koji su ujedno facijalno slicni vaziti isti horoskopi ili ne? ...

Edited by nihil, 02 May 2006 - 08:46.


#81 Zverilla

Zverilla
 • Members
 • 910 posts

Posted 02 May 2006 - 09:32

QUOTE(osmeh @ 1 May 2006, 16:40)
za tvoju prvu rečenicu, znaš li da je čovek sa kojim ulaziš u komunikaciju u stvari tvoje ogledalo, da ti u stvari druge ljude gledaš kroz sebe? vidim pročitao si mnoštvo naučnih studija pa znaš šta u njima ima a šta nema, o čemu govore, tako da me čudi ako studije o ogledalu nisi pročitao.


gresis, ja sam po tim horoskopima 70% divlja svinja a 30% konj. tongue.gif

i, od cele price ni jedan jedini link? ni jedna jedina studija? cak ni pokusaj da se odgovori na brojna pitanja koja je postavio autor prvog teksta?

QUOTE
Žao mi je što naš najveći astrolog nije mnogo više pisao o astrogenetci, ima po nešto u nekim objavljenim tekstovima, ono što smo zapamtili iz razgovora. Rekao je da tu knjigu nikada neće napisati, baš iz moralnih dilema, zbog moguće zloupotrebe.


milja vujanovic? hehe...
a ne, ipak je u pitanju musko.

ajd posto se ne mozes pozvati ni na jednu ozbiljnu studiju, bar nas upoznaj sa tim ko je najveci astrolog (to po visini ili po prihodu ili po necem trecem?)

#82 osmeh

osmeh
 • Members
 • 239 posts

Posted 02 May 2006 - 21:07

***Hvala, evo cekam da se upisem. Jedna osoba je objavila svoja zapazanja o izgledu svakog znaka (visina, debljina, oblik lica...). Bas se pitam kako joj nije jasno da se ti atributi nasledjuju, i da kako zavise od genetike predaka, ne mogu da zavise od astroloskog faktora!***

Tako ćeš garantovano naići na kvalifikovanijeg sagovornika od mene. Skoro (ipak ne znam na koji post misliš, neke podforume slabije posećujem, zato rezerva) da smem da garantujem, da ta osoba ne negira nasleđe, naprotiv, ni genetiku predaka, to je nešto što astrologijom i dokazujemo. Da ne bude zamene, astrologija ne može bez, tačnije astrologija je ništa! bez faktora nasleđa, bez genetike. Upravo ta mešavina gena, ili slabi neke osobine ili pojačava. Sukob gena u jednoj osobi je uzrok sukoba u samoj ličnosti, pa kad ne može da prepozna uzrok u sebi onda reflektuje na okolinu.
Ne mogu da ti opišem koliko sam srećna i zahvalna za rezultate antropoloških istraživanja. Koliko sam tebi zahvalna za ovo što si uradio. Potvrđuješ astrologiju, negirajući je, učinio si za astrologiju više, nego mnogi astrolozi (ne računam one takozvane!). Sada će biti lakše, kada se neke stvari vide u horoskopu, ko ne veruje, kažemo mu da su antropolozi to dokazali! Kao što se za sukob oca i sina ne može uvek citirati Frojd. Što se duhovnosti tiče, ne mogu jednostavno da ti odgovorim. Pravi astrolozi se bave duhovnošću.

Inače,
***Da ga ne zanima odricanje od odgovornosti, on se ne bi bavio astrologijom, vec psihologijom, duhovnoscu i antropologijom. ***
Ajde da ti priznam da si ovo samo nespretno završio, nabrajanjem, - i antropologijom. (tačka) umesto (zarez), antropologijom … (pa tri tačke). A ti meni ne zameri na korigovanju. Ovako izgleda manje pretenciozno.

Napisala sam već da se na mnogo drugih načina beži od odgovornosti. Neko će se kriti iza psihologije, imao sam traume, ili reći ja sam emotivan tip, ja sam dobar /lako zaplače/ a neće ući dublje u analizu, pa shvatiti da je možda sebičan? Ili, neko se moli redovno, posećuje crkve i sve što uz to ide a opet mu u životu sve loše ili kaže, eto Bog me ne vidi, ili miri se, Božja volja a ne ume da prepozna izlaz, čeka da mu padne s neba? Je li psihologija kriva? Je li vera kriva? Misliš da neko ko se bavi antropologijom neće reći, eto ja sam takav jer mi to u genima (čula sam to više puta! da ne kažem kako se sve i u koje svrhe mogu zloupotrebiti genetska istraživanja). Šta misliš koliko se antropološko znanje može zloupotrebiti?
U svemu se može biti površan, loš, sve se može zloupotrebiti.
Tumačenje horoskopa nije isto što i čitanje meteorološkog izveštaja i prognoze.
Šta misliš, koliko njih bi, da ima priliku da pročita ovo što si lepio na ovom topicu, koliko bi te napalo da si, ni manje nego fašista, ili da prebacuješ svoju odgovornost na gene, ili ko zna šta bi moglo da nekome padne na pamet?

***Licemerno je coveku dati u ruk cokoladu, a onda mu kazati: "Nemoj da je pojedes!"***
Ne razumem šta si ovim hteo da kažeš?
........................................


***gresis, ja sam po tim horoskopima 70% divlja svinja a 30% konj. ***
Zverila, ma ti si jedan simpatičan lik /naravno da ovo znači da obožavam životinje