Jump to content


Photo
- - - - -

Zaštita životinja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
295 replies to this topic

#1 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 04 April 2006 - 07:37

Ministarstvo poljoprivrede sumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o zastiti zivotinja ciju ce konacnu verziju proslijediti Vladi Republike Hrvatske kako bi ga Vlada nakon prihvaćanja na sjednici uputila u saborsku proceduru.

Medju najvažnijim novostima su:

"- uvodi se institucija Etičkog povjerenstva za odobrenje obavljanja pokusa, a u koje će biti uključeni i predstavnici udruga za zaštitu životinja
- zabrana pokusa na životinjama u svrhu ispitivanja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda, osim kada ne postoje druge znanstvene metode
- klanje životinja u privatnim domaćinstvima smije se obavljati samo od strane stručne osobe, uz prethodno omamljivanje, osim kunića i peradi
- zabrana korištenja divljih životinja za cirkuske predstave
- zabrana borbi životinja
- uvodi se Povjerenstvo za zaštitu životinja koje daje mišljenja o poboljšanju zakonske zaštite životinja, a u kojem će biti i predstavnici udruga za zaštitu životinja
- zabrana prodaja pasa i mačaka u zoo shopovima te obaveza izdavanja pisane upute o odgovarajućem načinu držanja životinje svakom kupcu
- u slučaju počinjenja prekršaja nad kućnim životinjama drugi put, zlostavljač se kažnjava novčano, oduzima mu se životinja i može mu se izreći zabrana nabavljanja druge životinje
- ukidaju se higijenski servisi, a gradovi i županije imaju obvezu financirati izgradnju skloništa za napuštene životinje
- zabrana rezanja ušiju i repa pasa, uklanjanja i rezanja kandži u mačaka te rezanja glasnica
- zabrana davanja živih životinja kao nagrade u igrama na sreću."


#2 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 04 April 2006 - 13:06

QUOTE(Ziza @ 4 Apr 2006, 08:37)
Ministarstvo poljoprivrede sumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o zastiti  zivotinja ciju ce konacnu verziju proslijediti Vladi Republike Hrvatske kako bi ga Vlada nakon prihvaćanja na sjednici uputila u saborsku proceduru.

Medju najvažnijim novostima su:

ah!
vec vidim godinu 2345. i Beogradski Pashaluk (sve shto je ostalo od Srbije) kako donose isti ovaj zakon, s tim shto u tom momentu na tom prostoru nece postojati nishta osim ponekog migratornog gachca i ponekog vrapca.

QUOTE
- zabrana korištenja divljih životinja za cirkuske predstave
- zabrana borbi životinja


o da. jebem ih u usta sve redom. nema nishta odvratnije i tuznije od zivotinja u cirkusima. chak mi je i zoo u poredjenju sa cirkusom podnoshljiv.
da ne pominjem one silne mechke koje su jebeni cigani vuglili i zaradjivali na njima, nashli negde meche i ukrotili ga. dabogda pocrkali svi odreda.
i ove borbe zivotinja, nisam u toku, kontam da postoje, al znam samo za pit bulove i petlove.

QUOTE
zabrana rezanja ušiju i repa pasa, uklanjanja i rezanja kandži u mačaka te rezanja glasnica


ovo nisam mogla da poverujem kad mi je drugar prichao da je na jednom disnotoru video kako su svinji isekli glasne zice da se ne bi derala huh.gif blink.gif blink.gif blink.gif
tako je koljachu valjda manje neprijatno. uzas uzas uzas.

ja bih bila extra rigorozna kad bi mi neko dopustio da sprovodim zakon o zashtiti zivotinja. imash ljubimca? super. svakih godinu dana da se prijavish tu i tu sa ljubimcem da vidimo kako je i kakav je, potvrde o vakcinaciji, a ako si ga poklonio, daj adresu novih vlasnika.
a ne ovako, milion lutalica, od toga barem polovina psi koje su vlasnici izbacili na ulicu.

Edited by Dunadan, 04 April 2006 - 13:08.


#3 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 04 April 2006 - 13:18

meni nesto lici da su sve te uredbe deo uskladjivanja zakona sa EU, posto proverih, lici na ovdasnje zakone.
a to Duno sto kazes "ljubimce na sunce" jednom godisnje, tog problema vljda nema ako su svi ljubimci sa RF tagom, chipom. Zna se ko je vlasnik, ako ga vise nece, mora da ga odjavi, ako ga nije odjavio, onda je njegov pa on placa troskove hvatanja i smestaja dok ne dodje da ga pokupi.

nego ni to nije ponekad dovoljno:
mojoj "ne bas potpuno sabranoj komsinici" uzese psa pre par meseci iz stana. setala ga je svaki dan, ali mu nije izgleda davala da jede. Pas smrsao kao u crtacu. Komsije se skupile, prijavile, brzinom svetlosti se pojavila delegacija dama iz Drustva za zastitu zivotinja i uzeli joj kera. Odmah!

#4 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 04 April 2006 - 13:24

ma meni i ceo koncept izlaganja kucnih ljubimaca spada u maltretiranje. borim se i u svojoj kuci protiv toga. imas ljubimca zato sto volis zivotinje, a ne da ga maltretiras, da bi stekovo diplomu/pehar.

a te animal patrols su zakon. dodju, provere, zivotinju vode na rehab, a gazdu po dzepu i na sud.

Edited by MaryPoppins, 04 April 2006 - 13:25.


#5 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 04 April 2006 - 13:30

da, takve stvari sa zakonima i proverama su samo nadgradnja. kao shto ni socijalne sluzbe nemaju nachina da znaju shta se gde deshava osim ukoliko neko od suseda ne zaviri u tudje dvorishte tako ni zashtitari zivotinja ne mogu znati shta se deshava u pojedinim kucama. nije mi taj metod previshe drag, ali mislim da nema drugog nachina. kad se setim one priche od pre nekih godinu dana o deci u onom BG stanu koja nisu izlazila iz kuce godinama prevrne mi se stomak.
mi ovde imamo tu, neki bi rekli savrshenu osobinu 'u se i u svoje kljuse' ali kad je u pitanju zashtita pojedinaca (bili to ljudi ili zivotinje) mislim da je to najadekvatniji vid kontrole.
u NS-u davnih dana vidjala na terasi jedne zgrade privezanog orla, i to terasa uvuchena izmedju dve zgrade, pa ni sunca ni nicheg. bila previshe mala da prijavim, al posle nekog vremena neko prijavio morona.

drugar koji radi u zavodu za zashtitu prirode kaze da prilichno chesto primaju dojave o ljudima koji krivolove, ljudima koji chuvaju na svojim salashima migratorne ptice, all kinds of tips. i prilichno su efikasni.

Edited by Dunadan, 04 April 2006 - 13:30.


#6 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 04 April 2006 - 13:30

joj, ko ono ludilo od emisije na animal planetu (eh, i miss tv),
miami animal police. :вуб:

#7 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 04 April 2006 - 13:33

QUOTE(MaryPoppins @ 4 Apr 2006, 14:24)
ma meni i ceo koncept izlaganja kucnih ljubimaca spada u maltretiranje. borim se i u svojoj kuci protiv toga. imas ljubimca zato sto volis zivotinje, a ne da ga maltretiras, da bi stekovo diplomu/pehar.

ah, but think! prikupljanje pehara na izlozbama je idealan nachin da izlechish bar deo komplexa koje imash. pa posle okachish plaketu koju si dobio, odmah pored svoje diplome srednje shkole (III stepen po mogucstvu)

#8 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 04 April 2006 - 13:38

ma o tom i pricam. ako hoces necim da se dicis, napregnes guzicu, pa sam zasluzis, a ne kera da vucaras okolo pa se qrcis na njegov red.

iskorenjujem polako ali sigurno tu inicijativu u svojoj kuci. al moj "izlagac" dry.gif je svojeglavi tinejdzer, nista se silom ne moze postici.

(a i ima sanse jos da dogura makar do IV stepena biggrin.gif )

#9 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 04 April 2006 - 13:46

kontam da cu ovu moju Skarabejku morati odvesti barem jednom na izlozbu, ako hocu da je parim. kontam da ima malo vestija bez pedigrea, a htela bih da joj barem jednom dopustim da oseti chari nebeske naslade.

#10 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 04 April 2006 - 13:59

a jes' vala, kad mi odemo na izlozbu (ovu ovde lokalnu, odmah pored supermarketa, pa jos izlozba subotom, odmahposle kupovine, potrefilo se biggrin.gif i kad vidim nadrkane uzgajivace koji ne daju da se Idifix SLUCAJNO priblizi njihovim sampionima, muka mi.
A on majke mi, naucio, pa nece ni da ih pogleda, nego ih jos zeza pa se setka i sepuri dok oni ne mrdaju u kavezima i u ringu cool.gif

#11 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 04 April 2006 - 13:59

to da, da dobije prvu peticu, da moze da se "zabavlja".

ima moja drugarica kokera, s nekim ultra dobrim rodovnikom, al ga nije vodila na ocenjivanje, pa sad niko nece s njim siromaskom da se pari. sad.gif

moj ce dzuksi i pored petice da ostane vecni "nezenja" nigde devojke ni na pomolu, al to nije tema.

Edited by MaryPoppins, 04 April 2006 - 14:02.


#12 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 04 April 2006 - 14:06

da ne lazem, ovaj nas mamlaz, jeste bio jednom, to posle supermarketa, da ga ocene, nista mu nije bilo jasno, pa dok ga je moj muz setao u krug, gledao me sve u vreme u stilu " huh.gif sto me bre setate ovde? blink.gif i to u krug blink.gif
onda jadna sudija preporucila da udjem ja pa da ga ja vodim.
tada se naravno okretao sve vreme trazeci mog muza da ga izbavi od dosadnih zena...
tad je sudija vec bila na ivici strpljenja:
umjetnicki dojam kaze - 5,
obavezni program - 4
nevertheless - sampion Luxembourg-a u kategoriji baseta artesiana HA!
(bio jedini ph34r.gif )

#13 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 04 April 2006 - 15:08

QUOTE(msmodesty @ 4 Apr 2006, 15:06)
tad je sudija vec bila na ivici strpljenja:
umjetnicki dojam kaze - 5,
obavezni program - 4

a shta je jedno a shta drugo? ako moram tamo da prezentujem svoje vaspitachke veshtine onda radije ne bih.

#14 Faithless

Faithless
  • Members
  • 183 posts

Posted 04 April 2006 - 15:09

I ja se razmišljam da ovog mog baseta jednom odvedem na ocenjivanje u sl. nekoliko meseci, baš zbog tog parenja.
Inace te izložbe su mi potpuno besmislene...

#15 Faithless

Faithless
  • Members
  • 183 posts

Posted 04 April 2006 - 15:11

QUOTE(Dunadan @ 4 Apr 2006, 16:08)
a shta je jedno a shta drugo? ako moram tamo da prezentujem svoje vaspitachke veshtine onda radije ne bih.



Mislim da se ocenjuju izgled i ponašanje. Znači ako je pas neki divljak ili plašljivko, ne valja... drugaricin pas je dobio 4-ku jer je hteo da pojede sve okolne pse... smile.gif