Kuvano Vino i Kuvana Rakija
#1
Posted 21 January 2006 - 14:11
#2
Posted 22 January 2006 - 21:05
У шерпу грунеш 50гр сувог грожђа, 50гр сировог лешника (може и бадем) без љуске, ситно сецкану кору 2 поморанџе, каранфилић и мало цимета. Залијеш са две литре вина и додаш 2 кашике шећера. Није лоше да сунеш и ракијску чашицу водке или домаће брље. Пустиш да се крчка једно пола чуке од кад прокључа, на тихој ватри.
Ово је иначе шведски рецепт за кувано вино и екстра је!
Живели!
#3
Posted 22 January 2006 - 23:24
#4
Posted 22 January 2006 - 23:34
-Потребна ти је "мека" ракија (тачан проценат алкохола не знам, али они који пеку ракију одвоје у процесу "меку" и "љуту"), ако је немаш можеш да од љуте направиш додавањем 2-3 чашице воде на једну чашицу ракије, мада укус није исти.
-у шерпи изгориш шећер да би ракија добила жуто-смеђу боју (више шећера који изгори, више је боја смеђа).
-Када си проценио да је довољно шећера изгорело (скуваш ракију два пута и стекнеш представу) сипаш ракију и чекаш да прокључа.
-Сада долази најважнији део, а то је каљење, запали се пара и површина течности у посуди и одмах се "пресече" тј. угаси поклапанјем исте. Требало би да поред побољшања укуса то произведе и уништавање већег дела метанола који је присутан у свакој ракији.
Нисам ти навео тачне мере јер их и нема, све се ради по укусу и искуству. Мораш једно 3-4 пута да направиш и онда ћеш сам знати.
#5
Posted 23 January 2006 - 09:43
Sve to promešaš i čekaš jedno par minuta dok ne krene mešavina da jako šušti pod vatrom.
Dodaš karanfilić, cimet i kriške pomorandže sa korom i to ti je to brale
Jedini catch je da izabereš vino koje odgovara za kuvanje, u principu može bilo koje ali varira ukus.... inače šećer ne stavljam nego uzmem neko polu suvo vino na primer
#6
Posted 29 January 2006 - 14:06
Probaj da pored ovoga staviš i nekoliko zrna bibera,neponovljivo!!!Kuvano vino - ništa jednostavnije ne postoji. Uzmeš vino, sipaš pola džezve, drugu polovinu dodaš kipuću vodu. (odnos vode-vina menjaš po ukusu)
Sve to promešaš i čekaš jedno par minuta dok ne krene mešavina da jako šušti pod vatrom.
Dodaš karanfilić, cimet i kriške pomorandže sa korom i to ti je to brale
Jedini catch je da izabereš vino koje odgovara za kuvanje, u principu može bilo koje ali varira ukus.... inače šećer ne stavljam nego uzmem neko polu suvo vino na primer