Jump to content


Photo

Kuvano Vino i Kuvana Rakija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 bogdan83

bogdan83
  • Members
  • 135 posts

Posted 21 January 2006 - 14:11

Molim vas za proverene recepte za kuvanje gore navedenih napitaka,

#2 S_Kid

S_Kid
  • Members
  • 108 posts

Posted 22 January 2006 - 21:05

Што се вина тиче ја то радим овако:

У шерпу грунеш 50гр сувог грожђа, 50гр сировог лешника (може и бадем) без љуске, ситно сецкану кору 2 поморанџе, каранфилић и мало цимета. Залијеш са две литре вина и додаш 2 кашике шећера. Није лоше да сунеш и ракијску чашицу водке или домаће брље. Пустиш да се крчка једно пола чуке од кад прокључа, на тихој ватри.

Ово је иначе шведски рецепт за кувано вино и екстра је!
Живели!

#3 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 22 January 2006 - 23:24

zvuci kao recept za gloeg

#4 Hefeweizen

Hefeweizen
  • Members
  • 702 posts

Posted 22 January 2006 - 23:34

За кувану ракију:
-Потребна ти је "мека" ракија (тачан проценат алкохола не знам, али они који пеку ракију одвоје у процесу "меку" и "љуту"), ако је немаш можеш да од љуте направиш додавањем 2-3 чашице воде на једну чашицу ракије, мада укус није исти.
-у шерпи изгориш шећер да би ракија добила жуто-смеђу боју (више шећера који изгори, више је боја смеђа).
-Када си проценио да је довољно шећера изгорело (скуваш ракију два пута и стекнеш представу) сипаш ракију и чекаш да прокључа.
-Сада долази најважнији део, а то је каљење, запали се пара и површина течности у посуди и одмах се "пресече" тј. угаси поклапанјем исте. Требало би да поред побољшања укуса то произведе и уништавање већег дела метанола који је присутан у свакој ракији.
Нисам ти навео тачне мере јер их и нема, све се ради по укусу и искуству. Мораш једно 3-4 пута да направиш и онда ћеш сам знати.

#5 PeraZdera

PeraZdera
  • Members
  • 1,289 posts

Posted 23 January 2006 - 09:43

Kuvano vino - ništa jednostavnije ne postoji. Uzmeš vino, sipaš pola džezve, drugu polovinu dodaš kipuću vodu. (odnos vode-vina menjaš po ukusu)
Sve to promešaš i čekaš jedno par minuta dok ne krene mešavina da jako šušti pod vatrom.
Dodaš karanfilić, cimet i kriške pomorandže sa korom i to ti je to brale

Jedini catch je da izabereš vino koje odgovara za kuvanje, u principu može bilo koje ali varira ukus.... inače šećer ne stavljam nego uzmem neko polu suvo vino na primer

#6 Kapetan Kuki

Kapetan Kuki
  • Members
  • 211 posts

Posted 29 January 2006 - 14:06

Kuvano vino - ništa jednostavnije ne postoji. Uzmeš vino, sipaš pola džezve, drugu polovinu dodaš kipuću vodu. (odnos vode-vina menjaš po ukusu)
Sve to promešaš i čekaš jedno par minuta dok ne krene mešavina da jako šušti pod vatrom.
Dodaš karanfilić, cimet i kriške pomorandže sa korom i to ti je to brale

Jedini catch je da izabereš vino koje odgovara za kuvanje, u principu može bilo koje ali varira ukus.... inače šećer ne stavljam nego uzmem neko polu suvo vino na primer

<{POST_SNAPBACK}>

Probaj da pored ovoga staviš i nekoliko zrna bibera,neponovljivo!!!