Jump to content


Photo

Le Figaro o sudjenju Milosevicu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#1 Cassius

Cassius
  • Sleepers
  • 279 posts

Posted 17 February 2002 - 05:53

Milošević je žrtveni jarac


Francuski list "Figaro" je u današnjem uvodniku, posvećenom suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, ocenio da je bivši jugoslovenski predsednik "odličan žrtveni jarac kako bi se u tišini zaboravila odgovornost zapada" za raspad SFRJ.

Kako prenosi "Radio Frans enternasional", "Figaro" ocenjuje da će suđenje Miloševiću biti jedinstvena prilika da zapadni bivši i sadašnji političari, šefovi država, vlada i ministri spoljnih poslova koji će biti pozvani kao svedoci sami ocene svoju ličnu odgovornost za sve balkanske tragedije.

Da li je Nemačka procenila rizike isporučujući oružje hrvatskim secesionistima pita se uvodničar Figaroa. Zašto su Francuska, Amerika i Velika Britanija čekale pune tri godine kako bi ozbiljno intervenisale u Bosni i da li je konferencija u Rambujeu vođena pošteno, samo su neka od pitanja na koje bi moralo da se odgovori jednog dana, ocenjuje "Figaro".

Taj list ocenjuje da Milošević neće moći da se odbrani zato što se protiv njega vodi montiran politički proces čiji se ishod zna, i jer mu nije dozvoljeno da se brani istim sredstvima kojima je napadnut. "Figaro", međutim, ocenjuje da nije sasvim jasno da li će tužioci Haškog tribunala uspeti da dokažu Miloševićevu odgovornost za ratne zločine koje su počinili pripadnici paravojnih formacija i srpski policajci i vojnici u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

List "Mond", kako prenosi RFI, izveštava o aktivnostima uglednog francuskog pravnika Žaka Veržesa koji je uključen u organizovanje paralelnog suđenja Miloševiću kojim bi Haški tribunal bio razobličen. Miloševićevi pravni savetnici, kako prenosi taj list, tvrde da je on "čovek mira", i čak je u maju 1993. godine otišao na Pale kako bi pokušao da spreči krvoproliće tražeći od tadašnjih vlasti Republike Srpske da prihvate Vens-Ovenov mirovni plan.

#2 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 17 February 2002 - 11:00

Zamisli, ko bi rekao? E sad ce RTS da ubjedjuje opet francuze da nisu u pravu i opet ista prica i sve u krug, samo sto neko ovdje kasni po nekoiliko krugova.

#3 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 17 February 2002 - 12:21

Taj clanak treba relativizovati.

Pre svega, Figaro (ili bar deo redakcije) je oduvek bio naklonjen Milosevicu i imao sluha za njegove argumente. Ne znam zasto je to tako, ali malo malo pa bi se pojavio neki clanak koji bi recimo tadasnji RTS prenosio, doterivao i ubedjivao javnost u Srbiji da su Francuzi "sa nama".

Upravo sam procitao anegdotu o tome kako postupa Jacques Verges, jedan od samozvanih Milosevicevih branilaca iz Francuske. Posto Milosevic odbija nadleznost suda, i sam odbija da imenuje advokate koji ce ga zastupati, ni Verges ni bilo ko drugi ne moze uci u sudnicu kao njegov zastupnik : Milosevic bi za to trebao da mu potpise punomocje i time indirektno prizna sud. Verges se nije upisao na listu onih koji traze da prisustvuju sudjenju, nego se jednostavno pojavio, u pratnji novinara, na vratima, bez ikakve propusnice, bez icega, i zatrazio da udje. Kad mu nisu dozvolili, osuo je paljbu. Posle pet minuta je uveden unutra. Sitna mala podvala da bi se (a) jos jednom okrenule kamere na njega (B) tribunal prikazao kako "ne postuje prava odbrane".

Jucerasnji Mond kaze, izmedju ostalog :

"Mozemo kritikovati nacin na koji je vodjena kampanja NATO bombardovanja na Kosovu i u Srbiji. Mozemo ocekivati da Milosevicev proces bude prilika da TPI razmotri legitimitet izbora nekih ciljeva, sto je vec odavno trebao da uradi. Ali "kolateralne greske", koliko god bile nepodnosljive, ne dozvoljavaju da se zaboravi sta je navelo zapadnu avijaciju na poletanje : skoro deset godina planiranih grozota, stotine hiljada zrtava, ubijenih, mucenih, silovanih, izbacenih ili deportovanih."

Prema tome, Francuska javnost nije ni izdaleka tako naklonjena Milosevicu kao sto bi neki zeleli.

[ Izmena poruke: Braca na dan 2002-02-17 18:30 ]

#4 Cassius

Cassius
  • Sleepers
  • 279 posts

Posted 17 February 2002 - 21:33

Ne vjerujem da neko moze biti naklonjen Milosevicu. Prije ce biti da ga je Le Figaro u ovom slucaju iskoristio kao povod da iskritikuje svoje drustvo, odnosno Zapad i Tribunal, kao i njihove odnose prema balkanskoj situaciji. Mislim da Le Figaro u ovom slucaju u Francuskoj igra istu ulogu kao sto to na ovim prostorima cine Feral, Reporter ili Vreme.

Ali to nije bila poenta ovog posta, nego da se prokomentarise njihovo vidjenje o sudjenju, odnosno argument koji su ponudili.

#5 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 17 February 2002 - 23:33

Licno se secam da su upravo clanci iz Figaroa cesto izazivali polemiku. Pokusacu da pronadjem nesto na tu temu; Figaro naplacuje pretrazivanje arhive.

Inace, Figaro se ne moze nikako porediti sa Feralom, Vremenom ili Reporterom. To je izrazito konzervativni desnicarski list.

Hteo sam reci da mi taj "prenos" RFI deluje nepotpun, pa sam naveo sta Mond takodje kaze. Ili kako Mond "izvestava o aktivnostima uglednog francuskog pravnika Zaka Verzesa" : upravo sam u mondu procitao anegdotu koju sam gore naveo. Verges nije "ugledni pravnik", nego bezobrazni kontroverzni advokat koji obozava publicitet i koristi za to svaku mogucu priliku.

#6 Cassius

Cassius
  • Sleepers
  • 279 posts

Posted 18 February 2002 - 01:57

Ja nikada nisam citao Figaro, ali kao sto rekoh, u ovom slucaju, igraju ulogu koja obicno pripada Feralu ili Vremenu, a to je iznosenje jednog stava, suprotnog javnom mnjenju, kojim se javnost zeli intrigirati da jedan specifican slucaj razmatra i iz drugih uglova. Poredjenje se ne odnosi na to da li navedeni listovi zastupaju ljevicarske ili desnicarske, ili bilo kakve druge (slicne ili razlicite), ideale.

#7 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 18 February 2002 - 13:48

Sobzirom da nam je "farbanje" postalo narodni obicaj i da se uglavnom u vecini nasih medija moze procitati da je u pitanju "licna odgovornost" mislite li stvarno da citav svijet tako razmislja? Dajte ljudi malo ozbiljnosti. Veliki je broj listova sirom zapada koji ipak u optuznici ne vide skoro nijedan dokaz koji ga licno tereti!

Otuda i takvi komentari u listovima jer se od optuznice ipak ocekivalo nesto direktno vezano za njega.

Znam, ko ga mrzi, vec ga je osudio ali ako je Hag sud ( tako se prica ) onda je duzan da dokaze njegovu licnu odgovornost. Do sada im je najaci dokaz snima telefonskog razgovora sa Karadzicem. Ostalo?

#8 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 18 February 2002 - 14:31

CG 100%
Do sada im je najaci dokaz snima telefonskog razgovora sa Karadzicem. Ostalo?

Ostalo cemo videti narednih dana/meseci/godina, koliko proces treba da traje. Recimo, slucaj koji sam vec pominjao ovde o grupi ljudi/zena/dece zakopanih na terenu policije u Batajnici, a koji su svi iz iste ulice u Suvoj Reci, pobijeni istog dana. To je jedan primer, a ima ih mnogo takvih. Ti si nesto prespavao ovih zadnjih godina, Crnogorac? Ili je tvoj prijatelj iz Arkanove zlocinacke ekipe zaboravio da te obavesti o tome sta su sve radili?

#9 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 18 February 2002 - 14:44

Slična su razmatranja pravnih stručnjaka u Velikoj Britaniji. Gotovo jednoglasno ocenjuju da je Milošević ubedljivo dobio "prvu rundu" i da je pred ozbiljne probleme doveo dokazivanje glavnih tačaka optužnice. Gotovo sa zluradošću ocenjuju da Tužilaštvo nije doraslo zadatku i da su pojedine tačke Kosovske optužnice preopšte ida kao takve idu direktno Miloševiću na ruku, otvarajuću mu mogućnost da za te stavke okrivi NATO i MZ i postavi i njih na optuženičku klupu (što mu je valjda i cilj; oni ne smatraju da se Milošević brani od optužbe već da pokušava da krivicu prenese na što više aktera i time potkopa kredibilitet Tribunala). Glavna zamerka Miloševiću je što nije angažovao branioce, tako da je njegovo veoma efektivno izlaganje (za koje mora da je imao savete najvećih stručnjaka) povremeno "ispadalo iz koloseka" i zastranjvalo u političke proizvoljnosti.

Za mene kao laika najzanimljivije je bilo razmatranje takozvanih "insajdera". Ovde smatraju da je njihova uloga precenjena iz dva razloga: prvo, kakav je kredibilitet svedoka koji će sam sebe inkriminisati za organizovanje i izvršavanje zločina i pokušati da pokaže Miloševićevu posrednu ulogu u njima kada se zna da uživaju imunitet i da bez obzira da li govore istinu ili ne neće snositi nikakve posledice; drugo, uloga Tribunala je da goni i kažnjava organizatore i počinioce zločina, ne da im daje imunitet; ovakav postupak bi ozbiljno ugrozio kredibilitet samog Tribunala koji bi do dokaza za "krupnije ribe" morao doći dokazivanjem krivice "sitnijih riba".

DODATAK: Braco, taj slučaj (za sada) nije deo optužnice. Možda će postati ako MUP ikada okonča istragu :sad: .

[ Izmena poruke: kaliki na dan 2002-02-18 14:48 ]

#10 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 18 February 2002 - 15:06

Evo Braca Srbin ce da se pobrine za dokaze koji licno terete Slobodana Milosevica. Znam bit ce vas jos koji ce biti spremni na to i niko vam to ne osporava.

Ovdje je ipak rijec o komentarima poznavaoca legalnog sudjenja i u kojima se u vecini slucajeva tvrdi da su tuzioci pali na ispitu pri trazenju LICNE ( Braca citaj LICNE ) odgovornosti. Tu je i iznenadjenje i opravdana sumnja u kvalitet same "ekipe tuzioca". Jos uvijek je rano govoriti za neku paniku medju njima ali je ne treba iskljuciti u narednom periodu.

P.S. Braca, moj POBRATIM ( to je malo vise od prijatelja ) je sa ponosom branio srpski narod a ako si ga ti proglasio zlocincem koji pojma nemas sto se ustvari i desavalo u tim mjestima ne bi me ni iznenadilo da svjedocis protiv bilo kojeg svojega i na bilo kojem bjelosvjetskom sudu. Ako je to pravi recept za "istinu", onda si ti, nasim narodnim jezikom receno jedan obican SPJUN :grin:

#11 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 18 February 2002 - 15:31

Kaliki,

Ne znam gde si procitao da je Milosevic "dobio prvu rundu". Ja citam upravo suprotno u ovdasnjoj stampi. Citam da Milosevic pokusava da pretvori proces u politicku tribinu, da je arogantan, ironican itd; da pokusava da relativizuje svoje zlocine povlaceci paralelu sa zrtvama NATO bombardovanja...

A slucaj "Suva Reka - Batajnica" je verovatno deo optuznice - videcemo uostalom. Zasto bi inace u uvodnoj reci tuzilac prikazivao fotografije hladnjace iz koje vire delovi tela?


Crnogorac,

Pozdravi pobratima i pitaj ga za junacko zdravlje, recimo kako nocu spava. Da mu se ne desi kao specijalcu koji se onesvestio kad je doveo cerkicu na neki rodjendan, video gomilu cipelica u predsoblju i medju njima jedan isti par koji je video na Kosovu sa decjom nogom u njoj.

Da sam svedok nekog zlocina, da, svedocio bih protiv zlocinca, pred bilo kojim sudom i bilo ko da je u pitanju. To je za mene pitanje principa. I zlocince ne smatram za svoje.

#12 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 18 February 2002 - 16:05

Izvini, od koga je to taj tvoj pobratim branio Srpski narod, i gde?

#13 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 18 February 2002 - 16:11

Braco, to je bila neka tribina na kojoj su učestvovali profesori ovdašnjih pravnih fakulteta. Iste stvari samo drugačiji zaključci: politički "izleti" se ignorišu kao irelevantni; paralele sa "zločinima" za koje NATO nije optužen smatraju ispravnom i efektnom odbranom; ono što tamo nazvaše "arogantan" ovde zovu "samouveren" ...

Ovde u Britaniji ovih dana vlada veliki skepticizam u pogledu načina na koji radi Blerova Vlada, pa su svi pomalo anarhistički nastrojeni. Ovog vikenda je konačno odletela glava jednoj savetnici Ministra za Transport koja je 11. Septembra, dok je Svetski Trgovinski Centar još goreo poslala memo da je "danas dobar dan da se sahrane loše vesti :eek: ".

#14 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 18 February 2002 - 16:12

"Braca, moj POBRATIM ( to je malo vise od prijatelja ) je sa ponosom branio srpski narod a ako si ga ti proglasio zlocincem koji pojma nemas sto se ustvari i desavalo u tim mjestima ne bi me ni iznenadilo da svjedocis protiv bilo kojeg svojega i na bilo kojem bjelosvjetskom sudu. Ako je to pravi recept za "istinu", onda si ti, nasim narodnim jezikom receno jedan obican SPJUN"
CRNOGORAC 100%

Mada sa navedenim autorom nisam do sada polemisao, jer mi ni nacin razmisljanja, ni stil pisanja a ni nacin posmatranja celog kompleksa problema kod njega nisu posebno zanimljivi, na naveden citat ne mogu a da ne reagujem:
Bez obzira ko je kome kum, a ko pobratim, Arkanova pljackaska banda ubica najcrnjim ce slovima biti zapisana sirom bivse Jugoslavije, u to ne treba sumnjati.
Sto se kalikijevog komentara tice, prateci medije u Velikoj Britaniji, ja nisam stekao isti utisak kao i on - naprotiv, utisak koji sam ja stekao je da mediji naglasavaju da Milosevic pokusava da do maksimuma ispolitizuje svoju odbranu, a i da stavi znak jednakosti izmedju sebe, Srba i Srbije.
No, kako neko rece, tek smo na pocetku jednog dugog procesa i samo ce vreme pokazati i kako proces dalje napreduje i kako ga medija prate.

#15 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 18 February 2002 - 20:25

vladan:
Mada sa navedenim autorom nisam do sada polemisao, jer mi ni nacin razmisljanja, ni stil pisanja a ni nacin posmatranja celog kompleksa problema kod njega nisu posebno zanimljivi


Pa i ne iznenadjuje me da izbjegavas moje komentare jer su u principu iskreni i nisu "upakovani" kao tvoji (komunisticki) sa velikom dozom nagadjanja iz koje nije tesko zakljuciti da nemaju neku realnu podlogu. Meni su tvoji uglavnom "simpaticni" ( dodju mi kao neki strip ) i procitam ih po nekad.


Sto se tice tvojeg i Bracinog komentara na racun Arkana nije mi tesko zakljuciti da pojma nemate o tome i da ste povrsno napravili neke zakljucke. Neka ste i to me ne iznenadjuje, ali kada jos to po nekoliko puta tvrdite i to sa jednom velikom dozom mrznje red je da vam se ocita "bukvica"malo i da shvatite da svuda ima granica pa i ovdje!

Braca

Neznam odkud ti u Parizu tako "pametan" i "realan" ( sem ako te francuzi nisu tome naucili ) i kako je moguce da te ova danasnja vlada nije upoznala sa takvim osobinama jer imam osjecaj da bi postao ( na osnovu tvoje iskrenosti ) u najmanju ruku predsjednik mjesne zajednice ( minimum ). Stoga ti predlazem da nam se vratis a mi ce mo ti srediti "stolicu".

Da bi dozvolio sebi taj "luksuz" da sve Arkanove ( Bog da mu dusu prosti ) dobrovoljce nazivas kako ih nazivas, morao bi bar povrsno da znas djelovanje te organizacije. Isuvise si mlad ( nezreo ) pa me to i ne cudi, ali jedno zapamti: To sto si sada rekao ovdje red bi bio da kazes bilo kom borcu u lice kada ga sretnes.Sto se tice mog pobratima, od njega sam saznao dosta ISTINE i kada bih ti ispricao sto su sve pojedinci vidjeli kroz ta mjesta pocrvenio bi kao dijete i stidio bi se svojih napisanih rijeci. Problem je samo sto ti spadas u grupu onih koji misle da ce daleko dogurati ako svasta pricaju za svojim narodom.

"Nikad ne pljuj u bunar iz kojega si vodu pio"