Posle duzeg eksperimentisanja...
Potrebni sastojci:
- dve pune case zdrobljenog (ljustenog) paradajza (konzerva/staklenka je OK)
- glavica crnog luka (veca od loptice za golf, manja od loptice za tenis)
- 4-5 cenova belog luka
- 8-10 velikih skampa (shrimp; sirovi, neljusteni; rule of thumb - ako nije dobro veci od palca, nije dovoljno velik
)
- 2 jumbo scallops (7-8 cm x 3-4 cm)
- filet lista (dva velicine dlana, debljina oko 1-1.5 cm)
- pola case belog vina
- maslinovo ilje
- zacini
Postupak:
(dok se kuvaju lingvini No 13)
- crni luk iseckati na kockice (ne mora sitno), beli luk na tanke kolutice, ubaciti u teflonsku posudu za kuvanje, prziti na maslinovom ulju dok se dobro ne uprzi, odnosno dobije tamno zlatnu boju), zatim...
- sipati paradajz, vino, 'zlicicu' vegete, iseckanog lista persuna po zelji, pola kafene kasicice aleve paprike, kafenu kasicicu soja sosa i kuvati na tihoj vatri, posle desetak minuta...
- dodati skalopine (rezane na sest delova), oljustene skampe i ribu (svaki filet rezan na dve-tri manje trake), kuvati samo oko pet minuta (cim skampi zdravo porumene - svako dalje kuvanje cini sastojke tvrdjim) i punu (puuunu) kasiku rendanog parmezana...probati na so...
- dodati sitno iseckan chives (vlasac?) po zelji, pomesati, iskljuciti ringlu, ostaviti pola minute, te sipati na lingvine koji su se u medjuvremenu skuvali (ko voli moze i njih da doda malo maslinovog ulja, malo putera ili neceg slicnog) i posuti sveze samlevenim biberom (naravno, ko voli ekstra parmezan, moze i to), ubaciti tri-cetiri crne masline i posluziti vino po zelji...
optional twist...uz paradajz sipati dve supne kasike paste od gljiva (obicno dolazi u staklenkama, sitno iseckane gljive u ulju)...nije potrebno, ali ponekad promeni ukus taman toliko da prija
optional twist #2...ubaciti saku ljustenih dagnji...ne voli svako, moze da pomogne ako se dagnje dobro isperu pod hladnom vodom