Jump to content


Photo
- - - - -

SOS ZA SPAGETE


  • Please log in to reply
302 replies to this topic

#46 leira

leira
  • Members
  • 301 posts

Posted 26 April 2006 - 08:26

Makarone sa tunjevinom i kukuruzom

Skuvati makarone, ja preferiram one dugacke, pljosnate, taljatele.
skuvati i kukuruz u zrnu, 200 grama.
krupno naseckati glavicu crnog luka ili mladog luka
pomesati makarone, kukuruz, luk i tunjevinu, zaciniti bosiljkom, limunom, solju i biberom, po zelji jos nekim zacinom


Makarone sa tikvicama i tunjevinom

jednu manju tikvicu oljustiti i iseckati na kockice. ubaciti u dosta vode da se kuvaju, zaciniti bosiljkom, solju, biberom, origanom... posle par minuta u tu vodu sa tikvicama dodati i makarone i sve zajedno kuvati dok se makarone ne skuvaju (dodati i malo maslinovog ulja). kad se sve skuva ocediti vodu a makarone i tikvice istresti u ciniju, dodati tunjevinu, limuna, probati pa po ukusu dodati jos zacina.

Farfale (mashnice) sa tunjevinom i sampinjonima

izdinstati sampinjone na crnom luku, ili mladom luku, ili praziluku... dinstati dok voda ne ispari, zaciniti po zelji.
skuvati farfale
pomesati farfale, tunjevinu, sampinjone i umesati jednu celu pavlaku. dodati jos zacina i ucediti sok od pola limuna (bez kostica biggrin.gif )

#47 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 26 April 2006 - 13:42

Glavica crnog i glavica crvenog luka se iseckaju na krupnije komadice...
Proprzi se malo, doda se beli luk i biber...
Onda se ubace lignje... malo se prze dok ne zarumene i nalije se vodom...

Kad voda do pola ispari doda se kasika vegete, kasika slatke aleve paprike, kari po ukusu, malo anisa i mazurana...

U medjuvremenu se skuvaju spagete (moze i nesto drugo, ja preporucujem farfalle)...
Kad iz sosa ispari 75% vode, skuvana pasta se sipa u sos i na laganoj vatri, uz neprekidno mesanje, krcka dok sva voda ne ispari...

Sluziti posuto parmezanom smile.gif

edit: u sos mogu da se ubace i sitno seckane pecurke, u isto vreme kada se stave lignje smile.gif

Attached File  00001_42_.jpg   55.25K   175 downloads

Edited by martinj, 26 April 2006 - 13:43.


#48 ulini hoda

ulini hoda
  • Members
  • 1 posts

Posted 03 July 2006 - 23:21

Glavica crvenog luka, isečenog na tanka rebarca, se proprži na maslinovom ulju, pa se polako dodaje povrće i to sledećim redom: dve babure isečene na tanke trakice, s tim što je poželjno da jedna bude crvena, a druga zelena; šargarepa isečena takođe na trakice i sitno iseckani beli luk (tri - četiri čena); Ko voli ljuti sos neka stavi skoro celu ljutu papriku (one šiljate sa pijace). Potom ide ono najvažnije - u obližnjem supermarketu se kupe pileće grudi i to sa koskom (što je jeftinija varijanta, naravno), i kada se iseku i formiraju šnicle, piletina se iseče na trake, ali malo manje u odnosu na prethodno stavljeno povrće (nemojte pokušavati sa batakom jer je nezgodan za sečenje na trake)... Prilikom stavljanja piletine istovremeno se dodaje soja sos po želji (najbolja vrsta je heinz i to dark), a nakon minut-dva krčkanja dodaje se kečap...E sad što se tiče kečapa, u poslednje preferiram pasirani paradajz (koji je jako jeftin i košta otprilike 40 din.), ili pak onaj klasični (neka bude na prim. pizza kečap), najbolji je (čitaj i najskuplji je kečap Heinz)...Kada kečap počne da vri, dodati kašičicu šećera i promešati...Uz neprekidno mešanje na kraju se dodaje šaka narendanog kupusa koji, što je vrlo važno, treba samo minut da bude na vatri... Na kraju svega dodati jedno tonu bosiljka (svežeg ili sušenog - ), beli luk u granulama (ukoliko ga imate među začinima), malo sušenog ruzmarina, malo origana (za nabrojene začine koristim samo jednog prozvođača - Kotany sa cenom od 90 dindži) i puno puno sitno sveže iseckanog peršuna uz fragmente mirođije.
Kao što se može primetiti vegeta ili so je potpuno izbačena iz kombinacije jer je soja sos dovoljno slan...A tu je i hiprtenzija ...Testenina, prethodno skuvana al dente, se po želji dodaje ili posebno za svaki tanjir, ili se sve pomeša...Na kraju se doda parmezan (ili narendani subotički, iriški ili trapist) i ukrasi sa grančicama peršuna...To je to

#49 S_Kid

S_Kid
  • Members
  • 108 posts

Posted 04 July 2006 - 03:12

Ajde i ja da se zapljunem.

Dve vece glavice crnog luka se proprze zajedno sa dva cena sitno seckanog belog luka, na maslinovom ulju. Ovu masu pobiberiti do besvesti.
Kad luk postane polu providan, dodati 200 grama mlevene junetine i grunuti kafenu kasicicu vegete, poklopiti. Ovde se bas stvori dosta soka i meso se dinsta dok skroz ne promeni boju.
Onda dodam konzervu pelata, ja kupujem "Russo" za 50 i nesto kinti u C Marketu. Kasikom sve to lepo izbosti da se paradajz raspline i ujednaci, mesaj mesaj mesaj, dodaj bosiljak, origano, majoran, stagod...
Posle 10min kuvanja, dodati razmucen gustin da se to malo zgusne boga ti...

Pasta u tanjir, sos preko nje, parmezan na vrh svega. Lepo kad se zapece, lepo i kad se ne zapece.
Vreme spremanja, <30min.

#50 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 04 July 2006 - 06:36

ovaj topik sa svojim sadrzajima je odavno zreo za deponiju.
kuvanje-za-decu.

ph34r.gif

#51 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 04 July 2006 - 11:22

Mislim da sam ovo već postovao negde, ali red je da bude na Špagetima. Dakle, jedne minimalističke (volim minimalizam):

Malo maslinovog ulja na tihu vatru, istrese se konzervica inćuna ili ringlica. Dakle, tiha vatra, da se dotični istope.

Zatim se ubace ili prezle ili sitno seckane kockice matorog hleba, samo malo da upiju svega toga, sitno seckana ljuta papričica, pa onda beli luk.

3 sekunde posle stavljanja mnogo belog luka sve to se umeša sa špagetlama skuvanim al dente. Na kraju jedan šljus peršuna i svežeg bosiljka, ko voli može i malo parmezana preko.

#52 dudi

dudi
  • Members
  • 173 posts

Posted 04 July 2006 - 12:52

QUOTE(aenima @ 4 Jul 2006, 07:36)
ovaj topik sa svojim sadrzajima je odavno zreo za deponiju.
kuvanje-za-decu.

ph34r.gif


Ja ti se Stevo izvinjavam u ime svih koji su slali recepte koji, po tebi, nisu bili dovoljno kvalitetni.

Pozdrav

#53 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 04 July 2006 - 17:53

QUOTE(dudi @ 4 Jul 2006, 13:52)
Ja ti se Stevo izvinjavam u ime svih koji su slali recepte koji, po tebi, nisu bili dovoljno kvalitetni.


lol_2.gif

oprosti mlakar, porazise me experimenti sa supstancama iz vojnih rezervi tired.gif

#54 dudi

dudi
  • Members
  • 173 posts

Posted 05 July 2006 - 08:13

QUOTE(aenima @ 4 Jul 2006, 18:53)
lol_2.gif

oprosti mlakar, porazise me experimenti sa supstancama iz vojnih rezervi tired.gif


Pa znas kako je, ostalo iz 90ih, pa mora da se potrosi. wink.gif

Pozdrav

#55 Bosiljka

Bosiljka
  • Members
  • 32 posts

Posted 05 July 2006 - 17:07

Spageti ili taljatele (ko kako voli)

Na kasicici maslinovog ulja proprziti pakovanje, oko 200 gr., sitaka pecurki, kratko 2 min. Dodati malo pakovanje (cetvrt litra) slatke pavlake za KUVANJE i skloniti sos sa vatre. Ko voli jaci ukus, moze da doda parce sira sa plavom plesni, a ne mora.
Naseckati dva-tri lista svezeg bosiljka ( tesko da bez njega ne moze biggrin.gif ) i sveze mlevenog bibera, najbolje kombinacija belog, crvenoh i zelenog.
Prilikom sluzenja narendati pekorino romano. Prijatno!

#56 Mary Mary

Mary Mary
  • Members
  • 161 posts

Posted 06 July 2006 - 12:27

imam neke crne spagete, od sipe. na slici je neka zivuljka sto lici na sipu, a pise i Pasta di semola di grano duro al nero seppia

ima li neko ideju kako da ih spremim? blink.gif

#57 GoranBG

GoranBG
  • Members
  • 1,481 posts

Posted 07 July 2006 - 21:11

QUOTE(Mary Mary @ 6 Jul 2006, 13:27)
imam neke crne spagete, od sipe. na slici je neka zivuljka sto lici na sipu, a pise i Pasta di semola di grano duro al nero seppia

ima li neko ideju kako da ih spremim?  blink.gif


Mogli su nekad da se nadju u Merkatoru, ja sam ih spremao potpuno isto kao i obicne spagete, znaci kuvanje po uputstvu sos po zelji rolleyes.gif

#58 headhunter

headhunter
  • Members
  • 6,644 posts

Posted 07 July 2006 - 21:47

vrlo lagana stvar za ovo toplo vreme

testo po želji (preferiram penne) skuvati
paradajz takođe,odliti vodu,skinuti koru i propasirati
pomešati
usitniti beli luk po želji i dodati
izrendati sir(kačkavalj)po mogućnosti slan(npr.subotički)
ohladiti

Et voilà

služi se kao salata ...ništa jednostavnije a prija

#59 anjos

anjos
  • Members
  • 64 posts

Posted 09 November 2006 - 02:05

Posto sam novopecena mlada kuvarica, interesuje me da li neko zna jos koji recept za spagete sa tunjevinom, jer vidim da se svi vrte oko istog: beli luk, paradajz, bosiljak, tunjevina...
Zahvaljujem!
Inace, onaj koji se meni svidja je kada se sa gore pomenutim sastojcima pomesa i jedna cela pavlaka... biggrin.gif
Mojoj jacoj polovini je to yucky.gif

#60 lovesliescrushing

lovesliescrushing
  • Sleepers
  • 79 posts

Posted 18 November 2006 - 13:26

e! recepti su vam strava!!!
ja imam 4, mrzi me sad da ih pišem. ali mi je drago da ova tema postoji!!! biggrin.gif
p.s.
jedan recept furam non-stop (navučen sam)
špagete su kod mene redovna hrana (podrazumeva se jednom nedeljno)