Jump to content


Photo

Posni recepti, salate ...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 jvujuc

jvujuc
  • Members
  • 543 posts

Posted 09 December 2005 - 09:48

Pozdrav svima,

Ima li nekih predloga na ovu temu?

#2 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 09 December 2005 - 22:58

jel to bozicni post?

imam ja jedan, mogu da posaljem ako te zanima. jelo se zove:

TRIPICE S PARMEZANOM

:wub:

#3 Pavlle

Pavlle
  • Members
  • 558 posts

Posted 13 December 2005 - 14:36

Nije recept ali onaj kackavalj od bilja uopste nije los...

#4 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 18 December 2005 - 21:06



ČORBA OD SOČIVA
Sastojci: 1/4 kg sočiva, 5 glavica crnog luka, 2 češnja belog luka, so, šoljica jabukovog sirćeta.
Priprema: Sočivo se nalije vodom i ostavi da prenoći. Sutradan se doda luk isečen na tanke kolutove i kuva dok sočivo potpuno ne smekša. Tad se sipa sirće, so i čorba je gotova.

ČORBA OD KISELOG KUPUSA
Sastojci: Glavica kiselog kupusa, praziluk, tucana ljuta paprika, maslinovo ulje, rasol.
Priprema: Sitno iseckan kiseli kupus, najbolji su delovi iz sredine glavice, pomeša se sa sitno seckanim prazilukom i tucanom ljutom paprikom, poprska se maslinovim uljem i nalije rasolom. Ostavi se na sobnoj temperaturi.

ČORBA OD KELERABE
Sastojci: 4 veze mlade kelerabe, kašika brašna, ulje, so i vegeta
Priprema: Oljuštiti kelerabu, skuvati u vodi pa obarenu kelerabu propasirati. Na malo ulja propržiti kelerabu da se dobro izdinsta a zatim naliti vodom, posoliti i dodati neki od kupovnih začina.

ČORBA OD PEČURAKA
Sastojci: 1/4 kg pečuraka, šoljica ulja, 2 kašike projinog brašna, so.
Priprema: Pečurke isečene na režnjeve stave se zajedno sa uljem u posudu na slabu vatru i dobro pirjane da potpuno omekšaju. Naliju se toplom vodom i brašnom koje se lagano sipa. Kad je brašno skuvano čorba je gotova.

ČORBALUK OD SPANAĆA I ZELJA
Sastojci: 1/2 kg spanaća, 1/2 zelja, 2 crna luka, 3 čena belog luka, šolja pirinča, šolja kuvanog paradajza, biber
Priprema: Dobro izdinstati luk, beli luk, alevu papriku, biber. Naliti sa dosta vode i dodati sitno iseckan spanać, zelje i šolju pirinča. Pred kraj kuvanja sipati šolju kuvanog paradiza.

SUPA OD PERŠUNA
Sastojci: 2 veze peršuna, 2 kašike brašna, kašika ulja, so, biber, 3 dvopeka.
Priprema: Na ulju ispržiti brašno, sipati u njega 5 šolja vode, staviti so, biber i pustiti da vri. Potom staviti iseckan peršun i ostaviti da sve vri 30 minuta. Pre skidanja supe ubaciti izlomljen dvopek i jabukovo sirće.

ČORBA OD TIKVICA
Sastojci: 2 veze mladog luka, 3 tikvice, 3 kašike ulja, 2 kašike brašna, mirođija, so
Priprema: Izvaditi sredinu iz tikvica i ispržiti zajedno sa mladim lukom, peruške odstraniti na ulju. Dodati brašno, promešati i naliti sa 6 šolja tople vode. Kuvati dok se tikvice potpuno ne skuvaju, a zatim dodati so i malo seckane mirođije.

ČORBA OD MIROĐIJE
Sastojci: 1 manja glavica luka, 2 veze mirođije, 2 čena belog luka, ulje, biber u zrnu
Priprema: Luk se sitno isecka i dobro prodinsta na ulju i malo vode. Iseckana mirođija, biber i beli luk, ne secka se, sastave se sa izdinstanim lukom i pirjane nekoliko minuta neprestano mešajući varjačom. Nalije se sa pola litra tople vode, poklopi i ostavi da se kuva oko pola sata. Po želji se može zakiseliti.

ČORBA OD CELERA
Sastojci: 3 korena celera, 1 glavica luka, ulje, biber
Priprema: Celer oljuštiti i izrendisati na froncle. Luk sitno iseckati, izdinstati na ulju. Dodati celer i biber i naliti vrlo malo vode. Pirjaniti desetak minuta uz povremeno mešanje. Sipati 3/4 litra vode, poklopiti i ostaviti da se kuva, na tihoj vatri, oko 1/2 sata.

KIM ČORBA
Sastojci: kim, 1 kašika brašna, ulje
Priprema: Na malo ulja propržiti kašiku brašna. Naliti vodom, posoliti i dodati prstohvat kima. Kuvati na tihoj vatri dok ne baci jedan ključ. Čorba se služi sa na kocke isečenim starim hlebom proprženim na tiganju.

ČORBA OD SEMENKI
Sastojci: semenke od tikve, suve paprike, praziluk, so, sirće
Priprema: U lonac se metne voda da provri. Kad voda stane da vri dodaje se pomalo sitno istucanog, i na često sito prosejanog, semena od belih tikava, mešajući pri tom neprestano drvenom varjačom dokle ne postane zgusnuto. Posle se doda suva paprika, narezani praziluk, i sirćetom se zakiseli.

KLIN ČORBA
Sastojci: rasol, praziluk, projino brašno, suve paprike
Priprema: U lonac se sipa rasol, pa se pristavi uz vatru. Kad raso provri, nareže se u lonac dosta praziluka, metne se malo projinog brašna i koja zrela suva paprika, pa pošto se sve to još malo prokuva, klinčorba je gotova.

ČORBA OD PRAZILUKA
Sastojci: 1/2 kg praziluka, 3 suve paprike, šolja projinog brašna, so, sirće.
Priprema: Praziluk se sitno isecka i dobro izdinsta. Neprestano se meša drvenom varjačom. Kad praziluk potpuno omekša nalije se sa 2 litra tople vode i lagano da prosto curi sipa se projino brašno uz neprestano mešanje da se brašno ne zgruša u gromuljice. Doda se suva paprika, a kad je čorba pri kraju zakiseli se sirćetom. So se dodaje po želji.

ĐUVEČ OD POVRĆA
Sastojci: 1/2 kg luka, 1/2 kg paprike, 1/2 kg, šargarepe, 1/2 kg krompira, 2 paškanata, 1/2 kg krompira, šolja graška, smrznuti paradajz, šolja pirinča, šolja soje u komadićima, veza peršuna, so, biber, ulje
Priprema: Na ulju propržiti iseckani luk, šargarepa i paprika. Zatim se doda iseckan krompir, grašak, nalije sa malo vode i dinsta. Soja se posebno prokuva i onda zajedno ubaci sa pirinčem u posudu sa povrćem. Dodaju se začini po volji i sitno seckani peršun. Sve se nalije vodom da ogrezne i stavi u rernu.

KROMPIR "ala RUŽA"
Sastojci: 2 kg roze krompira, 3 čena belog luka, ulje, so
Priprema: Krompir ne sme da bude kvrgav već obal i srednje veličine. Oljušti se i iseče preko polovine. Stavi se u blago podmazani pleh i u vrelu pećnicu. Kad sa gornje strane počne da mu se hvata braon kožica posoli se i prelije vrelim uljem u kome se nalazi sitno isečen beli luk. Pećnica se isključi i ostavi još jedno 10 minuta da krompir upije ulje.

PUŽEVI SA PRAZILUKOM
Sastojci: 1/2 kg očišćenih puževa, 1/2 kg praziluka, 1/2 litra belog vina, 2 glavice belog luka, 2 kesice bibera, šolja ulja, veza mirođije, ljuta tucana paprika, so
Priprema: Očišćeni puževi mogu se naći u većim samouslugama. Stave se u vodu i bare oko 1 sat. Zatim se isperu u đevđiru ili većoj cediljki. U šerpu ili vatrostalnu posudu sipa se ulje i sitno iseckan praziluk da se izdinsta. Preko praziluka slože se puževi, dodaju ostali sastojci nalije vinom i zatvori folijom. Na umerenoj vatri, na ringli ili u rerni krčkaju se oko 1 sat. Kad se skine folija pospu se sitno seckanom mirođijom i potom služe.

MUĆKALICA "ala ANICA"
Sastojci: 300 grama soje u komadićima, pola kg luka, 300 gr. smrznute sitno iseckane paprike, 250 grama soka od paradajza, tucana ljuta paprika, so, biber, ulje
Priprema: U šerpu staviti ulje, sitno seckan luk i papriku. Poklopljeno na tihoj vatri ostaviti 20 minuta. Za to vreme u posebnoj posudi bariti komadiće soje. Sve sjediniti i dodati paradajiz sok. Malo posoliti, pošto soli ima u soku, sipati kafenu kašiku tucane paprike i pobiberiti. Lagano mešati, oko 10 minuta, na jačoj vatri, dok se mućkalica malo ne zgusne.

MUSAKA OD KISELOG KUPUSA
Sastojci: 1 kg ribanca, pirinač, šargarepa, ulje, so, biber
Priprema: Dinstati kupus sa uljem, zajedno sa nastruganom šargarepom. Kad omekša dodati šolju pirinča, posoliti, biber staviti po volji. Naliti sa dve šolje vode i zapeći u rerni.

PILAV OD PRAZILUKA
Sastojci: 1/4 pirinča, 1/2 kg praziluka, ulje, biber, so
Priprema: Praziluk se opere, sitno iseče i stavi u šerpu sa uljem i malo vode da se dinsta. Kad je dobro izdinstan dodaju se pirinač, so i biber, promeša nekoliko puta i nalije vodom. Šerpa se poklopi i ostavi oko 30 minuta da krčka na tihoj vatri. Zatim se pilav skine sa vatre, otklopi i ako je isuviše suv doda se ulja ili vode po potrebi i stavi u zagrejanu rernu da se malo zapeče.

PRAZILUK "ala VANGELIS".
Sastojci: 1/2 belih delova praziluka, šolja maslinovog ulja, šolja gustog soka od paradajza, mleveni biber, origano
Priprema: Svaki komad praziluka preseče se po sredini i sečenim delom položi po plehu ili đuveču. Komadi se slažu jedan do drugog, a ne jedan preko drugog. Pospe se biberom, prelije uljem i nalije vodom da praziluk bude potpuno pokriven. Zatvori se folijom i ostavi na tihoj vatri oko 1 sat da se krčka. Skine se folija i bez folije se kuva nekoliko minuta dok voda ne ispari. Pospe se origanom i prelije paradaizom. Stavi se u zagrejanu rernu oko desetak minuta. Služi se topao ili hladan.

PIHTIJE OD POVRĆA
Priprema: Karfiol, grašak, boraniju, šargarepu i kelerabu obariti u slanoj vodi. Ocediti od vode. Boraniju iseći na dužu paračad, karfiol odvojiti na cvetove, šargarepu i kelerabu iseći na kolutove. Na sredinu plitke staklene činije staviti kupu od karfiola. Oko nje kao venac obmotati boraniju, zatim poređati kelerabu, šargarepu i grašak. U vodu u kojoj se povrće barilo staviti kocku supe. Posoliti, dodati biber, vinsko sirće i sve izmešati sa želatinom na 1 litar tečnosti 8 listića želatina. Želatin rastvoriti u mlakoj vodi. Preliti povrće, staviti ga na led da se želatin stegne. Pihtije ukrasiti peršunovim listom, i kolutima limuna.

PLAVI PATLIDŽAN NA MEDITERANSKI NAČIN
Sastojci: 1 kg plavog patlidžana, velika šolja ulja, 1 glavica belog luka, origano, so
Priprema: Patlidžan se dobro opere i odseku mu se krajevi. Zatim se iseče na kolutove debljine 1 sm. Posoli se i ostavi malo da odstoji. U tiganj se sipa ulje i kad se zagreje patlidžan se prži, ali tako da ceo patlidžan bude u ulju. Ako se ima friteza sve je jednostavnije. Gotov patlidžan stavi se u posebnu posudu, pospe seckanim lukom i origanom, poklopi i ostavi desetak minuta.

TIKVANIK
Sastojci: 600 gr debljih kora za pitu, veće parče tikve, 2 kašike ulja, šolja šećera
Priprema: Uzme se parče zrele tikve, iseče se na kriške i kriške se skuvaju. Kad se skuvaju, sipa se šećer i doda ulje. Sve ovo se dobro izmeša da dođe kao kaša. U podmazan pleh stavljaju se redom kore i nadev, dok se sve ne potroši, stim što na vrhu uvek dođe kora. Kore se mogu saviti, kao i za običnu pitu.

KRAVAJ OD KUPUSA
Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1/2 kg projinog brašna, aleva paprika,
Priprema: Kiseo kupus se sitno isecka, pospe alevom parikom i na ulju proprži. Kad je to završeno od projinog brašna zamese se dva tanka kolačića, pa se po jednom naslaže kupus, a po kupusu dolazi drugi kolač, tako da je kupus sa strane testom zatvoren, pa se sve stavi u tepsiju a zatim u pećnicu da se peče oko 25 minuta na sredenje jakoj vatri.

AJVARNIK
Sastojci: 1/2 praziluka,1/2 kg ajvara, 1 glavica belog luka, ulje
Priprema: Praziluk se dobro izdinsta na ulju i malo vode. Zatim se jedan deo rasprostre po podmazanoj tepsiji. Preko njega se složi deblji sloj ajvara i pospe sitno seckanim belim lukom. Onda se ajvar pokrije drugim delom praziluka i stavi u rernu desetak minuta. Služi se toplo i hladno.

KUPUSNIK
Sastojci: 1. veća glavica kiselog kupusa, 2 praziluka, kore za pitu (deblje), biber, ulje
Priprema: Glavica kupusa se iseče sitno, pobiberi i dobro, na ulju, isprži sa iseckanim prazilukom. U podmazanu tepsiju stavlja se red kora red proprženog kupusa, ali tako da na kraju bude kora. Stavi se u zagrejanu pećnicu i peče oko 30 minuta.

SALATA "ala Gage"
Sastojci: 2 šargarepe, 1 koren rena, 1 celer i glavica crnog luka
Priprema: Svi gore nabrojani sastojci očiste se i na rende sitno nastružu. Sve se dobro izmeša i prelije supenom kašikom maslinovog ulja i kafenom šoljicom jabukovog sirćeta.

BALGUR
Sastojci: šolja pšenice, 1 glavica crnog luka, ulje, so, veza peršuna
Priprema: Sitno iseckan luk se dobro izdinsta. Pšenica se istuče u avanu i pomeša sa usitnjenim peršunom. Izdinstan luk se nalije vodom i u njega se lagano dodaje smesa od pšenice i peršuna neprestano mešajući. Kad voda uvri balgur postane gust kao kaša. Posoli se i služi.

ĐUVEČ OD SOMOVINE
Sastojci: 1 kg somovine, pakovanje smrznutog đuveča, 1. kg crnog luka, šolja ulja, tucana paprika, biber u zrnu, veza peršuna
Priprema: Očišćenog soma iseći na komade ili šnicle. Luk iseći na rezanca i pržiti na ulju. U upržen luk staviti komade ribe i pržiti po par minuta sa obe strane. Staviti pakovanje đuveča, dodati papriku i biber, naliti toplom vodom, dodati ostatak ulja i peći u zagrejanoj rerni dok voda ne uvri. Posuti seckanim peršunom i služiti.

JANIJA OD LUKA
Sastojci: 1 kg luka, kafena šoljica pirinča, šolja projinog brašna, so, biber, ulje, tucana paprika
Priprema: Luk se iseče na kolutove i blago izdinsta. Nalije se vodom i dobro iskuva. Dodaju se ostali sastojci i kad brašno bude skuvano janija je gotova.

ĆUFTE OD PRAZILUKA "ala GEORGINA"
Sastojci: 3/4 kg praziluka, 1/2 kg pirinča, 6 glavica crnog luka, peršun, biber, so.
Priprema: Očistiti 3/4 praziluka, skinuti zeleno lišće, pa obariti. Iseći sitno. U šerpu staviti malo ulja, iseckati glavicu crnog luka propržiti i dodati peršun. Luk pomešati sa prazilukom pobiberiti i skinuti sa šporeta. Praviti male loptice, uvaljati ih u brašno i pržiti ih na vrelom ulju. Ispržiti 5 glavica seckanog crnog luka na ulju i dodati 1/2 kilograma opranog pirinča, seckanog peršuna, so i biber. Pirinač propržiti. U pleh staviti pirinač a preko njega loptice i zaliti uljem i toplom vodom. Staviti u rernu i peći dok pirinač ne omekša.

POSNA RUSKA SALATA
Sastojci: tunjevine, grašak, šargarepa, bareni kukuruz, domaći ajvar, biber, veza peršuna - sve količine su po želji.
Priprema: Povrće obariti, a tunjevinu izgnječiti. Dodati ajvar i sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom.

SEME ĐUVEČ
Sastojci: 1/2 kg praziluka, 1/2 crnog luka, šolja semenki, šolja kukuruznog brašna, ulje, aleva paprika, so
Priprema: Proprži se praziluk i crni luk, stavi u đuveč i nalije vodom. Semenke od tikve se očiste i istucaju u avanu. Mogu se samleti i u aparatu za mlevenje kafe, ali na krupnije. Tako pripremljeno seme se pomeša sa brašnom i malo ulja dok se ne dobije žitka masa. Sa tim se prelije luk i doda malo tucane alave paprike.

PAPRIKAŠ SA SUVIM ŠLJIVAMA
Sastojci: 1 kg crnog luka, 1/4 litra ulja, 1/4 kg suvih šljiva, 1/2 litra belog vina, kafena šoljica nane, aleva paprika.
Priprema: Luk očistiti, oprati i nasitno izrendisati. Dodati, sasvim malo aleve paprike i pustiti da se sve dinsta u ulju. Složiti šljive, sipati vino, zatvoriti folijom i ostaviti na umerenoj vatri 1 sat da se krčka.Skinuti foliju, šljive posuti izmrvljenom nanom i isključiti ringlu. Može da se služi toplo i ohlađeno.

BABURE NA CINCARSKI NAČIN
Sastojci: 8 babura, 8 glavica crnog luka, ulje, so
Priprema: U šerpu staviti šolju ulja, 8 glavica crnog luka isečenog na kolutove. Odmah dodati i babure koje treba očistiti i iseći na froncle. Paprike i luk posoliti, poklopiti i pržiti dok potpuno ne omekša.

...

#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 18 December 2005 - 21:20



/ II deo /

PITA OD PIRINČA
Sastojci: 2 praziluka, 1/4 kg pirinča, 1/2 kg tankih kora za pitu, biber, ulje, so,.
Nadev: Praziluk izdinsati na ulju i dodati obaren pirinač, biber i so i dobro prodinstati zajedno.
Priprema: 2 kore poprskati uljem pa naneti nadev po celoj kori. Saviti kore, ređati u pleh, pa peći na umerenoj vatri.

DUNAVSKA MORUNA SA SPANAĆEM
Sastojci: 1 kg morune, 1 kg spanaća, 1 crni luk, ulje, prezle, so
Priprema: Morunu oprati u nekoliko hladnih voda i obariti. Očistiti je od kostiju. Kilogram spanaća obariti i zatim ga iseckati. U šerpu staviti ulje, glavicu sečenog crnog luka, malo vode a zatim staviti spanać u istu. Prodinstati uz dva češnja iseckanog belog luka. U pleh namazan uljem staviti red spanaća i red morune stim da spanać bude na vrhu. Posuti prezlom i uljem i peći u rerni oko 30 minuta.

BEĆARAC
Sastojci: 2 kg paprika, 1 kg crnog luka, 2 kg svežeg prezrelog paradajza, 2 kesice bibera, 1 ljuta šilja paprika, šolja ulja, so
Priprema: Paprika se ispeče na ringli ili roštilju i ostavi da se ohladi. Paradaiz se oljušti i stavi u posebnu posudu. Luk se iseče na kolutove i dinsta na ulju oko 10 minuta neprestano mešajući varjačom. Kad je luk izdinstan šerpa se skine sa vatre i u nju doda seckana oljuštena pečena paprika, a zatim se dinsta sa lukom 10 minuta. Tad se doda iseckan oljušteni paradaiz, biber i ljuta paprika.
Ako se želi da jelo bude ljuće onda se paprika sitno isecka, a ako se želi da bude manje ljuto onda se stavi cela paprika, koja se pre služenja izvadi. Sve ovo se poklopi i ostavi na tihoj vatri oko 1 sat.
Poslednjih desetak minuta jelo se kuva bez poklopca uz povremeno mešanje varjačom.

PIRJAN OD PLAVOG PATLIDŽANA
Sastojci: 2 plava patlidžana, 2 crna luka, 1 zelena paprika, 1 veći paradaiz, 3 čena belog luka, kafena šoljica pirinča, veza peršuna.
Priprema: Iseći na kockice plavi patlidžan. Nije neophodno da se prethodno oljušti, ali neki smatraju da je ukusniji oljušten. Posoliti i ostaviti da odstoji pola sata. Izdinstati crni luk i zelenu papriku isečenu na rebarca. U ovo spustiti oceđeni plavi patlidžan i jedan veliki oljušteni paradaiz, zatim soljicu pirinča i malo vode. Posoliti. Pirjaniti 30 minuta uz eventualno dodavanje vode. Kad je pirinač
skuvan jelo je gotovo. Na kraju dodati seckani peršun i beli luk.

PAPAZJANIJA
Sastojci: 3/4 kg luka, 2 glavice belog luka, 2 šargarepe, 1 koren paškanata, 6 kašika ulja, 1 kašika soka od paradajza, 1 lovorov list, biber u zrnu, 1 kašika brašna Priprema: Sve sastojke očistiti i istrugati na sitno rende. Propržiti na ulju, dodati biber, i naliti vodom da sav materijal bude pokriven. Zatvoriti folijom i ostaviti na tihoj vatri da se kuva. Što se duže kuva papzjanija je ukusnija. Služi se hladna.

CINCARSKA SALATA OD PEČENIH KROMPIRA
Sastojci: 1 kg krompira, 300 gr ulja, tucani beli luk, biber, so
Priprema: Krompir oprati i ispeći. Pečenog ga oljuštiti i istucati dodavajući ulje malo po malo. Dodati luk, so i biber.

KISEO PRAZILUK SA BELIM LUKOM
Sastojci: 1/2 kg praziluka, 3 glavice belog luka, šolja projinog brašna, ulje, sirće
Priprema: Praziluk iseći na komade i obariti u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu pouljiti i u nju sipati praziluk uvaljan u projino brašno. Preliti šoljicom vode i rukom poravnati. Poprskati uljem. Peći u rerni na umerenoj vatri 15 minuta da porumeni. Toplo zaliti sirćetom i tucanim belim lukom. Jede se toplo i hladno.

PITA SA DAGNJAMA
Sastojci: 1/2 kg dagnji, 1/2 kg tankih kora 1 crni luk, veza peršuna, so, biber, pržena prezla,
Priprema: Dagnje propržiti na ulju sa lukom. Dodati seckani peršun, so, biber, limunov sok. U pleh ređati po dve kore, pouljiti i nadevati, pa posuti mrvicama. Stavlja se dve kore pa nadev, s tim da kore budu na vrhu. Takođe je moguće kore i savijati. Peći u rerni na umerenoj vatri.

KUPUS SA KIMOM
Sastojci: Glavica kupusa, 1 crni luk, 1 sveža paprika, prstohvat kima, šoljica paradajza, so
Priprema: Izdinstati glavicu crnog luka i u to dodati svežu seckanu papriku pa i nju nekoliko puta okrenuti varjačom. Dodati glavicu svežeg kupusa . Naliti čašom vode i dodati prstohvat kima. Dinstati uz dodavanje vode ako je potrebno. Kupus posoliti i na kraju dodati malo paradajza. U kiseo kupus dodati malo izmrvljenog lorbera.

BARENA BLITVA SA TIKVICAMA
Sastojci: 400 gr blitve, 400 gr tikvica, 1 kašika ulja, sok od jednog limuna, prstohvat soli.
Priprema: Tikvice isecite na deblje korutove. Barite u slanoj vodi 15 minuta. Zatim dodajte blitvu sečenu na rezance. Kuvajte još 15 minuta. Ocedite. Pospite ulje, sok od limuna i malo soli. Služi se i toplo i hladno.

POSNE ŠTANGLE OD ORAHA
Sastojci: 1/4 kg šećera, 1/4 kg mlevenih oraha, malo cimeta i sok od limuna.
Za glazuru: 1/4 kg šećera u prahu, sok od limuna, 1 kašičica ulja.
Priprema: Od šećera skuvati sirup nešto manje nego za slatko. Dodati orahe, cimet i prokuvati još malo. Rastanjiti na dasci posutoj kristal šećerom. U šećer u prahu dodati sok od limuna, vrlo malo vrele vode i ulje kap po kap. Mutiti varjačom dok šećer ne pobeli i nožem vlažnim naneti na koru.
Seći štangle sutradan.

PITA SA PEČURKAMA
Sastojci: 300 gr šampinjona, 1 crni luk, so, biber, malo izmrvljenog bosioka i 1/2 kg tankih kora.
Priprema: Glavicu luka izdinstati na ulju pa dodati sitno seckane pečurke. Kada su pečurke izdinstane dodati soli, bibera i malo izmrvljenog bosioka. Kore pouljiti naneti nadev i savijati pa ređati u pleh.
Peći na umerneoj vatri.

TIKVICE SA CRNIM LUKOM
Sastojci: 1 kg tikvica, 1 kg crnog luka, biber, so
Priprema: Tikvice oljuštiti i iseći po dužini debljine 1 cm. Ostaviti da odstoje oko pola sata. Luk iseći na kolutove. U đuveč prvo složiti tikvice a preko njih luk. Pobiberiti i posoliti. Ovo ponavljati dok ima materijala s tim da tikvice budu na vrhu. Zatvoriti folijom i peći u rerni oko 1 sat.

PITA OD ZELENIH TIKVICA
Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 1/2 kg tankih kora, 4 glavice crnog luka, biber, so, mirođija
Priprema: Oljuštene i izrendane tikvice dobro propržiti na ulju sa lukom. Pobiberiti. Dodati so i mirođije. Kore poprskati uljem, naneti nadev i savijati. Peći na umerenoj temperaturi.

“PATLIDZANI NA CIGANSKI NACIN”
Sastojci: 4 plava patlidžana, 1/4 kg pirinča, 250g pecuraka, 2 glavice crnog luka, 3 češnja belog luka, veza peršuna, ulje, so i zalfija
Priprema: Patlidžane zaseći nožem po dužini ali ne do kraja, da se dobije poklopac. Deblji deo izdubiti kašikom i izvađenu masu staviti u šerpu sa uljem. Tu dodati ostale sastojke i sve dugo dinstati.
Izdinstanom masom napuniti patlidžane, pokriti zasečenim delom. Peći u rerni oko 40 minuta na tihoj vatri.

PITA OD RIBE
Sastojci: 1/2 kg kvalitetne ribe, 1/2 kg tankih kora, šoljica pirinča, peršun, so, biber.
Priprema: Ribu obariti, očistiti od kostiju i samleti na mašini za meso. Dodati biber, so, peršun i šolju obarenog pirinča. Sve dobro promešati. Na poprskanu koru naneti nadev pa sledeću koru i tako ređati do kraja. Po želji kore se mogu i savijati. Peći na umerenoj temperaturi.

PITA OD KOPRIVE
Sastojci: 1 kg mladih kopriva, 1/2 kg tankih kora, 1/4 kg pirinča, so, biber.
Priprema: Obariti koprive, posoliti i dobro ocediti od vode. Obariti pirinač ocediti i pomešati sa koprivom pa dodati bibera. Kore poprskati uljem, nanositi nadev i savijati. Peći na umerenoj vatri.

BRODET OD OSLIĆA
Sastojci: 1 kg oslića, 2 glavice crnog luka, veza zeleni, ulje, 3 dl belog vina, biber, so, 3 češnja belog luka, šoljica soka od paradajza.
Priprema: Crni luk i zelen izrendati i staviti u šerpu sa uljem i malo vode. Povrće dinstati desetak minuta. Oslić iseći na manje komade i dodati u posudu. Dolivati vinom i povremeno protresti šerpu.
Kad je jelo pri kraju dodati sitno seckan peršun, beli luk i malo soka od paradajza

PIHTIJE OD KEČIGE
Sastojci: 1 kečiga, 1/2 kg luka, 1/4 pečuraka, veza peršuna, biber, aleva paprika, 1/4 litra maslinovog ulja
Priprema: Luk i pečurke dinstati u ulju. Kad je gotovo dodati kečigu isečenu na komade i naliti toplom vodom da se riba pokrije. Kuvati pola sata a zatim razliti u sud i staviti na led.

SARMICA OD KISELOG KUPUSA SA PIRINČOM
Sastojci: Glavica kiselog kupusa, 2 šolje pirinča, 1 komad praziluka, 1 crni luk so, biber, nana
Priprema: Luk i praziluk iseckati i dobro izdinstati na ulju sa biberom, pa dodati pirinač. Kad se pirinač isprži, naliti šolju vrele vode da pirinač provri dva ključa. Pre skidanja sa šporeta dodati soli i kaščicu nane. Pripremljenim nadevom zavijati sarmice, složiti u posudu, naliti vodom i kuvati dok ne proključaju. Zatim preliti šoljicom ulja i zapeći u rerni.

PAŠTETA OD CELERA
Sastojci: glavica celera, 1/8 l ulja, malo struganog luka, so, biber
Priprema: Glavicu celera očistiti od lišća, dobro oprati i očistiti od spoljne kože. Skuvati ga u slanoj vodi dok bude mekan a zatim ga ispasirati. U pasiran celer dodati ulje, strugan luk, so, biber i dobro promešati. Okolo ukrasiti kriškama limuna i kolutovima cvekle.Seći na štangle nožem prethodno
umočenim u toplu vodu.

SMOKVE SA RUMOM
Sastojci: 1 kg zdravih smokava, 1/4 kg mlevenih oraha, 1/4 kg šećera, čaša ruma, cimet
Priprema: U ključalu vodu spustiti smokve da nabubre. Izvaditi ih, ocediti i dobro prosušiti. U zasebnom sudu izmešati orahe, šećer i cimet. U staklenu činiju složiti red smokava i posuti ga šećerom i orasima. Ovako raditi sve dok ima materijala. Poslednji red dobro posuti orasima i šećerom. Kad je sve napravljeno preliti čašom ruma.

KROKANTE DOMAĆI
Sastojci: 1/2 kg oljuštenih i zapečenih badema, 1/2 kg šećera, malo rastopljene čokolade.
Priprema: Šećer rastopiti u malo vode, kuvati dok ne požuti. Dodati badem i čokoladu i umešati na umerenoj vatri dok šećerna pena potpuno ne pokrije badem i masa se ne zgusne. Masu izliti na pouljenu ploču i kad se ohladi seći na štangle.

KITNIKES
Sastojci: 1 kg dunja, 800 gr šećera, čaša soka od kupina ili malina, malo kore od limuna, cimeta, nekoliko karanfilića, orasi i bademi po želji.
Priprema: Dunje oljuštiti, očistiti od semena i iseći na manje komade. Kuvati u malo vvode dok ne omekšaju. Ocediti od vode i propasirati. 800 gr šećera i čašu soka od kupina kuvati dok šećer ne postane lepljiv. Dodati pripremljene dunje, kašiku izrendane kore od limuna, malo cimeta i nekoliko karanfilića. Po želji dodati orahe i bademe. Sipati u nakvašene ukrasne posude ili pleh. Sutradan izvaditi, prosušiti na vazduhu i posuti prah šećerom. Čuvati u kartonskoj kutiji.

BABA -JEKIN KOLAČ
Sastojci: 15 kašika brašna, 1 šolja ulja, 1 vanilin šećer, 2 kašike mesa od pomorandže, 3 kašike šećera, 2 kašike pekmeza, šaka seckanih oraha, šaka suvog grožđa, 1 kašika kakaa, 1 kašičica sode bikarbone
Priprema: Od šećera i vode napraviti šerbe i ohladiti. Ostale sastojke izmešati, a zatim dodati šerbe.
Masu staviti u podmazan pleh i peći na umerenoj temperaturi.

SUSAMNICA
Sastojci: 1/2 tankih kora, 300 gr susama, ulje, so
Priprema: Tepsija se podmaže uljem i stavi se kora. Kora se pospe zasoljenim pečenim susamom i malo poprska uljem. Tako redom, dok se sav materijal ne potroši, s tim što kora mora da bude na vrhu. Stavlja se u srednje zagrejanu pećnicu, ali pokrivena folijom. Pri kraju pečenja folija se skine.
Može da se služi i topla i hladna.

DESERT OD VOĆA I ĆETEN ALVE
Sastojci: 1. kg jabuka, 1 kg krušaka, 1. kg banana, 1. kg pomorandži pola kg ćeten alve
Priprema: Voće se oljušti i iseče na tanke kriške, a banane se preseku na pola pa se po dužini iseku na tanke šnite. Sve se složi na veliku ovalnu posudu stim što se u sredinu stave tanki komadi ćeten alve. Vrlo hranljiv i osvežavajući dezert

KUGLICE OD SMOKAVA
Sastojci: 1/4 kg šećera, 1/4 kg smokava, 1/4 kg mlevenih oraha
Priprema: Šećer ušpinovati kao za slatko, u šećer se doda malo vode i meša na srednjoj vatri dok ne počne da se zgušnjava. Ovu masu sjediniti sa mlevenim smokvama i orasima. Promešati da se izjednači. Dok su još tople praviti kuglice i uvaljati ih u kristal šećer.

KUGLICE OD ČOKOLADE
Sastojci: 1/4 kg šećera, 1/4 kg badema, 2 štangle čokolade za kuvanje, 3 kašike crne kafe, 8 kocki šećera
Priprema: Skuvati sirup od šećera i pet kašika vode. Skinuti sa vatre i dodati obaren, oljušten i sečen badem. Od mase praviti kuglice. Šećer u kockama, kafu i čokoladu prokuvati pa u nju svaku kuglicu umočiti, a zatim uvaljati u krupno struganu čokoladu.

SALAMA OD DUNJA
Sastojci: 1 kg dunja, 3/4 kg šećera, 1 limun, 150 gr ošećerenog voća, 1/4 kg oljuštenog badema
Priprema: Oljuštene cele dunje kuvati dok ne omekšaju, ocediti ih i propasirati. Šećer preliti sa malo vode i gusto ukuvati. Dodati dunje i stalno mešajući kuvati sve dotle dok ne počnu da se odvajaju od šerpe. U masu sipati ostale sastojke, sve dobro izmešati u oblik salame, uvaljati u žuti ili kristal šećer, ohladiti. Služiti isečeno na tanke šnite.

NEPEČENE KRIŠKE OD KESTENA
Sastojci: 1 kg kestena, 100 gr šećera, nekoliko kapi ruma
Glazura: 1/8 kg čokolade, 4 kašičice vruće vode, 4 kašike šećera, kašičica biljnog margarina
Priprema: Oljušten kesten skuvati u vodi, propasirati ga. Od 100 gr šećera i malo vode napraviti sirup i staviti ga u kesten, dodati nekoliko kapi ruma pa sve to razvući, ostaviti jedan dan a zatim preliti glazurom. Glazuru napraviti tako što se čokolada za kuvanje rastopi u 4 kašičice vruće vode, pa se dodaju 4 kašike šećera i kaščice biljnog margarina. Sve mešati na umerenoj vatri dok masa ne
postane glatka.

PUNJENE BRESKVE
Sastojci: 1 kg breskvi, 50 gr obarenog samvlevenog badema, 100 gr šećera, 4-5 komada izmrvljenog keksa, 20 gr soka od limuna, malo belog vina
Priprema: Breskve oprati, prepoloviti, izvaditi koptice i malo povećati udubljenje u sredini ( izvađeni deo ostaviti po strani ). Bademe, šećer, keks i sok pomešati sa malo vina i izvađenim delom breskvi.
Tom masom puniti prepolovljene breskve i staviti ih u podmazan pleh poprskati vinom i šećerom.
Peći ih 15 minuta, a zatim ih ostaviti u činiju i držati ih na ledu.

JABUKE SA ČOKOLADOM
Sastojci: 1 kg jabuka, šolja obarenog, očišćenog badema, 15-20 komada obarenog, očišćenog kestena
Glazura od čokolade: 100 gr čokolade kuvati sa malo vode.
Priprema: Jabuke isečene i oljuštene na pola skuvati u sirupu od šećera, ali da se ne prekuvaju, izvaditi ih i ocediti. Svaku polovinu nabosti bademom i stavljati ih na po 1 kesten. Preliti sve glazurom od čokolade.

MEDITERANSKE ŠTANGLE
Sastojci: 1/2 kg šećera, 4 jafa pomorandže, 1 limun, 1 kg kiselih jabuka, 1/4 kg obarenih, oljuštenih i samlevenih badema, 2 oblande
Priprema: U šećer ucediti sok od 4 pomorandže i 1 limuna. Kad je šećer upola kuvan dodati u njega istrugane i oceđene jabuke i kuvati dok ne počnu da se zgušnjavaju. Tada dodati struganu koru od pomorandže i obarene, oljuštene i samlevene bademe. Sve dobro promešati i kuvati neprestano mešajući dok se ne dobije gustina sira od dunja. Potom ostaviti da se masa ohladi. Ohlađenu masu
ravnomerno rastanjiti po jednoj oblandi, pokriti je drugom i staviti teži predmet da se oblanda prilepi uz nadev. Kolač ostaviti da stoji na hladnom mestu a sutradan ga seći na štangle nožem prethodno umočenim u toplu vodu.

PEČENE ŠLJIVE " ala JOLANDA"
Sastojci: 1 kg šljiva, 1/4 kg šećera
Priprema: Šljive oprati i podeliti na pola, izvaditi koštice. Staviti ih u podmazan pleh, posuti ih šećerom.
Peći ih i služiti hladne.

ŠTANGLICE OD KISELIH JABUKA
Sastojci: 1/4 kg šećera, 1 kg kiselih jabuka, 1/4 kg badema, ušećerena kora od jedne pomorandže, oblande
Priprema: Ukuvati šećer sa toliko vode da šećer u njoj ogrezne, pa u to dodati oljuštene i istrugane jabuke, a zatim obarene oljuštene i na rezance isečene bademe , kao i jednu ušećerenu koru od pomorandže. Sve zajedno pomešati i ostaviti da se ohladi. Hladnu masu izručiti na jednu oblandu pa pomoću soka od jedog limuna razvući je ravnomerno. Preko nadeva od jabuka staviti drugu oblandu i pritisnuti težim predmetom. Iseći na uzane štangle i služiti.

ROLAT OD BADEMA I SMOKAVA
Sastojci: 1/2 kg smokava, 3 štangle čokolade za kuvanje, 10 kašika sirupa od šećera, sok od 1/2 limuna, 1/4 kg obarenog, oljuštenog i samlevenog badema.
Priprema: Smokve samleti i dodati istruganu čokoladu i 5 kašika sirupa. Sve to dobro zamesiti.
Dasku za kolače preliti sokom od limuna i tu masu rastanjiti na istu. Badem zamesiti sa 5 kašika sirupa i tu masu staviti preko razvučene kore. Saviti kore u rolat i uvaljati u istruganu čokoladu.

DESERT OD MEDA , ORAHA I SUVOG GROŽĐA
Sastojci: Šolja meda, šaka oraha, šaka suvog grožđa i 1 limun
Priprema: Orahe i grožđe iseckati i dobro promešati sa medom. Dodati sok od jednog limuna.

VOĆNA KISELA SALATA
Uzeti isključivo kiselo voće (kisele jabuke, kivi, višnje i sl.) oljuštiti i iseckati na kockice ili kriške.
Razmutiti med sa šoljicom tople vode i preliti voće. Ukrasiti obarenim bademom.

KUGLICE OD KOKOSA I RATLUKA
Sastojci: 200 gr kokosa, 200 gr roze ratluka, 150 gr šećera u prahu, sok od 2 limuna, 100 gr oljušenog badema.
Priprema: Izmešati kokos, iseckan ratluk, šećer i sok od limuna i praviti male kuglice. Uvaljati u kokos ili kristal šećer. Badem malo prepeći, iseći na štapiće i u svaku kuglicu zabosti po jedan štapić.

ŠIŠARKE
Sastojci: 1 biljni margarin, 150 gr šećera, 3 kašike kakaa, 4 štangle čokolade, 7 kašika meda i 350 gr kornfleksa.
Priprema: Margarin, med, šećer, kakao, čokoladu staviti na plotnu u šerpu da se otope i u to dodati kornfleks. Ostaviti masu da se ohladi a zatim je stavljati sa unutrašnje strane cediljke za limun (blago namazane uljem), da bi se dobio oblik šišarki.

SLATKI PIRINAČ SA RUMOM
Sastojci: 1/4 kg pirinča, 150 gr šećera, 20 gr biljnog margarina, 3-4 kašike tople vode, sok od 1 pomorandže i 1 limuna, šaka iseckanih oraha, 3-4 kašike ruma, 3 štangle čokolade za kuvanje.
Priprema: Pirinač posoliti i kuvati. U posebnu šerpu staviti šećer i margarin. Kad se šećer istopi dodati vodu sok od limuna i pomorandži. Kad ovo provri dodati skuvani pirinač, dobro izmešati skinuti sa vatre i dodati rum i orahe. Uzeti pleh, podmazati ga staviti jedan deo mase istrugati čokoladu, a zatim staviti drugi deo mase. Ispečeno testo posuti šećerom.

KRUŠKE U SIRUPU
Sastojci: 1 kg tvrdih krušaka, 100 grama šećera, 1 kesica vanilin šećera
Priprema: Kruške oljuštiti, preseći na pola i izvaditi semenke. Složiti ih u posudu tako da rasečenim delom budu priljubljene za dno. Posuti šećerom i naliti vodom do polovine. Poklopiti ili posudu prekriti folijom. Ostaviti na sasvim tihoj vatri 30 minuta. Kad se skine folija ili poklopac pospu se vanilin šećerom. Zatim se kruške izvade na poseban plato da se hlade, sirup se sačuva i njime se prelivaju ohlađene kruške pre služenja.

...

#6 loga

loga
  • Members
  • 30 posts

Posted 02 January 2006 - 01:56

POSNI SLANI ROLAT
Potrebno je: 1 kg krompira, 100 gr spanaća ili veza blitve, 100 gr pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 gr mariniranih šampinjona, 1/2 kašičice aleve paprike, 1/2 kašičice belog luka u prahu ili 3-4 čena pasiranog belog luka, 100 gr posnog majoneza, 50 gr kečapa, 50 gr susama
Priprema: Krompir oljuštiti i obariti u slanoj vodi. Posebno obariti spanać ili blitvu. Krompir i spanać ocediti od vode, pa sve zajedno propasirati, posoliti, pa oklagijom razvući u koru na nauljenoj foliji, posutoj susamom.
Obariti pirinač. Posebno skuvati šargarepe, pa ih iseckati na sitne kockice i pomešati sa barenim pirinčem, posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckane šampinjone, peršun, alevu papriku i beli luk. Sve dobro promešati i ovom masom premazati koru od krompira i spanaća. Uviti u rolat i ostaviti sa folijom u frižideru da se ohladi 2 sata. Rolat premazati posnim majonezom, ukrasiti gustim kečapom i posuti susamom.

PAŠTETA OD PEČURAKA
Potrebno je: ½ kg šampinjona, 100 gr oljuštenog badema, pola veze peršuna, sok od 1/2 limuna, 3 kašike maslinovog ulja, 2-3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 50 gr posnog majoneza

Priprema: Dinstati na maslinovom ulju sitno iseckani crni, beli luk i pečurke. Ostaviti da se ohladi, dodati peršun i sve samleti na mašini za meso ili usitniti u blenderu. Gotovu masu prebaciti u činiju, pa joj dodati mlevene bademe, majonez i sok od limuna. Posoliti i pobiberiti po ukusu i sve izmešati da se dobro ujednači. Na listovima zelene salate oblikovati poluloptu, ukrasiti peršunom i bademom i servirati ohlađeno, uz ražani hleb i zelene masline.

#7 jvujuc

jvujuc
  • Members
  • 543 posts

Posted 02 February 2006 - 14:34

Hvala na divnim receptima. Sjajni ste

Gazza, jel mogu i te TRIPICE S PARMEZANOM

Nije recept ali onaj kackavalj od bilja uopste nije los...

<{POST_SNAPBACK}>



Gde ima da se kupi taj biljni kackavalj.

Jeste da je prosao post, al mene takve stvari uvek zanimaju

Tnx...

Edited by jvujuc, 02 February 2006 - 14:36.


#8 Pavlle

Pavlle
  • Members
  • 558 posts

Posted 02 February 2006 - 15:31

Hvala na divnim receptima. Sjajni ste

Gazza, jel mogu i te TRIPICE S PARMEZANOM
Gde ima da se kupi taj biljni kackavalj.

Jeste da je prosao post, al mene takve stvari uvek zanimaju

Tnx...

<{POST_SNAPBACK}>



C market ili Pekabeta uvek mesam ta dva :wub:

A i u Maxiju bi trebalo da ima