Jump to content


Photo

Kako napraviti Cevape


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
45 replies to this topic

#1 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 06 December 2005 - 15:36

Znam da vas ima bruka mahera za napraviti cevape pa reko da vas pitam.

1) Koji je omer mesa za Srbijanski cevap. Cuo sam nesto u fazonu 2/3 svinjetine i 1/3 teletine.

2) Koji je omer mesa za Sarajevski cevap. Opet sam cuo nesto u fazonu 2/3 jagnjetine i 1/3 teletine.

3) Sta se sve stavlja u smesu

4) Da li treba da stoji neko vreme

5) Slobodno napisite i ostale male tajne velikih majstora

unapred hvala.

#2 axe

axe
  • Members
  • 440 posts

Posted 06 December 2005 - 15:44

Jedino znam da su se davale stotine hiljada maraka, za originalne recepte najpoznatijih sarajevskih cevabdzija.

#3 Hawk

Hawk
  • Members
  • 4,763 posts

Posted 06 December 2005 - 17:18

Nisam strucnjak za pravljenje smese (kupujem gotovu) ali sto se oblika tice najbolje ispadaju kada se presece plasticna flasa pa kada se kroz grlic ispusta smesa. :wub:

Pokupio foru u lokalnoj mesari. :)

#4 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 06 December 2005 - 18:02

1) Koji je omer mesa za Srbijanski cevap. Cuo sam nesto u fazonu 2/3 svinjetine i 1/3 teletine.

2) Koji je omer mesa za Sarajevski cevap. Opet sam cuo nesto u fazonu 2/3 jagnjetine i 1/3 teletine.

<{POST_SNAPBACK}>


Ju a ja cula da je prava mera 1/3 svinjetine + 1/3 jagnjetine + 1/3 teletine, doduse bez ikakvih geografskih predznaka.

Inace detalji interesuju i mene te unapred zahvaljujem za sve eventualne informacije B)

#5 foe

foe
  • Members
  • 242 posts

Posted 06 December 2005 - 23:52

mene isto.

inace, i ja kupujem vec gotovu smesu tako da sam pogledala par domacih kuvara trazeci recept i “pravi” tj. sarajevski omer.
naravno, apropos smese, doticni kuvari su ocigledno za profesionalce (podseca me na nas izvorni nacin prenosenja recepata s kolena na koleno, barem kada su kolicine u pitanju = instrukcije tipa: “ma, onako, kroz prste”, “videces kako bude izgledalo pa ako treba ti dodaj jos”, itd..). znaci, sto se mesa tice: nema precizan omer.

dakle, recept kaze:

NEsarajevski cevapi (‘probamo putem eliminacije)

60dag mlevenog govedjeg ili svinjskog ili govedjeg i janjeceg mesa.
so, biber
2 glavice luka

meso posolite, pobiberite i ostavite da stoji oko 2 sata. smesu staviti u spravu za pravljenje cevapcica (citaj: grlic plasticne flase) pa istiskujte male cevapcice (kobasice duge 3cm) ili ih napravite rukom, a zatim pecite na rostilju. kada gotovi, poredajte i pospite sitno seckanim lukom.

+

leskovacki cevapcici – as above, samo sto se u smesu doda 4 sitno seckane ljute papricice jos 6gr bibera i 3 glavice sitno seckanog belog luka. leskovacki cevapcici su dvostruko duzi.


sto se sarajevskih cevepa tice, verovatno je u pitanju neki zacin. (mozda vegeta, “onako, kroz prste”?)

#6 tamarindajuice

tamarindajuice
  • Members
  • 223 posts

Posted 07 December 2005 - 10:54

Evo 2-3 tipa!
Nula tolerancija u odnosu na vodu, ostaviti duze smesu u fridzu i vise je puta premesiti.
Ako zelite onaj kafanski smek, malo sode bikarbone sljaka.

#7 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 07 December 2005 - 13:29

najlepse se zahvanjujem... javicu rezultate :wub:

#8 banacanin

banacanin
  • Members
  • 547 posts

Posted 07 December 2005 - 14:47

meso mesiš i mešaš dok se dvaput ne oznojiš
mora da prenoći u frizu, pa ga opet dobro premesiš

voda ne sme da se dodaje
ako se u masu dodaje seckan luk, onda tek pre bacanja na roštilj, inače dobije ružan šmek
soda bikarbona se isto dodaje (ako se dodaje) pred samo pečenje, u suprotonom meso pozeleni, pogotovo ako noći izmešano sa sodom

a za srezmer mesa i začina će svaki lokalni Baja da ti tvrdi da je on i samo on posvećenik tajne Jedinog Ispravnog Recepta Na Svetu

ali ti batali te budale i radi prema svom ukusu
dakle: ako voliš masnije, onda više svinjetine
ako voliš posnije, više junetine
ako dodaš ovčije, malo će da kise i imaju drugačiji šmek
i tako....

#9 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 08 December 2005 - 08:37

http://www.slaughterhousecam.com/

#10 Glorfindel

Glorfindel
  • Members
  • 921 posts

Posted 08 December 2005 - 08:56

Dakle, mrzim ćevape. Moj rodni grad miriše na njih i svi oni koji su dolazili na svetski poznati jeni pazar su se davili tim "very small dick like" komadićima polupečenog mesa, prepunog hleba i sode bikarbone, kako bi se "nagojili". Fuj. Najgore iz turske kuhinje što smo usvojili.

Lokalni recept: junetina-jagnjetina-bivolje meso u omeru 5:4:1. Melje se sitno, nekoliko puta se propusti kroz mašinu za mlevenje. Onda se doda so, pa mrvice hleba (ne prezle), soda bikarbona i gomila seckanog luka (krupni komadi na žalost). To se mesi dok ti oči ne ispadnu i ostavi u frižideru do pečenja na roštilju. Savremene ćevabžije imaju kalupe, starostavne ih oblikuju rukama. Peku se na roštilju na ćumur. Poenta je da ne budu baš prepečeni. Uz njih se servira sitno seckani crni luk i ovčije kiselo mleko.

Pa prijatno vam bilo.

#11 banacanin

banacanin
  • Members
  • 547 posts

Posted 08 December 2005 - 15:57

...pa mrvice hleba (ne prezle)...

<{POST_SNAPBACK}>


? :wub:

aj objasni razliku

#12 BigLebowsky

BigLebowsky
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 08 December 2005 - 20:59

...pa mrvice hleba (ne prezle)...

aj objasni razliku

<{POST_SNAPBACK}>

...prezle su sitne, suve i sluze za pohovanje, da bi dalu hrskavi ukus przenome cemu_god....a mrvice hleba su vece, imaju rupice i kada se dodaju u smesu smeksaju, pokupe sokove od smese (ne iscuri prilikom pecenja), cine cevape manje masnim i unutrasnjost prilicno socnijom.... :wub:

p.s. ja znam da je cest slucaj kod home made smese taj, sto se cevapi cesto raspadaju na zici....i rekao mi je neko da je resenje dodati malo kisele vode, koja bi trebalo da spreci raspad (mozda je to alternativa sodi bikarboni, koja je fuj)....?

#13 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 08 December 2005 - 21:59

http://www.slaughterhousecam.com/

<{POST_SNAPBACK}>

Nisam u stanju naci recept na ponudjenom linku. Meni treba vise nesto sa ovakvom slikom i receptom napisaniom ispod. Hvala u svakom slucaju.

Posted Image

#14 reg

reg
  • Members
  • 4,229 posts

Posted 08 December 2005 - 23:02

http://www.slaughterhousecam.com/


Ovo treba da izgleda strasno? Da su bar uzeli inserte iz XX veka [ u kome se - kao i u postu - ne pojavljuju cevapi, zbog cega se izvinjavam Bustinu].

#15 dragance

dragance
  • Members
  • 3,047 posts

Posted 09 December 2005 - 04:03

Da li je iko uspeo da ih ispece, a da nije na rostilju? (ie. tiganj?)