Jump to content


Photo

Velika nagradna igra


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 30 November 2005 - 05:56

Cele godine me "Mladinska knjiga" i "Readers digest" bukvalno bombarduju ponudama za kupovinu nekih knjiga, znate onih što stoje na policama i skupljaju prašinu. Čuvene teme, Kako zdravo i dugo živeti, svetska čuda i priključenija, upoznaj samoga sebe i napravi balans u svemiru itd. itd.....

Nude velike nagrade, sve overavaju potpisima nekih "veoma bitnih ljudi", pozivaju se na ministarstvo finansija i sve u svemu zatrpavaju mi poštansko sanduče razglednicama, debelim i velikim pismima, šarenim kovertama i gomilom drugog reklamnog materijala. Samo za animiranje moje malenkosti isečen je jedan povelik šumarak.

Najsmešnije od svega je onaj lažni pristup prisnosti i ekskluzivnosti, tako svojstven američkoj spam propagandi odredjenih kampanja prodaje.

Od sveg ponudjenog kupio sam da bih odneo poklon samo jednu knjigu, tu o svetskim čudima prirode.

Ima li još ko sa foruma koga tako zatrpavaju spam poštom, i još jedno pitanje, odakle im moji lični podaci, kada ih nisam nikad ostavio na njihovoj adresi. Ima li to neko pristup biračkom spisku, ko nije ovlašten za tako nešto.

Zna li neko o čemu se tu zaista radi.
A možda sam i ja malo povišeno paranoičan.

#2 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 05 December 2005 - 14:11

I ja dobila pre mesec-dva tu sarenu hrpu....
Pa nagradna igra, crveni koverti, ključ, greb-greb (dobar zajeb),
dobijas kola, nagrade....uff.
Ne znam otkuda im ti nasi podaci, al' sam videla kod postara gomilu
tih crvenih, sto znaci da se salju na gro adresa.

Nasela ja na tu knjigu o cudima prirode kao velim, dobro ce doci, no
odgovor falabogu nisam dobila. A ni nagradu :)
Ne znam zaista o cemu se tu radi, niko nije spomenuo da je narucenu
knjigu dobio. Ekskluzivni tiraz, a mi ekskluzivne budale :wub:

Pratimo razvoj sitovacije, mada mi se cini - mrka kapa.

#3 Danny Albahary

Danny Albahary
  • Members
  • 3 posts

Posted 18 January 2006 - 15:00

Prva Velika Ngradna igra zavrsena je. Mladinska Knjiga vodila je ovu igru krijuci se iza velikog imena Readers Digesta (nekada je to bila zaista velika kuca !!!). Rezultati prve nagradne igre, nisu objavljeni u najavljenom roku, izuzev ukoliko ih nisu objavili u nekim levim novinama, koje nepratim ni ja niti moja okolina. Dakle, prva nagradna igra zvanicno jos nije okoncana a Druga velika nagradna igra je pocela! Sve je skoro isto ali su u drugoj igri ipak promenili, bar prvi korak. Pazljivo pratim sta rade. Niste uocili na knjigama koje su vam prodali, da se radi o stampanim tirazima od 100.000 primeraka! Sta uraditi sa tolikim brojem knjiga? Prodati taj broj u Srbiji? Videcemo. Mozda ce njihov marketing, sa vaznim imenima, smisliti nesto (kao sto je smislio tiraz). Za par dana obavesticu vas u cemu su razlike.

#4 Danny Albahary

Danny Albahary
  • Members
  • 3 posts

Posted 02 February 2006 - 19:11

Pre svaga, interesuje me, ko je i za koje pare prodao Mladinskoj knjizi, bazu podataka Birackih spiskova??? Odgovorni za to, trebali bi u zatvor, zajedno sa genijalcima iz MK!

A sad jedan prilog iz Slovenije, na istu temu. Imajte strpljenja, procitajte.

Marsikdo v življenju nima takšne sreče, kot sem jo imel nedavno sam. Zahvaljujoč založbama Mladinska knjiga ter Reader's Digest sodim med peščico izbranih Slovencev, ki imamo možnost potegovati se za nagrade v skupnem znesku dobrih dvanajstih milijonov tolarjev. Le jaz ter ostali »naključno izbrani Slovenci s posebnim statusom« se lahko potegujemo za glavno nagrado v znesku petih milijonov tolarjev in še 105 ostalih nagrad. Vse kar naj bi srečni izbranci zaenkrat storili je, natančno sledili vsem po pošti prejetim navodilom ter na naslov Mladinske knjige poslali t.i. osebni certifikat v štirih delih, kar je pogoj za sodelovanje v tretjem krogu nagradne igre. Prva dva kroga naj bi opravil kar računalnik – brez kakršnegakoli soglasja udeležencev. Rezultati »velike nagradne igre« naj bi bili znani 24. septembra leta 2005. Morda se sprašujete, ali je zadnja cifra v letnici napačno zapisana – ni, rezultati nagradne igre naj bi bili po navedbah organizatorja dejansko objavljeni navedenega dne v časopisu Delo. Računalniško žrebanje nagrajencev naj bi se zgodilo devet dni poprej.

Natisnjeni lastnoročni podpisi ter imena in priimki oseb, odgovornih za organizacijo nagradne igre, vlivajo določeno mero zaupanja. Kljub temu se na površje nehote priplazijo spomini na nagradne igre kataloške prodaje »Hram«, ko je skorajda vsako slovensko gospodinjstvo zadelo mercedesa ali družinsko hišo. Kljub vsemu – Mladinska knjiga je ugledna družba, ki si kakšnega podobnega zavajanja potrošnikov najbrž ne bi dovolila, še manj pa bi si želela obravnave pred Uradom za varstvo konkurence zaradi očitka o premijskih poslih, ki jih prepoveduje 13. člen Zakona o varstvu konkurence. Seveda je vse to le predpostavka, katero utegnejo v nadaljevanju zapisana dejstva nekoliko omajati.

Zastonj kosila ni (there ain't such thing as free lunch), je aksiom, ki ga vselej upoštevam. Če se izrazim nekoliko bolj znanstveno: Ena izmed temeljnih predpostavk ekonomije je racionalno ravnanje ekonomskih subjektov ter maksimiranje lastne koristi. Naj zastavim retorično vprašanje: Ali dandanes še kdo verjame, da je brezplačno kosilo tudi zastonj?

Vera v zastonjsko kosilo je bila pokopana skupaj z zadnjimi ostanki socializma in tako nam omenjeni založbi sedaj poleg možnosti sodelovanja v nagradni igri ponujata tudi nakup knjige Vsa čuda sveta za izjemno ugodnih 8.940 tolarjev. Hiter izračun pokaže, da bi kupnina za 1.354 prodanih knjig znesla toliko, kolikor znaša obljubljeni nagradni sklad. Iz zapisanih številk seveda ne gre delati naglih zaključkov – hitro mislečim v razmislek le to, da trgovčev dobiček pri prodani knjigi običajno predstavlja največ tretjino maloprodajne cene knjige. Kakorkoli, udeleženec nagradne igre, ki se odloči tudi za nakup knjige, lahko poleg le-te prejme tudi do tri darila. Da, darila in ne nagrade. Kajti, če bi šlo za nagrade oziroma za sodelovanje v nagradni igri, bi to pomenilo kršitev zakonodaje s področja varstva potrošnikov ter varstva konkurence. Pogojevanje sodelovanja v nagradni igri z nakupom izdelka je namreč prepovedano. Sledeč črki na papirju je tako vse v redu. Toda – ali je res? Sam sem mnenja, da temu ni tako. Propagandni material sicer res omenja »darilo« in ne »nagrado«, toda način pridobitve »darila« je v skladu z definicijo nagradne igre. Koliko daril (do največ 3) bo posamezni naročnik knjige prejel, je namreč odvisno od tega, koliko zvezdic se nahaja pod premazom na priloženem letaku. Če sprejmemo predpostavko, da vsi potencialni naročniki ne prejmejo letaka z enakim številom zvezdic (možna števila zvezdic so 0, 1, 2, 3), gre že za element naključja oziroma negotovosti, ki je ključen za razlikovanje med darilom in sodelovanjem v nagradni igri. Dejstvo, da je bilo žrebanje nagrad (število zvezdic, ki jih pod premazom na letaku prejme posamezni potencialni naročnik) opravljeno ex-ante in ne ex-post, kakor je to običajno za nagradne igre, ne spremeni okoliščine, da ne gre za gotovost (darilo), temveč da gre za negotovost oziroma naključje (sodelovanje v nagradni igri).

Kot že omenjeno, je potrebno za sodelovanje v »veliki nagradni igri« v priloženi kuverti poslati vse štiri prejete izvode osebnega certifikata. Organizator nagradne igre se je pri tem odločil, da bo priložil dve kuverti, ki se razlikujeta glede na to, ali udeleženec v nagradni igri naroča tudi prej omenjeno knjigo, ali pa se želi zgolj potegovati za bogate nagrade. Potencialni udeleženec mora tako glede na odločitev o (ne)nakupu knjige izbrati pravo kuverto ter v njej poslati štiri izvode certifikata. Ali je takšna izvedba lahko zavajajoča ali ne – oziroma ali se lahko dobroverna oseba, ki želi le sodelovati v nagradni igri po pomoti še obligacijsko zaveže k nakupu knjige – je vprašanje, na katero je težko podati enoznačen odgovor. Ne glede na to, pa se naslednje – za potrošnika neugodno – dejstvo skriva v drobnem tisku na zadnji strani zadnjega izmed štirih osebnih certifikatov. Pod naslovom »vaši osebni podatki so pri nas varni«, se nahaja določba, ki takšna kot je, vprašljivo zagotavlja varnost osebnih podatkov. S sprejemom splošnih pogojev sodelovanja (s pošiljanjem osebnega certifikata, udeleženec sprejme tudi pogoje sodelovanja), udeleženec nagradne igre družbi Mladinska knjiga namreč dovoli, da »za namene trženja podatke v uporabo posreduje svojim pogodbenim partnerjem«. Zlahka si je zamisliti hipotetični primer, ko ima družba denimo sto pogodbenih partnerjev, katerim za namene trženja posreduje posameznikove osebne podatke. Predstavljajte si, da vas vsak mesec pokliče sto prodajnih agentov ter vam ponuja vse od knjige, vzmetnice, sesalca, pa do počitnic in boljšega življenja. Primer je hipotetičen, toda glede na pooblastilo, ki ga potrošnik (morda nevede) da omenjeni družbi, možen.

Osebni podatki se dandanes tudi prodajajo. So namreč ekonomska dobrina. Konkurenčna prednost. Podjetja si izmišljajo najrazličnejše načine, kako priti do osebnih podatkov potencialnih potrošnikov. Snovalci komercialnih akcij se zavedajo, da osebnih podatkov od posameznikov ne bodo dobili kar tako. Rešitev? Potrošniku je v zameno za njegove osebne podatke potrebno nekaj ponuditi – majhno darilce, popust, brezplačen katalog, sodelovanje v nagradni igri, … Večina nas ne ve, kdo vse poseduje naše osebne podatke – izpolnim anketo, prijavim se na prejemanje brezplačnega mesečnika, izpolnim kupon za sodelovanje v nagradni igri, želim pridobiti popust pri nakupu, … Sam preprosto ne vem, kje je družba Mladinska knjiga pridobila moje osebne podatke, na podlagi katerih mi je poslala ponudbo za sodelovanje v »veliki nagradni igri« ter ponudbo za nakup knjige »Vsa čuda sveta«. Ob prejemu prve pošiljke propagandnega materiala (verjemite, ga je kar precej) sem si tako zastavil vprašanje iz naslova – Kje so 'lih mene najdl'?

Vrnimo se k prodajanju osebnih podatkov. Nehote se zastavi vprašanje, ali omenjena družba »za namene trženja podatke v uporabo posreduje svojim pogodbenim partnerjem« odplačno ali neodplačno. Zastonj ali v zameno za kakšno drugo dobrino ali storitev. Se še kdo spomni besed o zastonj kosilu?

Da zaključimo: Potrošnik ima v današnji potrošniško naravnani družbi vselej možnost izbire, najsi je ta možnost resnična ali navidezna. Sam sem svojo osebno izbiro strnil takole:

Sam se »velike nagradne igre«, ki jo organizirata Mladinska knjiga ter Reader's digest ne bom udeležil. Hkrati bi želel na tem mestu – javno – pozvati družbo Mladinska knjiga, da mi v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pojasni, kje, kdaj in na kakšen način je prišla do mojih osebnih podatkov. Iskreno se opravičujem za svojo nevednost, toda niti približno se mi ne svita, kje, kdaj in kako naj bi navedeni družbi posredoval svoje osebne podatke ter jim dovolil njihovo uporabo za namene trženja. Pa še prošnja (tudi v skladu z zgoraj navedenim zakonom), da naj cenjena in ugledna družba moje osebne podatke izbriše iz njihove zbirke osebnih podatkov.


Aljaž Marn
www.privacyblog.net

#5 Danny Albahary

Danny Albahary
  • Members
  • 3 posts

Posted 03 February 2006 - 22:14

VELIKA NAGRADNA IGRA - PREVARA I i II - MLADINSKA KNJIGA

Pre par dana stiže pismo sa obaveštenjem da sam uspešno prošao neka dva fiktivna kola "nagradne igre" koju organizuje, kako se ispostavilo istureno beogradsko odeljenje slovenačke "Mladinske knjige". Ton dopisa/obaveštenja je ne-znam-kako srdačan i otvoren, tako da od starta podilazi potencijalnim učesnicima u "nagradnoj igri", ne govoreći mnogo o potencijalnim nagradama, ni uslovima učestvovanja. Sva poruka prvog dopisa se svela na obaveštenje o pristizanju crvene koverte.

Crvena koverta
Danas tiže i gore-najavljivana crvena koverta, koja je na zaprepašćenje prepuna svakojake tiskovine. Naravno ova ponuda stigla na stotine hiljada adresa diljem Srbije, na šta kazuje i tema na ES forumima, uprkos informaciji od priređivača nagradne igre (inače "igra" je odobrena od strane Min. finansija saglasnošću br.: 424-01-388/2005-02 od 14.02.05) da su naravno, samo "retki odabrani" na osnovu njihove baze podataka.

Baza podataka

Prvo pitanje koje se postavlja, odakle njima tako detaljna baza podataka sa stotinama hiljada podataka o građanima ove države? Kako sami navode, radi se o oformljenoj bazi kupaca:

Citat:

U našoj bazi podataka čuvamo podatke o svim kupcima (ime, prezime i adresa) kako bi smo mogli da vam ponudimo proizvode po najpovoljnijim cenama.

Koliko znam, nikada nisam bio njihov kupac, pa ipak sam nekako u njihovoj bazi, odnosno ko je, kako i sa čijim odobrenjem prikupio sve te podatke? Nadalje, obavezuju se na navodno obezbeđenje pristupa navedenoj bazi svim zainteresovanim licima:

Citat:

Takođe, i drugim preduzećima omogućujemo pristup ovim podacima u svrhu ponude njihovih proizvoda i usluga. Garantujemo vam pravo na pristup tim podacima, kao i sva druga prava koja imate na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.


Kako zbuniti "protivnika" (potrošača)?

Ali da pređemo preko baza podataka i da se vratimo na samu "nagradnu igru". Kao prvo, da bi iščitali sam ovaj materijal iz ove crvene koverte treba vam bar sat vremena, a da bi ga i u potpunosti razumeli možda još toliko, ali samo ako ste iznad-prosečno obrazovani i inteligentni. S obzirom da prosečni građanin Srbije ima jedva završenu srednju školu i da imamo 10% nepismenih (vrlo optimističan podatak) ovolika dokumentacija sitno odštampanim fontom može biti samo u funkciji zbunjivanja potencijalnih "učesnika nagradne igre".

DA koverat

Suština je da nekakve "lične listove" (4 kom) zajedno sa nekakvim "ključićem" povratite ogranizatoru igre, i to što pre jer vas i za to očekuju nagrade, i to u priloženoj "DA" koverti na koju je i plaćena poštarina. Samo slanjem "potpune dokumentacije" učestvujete u glavnoj nagradnoj igri, i to naravno besplatno. Ali nije nego, slanjem ove "dokumentacije" obavezujete se na kupovinu neke knjige koja košta "tričavih" 2.000 dinara. Znači, ipak nije besplatno, s obzirom da treba izdvojiti skoro 2000 za knjigu koja vas možda i ne interesuje.

NE koverat

Ipak ukloliko vas ne "oduševi" ova ponuda, ili vam ne treba knjiga, ipak možete učestvovati u "utešnoj" nagradnoj igri slanjem iste količine dokumentacije ali putem "NE" koverte, na koju, što je i bilo za očekivati nije plaćena poštarina. Znači opet besplatno, ali morate platiti poštarinu, koja i nije tako mala. U ovom slučaju nagradu predstavlja par TV prijemnika.

Sve u svemu, radi se o još jednom pokušaju, 'ajd da ne kažem prevare, ali mogu reći "zavlačenja" potrošača, jer veliki broj onih kojima je upućena ponuda nasešće na ovu iskomplikovanu ujdurmu oko famozne nagradne igre, iako u biti neće i shvatiti šta im se desilo.

Nimalo originalno - preuzeto sa drugog sajta

#6 DiscoNinja

DiscoNinja
  • Members
  • 34 posts

Posted 09 February 2006 - 15:43

Samo da prijavim; i meni je stigla ista ponuda. Naravno - ignorisao! Jedino sto me cudi jeste to: odakle njima moji licni podaci!?

#7 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 09 February 2006 - 17:03

Ista stvar se dogadja i u Hrvatskoj, samo je u pitanju "Mozaik knjiga" + "Readers digest". U pocetku sam nasjela pa sam se ukljucila u nagradnu igru, ali sam kasnije odustala. Nevidjeno su dosadni i svaki tjedan mi salju razne reklame uz glupe koverte s odgovorima DA ili NE koje bih im trebala slati.
Vrhunac bezobrazluka je bio kad mi je prije par dana stigla obavijest o pristignucu posiljke. Odem do poste, kad ono njihova knjiga koja kosta 228 kuna i koju uopce nisam narucila. :wub: Naravno, nisam ju ni podigla.

Treba ih izbjegavati.

#8 Kapetan Kuki

Kapetan Kuki
  • Members
  • 211 posts

Posted 21 February 2006 - 00:28

Ista stvar se dogadja i u Hrvatskoj, samo je u pitanju "Mozaik knjiga" + "Readers digest". U pocetku sam nasjela pa sam se ukljucila u nagradnu igru, ali sam kasnije odustala. Nevidjeno su dosadni i svaki tjedan mi salju razne reklame uz glupe koverte s odgovorima DA ili NE koje bih im trebala slati.
  Vrhunac bezobrazluka je bio kad mi je prije par dana stigla obavijest o pristignucu posiljke. Odem do poste, kad ono njihova knjiga koja kosta 228 kuna i koju uopce nisam narucila.  :wub: Naravno, nisam ju ni podigla.

  Treba ih izbjegavati.

<{POST_SNAPBACK}>

Slažem se.
Ali naši lični podatci?
Nije li to zloupotreba?

#9 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 27 April 2006 - 12:09

QUOTE(Ziza @ 9 Feb 2006, 18:03)
Ista stvar se dogadja i u Hrvatskoj, samo je u pitanju "Mozaik knjiga" + "Readers digest". U pocetku sam nasjela pa sam se ukljucila u nagradnu igru, ali sam kasnije odustala. Nevidjeno su dosadni i svaki tjedan mi salju razne reklame uz glupe koverte s odgovorima DA ili NE koje bih im trebala slati.
  Vrhunac bezobrazluka je bio kad mi je prije par dana stigla obavijest o pristignucu posiljke. Odem do poste, kad ono njihova knjiga koja kosta 228 kuna i koju uopce nisam narucila.  mad.gif Naravno, nisam ju ni podigla.

  Treba ih izbjegavati.


Procitaj pravila, izgleda da jesi.