Jump to content


Photo

Milka čokolade


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
150 replies to this topic

#16 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 30 October 2005 - 15:57

zavisi za koju. za 3,5E se tesko moze kupiti zaista vrhunska cokolada 70% tipa amadei, cluizel, domori.

<{POST_SNAPBACK}>


Nikad chula. :lol: A di se to onda kupuje, ako nema u free-shopu ni u duchanu? Jel to ono, proizvedeno u obiteljskoj radionici, u malom selu kraj Liegea, od rijetkih sastojaka djevichanskog kakaovca i patagonijske trishnje, a svaku je rukom zamota slipi majstor i pater familias, koji proizvede jedva 5 kila takvih godishnje? Za to neman love, ajmo dalje na Milku...

Uvjerava me tip koji radi u Kraftu, da se Milka za ovo područje proizvodi na dva mista (Bremen-DE i Bludenz-AU) i da nema razlike u kvaliteti. A omot se za svako tržište, naravski, posebno radi. Ali, recimo, primjetila sam da neki modeli, recimo, priskoče neku zemlju (npr. onaj neki ananas-jogurt od prije 5-6 g. nikad nije doshao u Hr)

edit: a jesam se zaletila sa recimo :lol:

Edited by Nicol, 30 October 2005 - 15:59.


#17 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 30 October 2005 - 17:14

Nikad chula. :lol:  A di se to onda kupuje, ako nema u free-shopu ni u duchanu?  Jel to ono, proizvedeno u obiteljskoj radionici, u malom selu kraj Liegea, od rijetkih sastojaka djevichanskog kakaovca i patagonijske trishnje, a svaku je rukom zamota slipi majstor i pater familias, koji proizvede jedva 5 kila takvih godishnje? Za to neman love, ajmo dalje na Milku...

<{POST_SNAPBACK}>



slipi majstor i pater familias

sehr gut! :lol:

#18 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 30 October 2005 - 20:09

Nikad chula. :lol:  A di se to onda kupuje, ako nema u free-shopu ni u duchanu?  Jel to ono, proizvedeno u obiteljskoj radionici, u malom selu kraj Liegea, od rijetkih sastojaka djevichanskog kakaovca i patagonijske trishnje, a svaku je rukom zamota slipi majstor i pater familias, koji proizvede jedva 5 kila takvih godishnje? Za to neman love, ajmo dalje na Milku...


nego gde se kupuje nego u duchanu, ne mislis valjda da se teleportuje sa majstorovog stola pravo u tvoja usta? doduse ne bas u svakoj radnji, narocito ne na balkanu, ali hebiga, uzitak u malim kolicinama vrhunske crne cokolade ionako nije nasa solja caja.

sto se free shopa tice, i tu dosta zavisi na koji mislis. na surcinskom sigurno ne, tamo se valja m&m i toblerone, roba koja ide. ali u barceloni recimo imas odlicnu radnju na aerodromu, o istom trosku kupis chorizo, neki gotivan roze, malo pirinejskog kozijeg sira i cokoladu. na CDG ima dobar izbor valhrone po odlicnim cenama. rim takodje, a u milanu imas na malpensi lindt radnju u kojoj mozes da kupis njihove crne cokolade koje nigde drugde nisam video, odlicna je ona sa zelenom etiketom sa kakaom sa madagaskara, 66% cini mi se. znaci, treba se potruditi, kao i za sve sto ipak nije u domenu populusa.

a u opisu situacije si dosta pogodila, pre svega sa "djevichanskim kakaovcem i patagonijskom trishnjom". poznavaoci ipak prave razliku, isto kao sto neko ko voli vino, ide korak dalje od podele za crno, belo i roze, pa tako voli cabernet sauvignon, a ne voli merlot, a ima i onih koji recimo vole cabernet iz kalifornije a ne iz chilea, pa onda oni koji od tih kalifornijskih vole recimo one koji dolaze iz nape a ne vole one koji dolaze iz sonome, pa od tih iz nape recimo piju samo 1997. i 1994. a ne zarezuju druga godista, a od tog godista recimo vole silver oak a ne svidja im se screaming eagle.

e isto ti je i sa crnom cokoladom bas kao i sa par drugih proizvoda koji generisu specificnu zavisnost - sirevi, kafa, cak i balzamiko sirce (?!). jednom se navuces, ne mozes da se zaustavis u izazovu probanja i razvijanja specificnih cula koja su ti neophodna za totalni uzitak. svejedno o cemu govorimo - sir, kafa, vino, crna cokolada.

i ja sam pre 10 godina mislio da je krasova crna dorina vrh vrhova, pre svega traumatizovan iskustvom sa ovdasnjim crnim cokoladama koje odreda pripadaju kategoriji "cokolada za kuvanje", a danas mislim da je u rangu secerne table sto se tice kvaliteta.

moja omiljena coko radnja se nalazi u berlinu i zove se int'veld, nalazi se u dunckerstrasse u prenzlauer berg. ako te put nanese, obavezno poseti. najpre, radnja je fantasticno snabdevena i cene su vrlo razumne, medju najnizim za tu vrstu proizvoda. otvorio je nezaposleni novinar koji je voleo da jede cokoladu i svoj hobi pretvorio u predivan biznis. odmah pored radnje nalazi se kafe u kome mozes da probas verovatno najbolju toplu cokoladu na svetu, ili jednu od

btw - milka ne bi trebalo da se zove cokolada, posto u njoj kakao najmanje ima uticaja na ukus.

PS. a moze i da se narucuje preko interneta, cari e-komerca. ima par sajtova koji valjaju samo crnu cokoladu.

#19 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 30 October 2005 - 21:50

nedavno probah 99%. kad nisam umro.

<{POST_SNAPBACK}>


da, tesko sr*nje, to ima ukus kao blato i to ne bilo koje, nego ono gusto, u koje ne moz' ni da propadnes koliko je jako.... mada nisam bio te srece da probam cluizelov noir infinity sa 99% o kome se pisu romani hvalospeva, mada sa tim food kriticarima se nikad ne zna, covek cesto ume da se razocara necim sto je zesce ishajpovano.
anyway, visoki procenat ne mora da znaci neizbezno i ne znam kakav sex od cokolade, jedna od mojih omiljenih, belgijska "dolfin" (a ujedno i jedna od najjeftinijih u domenu dobrih cokolada - 2.40E za bar od 70g) je u aromatizovanim verzijama uglavnom ako se ne varam 56% sto je sasvim dovoljan procenat za aromatizovane crne cokolade. dolfin ubija u svim varijantama - sa listicima earl grey caja, sa mlevenim ruzicastim biberom, mentom, anisom ili sa djumbirom. masterpiece.
generalno 70-72% je optimalno, 80%+ su najcesce too much show off kombinacije, bar za mene.

#20 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 30 October 2005 - 22:11

auf! sad cu da hulim, al moja omiljena, neprevazidjena chokolada:

Posted Image

inache, od novih Milki, Milka spekulas aaaaaaaa oralni orgazam.
a vidim da je Srdjan ispalio josh jednu svetsku teoriju zavere; rokanje endorfinima :lol:

#21 Keano

Keano
  • Members
  • 184 posts

Posted 31 October 2005 - 11:53

Cini mi se da nije kao sto je bila pre 10-ak god. Nestle je i dalje zakon,narocito Crunch. A tek Toblerone... Jedno vreme se mogle naci Ritter sport,fenomenalne cokoladice,pogotovo ona sa marcipanom i nugat...Ne znam sto ih niko ne uvozi,sjajne su.

#22 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 31 October 2005 - 12:03

I meni je Crunch zakon. :lol:

Toblerone mi je postala živi q****, naročito crna varijanta, jednostavno gutam one tromboide :lol: i ko da ništa nisam pojeo. Bez ukusa. Bela je malo bolja ali i dalje bledo u odnosu na konkjurenciju. Nikakv ukus, prazno bre. Jedino gotivim njihov oblik, ali džaba.

Nestle i Milka rulaju. Naročito Kit-Kat. Mislim da sam samo tog KitKata potamanio preko 100 komada poslednjih 6 meseci. A gde je ostalo? :lol:

#23 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 31 October 2005 - 12:08

U ostalom,  one tamne chokolade (tzv. za pranje i kuhanje  :lol: ) su daleko ispred mliječnih po opisanom djelovanju, a nisu tako popularne.

U ala ja te tamanim (i stvarno mnogi iz mog okruzenja misle da nisam normalna)
Ne znam da li vise volim onu od 70% ili od 85% :lol:
A skoro se pojavila i od 99%, jedva cekam da je probam.


Inace tamanim u principu sve cokolade, sve vrste i sve marke, a sad nesto i na temu - nema razlike izmedju Milki.

#24 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 31 October 2005 - 12:12

da, tesko sr*nje, to ima ukus kao blato i to ne bilo koje, nego ono gusto, u koje ne moz' ni da propadnes koliko je jako....

Au sad si me prep'o... :lol:
Mada...

generalno 70-72% je optimalno, 80%+ su najcesce too much show off kombinacije,  bar za mene.

... s obzirom da obozavam i 85% nisam sigurna da mi se 99 nece dopasti.

Inace jedno jeste istina: ako zelite pojesti nesto *slatko*, nemojte cokoladu sa preko 80%

#25 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 31 October 2005 - 16:46

a vidim da je Srdjan ispalio josh jednu svetsku teoriju zavere; rokanje endorfinima  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>


:lol:

Srđan je samo prepričao ono što je čuo od svoje asistentkinje farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu... :lol:

...i složio se da tako nešto zvuči veoma realno. A de fakto zvuči, i nije teorija zavere jer se može dokazati ili odbaciti (a asistentkinja je pomenula da su obavljena istraživanja, sad ko ih je obavio, kada i gde, to nije rekla :lol:).

#26 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 31 October 2005 - 18:16

Uf, ovde sve sami profesionalci, čokolade za koje nisam nit´ čuo - nit´ vido, osećam se ko pravi amater; kakve li filozofije u papanju slatke čokolade može biti: otvoriš, pojedeš, uživaš. VVidim da radi lobi koji milu mi milku ne smatra za čokoladu, pa moram i ja malo da se napravim važan kako sam civilizovan i kako sam "u toku" sa starim zanatima i tehnikama. :lol:

Attached File  Coko_1.jpg   45.82KB   85 downloads Attached File  Coko_2.jpg   41.52KB   85 downloads

E-hm, ovu ženu sam prvi put video negde pre 1,5-2 god (ako se ne varam, na Pinku u okviru emisije Šity, išla je kratka reportaža), navodno prave odlične proizvode od čokolade, "bombonjere" i sl. od kvalitetne Belgijske i Italijanske sorte. Pre neki dan je gostovala na 3K u nekoj popodnevnoj emisiji (slika). Moja nesreća je ta što sam kao i ranije preskočio dobar deo uvoda pa nisam čuo ni koja je poslastičarnica/restoran u pitanju ni gde se to može naći u BG, niti znam ime dotične gospoje. Pričala je u ovoj emisiji o nekom sajmu čokolade u NewYork-eu, kako je apsolutni hit čokolada sa čilijem, o početku proizvodnje domaće, starinske tople čokolade (ne one od praa/kesice) itd.

Zna li neko kako se zove ta radnja/firma? Baš me kopka znatiželja da probam... :lol:

#27 copkillah

copkillah
  • Members
  • 4,075 posts

Posted 31 October 2005 - 18:29

Zna li neko kako se zove ta radnja/firma? Baš me kopka znatiželja da probam...  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>


"Čokolada", nalazi se u TC "Milenijum" (ulaz iz Knez Mihajlove), skreneš odmah desno pre nego što udješ u sam TC. Tamo ima nekoliko radnjica, uključujući i "Čokoladu".

Ima jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobrih čokolada tamo :lol:

#28 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 31 October 2005 - 18:36

thanx 1000x :lol:

edit: pronašao sam i sajt http://www.cokolada.co.yu/ :lol:

Edited by FRY, 31 October 2005 - 18:48.


#29 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 03 November 2005 - 06:46

ha, sinoc prodjoh pored legendarnog soko starka u knez mihajlovoj
pazi, pojavila se 60% verzija "najlepsih zelja", za ne poverovati!
samo da nisu natrpali mnogo secera i bice OK!

#30 Pikoleta

Pikoleta
  • Members
  • 1,012 posts

Posted 03 November 2005 - 22:43

nedavno sam probala originalnu kamerunsku cokoladu.
kakav je to spoj gline i pijeska, za nepovjerovati!