Koji čaj pijete?
#46
Posted 24 October 2005 - 10:10
Ali obično u onoj ljubičastoj limenoj kutiji. Pijem ga sa malo mleka i zaslađenog sa 1 kašičicom šećera.
#47
Posted 24 October 2005 - 10:17
Obicno startujem sa zelenim, a kasnije popijem citav spektar. Btw, u kancelariji imam instaliran samovar
Igram se takodje sa zacinima u kombinaciji sa cajevima, tako da kardamon, svezi djumbir, karanfilic (sa njim pazljivo), semenke anisa,..., ponekad zaokruze ukus caju.
U Indiji se npr. pod cajem (chai) podrazumeva crni caj skuvan u mleku sa dodatkom zacina i secera.
Caj od djumbira greje prilicno, a inace u manjim kolicinama daje specificnu aromu; navodno je dobar protiv kaslja tako spremljen.
Caj od svezeg persuna je bomba vitamina C, savrsen za predgripozna stanja, a mene uvek asocira na supu.
Sinonim za gorko je caj od pelina/absinta, pogotovo ako je u svezem stanju! To je jednostavno sok (shok) za cula, ali posle nekog gutljaja, neko ga baci, dok drugi nauce da uzivaju u gorcini.
Takodje ne kupujte jeftin caj od jasmina. Zbog svoje arome, zahvaljujuci jasminu, uvaljuju zeleni caj najgoreg kvaliteta. Isprobajte razliku.
Uzgred, earl grey je nastao tako sto je jednom prilikom brod koji je prevozio crni caj za Evropu, zajedno sa bergamotovim uljem, imao brodolom, a kada su spasli tovar caj je imao zanimljivu aromu. Ostalo je legenda... Ako neko zna gde se moze nabaviti bergamotovo ulje (toksicno je za organizam), veoma sam raspolozen da imam jednu bocicu u kolekciji.
Beli caj nije podvrsta zelenog kako neko rece, vec zapravo posebni listovi koji se suse na suncu. Sve se mora uraditi rucno, pa zato toliko i kosta. Inace, hard core tradicija pijenja caja u Kini ide do toga da onaj ko je mogao to sebi da priusti, pio je beli caj ubran od strane devica. Navodno kostao je citavo bogatstvo, ne znam da li i danas postoji ta varijanta.
I ja ovako mogu danima... Bilo je haoticno, ali usmericemo ako bude potrebno.
#48
Posted 24 October 2005 - 10:28
- klasicne cajeve (crni, zeleni, kineski, gruzijski, indijski, cejlonski, itd).
- lipu
- nanu
- kamilicu
- zalfiju
- majcinu dusicu
- svakojake mesavine raznoraznih biljcica (kod nas npr ima jedna jako dobra - rtanjski caj)
Ne volim:
- sipak
- roiboos ili tako nesto
- vocne cajeve i ostale naucne eksperimente sa vanilama, cimetima itd
#49
Posted 24 October 2005 - 12:46
Ako neko zna gde se moze nabaviti bergamotovo ulje (toksicno je za organizam), veoma sam raspolozen da imam jednu bocicu u kolekciji.
Ima bergamotovo ulje u lilli drogerijama, bar ovde u NS. Pokusaj tamo!
#50
Posted 24 October 2005 - 13:32
strastveni sam ljubitelj caja od gimnazijskih dana a zadnjih 15-ak godina pijem samo kineske i japanske zelene cajeve, dobro, ponekad pijem lapsang i dobar je Indyjev predlog, vredi procitati Knjigu o caju
#51
Posted 24 October 2005 - 13:40
#52
Posted 24 October 2005 - 13:48
Ja sam se navukao na zelene chajeve. Uglavnom troshim Sencha Fukuyu (japanski), a za posebne prilike, zaista meditativni Grand Jasmin Mao Feng (zeleni pupoljci+jasmin). On se ne pije tek tako, ima suvise nijansi ukusa da bi se smele prevideti pijenjem uz neku svakodnevnu aktivnost.
heh, da se i ti mozda ne snabdevas u Kuci caja u Milesevskoj?
#53
Posted 24 October 2005 - 14:04
Skuvati jaci crni caj (indijski npr., 0.5l). U medjuvremenu skuvati kasiku/dve semenki od anisa u 250cl vode, procediti i dodati skuvanom caju. Dok je sve jos uvek vrelo, dodati malo mleka, cak i secer ide dobro, a zatim dodati gomilu leda (u kockama ili jos bolje crushed).
Dobijeni napitak je veoma zanimljiv, toplo preporucujem.
#54
Posted 24 October 2005 - 14:13
heh, da se i ti mozda ne snabdevas u Kuci caja u Milesevskoj?
A gde ću drugde...kad su jedini
Mada, ono što prodaju ne zaostaje za onim što sam dobijao iz inozemstva, pa i iz Kine.
#55
Posted 24 October 2005 - 15:11
A vanila i cimet nisu biljke!? Vocni cajevi su isto biljni, ali sadrze par procenata susenog voca kao dodatak za aromu pa se tako zovu.Obozavam i pijem u velikim kolicinama:
- svakojake mesavine raznoraznih biljcica (kod nas npr ima jedna jako dobra - rtanjski caj)
Ne volim:
...
- vocne cajeve i ostale naucne eksperimente sa vanilama, cimetima itd
#56
Posted 24 October 2005 - 15:11
#57
Posted 24 October 2005 - 15:16
He he, naravno da si sustinski ti u pravu, ali misilm da je jasno sta sam 'tela reci.A vanila i cimet nisu biljke!? Vocni cajevi su isto biljni, ali sadrze par procenata susenog voca kao dodatak za aromu pa se tako zovu.
#58
Posted 24 October 2005 - 15:20
probao sam jednom čaj od banane i od kokosa, bljakA vanila i cimet nisu biljke!? Vocni cajevi su isto biljni, ali sadrze par procenata susenog voca kao dodatak za aromu pa se tako zovu.
#59
Posted 24 October 2005 - 15:22
Mislio sam da vas ne davim sa 'predavanjima', ali posto vidim da se ova tema ponavlja, samo da kazem da je napitak caj infuz (infusum) od (oksidiranih) listova cajne biljke (Camellia sinensis). To bi bila definicija caja (kao napitka). Nana, kamilica, itd, strogo gledano nije caj, vec infuz. Eventualno moze 'herbalni caj', mada ne znam koliko se to koristi na srpskom.A vanila i cimet nisu biljke!? Vocni cajevi su isto biljni, ali sadrze par procenata susenog voca kao dodatak za aromu pa se tako zovu.
Ergo, ako nema listova Camellia-e sinensis, onda nije 'caj' (u pravom smislu reci). Dodataka, naravno, moze biti raznih. Npr. "caj od jasmina" je 'obican' caj sa jasminovim laticama, itd.
#60
Posted 24 October 2005 - 15:25
samo da kazem da je napitak caj infuz (infusum) od (oksidiranih) listova cajne biljke (Camellia sinensis). To bi bila definicija caja (kao napitka). Nana, kamilica, itd, strogo gledano nije caj, vec infuz.
Ovo je apsolutno tacno.
Uzgred, na spanskom i francuskom je "t(h)é"="caj" samo i jedino napitak od listova cajne biljke, a od svih ostalih biljcica je "infusion".