Jump to content


Photo

Uverenje o nekaznjavanju - INSTITUCIJA PECATA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
40 replies to this topic

#16 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 03 September 2005 - 10:32

1. Pristup tim podacima može, a i treba, da ima svaka "šuša" u svakom slučaju. Zamisli sebe da si vlasnik firme, da li bi voleo da znaš da li ti je radnik bio kažnjavan ili ne ?  Kad su pare u pitanju, tu nema razloga za privatnošću.
Uostalom kod nas firme to mogu da traže i bez tvog znanja, potrebno je da se popuni zahtev na memorandumu firme.

Uostalom, što se mene tiče ja nemam ništa da krijem da li sam kažnjavan ili ne ! To je stvar koju bi po meni svako trebalo da zna. Molim lepo, ako sam ukrao nesto i bio za to kažnjen, i treba da budem obeležen !

Druga je priča što kazna treba da ima "rok trajanja" i da ako u određenom periodu ništa ne uradiš, kazna treba da se obriše.

<{POST_SNAPBACK}>


Drugu kuknjavu ne bih komentarisao, pošto nema smisla. Ali ovu prvu tačku, da:

Pristup tim podacima ne sma da ima niko osim onih koje sam pre naveo. Kao vlasnik firme, ja mogu da tražim od radnika da mi pre zaposlenja donese uverenje o nekažnjavanju na uvid, i tako saznam da li je kažnjavan ili ne.

A gde to kod VAS firma može da traži izvod iz KE bez tvog znanja? U Australiji? Pa zar nisi rekao da to tamo ne postoji? Zar nisi rekao da je tamo neograničeno poverenje u gradjane? Aha. Znači ipak nije dovoljno da ti lokalni apotekar ili piljar potvrdi nešto. I poverenje nije baš tako bezgranično. Kao što sam i mislio

Kazna, u Srbiji, kako ti kažeš ima "rok trajanja" posle kojeg se briše iz evidencije. Posle brisanja kaznu mogu da vide samo pravosudni organi, i to uz napomenu "brisana". Ako ti treba uverenje za firmu, dobijaš uverenje da nisi osudjivan.

#17 jms_uk_2001

jms_uk_2001
  • Validating
  • 2,684 posts

Posted 03 September 2005 - 13:19

To uverenje se ne vadi u opštini. Verovatno se radilo o nečem drugom.

<{POST_SNAPBACK}>


edit: prvi opstinski sud u BG

[kad su prsti brzi od mozga :lol: ]

Edited by jms_uk_2001, 03 September 2005 - 13:21.


#18 jms_uk_2001

jms_uk_2001
  • Validating
  • 2,684 posts

Posted 03 September 2005 - 13:27

Hajde da malo razjasnimo stvari:

3. Ako ti nisi u mogućnosti da lično tražiš izvod iz Kaznene evidencije, to možeš da uradiš na dva načina:

B- Da tražiš od konzulata SCG da to uradi u tvoje ime. Onda konzulat, potvrdjujući da si ti to zahtevao, faksom traži od Uprave za analitiku MUP Srbije da im faksom dostavi izvod iz KE za tebe. Konzulatu platiš po cenovniku troškove slanja faksa i dobiješ za par dana ono što ti treba.



meni su u ambasadi u Londonu rekli da oni ne mogu to da urade za mene jer je to moje licno [neotudjivo] pravo na taj dokumenat, tako da mogu to ili samo licno ili sa ovlascenjem, nikako drugacije....

a uraditi ovlascenje u toj amabasadi, ako si van Londona, kosta toliko da moze da se ponekad nadje povratna karta iz Engleske do Budimpeste sa Ezy, npr.

[off topic - a za cenu pasosa moze da se leti LON-BEG + izvadi pasos tamo]

#19 mikica1972

mikica1972
  • Members
  • 24 posts

Posted 03 September 2005 - 15:56

Izvinite, ali da li vi uopste čitate šta piše pa ovako napamet pričate, ili ovlaš prelazite preko tekstova, pa izvodite napamet zaključke ?

#20 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 03 September 2005 - 16:13

edit: prvi opstinski sud u BG

[kad su prsti brzi od mozga :lol: ]

<{POST_SNAPBACK}>

Aha. To uverenje koje je tebi trebalo je uverenje da nisi pod istragom, i da se protiv tebe ne vodi nikakav krivični postupak.
Uverenje o kojem priča Mikica se vadi u MUP-u.

#21 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 03 September 2005 - 16:15

Izvinite, ali da li vi uopste čitate šta piše pa ovako napamet pričate, ili ovlaš prelazite preko tekstova, pa izvodite napamet zaključke ?

<{POST_SNAPBACK}>

Izvini, a da li ti uopšte čitaš ono što drugi pišu, i slušaš ono što di drugi kažu, ili samo kukaš jer ti je neko poremetio tvoj komoditet? Šta smo tako velikoumno preskočili u tvojim letopisima?

#22 jms_uk_2001

jms_uk_2001
  • Validating
  • 2,684 posts

Posted 03 September 2005 - 16:25

Aha. To uverenje koje je tebi trebalo je uverenje da nisi pod istragom, i da se protiv tebe ne vodi nikakav krivični postupak.
Uverenje o kojem priča Mikica se vadi u MUP-u.

<{POST_SNAPBACK}>


u tom slucaju se izvinjavam za bilo kakvo unosenje pometnje...

#23 mikica1972

mikica1972
  • Members
  • 24 posts

Posted 04 September 2005 - 00:24

Sa tobom Tresko uopšte više nema smisla diskutovati.

#24 mikica1972

mikica1972
  • Members
  • 24 posts

Posted 04 September 2005 - 01:34

Evo jos jednog primera - kopirano iz Blica.
"- Ne mogu da delujem samostalno, bez instrukcija države. Moram da imam nalog i punomoć da bismo kontaktirali sa italijanskom policijom i angažovali advokata povodom prodaje blaga vrednog 2,6 miliona evra, za koje se pretpostavlja da je iz Narodne banke Kraljevine Jugoslavije i da je tokom 1941. godine završilo u Italiji. Ukoliko dobijemo nalog države, odmah ćemo stupiti u akciju - kaže Milisav Savić, otpravnik poslova Ambasade SCG u Rimu. "

Otpravniku treba nalog, pečat, otpravničko uverenje o odobrenju za kontaktiranje italijanskog ministra spoljnih poslova. Zatim specijalni nalog i uverenje sa plaćenom taksom za informisanje države o stupanju u akciju. Dve fotografije, overena fotokopija krštenice i državljanstva ne starijeg od 6 meseci. I naravno, uverenje o nekažnjavanju !

Za to vreme, Hrvat je krenuo sam u akciju, jer čini dobru stvar za svoju državu.

#25 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 04 September 2005 - 11:13

Mozda je malo preterana ova prica o poverenju, ali cinjenica je da se u sredjenim drzavama sve te stvari mnogo lakse zavrsavaju. Mogu samo da zamislim kako bi se jedan Svedjanin zapanjio kad bi dosao da izvadi krstenicu, a oni ga poslali u knjizaru da kupi obrazac, pa u banku da plati taksu, pa da sve to preda, a po trazeni papir moze da dodje za sat i po. Pa kad ga se jednom konacno dokopa i za sedam meseci pokusa opet da ga upotrebi, oni kazu ne moze stariji od sest meseci, ajd sad jovo nanovo. Kao da je cinjenica da se neko rodio tu i tu, tada i tada, od tog i tog oca i majke, mogla da se promeni za sest meseci.

Ovde je Veliki brat odavno sredio evidenciju o svim gradjanima, pa je sada samo azurira. I to ne ni u sudu, ni u opstini, ni u policiji, nego u poreskom. To znaci vise muva jednim udarcem. E sad, ko ima sta da sakrije, taj verovatno preferira ono zamesateljstvo od srpske administracije u kojoj se ne zna ko pije a ko placa. Ja licno ne, pa me zato cudi ovih nekoliko branilaca institucije pecata na ovom topiku. Sta drugo da pomisli prosecan srpski gradjanin nego da isti imaju debele veze gde god da podju i da zato nikad nisu bili maltretirani od strane brkate sluzbenice. Pa bi ih ja zamolila da mi objasne sledecu stvar:

Ako je moje neotudjivo pravo da imam pristup sopstvenom izvodu iz kaznene evidencije, odakle to isto pravo i opstini, ako hocu da menjam prezime, potencijalnom poslodavcu kad konkurisem za posao i ko zna kome sve ne. I zasto se ti koji imaju pravo na moje neotudjivo pravo lepo ne obrate nadleznim intitucijama, pa dobiju te podatke bez da mene gnjave. Ionako pripadaju jednom istom drzavnom aparatu. Sto bih ja bila postar i nosila papire od jednog do drugog i pri tom placela takse, kad vec placam porez?

Druga je stvar ako mi taj isti papir trazi druga drzava. U tom slucaju je normalno da se obrati meni, a ne drzavi ciji sam gradjanin. Ali tada stupa na scenu vec opisana brkata sluzbenica.

#26 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 04 September 2005 - 14:27

Ja gospodji ne mogu da objasnim da se u Australiji dokumenti overavaju u apotekama, crkvama, postama, i da se sudovi bave sudjenjima, a ne overama dokumenata.
- čak i kada bi hteo da overim nešto, to bi moralo da piše iskljucivo na engleskom jeziku, a nikako na srpskom !!!

<{POST_SNAPBACK}>

Mislim da nisi sasvim u pravu sto se ovoga tice. Ne znam koliko to moze da ti pomogne u resavanju (ako vec nisi resio) tvog problema al' bih rekao da oni sto 'overavaju' po apotekama, crkvama i postama apsolutno nisu zainteresovani sta i kojim jezikom pishe na dokumentu koji overavaju - pod uslovom da se ti pred njim potpishesh na isti (ili vec nesto tako). Stavise - znam za slucajeve kad su ljudi (lokalni a na svom maternjem) striktno zahtevali da ovi sto (po apotekama i to) overavaju ne citaju (niti gledaju) sta je napisano...

Inace, raspitaj se kad su "konzularni" dani u Melburnu - mozda ti to pomogne.

#27 mikica1972

mikica1972
  • Members
  • 24 posts

Posted 04 September 2005 - 23:41

Inace, raspitaj se kad su "konzularni" dani u Melburnu - mozda ti to pomogne.

<{POST_SNAPBACK}>


Hvala iDemo na savetima. Iskren da budem nisam ni probao da pokušam da napišem "Statutory declaration" na srpskom, jer nekako mi ne ide da dokument bude mešavina srpsko-engleskog.
Naravno, sudeći po "zainteresovanosti" apotekara, policajca, veoma je moguće da bi se potpisali na bilo šta, ali opet je to za ovu zemlju "zvanična i ozbiljna stvar", i država veruje svojim građanima (istim tim apotekarima, inženjerima...)

Naravno, rešiću ja ovaj problem (inače u ambasadi traže 62 $ za njihov pečat, a konzularni dan je 1. oktobra !!!), verovatno tako što ću potegnuti veze i vezice, ali opet ponavljam poenta ovog topika nije moje uverenje, nego INSTITUCIJA PEČATA, zamršenost svih mogućih administrativnih procesa.
Ne smem ni da pomislim šta bi morao sve da priložim ako bih tražio nešto "ozbiljnije", kupovinu kuće !

Dobijanje kredita ovde mi otprilike uzme isto vremena (ako ne i manje) kao i uzimanje nekog uverenja u SCG.

Što je previše, previše je!

#28 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 05 September 2005 - 00:44

"Naravno, to ovlascenje bi moralo da bude na engleskom jeziku, jer niko nece da overava dokumenta na stranom jeziku.
Taj dokumenat bi trebalo zatim da se prevede na srpski (jer je srpski zvanican jezik u SCG), pa nakon sto mi stigne odgovor rezultujuci dokumenat bi trebalo da prevodim na engleski."

Ja sam jednom, srpskom tvrdoglavoscu, zaobisao ovo pravilo.
Napisao sam ovlastenje, na srpskom, dakako, i otisao u opstinu da mi ga ispecatiraju.
Sluzbenica na salteru nije htela ni da cuje! Kaze, kako ona zna sta tu pise?
Pa sam je ja zamolio da zove svog sefa da sa njim razgovaram.
Taj cova me takodje upita kako oni mogu znati sta na tom papiru pise.
Ja sam mu objasnio da je dovoljno da ja znam, a njima je dovoljno da mene identifikuju i da pecatom potvrde da sam upravo ja (moje ime i prezime, adresa i broj pasosa stoje dole) doneo taj papir na overu, neovisno o sadrzini istog.
Prvo mu nije bilo najjasnije pa sam mu jos vise pojednostavio: "Ja tvrdim na ovom papiru da je Zemlja ravna ploca a vi, stavljajuci potpis i pecat, ne kazete da se slazete sa ovim mojim misljenjem nego potvrdjujete da sam zaista ja, a ne neko drugi, ovo napisao."
Covek je malo razmislio i rekao: "Pa da!"- i potpisao hartiju a onda je dao sluzbenici na salter da je pecatira i uvede u knjigu kao "overu identiteta".

#29 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 05 September 2005 - 22:05

Što je previše, previše je!

<{POST_SNAPBACK}>


Mikice,

iako se trudim da razumem tvoj problem, plašim se da je pokušaj razumevanja jednostran. Naime, ako možemo da se složimo oko toga da:

1. Ova država nije sređena, i
2. Trebalo bi je srediti.

Ako smo se složili oko toga, onda ćemo se vrlo lako složiti sa tim da postoje prioriteti. Olakšavanje dobijanja uverenja za državljane koji žive van SCG nije prioritet.

Ali pre nego što nastavimo, interesantno je da ti taj papir traži AUSTRALIJA. A pošto se radi o evidenciji koja nije dostupna građanima. Dakle, ne radi se o poverenju, već o zaštiti privatnosti -

možda ti nemaš problem sa objavljivanjem svoje prošlosti, ali u tom slučaju daj oglas sa svojim uverenjem, a nemoj da tražiš da kaznena evidencija svih građana bude dostupna javnosti. Da ponovimo - ova država štiti tvoju privatnost, a ti prvi sledeći put kad budeš imao priliku, možeš dati generalno punomoćje ili više njih svojoj familiji pa će sve biti jednostavnije.

Edit: Mile, svaka čast na ideji.

Edited by Rastko, 05 September 2005 - 22:06.


#30 iDemo

iDemo
  • Members
  • 5,385 posts

Posted 05 September 2005 - 22:28

Covek im je samo plasticno objasnio sta im je posao.