Jump to content


Photo

ZAMENA STRANIH VALUTA ZA EVRO OD 1. JANUARA DO 31. MAJA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
14 replies to this topic

#1 sonja

sonja
 • Members
 • 683 posts

Posted 31 December 2001 - 17:23

ZAMENA STRANIH VALUTA ZA EVRO OD 1. JANUARA DO 31. MAJA | 15:30 | Izvor: B92 
 
Beograd -- Valute 12 evropskih zemalja u utorak ce biti zamenjene jedinstvenom valutom, evrom. Jugosloveni koji imaju u posedu, pre svega marke, mogu da izvrse konverziju u evro, dolar ili svajcarski franak. Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic pojasnjava za B92 da ce marka u zemljama Evropske unije biti validno sredstvo placanja do 1. marta, a gradjani SRJ ne moraju da zure sa zamenom svojih ustedjevina u evro. “Kod nas ce zamena trajati od 3. januara do 31. maja 2002, tako da ima dovoljno vremena. Najpovoljnija konverzija je ako se novac polozi na stedne depozite u neku banaka, jer se u tom slucaju ne placa bilo kakva provizija. Oni koji zele da zamenu izvrse kroz kes placaju proviziju 0,9 odsto. Najnepovoljnija varijanta je menjati marke za dolare ili svajcarske franke jer se onda placa provizija 1,2 odsto, a kada pozelite da odete u neku zemlju EU, gde je snazi evro, placate dodatnu proviziju kada menjate te valute u evro od jos 1,2 odsto”, kaze Dinkic.

Od utorka, zvanicna moneta u Crnoj Gori ce biti evro, a od 31. marta jedino platezno sredstvo. Prema procenama “Bundes banke”, na teritoriji Jugoslavije nalazi se skoro 9 milijardi maraka. Svi oni koji su godinama stedeli u toj valuti, ukoliko zele da je promene u nacionalnu, morace to da ucine do pocetka marta. “Posle toga, niko vise nece primati marku u razmenu za dinare, ali ce marke sve do 31. maja moci da budu zamenjene za evro, dolar ili svajcarski franak”, kaze Dinkic. 

Trenutni odnos evra i marke je 1 prema 1,95583. Umesto da se ljudi "encourage" da sto pre naprave korak ka evru, ovde se govori kako ne treba zuriti i daje se period duze od onog koji daje Evropa. Ovo je meni nesto mnogo sumnjivo. Ako posle Marta 2002 nigde u Evropi nece biti moguce zameniti DM za evro, kako da je to moguce u YU i sta ce tada DM zapravo vredeti (s obzirom da ce biti bezvredno parce papira u EU drzavama)? Da li je ovo jos jedan "poziv" za business sa trgovcima na crno ili nacin da se "pokradu" ustedjevine gradjana u stilu na predhodni rezim? Da li moze neko kome je bankarstvo struka ovo da prokomentarise? Thanks.

#2 Braca

Braca
 • Members
 • 2,509 posts

Posted 31 December 2001 - 17:53

Nije bas tacno da nigde u Evropi nece moci da se zamene DM za euro. Nemacka centralna banka ce menjati DM za euro bez vremenskog ogranicenja. U Francuskoj ce se franci moci zameniti jos 10 godina.

Zvanicni link za informacije

Znaci, bolje je zameniti pare sto pre, ali isto tako oprezno i bez bespotrebne zurbe, ne treba ostaviti prostora "biznismenima" da pokradu i ove poslednje marke sto narod cuva.

#3 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 31 December 2001 - 19:01

Sve evropske valute koje nestaju u korist eura, moci ce, prakticno neograniceno dugo da se menjaju u centralnim bankama odgovarajucih drzava, jedino sto nece biti u redovnoj upotrebi na trzistu.

#4 Braca

Braca
 • Members
 • 2,509 posts

Posted 02 January 2002 - 15:53

Evo ja pogidao iz automata prvog januara i danas poceo da koristim prve novcanice, iliti shushke. Malo smesno ozgledaju, skoro kao pare za Monopoly, i u pocetku je malo nezgodno kad moras sve da preracunavas (mada su cene svuda istaknute u obe valute), ali polako se navikavam, kao kad odem u inostranstvo (ili u Srbiju :smile:).

Koliko sam ja uspeo da vidim, reakcije su uglavnom pozitivne, redovi na kasama zasad malo duzi, svi koriste euro-digitrone, ali se sve odvija normalno...

#5 ex-jugosloven

ex-jugosloven
 • Members
 • 295 posts

Posted 03 January 2002 - 08:40

Sta ce raditi u Crnoj Gori? Gde ce oni menjati svoje milione DEMova u opticaju? Da li ce ih neko pitati za porez i poreklo imovine ako donesu kamione kesa pred nemacku narodnu banku?

Kako stoji stvar u UK? Na BBC-ju sam cuo jednog ekonomistu (valjda) kako kaze da je Velikoj Britaniji blizi nacin kako je USA odgovorila na ekonomski slow-down. Ponekad mi se cini da bi radije prihvatili US dolar kao svoju valutu nego Euro.

#6 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 03 January 2002 - 09:01

U Velikoj Britaniji nije skoro bilo javno publikovanog ispitivanja javnog mnjenja koje bi pokazalo odnos prema euru.
Ovih dana ima se utisak da, posebno na jugu Engleske, prevladava raspolozenje u korist eura. Cini mi se da bi laburisti bili skloni da se odreknu funte, ali se tome konzervativci protive.
Licno mislim da ce verovatno uspesna buducnost eura tokom vremena menjati opstu atmosferu u UK sve vise u pravcu proevropske orjentacije.

#7 Nenad M.

Nenad M.
 • Members
 • 333 posts

Posted 03 January 2002 - 10:14

To Vladan:

Prenosim Vam deo danasnjeg teksta na CNN-u:

The latest ICM poll for the Guardian newspaper published two weeks ago showed 58 percent of Britons still oppose joining the euro. But 62 percent of those surveyed believe euro membership with the next 10 years is inevitable, suggesting any possible future referendum on joining the euro would be close fought.

Vive l'EURO! :wink:

#8 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 03 January 2002 - 12:25

Ja ne znam zasto se ovo radi, ali, po meni, ovo je jos jedno podilazenje sirokim narodnim masama i srpskoj...da tako kazem, nesposobnosti prilagodjavanja (ili svesnom odbijanju uklapanja, sto je vec bolest). Sta tu ima da se daje neograniceni rok, ili produzeni, ili kakav vec? Ako je rok u Evropi do datuma X ima da bude i ovde, a ko nece - njegov problem, neka mu propadnu pare.

#9 Vladap

Vladap
 • Members
 • 4,823 posts

Posted 03 January 2002 - 16:22

Neke zemlje su imale (ne)srecu da imaju i referendum svojevremeno oko zajednicke valute. Mi, koji hocemo da smo u EU, tih problema nemamo, sve je odradjeno, treba samo da sednemo u voz. Licno mislim da ce dosta njih uspeti kod nas da 'opere' kintu, jer ne postoje jos mehanizmi za pracenje novca. Video sam neke najave da ce iznad odredjene sume biti vrsena provera, sto je dobro, samo ne znam kako ce to funkcionistai. A narod? Neka prati instrukcije NBJ, sve je lepo napisano. Zna se i koji su procenti, i kada se ne uzima provizija ( moji roditelji su stavili devize na stednju i bice automatski kovertovane bez provizije). Posle dugo vremena nema da se lupa glava oko vaznih pitanja, sto je mozda i dobro, jer smo dosta puta uprskali.

#10 sonja

sonja
 • Members
 • 683 posts

Posted 03 January 2002 - 16:38

Zanima me kako ce na ovo da utice najavljeni stecaj najvecih Jugoslovenskih banaka? Dinkic kaze da je najbolja opcija staviti pare na racun (jer se u tom slucaju ne placa provizija) ali da li ce taj racun i banka jos uvek postojati kada stedisa zeli da podigne novac?

#11 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 03 January 2002 - 17:29

Pa ima i banaka koje su OK, kao "Vojvodjanska banka" ili "Komercijalna banka" , a postoje i strane banke.

#12 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 03 January 2002 - 18:15

Nakon katastrofalnog sloma domaceg bankarstva i pljacke stedisa koju je drzava izvrsila kroz banke, tesko da ce gradjani uskoro povratiti poverenje u domace banke; medjutim, upravo je zato i otvoren pristup stranim bankama cak i u radu sa pojedincima, stedisama, pa to moze da bude put ka ponovnoj reafirmaciji bankarstva.
Medjutim, dok se ponovo uspostavi puno poverenje u domace banke, proci ce mnogo vremena.

#13 Vladap

Vladap
 • Members
 • 4,823 posts

Posted 03 January 2002 - 18:41

'Vojvodjanska banka' je druga po deviznoj stednji iza austrijske banke, tako da mislim da ce nasi gradjani polako poceti da veruju i domacim bankama.

#14 Lav

Lav
 • Members
 • 250 posts

Posted 04 January 2002 - 00:20

Henry,u Evropi,tacnije u Njemackoj postoji dan x,tacnije 28.Februar,ali samo za koristenje DM u prodavnicama ili u ostale kupovne svrhe.Tada se povlaci iz prometa,ali je vrijeme za zamjenu DM u euro neograniceno i moguce samo u centralnim bankama.

#15 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 04 January 2002 - 00:38

Znam, ali zasto je ovde rok za zamenu 31 maj?