Jump to content


Photo

Recepti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 21 December 2001 - 19:16

NEBI BILO LOSE DA NEKO,KO POZNAJE KULINARSTVO
I SPECIJALITETE, posalje neki recept.
Za novu godinu i praznike dobro doslo, zar ne.

#2 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 22 December 2001 - 19:22

Probisvete, sto se seces po obali azurnoj, deder ti otpocni.
Sta se tamo lepo sada moze pazariti od u mrezu uhicenih il u vrse zabasalih zivotinjica. Pecas? Kuvas?

#3 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 02 January 2002 - 01:23

Nisam se setio ranije.
Posto se priblizava BOZIC evo recepta za Cesnicu:
Kg brasna prosejati na dasku za mesenje, dodati komad masti i natrti ga brasnom, posoliti i mlakom vodom zamesiti testo da nije suvise tvrdo, ni suvise mekano.testo se mora dobro izmesiti, podeliti u nekoliko jufki i opet dugo mesiti, dok ne pocnu izbijati po testu mehurici.Testo pokriti i ostaviti da se malo odmori.Jednu odmorenu jufku razvuci u koru preko zastrtog stola, zatim je odgore poprskati mascu ili(ulje), otkinuti krajeve, a testo ostaviti da jos malo postoji.Zatim testo presaviti prema velicini tepsije i staviti u tepsiju. Cesnicu posipati tucanim orasima, secesrom i suvim grozdjem.Zatim staviti drugu razvucenu koru i nju prskati mascu(ulje) i posipati orasima, secerom i suvim grozdjem.Izmedju 2 i 3 kore staviti (srebrni) novac.Cesnicu peci u rerni kao kolac.Pecenu cesnicu premazati medom i izneti na sto.

Ovo recept je iz kuvara, koji je stampan 1939 godine, u to vreme obicaji pravoslavaca se nisu izgubili.
Hristos se rodi!

#4 Prki

Prki
  • Members
  • 2,133 posts

Posted 02 January 2002 - 20:13

PROBISVET:
Hristos se rodi!


Vaistinu se rodi

#5 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 23 January 2002 - 21:41

E bre PRKI izgleda da ovaj svet jede samo restoransku hranu i grickalice. Niko vise nece da se okrene domacoj hrani.

#6 Cvrle

Cvrle
  • Members
  • 14 posts

Posted 28 February 2002 - 18:07

Ma nije bas tako. Sa'ce poceti recepti da pljushtU :smile:

#7 Lepotica Uspavana

Lepotica Uspavana
  • Members
  • 489 posts

Posted 05 March 2002 - 01:35

ANTITUSSIF sirup protiv kaslja

Parahydroxybenzoate de métinyle E218
Parahydroxybenzoate de propyle E216
Rouge cochenyle A E214
Saccharose-Alcool

Bonap'ti !

#8 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 08 March 2002 - 10:31

Opet greska, ja rekoh recept, a neki odmah pomislili apotekarski, bre ja pisem srpski a ne kineski.

#9 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 06 April 2002 - 22:14

Moram da se izvinim cvrletu da sam njegov, kazimo ideju za recept, prebacio u rubriku recepti; Moram nesto da dodam i ovde ali se zato zahvaljujem Cvrletu za ovu ideju.
--------------------------------------------
Svako pravi drugacije. Ovo je moj recept, odnosno, moje mame.
Kiseli kupus ribanac (mozes da ga iseckas, ili da kupis gotov, iz konzerve ili tegle), malo isperes, procedis, dodas jednu-dve glavice sitno seckanog crnog luka, ulja ili masti i malo seckane suve slanine. Stavis u veci sud sa poklopcem, i u rernu. S vremena na vreme promesaj. Kada je napona isparila voda, dodaj kasiku-dve aleve paprike, i nazad u rernu, ali sada ne poklapaj. Treba da odozgo dobije zlatno-smedju boju.
Drugi nacin je da sve to dinstas na sporetu, uz neprestano mesenje, pa kada ispari voda, stavis u rernu da se zapece.

p.s.
Ako ti treba na brzinu stavi u microwave petnajstak minuta i onda malo zaprzi u rerni.
---------------------------------------------
Svaka cast

#10 adrijan

adrijan
  • Members
  • 9 posts

Posted 29 April 2002 - 01:08

Za sve koji vole avanture preporucujem crni rizot.
Recept je krajnje jednostavan,ako imate svez materijal.Uglavnom preporucljivo je da sve uhvatite sami.
Lignje se frigaju u serpi na maslinovom ulju . Kad pocrvene izvade se na stranu, a umesto nih nastavi se uz mesanje ,sa przenjem jedne solje rize. Kad riza pusti skrob i pocne suvise da se lepi dodati dve solje vode,jednu solju belog vina,so, biber,beli luk,persun i ono glavno , kesicu tusa ,predhodno izvadjenog iz nezaledjene sipe . Kuvati na laganoj vatri jos desetak minuta, vratiti nazad u serpu frigane lignje ,poklopiti poklopcem i krpom,skloniti sa vatre i desetak minuta sacekati da riza upije svu tecnost.
Ukrasiti rizoto sa svezim listovima persuna.
Izgleda kao asfalt ali mnogo ste siromasniji ako ne probate.
Sedenje za stolom mozete da nastavite uz ostrige i sampanjac.

#11 aenima

aenima
  • Members
  • 2,025 posts

Posted 30 April 2002 - 17:21

Mhmhmmmm Adrijan :smile:

...blago tvojim significant other!

#12 Dino

Dino
  • Members
  • 648 posts

Posted 30 April 2002 - 19:25

Adrijane, a kako pirinac da se ulovi :wink:.

Inace, probao sam crni rizoto i stvarno je izvanredan.

#13 Lepotica Uspavana

Lepotica Uspavana
  • Members
  • 489 posts

Posted 01 May 2002 - 17:43

Sveze ostrige na Limskom Kanalu.

#14 PROBISVET

PROBISVET
  • Members
  • 23 posts

Posted 28 June 2002 - 22:19

Moram da upozorim uspavanu lepoticu da prestane da uzima tablete za spavanje.