Jump to content


Photo

Carski rez


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
58 replies to this topic

#16 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 29 July 2005 - 17:21

Svako ko se upusti u tu avanturu mora biti svestan da je u pitanju novi život a ne neki tamo poklon za rođendan, tako da ako neko nije spreman da istrpi porođaj ne bi ni trebalo da ostaje u drugom stanju ili bi trebalo na vreme da izvrši abortus.

Jes vala, ja ne znam kako se žene koje su izabrale carski rez usuđuju da sebe zovu majkama.

Ti ono beše studiraš medicinu? :lol:

#17 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 July 2005 - 17:52

e stvarno, srdjane, dobro je shto se ti po pitanju carskog reza/prirodnog porodjaja ne pitash kolko pijan gacama.

#18 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 29 July 2005 - 18:05

Ja se izvinjavam, ali ne možete me ubediti da postoji veći fašizam od rađanja deteta samo zarad ispunjavanja svojih (sebičnih) želja.

Svako ko se upusti u tu avanturu mora biti svestan da je u pitanju novi život a ne neki tamo poklon za rođendan, tako da ako neko nije spreman da istrpi porođaj ne bi ni trebalo da ostaje u drugom stanju ili bi trebalo na vreme da izvrši abortus.

Kada bi u pitanju bilo samo zdravlje majke onda bi stajale vaše kritike jer svako ima pravo da radi ako hoće i na sopstvenu štetu. Međutim, u pitanju je i zdravlje bebe tako da se način porođaja zbog toga što utiče i na zdravlje bebe ne može smatrati pravom na izbor.

Porođaj carskim rezom dovodi novorođenče u mnogo riskantniji položaj od normalnog porođaja i to je nešto što je i više nego dovoljno da svaki profesionalno orijentisani doktor izvede normalan porođaj kada ne postoje kontraindikacije, s' tim da se mogu složiti da se medicinski potvrđen strah od normalnog porođaja može smatrati kontraindikacijom ali ne i "linija manjeg otpora" tipa "joooooj, ja ne moooooguuuuu, hoću carski reeez..."

Biti roditelj između ostalog podrazumeva i odrastanje.

Pa dobar ti je stav - gde to piše, u crkvenim kanonima iz XIV veka? Domaćim udžbenicima medicine iz 1950? A ako se žena odluči na carski rez treba je kamenovati na javnom mestu? Kako bi uopšte izgledalo to "medicinsko potvrđivanje" straha od vaginalnog porođaja - izvini, možeš da pričaš koliko hoćeš, ali kada zastupaš oduzimanje takvog izbora ženama, to je čisti, nepatvoreni, textbook fašizam.

Verovatno je u vreme kada su pisani ti udžbenici na čiji se sadržaj pozivaš svaka operacija bila veoma rizična. I kada je carski rez bio veoma rizičan, i kada se izvodio na drugi način. Sećam se užasa kada se moja tetka porađala carskim rezom negde u drugoj polovini sedamdesetih - bila je panika u celoj porodici. Međutim, prošlo je nekih 50-tak godina od tada, što je tebi teško da prihvatiš. U tim istim medicinskim udžbenicima iz 1950. piše da žena ne oseća bol prilikom porođaja, nego da je to u stvari samo osećaj zatezanja, a da žene to percepiraju kao bol zato što se uspaniče. Razmažene, valjda. Veoma bih volela da piscu knjige uguram u anus onu ginekološku alatku što služi za otvaranje kanala, te da je razglavim maksimalno i ubedim ga da je u pitanju njegova uobrazilja... :lol:

Prvo, ne postoji dokaz da je carski rez toliki rizik za bebu kao što ga predstavljaš. Dovodi se u vezu sa alergijama i astmom, jer se prilikom carskog reza ne startuju automatski svi mehanizmi kao kod vaginalnog porođaja, ali to je, kao i polemika oko potencijalne štetnosti ultrazvuka, kompletno u domenu rasprava. To je pretpostavka, a na prihvaćena činjenica. Kao što je pretpostavka da su alergije skopčane sa preterano sterilnom sredinom pri porođaju. Ili kao što doktori sličnih nazora kao i ti, smatraju da je anestezija prilikom porođaja štetna i da te razmažene ženturače treba da otrpe. Da ponovim, to o čemu govoriš su pretpostavke.

Uopšte, taj odnos prema pacijentu - ako pacijent ima bilo kakve brige, strahove ili želje, automatski biva proglašen sebičnim i razmaženim. Iz čega proizilazi taj "profesionalni" odnos doktora, POSEBNO GINEKOLOGA, koji se prema pacijentkinjama ponašaju kao prema steonim kravama. Potpuno zanemarivanje kompletnog emocionalnog stresa koji predstavlja trudnoća, porođaj i postpođajni oporavak, pristup "ti si ovde za rasplod kravo, šta se žališ", najobičniji pregledi (i van trudnoće) koji su najobičnija emotivna tortura.

Biti doktor podrazumeva kompletno obraćanje pažnje na potrebe pacijenta, bez odvratnih, licemernih, srednjevekovnih optužbi da je neko razmažen ukoliko ima brige ili strahove.

I šta je uopšte po tebi "valjani" i "moralno podobni" razlog za imanje dece? Znači ako moj suprug i ja odlučimo da imamo dete, jer ga eto želimo, to je vrhunski fašizam? Kako to izgleda u tvom idealnom svetu?

- Dragi, mislim da je došlo vreme da produžimo vrstu i izrodimo nove heroje udruženog rada. Moji folikuli te željno čekaju.
- Da draga, evo sada ću te oploditi.
- Uh, ah, uf, oh, oh, ohohohoh, štrc!
- Hvala dragi, sačekaćemo 9 meseci, a onda ću se junčaki poroditi na sred komsomolskog polja, dok u pozadini izlazi sunce i svira internacionala. Nakon toga ću odmah uzeti srp, i dok mi dete visi na jedroj dojci, požnjeti ovo zrelo žito radi boljitka otadžbine.

Mani me sa tim tripčugama. Uđi lepo u vremeplov, i teleportuj se u Sovjetski Savez 1930. Tu si negde po stavovima...

#19 gaspod

gaspod
  • Members
  • 238 posts

Posted 29 July 2005 - 19:33

Kod carskog reza se ne rezu misici prednjeg trbusnog zida, prosto se razmaknu.

Po zvanicnoj doktrini razlozi za CR se dele u vise grupa, jedna je ona kada je vaginalni porodjaj prosto nemoguc, a ima i onih oboljenja kada moze i jedno i drugo.

Sradjann je u pravu, SR "na zahtev" zvanicno nije dozvoljen, medjutim liberalniji je sam pristup pa se danas odlucuje za CR cesce nego ranije.

Da li omoguciti CR na zahtev je dilema koja je aktuelna i vani i kod nas ( u NS je pre par meseci bio strucni sastanak ginekologa sa bas tom temom).

U praksi i vani i kod nas je moguc CR na zahtev ali to kosta.

Skadi je u pravu (izmedju ostalog) jer se za veci procenat CR treba zahvaliti tehnologiji, boljim koncima posebno- resorptivni a jaki, drze oko godinu dana i omogucuju usivanje materice samo u jednom sloju produzno, ranije se silo u dva pojedinacno i opet je relativno cesto dolazilo do rasivanja sto je jedna od tezih komplikacija.

CR moze biti hitan i planirani, oba su rizicnija za majku od vag. porodjaja, posebno hitni, kod planiranog su komplikacije ipak jako retke.

Poprecni i uzduzni rez se odnose samo na kozu, drugi slojevi trbusnog zida i materica se otvaraju na isti nacin.

#20 alternativa

alternativa
  • Members
  • 542 posts

Posted 29 July 2005 - 19:59

hmm...da li je carski rez stvarno bolji za bebu?
moja doktorka, kao i citav tim sa privatne klinike Fetomed su mi tvrdili da je prirodni porodjaj daleko bolji za bebu. zasto? zato sto je to jednostavno put koji bi beba trebala da prodje. znaci taj napor je "zdrav". naime, pokazalo se da su bebe rodjene prirodnim putem fizicki daleko otpornije. deca rodjena carskim rezom jos kao bebe dobijaju mnogo brze na kilazi nego ove druge. to utice i na kasniji odnos prema hrani, kilogramima. tj vrlo je moguca gojaznost. navodno su i daleko slabasnije i plasljivije. da ne spominjem citav sijaset psiholoskih faktora i razlika koje se pojavljuju izmedju beba koje su se rodile na prirodan nacin i beba koje su na svet dosle carski rezom.
u toj klinici sam odgledala i cetiri filma. dva radjena u BBC produkciji, a dva totalno medicinska. znaci, mogucnost postoji. svako moze izabrati na koji nacin zeli da se porodi.
(meni se najvise dopala ideja o porodjaju u vodi.)


istu pricu su ispricali i Kathy koja je isla skroz na drugu kliniku. medjutim, ona je morala da se porodi carskim rezom. bebino srce je imalo oko 170 otkucaja u minuti i prirodan porodjaj bi bio rizican.

ako postoji rizik, carski rez je naravno prva varijanta, ali ako je sve Ok vecina doktora ce vam preporuciti prirodan porodjaj.

#21 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 30 July 2005 - 01:29

O carskom rezu po izboru ili princip "too posh to push" nemam preterano dobro mišljenje, ali i dalje smatram da je okrutno prisiljavati nekoga da prolazi kroz vagnalni porođaj ukoliko ima psihički problem sa tim, a o drugim, fizičkim problemima nadam se da nema potrebe da govorim.

Što se tiče inostranstva, u Americi, Kanadi, Engleskoj, na Novom Zelandu i Holandiji (za to znam) nije moguće odabrati carski rez za prvi porođaj ukoliko ne postoji razlog odobren od strane doktora. Bar ne kada je u pitanju NHS (National Health Service ili državno zdravstvo). Kada je u pitanju privatna praksa, to je druga priča, i ako se plati, može i carski rez po izboru. U slučaju svakog narednog porođaja, ako je prvi obavljen carskim rezom, moguće je birati.

Kod nas je moguće odabrati carski rez, ali samo ako se plati doktoru. Ono šta me zaista nervira je stav da država treba da ima nadležnost nad odobrenjem ko sme na carski rez, a ko ne. I onda se ponavlja priča kao i u ostatku društva, gde će neko ko je van sebe od straha od porođaja biti okarakterisan kao "razmažen" i "sebičan" od strane nehumanih i neiživljenih doktora, a osobe koje su platile će se porađati carskim rezom na početku devetog meseca da se ne bi ugojile. E to je ozbiljno ugrožavanje zdravlja deteta i sebičnost, jer je dete lišeno razvoja u poslednjem mesecu trudnoće.

Kada praksa biranja vrste porođaja već postoji, zašto nije legalizovana? Pa da se država bar ovajdi od svih tih para koje idu "ispod žita" za carske rezove koji se obavljaju upravo o trošku države. Na stranu što doktori u porodilištima koji kao da su školovani u Mathauzenu očigledno nisu kvalifikovani da im budu poverene odluke ko može da ide na carski rez, a ko ne. Zbog čega onda to ne ide po principu "plati tih koliko-već eura, pa furaj na carski po izboru" - novorođenčad i majke su ionako već sasvim lepo ugroženi samim boravkom u nekom od naših porodilišta.

I na kraju, nevezano za temu "Legalize it or not" - zaista je NEOPHODNO bolje informisati žene o vrsti porođaja. Od neodgovornih izjava "carski rez - milina jedna", "carski rez je mama za sve porođaje" i "carski rez je najveća blagodet za bebu" me podilaze žmarci zbog neinformisanosti koja stoji iza toga.

#22 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 30 July 2005 - 10:22

Skadi,

Eto kako po tebi ja ispadoh najgori inkvizitor :lol: iz ne znam kojih razloga... Valjda ti znaš. Ja sam čak, naprotiv tvom viđenju, branio instituciju prava na izbor iz prostog razloga što ne može sve da bude "pravo na izbor" a promovisanje carskog reza kao prava na izbor je upravo zloupotreba te institucije.

A zašto je zloupotreba? Zato što ima posledice ne samo po onog ko vrši taj izbor već i po drugo ljudsko biće. Ja koji smatram da je pravo na (zakonski propisan) abortus (do 10. nedelje trudnoće) apsolutno i ne sme se ni na koji način osporiti ženi to pravo na izbor smatram isto tako da kada dođe vreme za porođaj način na koji će se žena poroditi ne može biti pravo na izbor jer za razliku od abortusa za posledicu ima novi život potpuno nezavistan od majke za koji neko mora preuzeti odgovornost!

E, o tome govorim. Ukoliko se nakon porođaja dogodi detetu nešto što je direktna posledica načina porođaja (recimo dođe do neonatalne sepse koja je nastala kao posledica toga što dete nema svoj imuni sistem već antitela prvih 6 meseci dobija preko majčinog mleka a bilo je onemogućeno da ga dobije jer majka nije imala mleko prvih nekoliko dana zbog toga što je porođena carskim rezom) u ma koliko malom procentu da se tako nešto desi (jer tome kome se desi neće biti 0,001% već 100%) neko će morati da odgovara zbog toga.

Naravno, onda će lekari da budu krivi za to, kao i uvek. Doduše, oni koji su uzeli novac kako bi uradili carski rez i treba da odgovaraju (bilo da se nešto dogodi ili ne) i zato sam i napisao da svaki etikom i profesijom vođeni ginekolog nikada ne bi pristao da radi carski rez ako je moguć normalni porođaj jer će upravo on biti kriv ako se nešto desi kao posledica carskog reza... Ukoliko bi se carski rez zvanično uspostavio kao pravo na izbor, moralo bi se jasno naglasiti da ukoliko majka iskoristi to pravo onda mora i da prihvati odgovornost za zdravlje svog deteta i da ni na koji način ne može svaliti istu na medicinsko osoblje. Pa da vidim koliko bi se majki prihvatilo toga...

I tačno je da se ne zna dovoljno o carskom rezu, već sve ide po principu "rekla-kazala"... Naravno da iz perspektive nekoga ko ne zna kompletnu priču carski rez može da izgleda sjajan – upravo zbog toga i postoje lekari kako bi to ispravili, međutim očigledno je da i oni nisu imuni na kapitalizam i njegove zakonitosti koje se mogu svesti na "sve se može platiti".

E, pa ja mislim da ne može. Pogotovo ne stvari od kojih zavisi ljudski život.

#23 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 30 July 2005 - 12:15

Inkvizitor, nego šta - jer si uzeo sebi za pravo da deliš lekcije o moralu, uz razne etikete "sebično" i "razmaženo". Pošto određeno rizik postoji i kod epidurala, da li su i žene koje žele da se porode sa epiduralom takođe razmažene jer neće "malo da istrpe"? Da li su žene koje ne žele porođaj od 72 sata i žele carski rez takođe razmažene?

Recimo, tvoj argument o "startovanju imunosistema". Slažem se apsolutno. No, šta ćemo sa prvih nekoliko dana u porodilištu kada se bebe porođene vaginalnim putem prehranjuju veštačkim mlekom? I kada beba dovedena na podoj ne sisa jer su je upravo nakljukali formulom. Što je praksa u beogradskim porodilištima. Gde je onda majka prinuđena da ispumpava mleko da ne bi dobila mastitis a novorođenče ostaje uskraćeno za upravo tih prvih nekoliko dana dojenja. To se verovatno radi da bi osoblju bolnice bilo komfornije, a od tebe očekujem objašnjenje na koj način je beba beneficirala od toga što je nezavisno od načina na koji je došla na svet uskraćena za tih prvih nekoliko dana dojenja.

Znaš li da se ovde pred porođaj ne uzima bris da bi se testiralo da li u vaginalnom kanalu postoje streptokoke tipa B? A upravo te streptokoke su veoma opasne za novorođenče. Znaš li koliko se beba razboli zbog toga u našim porodilištima? Znaš li da se ovde epiziotomija radi rutinski, tj. preventivno? Znaš li da se revizija materice radi rutinski, čak i kada je posteljica izbačena cela? Znaš li koliko je operacionih sala na raspolaganju u slučaju komplikacija ili produženog vaginalnog porođaja? I kolika je verovatnoća da će porodilja biti prinuđena da se muči i tri dana a neće je uputiti na carski rez ukoliko život novorođenčeta nije ugrožen?

Zbog svega toga, zaista me ne čudi da se toliko žena kod nas unapred odlučuje na carski rez. Zato što je odnos doktora prema porodiljama u našim bolnicama sličan odnosu uberšturmfirera prema "štićenicima" Buhenvalda.

Zaista mi je žao što po ovom pitanju moram da budem "đavolov advokat" ali zaista potpuno razumem želju tolikog broja žena da idu na carski rez. Doduše, morale bi da budu upoznate i sa tim da u našim porođajnim salama postoje rezidentne bakterije od kojih porodilje carskim rezom završavaju na intenzivnoj na intenzivnoj samo tako, kao i da se ovde po bolnicama rutinski zaboravljaju insturmenti i medicinski materijal u pacijentima, da će morati dobro da se pomuče da pronađu odgovarajuće konce koji im neće izazvati alergijsku reakciju, kakav je osećaj unutrašnjih konaca (onih na materici, ne onih "napolju" na stomaku) itd. O posledicama po samu bebu je bilo već dovoljno reči. Ali to je već odgovornost doktora da objasni potanko šta znači carski rez da bi majka u potpunosti bila obaveštena i informisana o mogućim posledicama, a takođe je dužnost doktora da joj preporuči vrstu porođaja.

Stavove da je carski rez najbolje moguće rešenje i za bebu i za majku pripisujem neznanju i neobaveštenosti. Eto, to si čak i sam lepo primetio:

Naravno da iz perspektive nekoga ko ne zna kompletnu priču carski rez može da izgleda sjajan – upravo zbog toga i postoje lekari kako bi to ispravili, međutim očigledno je da i oni nisu imuni na kapitalizam i njegove zakonitosti koje se mogu svesti na "sve se može platiti".


Sad, kada bismo bili fini i zažmurili na jedno oko na ovo odvratno levičarenje, pa onda zažmurili i na drugo i iz glave odagnali slike drusnih komsomolki koje čvrsto stegnutih zuba rađaju male heroje udruženog rada po žitnim poljima, dobili bismo sledeću sliku:

Doktor koji će primiti novac da bi porodio carskim rezom Cecu Ražnatović na početku devetog meseca, i time lišio dete bar dve nedelje gestacije, je prosečan doktor u Srbiji. Eto, to je realnost. Zbog koje se ne sme prisiljavati na vaginalni proođaj žena koja ima toliki strah od porođaja da odbija da ostane u drugom stanju. A pogotovo se ne sme osuđivati i biti okarakterisana kao razmažena i sebična - to je taj sovjetski duh na koji sam aludirala.

Edited by Skadi, 30 July 2005 - 12:20.


#24 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 30 July 2005 - 13:19

Skadi,

Činjenica jeste da je stanje u našim bolnicama katastrofalno i da je javašluk doterao do te mere da tvoja uloga đavolje advokatice u neku ruku apsolutno ima smisla. Ma koliko to možda izgledalo neobično i ja potpuno razumem žene koje zbog toga što si ti navela jednostavno odluče da idu linijom manjeg otpora i traže carski rez.

Međutim ne mogu se složiti da bi zbog toga promovisanje carskog reza kao prava na izbor bilo dobro jer bi to upravo legalizovalo postojeće stanje stvari u našim bolnicama! Svi bi bili "srećni i zadovoljni", lekari sa kintom u džepu, majka završi posao dok si rekao keks (lično sam prisustvovao carskom rezu koji je završen za manje od minut od momenta kada je žena legla na operacioni sto, bez ušivanja naravno) a ostalo medicinsko osoblje ne mora da se cima oko bebe, majke, dojenja...

Upravo kako bi se sprečilo i zaustavilo to što se radi u bolnicama mora se jasno i glasno reći da je carski rez nešto što nije pravo na izbor (jer nije) i da može da šteti ne samo majci već i detetu i da se ne može koristiti kao metod prvog izbora već isključivo kao alternativni metod kada normalni porođaj nije moguć!

Što se tiče moje inkvizitorne aure :lol: verujem da je izgledalo kao da preterujem u moralisanju (pogotovo kada se uzme u obzir sve to što si ti navela) ali ja sam mislio isključivo na slučajeve a-la-CecaRažnatovićArkan koje i sama navodiš i kritikuješ a koje su posledica nemara prema sopstvenom detetu zbog egoizma i lekarske potkupljivosti. Ni više, ni manje.

#25 gaspod

gaspod
  • Members
  • 238 posts

Posted 30 July 2005 - 13:24

Tacno je da se bebe rodjene prirodno bolje razvijaju govorio sam o rizicima tokom samog porodjaja.
I u Srbiji mozes da se porodis na privatnoj klinici, sto u praksi znaci da biras nacin porodjaja.
Osim kada su majka ili beba ugrozeni porodjaj se radi "u terminu"- kod jednoplodnih trudnoca od 37 do 42 nedelje- bez obzira na nacin porodjaja, odnosno kada je dete "doneseno", zrelo za vanmatericni zivot.
Postoji medicinska doktrina po kojoj mora da se radi, medjutim svaka trudnica je svet za sebe sa licnim i objektivnim problemima. Ovo je mozda kljucno, to neko povjerenje koje bi trebalo da postoji, da se majci objasne dobre i lose strane raznih nacina porodjaja i dogovori se o svemu, neki autoritarni pristup je, recimo, neodgovarajuci.
Epizotomija se ne radi rutinski, u praksi se to cinilo kod prvorotki kao i rucna revizija materice.
Postoji u ovoj zemlji grupa (uglavnom) zena koje se godinama bore za tzv. baby friendly program - radi se o tome da se omoguci kontakt majke i deta odmah po porodjaju (i carskim rezom) i da beba bude 24 h uz majku,itd, druga tema, da ne zamaram.
Za konce ne razumem najbolje posto je u opticaju svega nekoliko vrsta od poznatih proizvodjaca pa je sansa za alergijsku reakciju mala, materica je slabije bolno osetljiva (anatomski), postoperativni bolovi ce pre biti od sava na parijetalnom peritoneumu (ako je usiven).

#26 nikolijamajaoliveralola.v

nikolijamajaoliveralola.v
  • Members
  • 114 posts

Posted 30 July 2005 - 14:04

u slucaju da je porodilja muskarac, carski rez je jedino normalno resenje :lol:

#27 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 30 July 2005 - 14:11

Neko je spomenuo da u Kanadi carski rez ne moze da bude izbor trudnice. To nije tacno. Od nedavno u Kanadi zena moze da bira da li ce se poroditi carskim rezom ili ne. Jedino sto ne moze da bira to je termin. Tako da, znam licno jedan primer gde je zena imala carski rez dobre dve nedelje pre prirodnog termina, jer u vreme kada je trebalo da se porodi nije bilo moguce zakazati. U ovom slucaju koji navodim radi se o osobi koja je i imala neke medicinske razloge za carski rez, ali isto tako, mogla je da se porodi prirodnim putem, ali je izabrala carski rez.

Znam jednu zenu koja se u Beogradu sa svojim prvim detetom porodila carskim rezom, a ovde u Kanadi joj je ginekolog savetovao, da ukoliko sve bude u redu sa bebinim polozajem da se porodi vaginalnim putem. I sve je bilo u redu bez carskog reza drugi put.

Zeni posle carskog reza treba puno vise vremena da se oporavi i mogucnost infekcije rane uvek prisutna. Zena koja se porodi carskim rezom, zbog same cinjenice da je rana bolna duze vremena posle porodjaja nego kod vaginalnog porodjaja, mora da ulozi vise truda da doji bebu. Dojenje samo po sebi je posebna prica i nije deo ove teme, ali prvih nekoliko dana posle porodjaja je odlucujuce da li ce i koliko dugo ce zena da doji. Sto se korisnosti dojenja tice, to valjda ne treba da se naglasava.

Mislim da bi dilema "carski rez ili ne" trebalo da bude stvar licnog izbora, ali tek posto se zena obrazuje o oba nacina i ukoliko joj je do kraja objasnjeno koji su za i protiv razlozi i za jedan i za drugi nacin poradjanja.

#28 summer

summer
  • Members
  • 431 posts

Posted 30 July 2005 - 15:11

Ja imam dosta veliki strah od porodjaja. Prisustvovala sam gomili prica od dosta zena i nimalo mi se ne svidja to sto sam cula iako sve one tvrde da posle toga (bolovi od kontrakcija, cepanje i sl) je sve ok.
A nacitala sam se i gomile slucajeva kada trudnice ili bebe umiru zbog nestrucnog osoblja koje ih poradja ili zbog neadekvatne kontrole tokom trudnoce kada na vreme nisu primetili neke stvari koje su posle iskomplikovale sam porodjaj. U svetlu tih stvari, carski rez mi se cini kao "prihvatljivije" resenje, naravno da znam da ce to strucnjaci da obave kako treba.

Ne znam kako cu to da izvedem kada dodje taj trenutak, probacu da se sto vise informisem i o jednom i drugom, pa kako bude ...

#29 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 30 July 2005 - 20:28

inache, ne znam koliko puta sam chula da je lekar (nadrkan, a kakav drugi) na jaukanje odgovarao sa: shta je? a nisi se derala kad si se jebala? ili nije te bolelo kad si se jebala.

strashno.

Edited by DUNADAN, 30 July 2005 - 20:29.


#30 zazie

zazie
  • Members
  • 1,669 posts

Posted 30 July 2005 - 20:59

to su vishe babichki textovi... a ako se ne deresh, onda prolaze oko tebe i komentarishu "vidi ovu malu shto cuti ko shiptarka..." fali im shlagvort da mogu ono prvo da izjave...