Jump to content


Photo

Carski rez


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
58 replies to this topic

#1 hamburek

hamburek
 • Members
 • 136 posts

Posted 28 July 2005 - 19:22

Devojka treba uskoro da se porodi carskim rezom pa me zanima sta posle tj koliko nece moci da hoda i da se napreze???
I sve ostalo me zanima...

#2 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 28 July 2005 - 20:19

carski rez je idealan shto se tiche bebe jer beba ne prolazi ni kroz kakvu traumu. kakvih sam se pricha naslushala iz novosadskog porodilishta kontam da je carski rez mama u poredjenju sa normalnim porodjajem. oni lekari, to sve go moron do morona, nije mi jasno kako je najmanji stepen humanosti rezervisan za porodilishta.

jedino je shit sama rana i zarastanje. treba da prodje oko 2 godine da se regenerishe rana, isecheni mishici itede. ne bi trebalo u tom periodu planirati naredno dete zbog opasnosti od otvaranja rane. inache oziljak je mali i skroz na dnu.

moja drugarica se pre neka 3 meseca namuchila zestoko, em niska, em velika beba, a oni zbog kilaze degeni kontali da ima dovoljno shiroku karlicu (chak joj nisu odradili i taj poslednji ultrazvuk pred porodjaj) i pustili da se beba muchi, na kraju su hteli da je vade vakumom, ali ipak nisu. beba se izmorila, bila 10 dana u inkubatoru, bilo diskutabilno koliko je dugo bila bez kiseonika itede.
horor zivi.

carski rez je mama, i za mamu i za bebu.

#3 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 28 July 2005 - 20:22

i da. nema razglavljivanja vagine, rezanja pa zashivanja, nema popushtanja sfinktera.
milina.
a shto se tiche hodanja, nema nikakvih problema.

#4 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 28 July 2005 - 23:15

Carski rez nikako nije idealan.

Carski rez je alternativni način porađanja koji se koristi isključivo kada nije moguće porođaj izvršiti prirodnim putem (a takvih je situacija mnogo).

Ono što se "dobije" na samom porođaju, u smislu nemanja bolova, kompenzuje se nakon što popusti anestezija. To je jedino poređenje gde je nerešeno između normalnog porođaja i carskog reza. U svemu ostalom je u prednosti normalan porođaj, bilo da je to kolonizacija deteta normalnom bakterijskom florom (koja je moguća jedino kod normalnog porođaja) pa sve do trauma koje ostaju majci (lakše se podnosi normalan porođaj jer je bez anestezije) + što neki ginekolozi ne rade poprečni rez na koži (koji je estetske prirode) već uzdužni iz prostog razloga što se mišićni sloj ne može seći nikako drugačije do uzdužno pa se komplikuje kada se koža seče poprečno a mišićni sloj uzdužno...

Sa druge strane gledano kada je medicinski indikovan carski rez onda sve gornje dileme padaju u vodu jer tada nema alternative...

#5 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 28 July 2005 - 23:24

e da. ono shto mene kopka je zasto se daje indukcija. znam da sluzi za ubrazavanje kontrakcija, ali drugarica o kojoj sam gore pisala kaze da je sam porodjaj bio machji kashalj, mislim na izlazak bebe, u poredjenju sa indukcijom. kaze da boli ko djavo.
jes vala, u pravu si za uzduzno i poprechno, ali kontam da ce 9 zena od 10 izabrati poprechan rez. zbog estetike. i ja bih.

#6 Skadi

Skadi
 • Members
 • 1,557 posts

Posted 29 July 2005 - 02:01

i da. nema razglavljivanja vagine, rezanja pa zashivanja, nema popushtanja sfinktera.
milina.

Izvini, meni se vagina nije razglavila, ne znam da li je to neki problem... :huh: Upravo se zbog toga i rade Kegeli tokom trudnoće. A niti je popuštao sfinkter jer htela-ne htela odradiš klistir pre porođaja. Ako hoćeš milom, onda doneseš svoju klizmicu, ako hoćeš silom, dobiješ brkatu tetku sa rukavicama do lakta i velikom gumenom cevkom. Whatever, a i šta sve ispadne prilikom porođaja, mislim, govno je lepota jedna u poređenju sa izgledom posteljice, onih par litara krvi, verniksom i sluzi... :lol:

Karlica se meri kako kod ginekologa, tako i na prijemu u porodilište, pa tog imbecila/imbecilušu koji tvojoj drugarici nije uzeo mere treba napuniti šimikama u dupe.

Zavisi koja iskustva uzmeš - evo, moja šveca, izuzetno uske karlice i sa bebom od 4 kg se porodila uz epidural za par sati, bez ikakvih problema po nju i bebu. Meni je prvi porođaj trajao 2 i po sata, drugi sat i po. Od prve heavy kontrakcije do posteljice.

Elem, fora sa indukcijom je što doktor/babica hoće da ubrzaju proces ili su ti recimo zakazali porođaj (kao kod zubara) pa da bi se sve dogodilo na vreme ili brže, krknu pitocin u venu da ubrza stvar. Pitocin inače inicira kontrakcije, ali kada se porođaj odvija sam od sebe, nivo pitocina se polako povećava, od lakših kontrakcija do onih skroz heavy. Kod indukcije, nemaš navikavanje preko lakših kontrakcija, već odmah krenu veoma jake, što je užasan šok. Indukcija se inače koristi da ubrza stvari kada se porođaj razvuče na nn sati, no naši se akušeri valjda obučavaju na veterinarskom...

===============

Pokretaču teme,
Evo onoga što znam o carskom rezu: "Naravno da prate bolovi, jer su ti ipak iseckali stomak. I ako postoji alternativa, ne treba ići na carski rez jer je to ipak operacija i seckanje mišićnog zida. Znači nije - otvoriš, izvadiš, zašiješ i nikom ništa. Od carskog reza oporavak traje dosta duže nego od prirodnog porođaja jer je potrebna regeneracija stomačnih mišića koji su već oštećeni samom trudnoćom. Plus, uvek postoji opasnost od infekcije, nevezano za to da li je bolnica u Srbiji, Americi ili Švedskoj. Sam ožiljak nije problem, jer se više ne seče od učkura do bijela grla nego se napravi mali rezić koji se uglavnom posle i ne vidi preterano. Takođe, posle carskog reza organizam ne "registruje" porođaj, pa je potrebno pomučiti se nekoliko dana (i do 7) dok ne startuje mleko, a za to vreme je beba na formuli. Doduše, za samu bebu je carski rez manje traumatičan, a i dobro je rešenje za žene koje imaju veliki strah od porođaja. Za razliku od toga, prirodan porođaj aktivira sve potrebne mehanizme u organizmu, tako da telo odmah posle počinje da se vraća u prethodno stanje (što traje narednih 6-12 meseci, no bože moj)"

Preneseno sa jednog drugog topika koji je bio o porođajima. Pitaću sutra drugarice koje su se porodile CR za vreme oporavka...

#7 HaniBani

HaniBani
 • Members
 • 68 posts

Posted 29 July 2005 - 07:46

Moja drugarica je išla na carski rez u Višegradskoj. Sam porođaj (operacija) je prošla uglavnom dobro, međutim, problemi su nastupili vrlo brzo nakon toga. Prvo što se desilo je da su bolovi počeli čim je prestalo dejstvo anestezije (naravno) i da su bili izuzetno jaki (bar tako ona kaže, a nemam razloga da joj ne verujem, bez obzira što je ona prilična plačipi**a). Druga, mnogo gora stvar je činjenica da joj se tokom intervencije rana inficirala, kažu, najverovatnije zbog toga što operaciona sala nije bila sterilna. Prvih desetak dana nije mogla da ustane iz kreveta, a posle je još više od mesec dana išla na previjanja i primala antibiotsku terapiju. Zbog trećeg se još uvek pati: I pre porođaja je imala bolne menstruacije, a sada, čak više od tri godine kasnije, bolovi su toliki da obavezno prvog dana izostaje sa posla. Kažu, sada je boli unutrašnji rez. Verujte, zbog tog saznanja joj nije ništa lakše.

S druge strane, moja kuma je pri prvom porođaju primila epiduralnu. Kaže, porođaj nije gotovo ni osetila (mislim, pre svega, na bolove). Drugi porođaj je išao suviše brzo i kad su stigli u bolnicu bilo je suviše kasno za epiduralnu. Nikad više bez nje, kaže.

I još nešto: Svi moji prijatelji (muškarci) koji su prisustvovali rođenju svog deteta kažu da je to osećaj koji se ne da opisati i koji nipošto ne bi trebalo propustiti.

#8 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 29 July 2005 - 07:55

>Upravo se zbog toga i rade Kegeli tokom trudnoće.
shta su Kegeli?
>A niti je popuštao sfinkter jer htela-ne htela odradiš klistir pre porođaja.
mislila sam na mokracni sfinkter i na postporodjajne probleme. ono, kinesh pa se upishash

moja snaja imala dva carska reza, potpuno normalno funkcionishe. ostaje se valjda samo dan duze u porodilishtu, ako je sve u redu.

#9 maxivida

maxivida
 • Members
 • 3,167 posts

Posted 29 July 2005 - 09:45

>Upravo se zbog toga i rade Kegeli tokom trudnoće.
shta su Kegeli?

Pa vežbice... :lol: Stegni-opusti, stegni-opusti. Bodibilding :huh:

#10 Skadi

Skadi
 • Members
 • 1,557 posts

Posted 29 July 2005 - 13:38

Pa vežbice... :lol: Stegni-opusti, stegni-opusti. Bodibilding :huh:

Baš tako - a i preporučuju se i van trudnoće. Em što rešavaju problem popuštanja mokraćnog sfinktera u postporođajnom oporavku, em što poboljšavaju seksualni život. Takođe, pricip "kineš pa se upiškiš" često kreće u kasnijim godinama, a Kegeli mogu to donekle da spreče. Ima određene vežbe za vaginalni mišić, a i druge baš za taj o kome Duna govori.

Elem, za carski rez sam se raspitala:

Posle obavljenog porođaja, odvešće je u sobu gde će provesti ugodno popodne na drogama :lol: Ne mora da ustaje ni zbog čega, imaće kateter. Kada dejstvo droge prođe, rana će je verovatno dosta boleti (pazi, tu ne boli samo rana, već je i neprijatno jer se "sve unutra" vraća na svoje mesto, kontrakuje se materica itd) ali će joj dežurni doktor prepisati nešto. Imaš kretena koji će možda nuditi razne heavy stvari tipa Trodon, ali bi Novalgetol trebalo da bude sasvim dovoljan. Takođe, u nekim porodilištima po defaultu daju antibiotike (injekcijom) da bi predupredili moguću infekciju rane. U našim porodilištima žive razne odvratne rezidentne stafilokoke, tako da infekcije nisu uopšte retke. Drugi dan će je već naterati da ustane, i to će biti dosta neprijatno, ali kod nas i insistiraju na što više kretanja u tom periodu. Ako je sve OK, izaći će iz bolnice za 6-7 dana (kod vaginalnog se izlazi za oko 3 dana). Može da ima problema sa "startovanjem" laktacije što kod carskog reza ume da potraje i po nekoliko dana, ali posle je sve OK. Rana je dosta neprijatna i boli ali bude lakše kada se skinu konci. Problem je smejanje, vršenje nužde, kijanje, kašljanje, saginjanje, ustajanje, znači sve za šta se koriste stomačni mišići. Ne bi takođe smela ni da podiže ništa teže od bebe, kao ni da se bavi kućnim poslovima koji zahtevaju saginjanje (usisavanje, brisanje podova i sl). Od seksa se preporučuje doggie style. Oporavak do nekog normalnog funkcionisanja traje oko 6 nedelja, a za stvari tipa vežbanje i sl. treba sačekati i do 6 meseci. Ako sve bude OK, ona može već posle nedelju dana da normalno izlazi u šetnju sa bebom i sl. samo treba da pazi na gorespomenute aktivnosti.

Naravno da ima i mnogo lošijih scenarija, ali to je verovatnoća kod svakog porođaja. Takođe, neke žene preferiraju carski rez, a neke vaginalni. Ima onih koje su bile na obe vrste porođaja i ustanovile su da im je bio bolji jedan ili drugi. Znači, potpuno individualna stvar, kao i vreme oporavka. Te su priče "do jaja je da mi se seče stomak" ili "do jaja je da proterujem nešto veličine ananasa kroz porođajni kanal" potpuno out of place. Svaki porođaj je potpuno individualna stvar, ono što je zajednička prednost za bilo koju vrstu jeste anestezija.

#11 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 29 July 2005 - 14:53

Tačno je da je svaki porođaj tj. kako će on biti podnet individualna stvar za majku, ali za bebu pa ni za samu majku nije svejedno i prirodni porođaj se primenjuje UVEK kada ne postoje kontraindikacije. Hoću reći da ne bi smela da postoji mogućnost da trudnica dođe u bolnicu i kaže "znate ja bih htela carski rez"...

Način na koji će trudnica biti porođena nije stvar izbora.

Carski rez je alternativni način porođaja i nijedan ginekolog koji drži do profesionalnosti neće izbeći prirodni porođaj ako je on moguć.

#12 Skadi

Skadi
 • Members
 • 1,557 posts

Posted 29 July 2005 - 15:03

Tačno je da je svaki porođaj tj. kako će on biti podnet individualna stvar za majku, ali za bebu pa ni za samu majku nije svejedno i prirodni porođaj se primenjuje UVEK kada ne postoje kontraindikacije. Hoću reći da ne bi smela da postoji mogućnost da trudnica dođe u bolnicu i kaže "znate ja bih htela carski rez"...

Način na koji će trudnica biti porođena nije stvar izbora.

Sine, koji si ti fašista... Da nisi možda pripadnik Akušerske policije? Na osnovu čega žena ne bi mogla da bira način na koji će da se porodi? Imaš li ti bre pojma koliko žena se plaši da ostane u drugom stanju jer imaju strah od vaginalnog porođaja?

Zbog takvih inkvizicijskih stavova ovde akušeri i dobijaju batine po porodilištima... jer se drže nekih srednjevekovnih stavova i nemaju niti trunku obzira prema porodiljama, već ih tretiraju kao najobičniju stoku. Stidi se.

#13 maxivida

maxivida
 • Members
 • 3,167 posts

Posted 29 July 2005 - 15:56

Carski rez je alternativni način porođaja i nijedan ginekolog koji drži do profesionalnosti neće izbeći prirodni porođaj ako je on moguć.

Znači, akušersku praksu u kojoj je carski rez stvar izbora (i finansijskih predispozicija) - a reč je o gotovo svim zemljama zapadne Evrope, recimo - izjednačavaš sa šarlatanstvom, jer bi to značilo da van Balkana (i Irana, pretpostavljam) nijedan jedini ginekolog ne drži do profesionalnosti? Yea, right. :lol:

#14 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 29 July 2005 - 17:03

Ja se izvinjavam, ali ne možete me ubediti da postoji veći fašizam od rađanja deteta samo zarad ispunjavanja svojih (sebičnih) želja.

Svako ko se upusti u tu avanturu mora biti svestan da je u pitanju novi život a ne neki tamo poklon za rođendan, tako da ako neko nije spreman da istrpi porođaj ne bi ni trebalo da ostaje u drugom stanju ili bi trebalo na vreme da izvrši abortus.

Kada bi u pitanju bilo samo zdravlje majke onda bi stajale vaše kritike jer svako ima pravo da radi ako hoće i na sopstvenu štetu. Međutim, u pitanju je i zdravlje bebe tako da se način porođaja zbog toga što utiče i na zdravlje bebe ne može smatrati pravom na izbor.

Porođaj carskim rezom dovodi novorođenče u mnogo riskantniji položaj od normalnog porođaja i to je nešto što je i više nego dovoljno da svaki profesionalno orijentisani doktor izvede normalan porođaj kada ne postoje kontraindikacije, s' tim da se mogu složiti da se medicinski potvrđen strah od normalnog porođaja može smatrati kontraindikacijom ali ne i "linija manjeg otpora" tipa "joooooj, ja ne moooooguuuuu, hoću carski reeez..."

Biti roditelj između ostalog podrazumeva i odrastanje.

#15 Amelija

Amelija
 • Members
 • 6,996 posts

Posted 29 July 2005 - 17:13

Međutim, u pitanju je i zdravlje bebe

Za koje je upravo carski rez bolja opcija (zato se i zove "carski", svojevremeno su samo carska deca imala tu privilegiju).

Sto se tice zdravlja majke u principu je bolji prirodni (iako na prvi pogled ne izgleda tako) ali se slazem da je to dosta individualna stvar te da treba da postoji mogucnost izbora pa ko sta vise voli.