Rasprava o tome koje je pivo najbolje na svetu neodoljivo me podseća na raspravu o tome koja je torta najbolja na svetu.
Mene ne podseca. Zna se shta je Mercedes, a zna se shta je Lada. Zashto bi sa pivima bilo drugachije? Zato shto ljudi koji su neinformisani ili nisu imali prilike da probaju neshto bolje misle da je Heineken dobro pivo? Zao mi je, ali to nije dovoljno, pishaca je pishaca, zovi je i Heineken i reklamiraj koliko hocesh.
Naravno da ne postoji ništa što bi smo mogli nazvati "najboljim pivom", jer je najbolje ono koje nam u datom trenutku najviše prija. Ukusi su različiti - neko voli lagana, procesirana piva, neko voli teška i gorka, nekome ne prijaju jaka piva sa više od 5%ABV, i tako dalje... kakav bi smisao bio u tome da neko ko je probao više piva i ko sebe drži za beer connoisseur-a krene da ubeđuje neku plavušu da je gorko pivo mnogo bolje od Corone koju ona pije, jer ga "poznavaoci" takvim smatraju, a tako piše i na beeradvocate.com...
Pogreshio si adresu prijatelju. Meni nije bilo apsolutno bitno kada sam imao 15-16 godina shta pishe u DZuboksu koju muziku bi trebalo da slusham, a koju ne. I eto ........ ostarih, a nishta se nije promenilo. I dalje se oslanjam na svoja chula mirisa, ukusa, sluha, vida, pa i dodira da ocenim da li su neko pivo/muzika/zena dobri.
Medjutim, sajt koji si naveo je prilichno ozbiljan, koliko jedan sajt o pivu to moze biti, na kojem uchestvuju ljudi kao ja koje ne mrzi da se registruju i dodele ocenu nekom pivu ispunjavajuci 5 rubrika ....... nisu to plusevi i minusi na forumu. Meni uglavnom sluzi kao vodich shta da probam, a shta da izbegavam i do sada me nije nikada prevarilo.
Stoga, svako neka pije ono koje voli, i neka se mane ubeđivanja da je ovo ili ono pivo najbolje. Najbolje je ono koje je hladno i koje ti legne kad počneš da kriziraš.
Naravno, svako neka pije shta voli, ali shto se mene tiche ....... izbegavam splachine.
Kad sam vec tu da preporuchim ........ veoma retko u prilici da se nabavi na americhkom kontinentu legendarni trapist Westvleteren 12 ...... 50 dolara mala flajka, pa ko voli nek izvoli.
Edited by down with the sickness, 23 June 2012 - 03:35.