Jump to content


Photo

Laza Kostic:"SANTA MARIA DELLA SALUTE"


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
10 replies to this topic

Poll: Nasha najbolja pesma DA ili Ne (ako -Ne- koja je)? (17 member(s) have cast votes)

Nasha najbolja pesma DA ili Ne (ako -Ne- koja je)?

 1. Da (7 votes [41.18%])

  Percentage of vote: 41.18%

 2. Ne (10 votes [58.82%])

  Percentage of vote: 58.82%

 3. Ne znam pesmu (nisam procitao) (0 votes [0.00%])

  Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 Boza_zvani_Pub

Boza_zvani_Pub
 • Members
 • 2,544 posts

Posted 21 May 2005 - 12:43

...........................

A kad mi dodje da prsne glava
o mog zivota hridovit kraj,
najlepsi san mi postace java,
moj ropac njeno: "Evo me, naj!"
Iz nistavila u slavu slava,
iz beznjenice u raj, u raj!
U raj, u raj, u njezin zagrljaj!
Sve ce se zelje tu da probude,
dusine zice sve da progude,
zadivicemo svetske kolute,
zvezdama cemo pomerit' pute,
suncima zasut' seljanske stude,
da u sve kute zore zarude,
da od miline dusi polude,
Santa Maria della Salute.

Santa Maria della Salute

To je najljepsa ljubavna pjesma-elegicna pjesma Laze Kostica, nastala 1909. godine. Nosio ju je u sebi punih cetrnaest godina. U njoj se susrecemo sa motivom mrtve drage. Da bi pjesma bila, bolje shvacena potrebno je podesiti na intimnu dramu pjesnika koja je prethodila nastanku pjesme. Kada je Laza imao pedeset godina, upoznao je devetnaestogodisnju djevojku Lenku Dundjerski, kcerku svog dobrog i bogatog prijatelja Laze Dundjerskog. Iako nisu bili bliski po godinama rodila se obostrana ljubav. Lenka D. je bila ocinjena slavnim pjesnikom a on njenom mladoscu i ljepotom. Medjutim shvatajuci da je razlika u godimana suvise velika i da je takva ljubav prosto nemoguca Laza bjezi u manastir Krusevdol, gdje ce ostati nekoliko godina. Na prijedlog njenog oca zeni se bogatom udovicom iz Sombora, koju nikad nije volio, te iste 1895. godine umire Lenka a on sa zenom odlazi u Veneciju gdje izmedju ostalog posjecuje crkvu Gospe od Spasa (Santa Maria della Salute). Upravo od trenutka Lenkine smrti i susreta sa grandioznom ljepotom crkve Laza Kostic ce u sebi nositi ovu pjesmu, sve dok nije dobila puni sjaj, i postala oprostajna pjesma, jedna od najljepsih u srpskoj poeziji. A da je to tako potvrdju7je i njegov licni dnevnik u kome je zapisao: “Znate, za mene L. nije sasvim mrtva…ona dolazi da me vidi u snu. Ali kad mi se javi Ona, to nije san kao drugi. To bas ona bude tu. Ona udesi san. Ona udje u moju pamet, moju dusu za minut jedan, i izidje iz nje sa snom.

Pjesma pocinje obracanjem pjesnika Gospi od Spasa u čije ime je podignut hram. Bogorodica je svetost. Ona je “majka svijeta”, balzena i vrelo milosti. Ushicen ljepotom hrama on trazi oprost za sve svoje grijehe. Njegov grijeh je dvostruki; napisao je 1879.godine pjesmu Duzde se zeni, u kojoj govori o zidanju istog hrama i zali za posijecernim dalmatinskim borovima koji se u njega ugradjuju. i kao drugo, sest godina ranije, 1872., pisao je negativno o Bogorodici i madonizmu u katolickoj vjeri. U hramu pred koijm se nasao, Laza je vidio sveti znak i vertikalu preko koje se uspostavlja veza zemaljskog sa bozanskim, nebeskim,m duhovnim.

Poslije ovakvog uvodnog pristupa pjesnickoj temi, pjesnik pravi zaokret i pocinje da ispovjeda sebe, svoju pjesnicku intimu. Govori o svom stradanju, i ceznajma i nadama koje je gruba stvarnost sasvim ponistila. Medjutim, sve muke koje su ga zadesile, za sve sto je “dusi lomilo krilo”, krivicu vidi u sebi, “sve je to sa ove glave, sa lude”. Od ovog trenutka pjesnik u slikama, gradacijski, citaocu nudi slike svopjih patnji i promasenosti. Saznajemo da je sve pocelo sa iznenadnom pojavom malde zene, kada je zauvijek usla u njegov zivot. On ispisuje hvalospjev njoj i njenoj ljepoti, ona je vila, sa njom je dosla svjetlost, sa njom je sinula ona unutrasnja milina ali su dosle i muke, patnja. Zena lepota je ispunjenje svih njegovih ocekivanja, vjecnost bi dao za trenutak njenog pogleda.Ona je zlatna vocka koja je sazrela kasno. U tome i jest problem, njena mladost i njegova starost nasli su se u vrijeme kada jedno iskljucuje drugo, u cemu je i razlog vise za njegovu patnju i dusevnu dramu.

U pjesniku dolazi do dvojstva: u njemu se sukobaljavaju razum i osjecanja. Razum ce na kraju nadvladati srce i pjesnik ce se povuci, a ona umire. (Utekoh od nje- a ona svisnu). Smrt voljenog bica dozivljava se kao opsta kataklizma.

Kada je pjesnik opjevao dramu bica i kad ju je podigao na nivo svjetskie kataklizme on se opet vraca slici hrama i asocijacijama koje ona budi u njemu. Pjesnik stoji pred hramom, pred likom Bogorodice i u tom trenutku shvata da je i njemu jos jedan hram. To je hram podignut na uspomenama, hram na “stubu secanja” na Lenku8 Dundjerski. Ova dva zhrama imaju nesto zajednicko a to je ljepota i divljenje. Preko hrama se dakle uspostavlja veza sa nebeskim, momenta kad pocinje priblizavanje jave i sna, da bi se nakon unutrasnjeg prosvjetljenja i duhovnog ozarenja bica, java preobrazila u san: hram Gospe od Spasa nestaje . Sada je san, prvi put, postao jaci od jave: Postoji samo ona , samo san i ona u tom snu. Javlja se u snu ali uvije iznenada, mimo njegovih zelja i uvijek drugacija:

Dodje mi u snu. Ne kad je zove
silnih mi zelja navreli roj,
ona mi dodje kad njojzi gove,
tajne su sile sluskinje njoj.
Navek su sa njom pojave nove,
zemnih milina nebeski kroj.

U ovim stihovima prepoznajemo onu pjesnikovu biljesku iz dnevnika sto dovolkjno govori o Lenki kao njegovoj trajnoj opsesiji. U tom snu i zanosu oni su kao muz i zena- culno se nije ugasilo, s tim sto je ona sad starija od njega (ne po godinama vec starija po smrti, vec po pripadanju nebu i duhovnosti). Oni imaju i djecu- pjesme su im djeca.

Posto ona pripada onostranom svijetu i odatle pristize u njegove snove, on u njenom javljanju vidi znak da joj se pridruzim, to se pjesnik ni malo ne plasi smrti, on je cak prizeljkuje, tamo je raj u kome ona obitava “u raj, u raj u njen zagrljaj!”.

Kraj pjesme – cetrnaesta strofa jos vise naglasav pomisao na taj onostrani svijet i susret s njom. U tom susretu on vec vidi neslucenu srecu i uskrsnuce ljubavi koja je toliko jaka i sveprozimajuca. Ljubav za divljenje i za vjecnost:

zadivicemo svetske kolute,

bogove silne, kamoli ljude,
zvezdama cemo pomerit' pute,
suncima zasut' seljanske stude,
da u sve kute zore zarude,
da od miline dusi polude,
Santa Maria della Salute.

Ova kraj sadrzi krupne kosmoloske odrednice: svijet, raj, zvijezde, vaseljena, bogovi, sunca. Pjesnik je krenuo od zemaljske stvarnosti – od hrama Santa Maria della Salute da bi putem pjesnickog majstorstva to prosirio “ovlastima sna, zanosa i fantazije”. U ovoj posljednjoj strofi pjesnik je toliko glasan i raspjevan da se sve stropstava i sliva u jedno, bozansko i vjecno, kosmicko i neunistivo. Laza Kostic je svojom imaginacijom i izuzetnim senzibilitetom stavaraoca umeo da pveze mnoge krajnosti: ljidsko i bozansko, sveto i profano, dva principa: muski i zenski, zwmaljsko i nebesno, trajno i prolazno, srecu i tugu.

U ovom pjesnickom djelu posebno mjesto ima refren Santra maria della salute- javlja se na kraju svake strofe: cetrnaest puta. Njime se potencira pjesnicka tema kao izvor ljepote, univrezalne, svevremenske. Santa Maria - hram, srediste je pjesme i povod za apologioju zene, ljepote iljubavi. Ovaj italijanski naziv djeluje i priojatno na sluh – zvucno je bogat i pjevljiv. Javlja se kao tajna rijec kojom se nesto zakljucava, nesto brani i pomocu nje otvaraju vrata koja vode u onostrani svijet. Dozivljavamo je kao misticnu rijec kojom se neko priziva iz neznanih daljina.

Kada je u pitanju jezik ovog pjesnika, posebno mjesto imaju Kosticeve kovanice ili tzv. neologizmi, kojima je kitio svoje pjesme: nebesnica, kajan, dusilo, ugod, gled, zud, zalut, zapon, gove, beznjenice.Uvid u kompoziciju pjesme Santa Maria della Salute

I Susret pjesnika sa hramom u Veneciji i kajanje zbog prethodnog pjevanja:
Ushit ljepotom i bozanskim
Obracanje Bogorodici i trazenje oprosta
Ljepota kao univerzalni smisao trajanja, opredmecen u hramu
Usmjeravanje pjevanja prema vlastitoj dramiII Osvjetljavanje vlastitih muka:
Pojava zene: svjetlos umjesto mraka
Zena kao ispunjenje svih zelja
Hvalospjev zenskoj ljepoti
Dvojstvo u pjesniku: razum i strast, pobjeda razuma
Pjesnikovo uzmicanje pred mladoscu iljepotom, lom u njemu i njena smrt
U ljepoti hrama vidi ljepotu zene, otkriva hram u sebi od uspomena na njuIII San i ona:
San postaje jaci od jave
Njena pjava u snu
Oni su u vezi, senzualno i duhovno
Pjesme koje se ne pisu i ne poju – to su njihova djeca – definitvno bjegstvo od jave i prizivanje smrti – zamisljeni susret u tom svijetu donosi srecu, ljubav objedinjuje bozansko i ljudsko, zemaljsko i nebesko


Ybog ovoga ja glasam DA

#2 Koko Bil

Koko Bil
 • Members
 • 1,097 posts

Posted 24 May 2005 - 06:49

Kako sam glasao ne, dužan sam odgovor - "Možda spava".

#3 Boza_zvani_Pub

Boza_zvani_Pub
 • Members
 • 2,544 posts

Posted 24 May 2005 - 15:02

Kako sam glasao ne, dužan sam odgovor - "Možda spava".

To i jeste cilj topica da izaberemo nashu najbolju pesmu... B)

#4 dare...

dare...
 • Members
 • 2,005 posts

Posted 01 June 2005 - 09:36

"Možda spava" Disova mi je bolja, onako iz istog miljea(Anima i ti fazoni...)

Međutim ja glasam za Vaska Popu, jer mi ima jaču i životniju reč, a odabro bi serijal "Vrati mi moje krpice", to mi dođe nekako kao večita tema dvoje mladih zaljubljenih... :huh:

Volim i Miljkovića...
M.Bećković mi se ne sviđa.

Svidela mi se M. Bobićkina akcija na "Ovo vas još nisam pitala", 3 mopeda za tri pesnika... :lol:

#5 Boza_zvani_Pub

Boza_zvani_Pub
 • Members
 • 2,544 posts

Posted 03 June 2005 - 21:12

Milo mi je sto je jos neko osim mene glasao DA :lol:

#6 Moon girl

Moon girl
 • Members
 • 34 posts

Posted 06 June 2005 - 12:36

"Možda spava" je ipak bolja...

#7 dare...

dare...
 • Members
 • 2,005 posts

Posted 06 June 2005 - 20:15

:huh: Auuu Bozo, ni Pera Kralj ti ne bi pomogao...

Ili smo mi ovde po definiciji kontrasi... :lol:

#8 chandra

chandra
 • Members
 • 2,782 posts

Posted 07 June 2005 - 16:37

ideja o biranju najlepse pesme je debilna.

#9 Boza_zvani_Pub

Boza_zvani_Pub
 • Members
 • 2,544 posts

Posted 08 June 2005 - 18:20

ideja o biranju najlepse pesme je debilna.

zasto?

#10 males

males
 • Sleepers
 • 8 posts

Posted 11 June 2005 - 12:39

glasao sam da ali kao za nasu najbolju pesmu neke ljubavne lirike po meni nasa najbolja pesma dolap-milan rakic

#11 Raving Loonatic

Raving Loonatic
 • Members
 • 79 posts

Posted 13 June 2005 - 02:16

Glasao sam ne. Matija Beckovic - Vera Pavladoljska. Zato sto opisuje ljubav koja nam pobegne, i za kojom potpuno nad/ne-realno jurimo celog zivota pokusavajuci da ponovo uhvatimo tu vatru, da pozajmim i nespretno prevedem Kamijevu frazu. Iako je Santa Maria svakako veoma blizu na drugom mestu.