Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

More, jezero, rijeka ...


  • Please log in to reply
1071 replies to this topic

#1 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 17:00

Ljubiteljima mora. Kupacima, veslacima, surferima, jedrilicarima,ribolovcima, galebovima, svima koji imaju nesto reci o moru.
Vasi utisci, vasa putovanja, omiljene morske destinacije, mjesta na kojima ste bili i onima koje biste zeljeli vidjeti, vase sugestije, prijedlozi, omiljene plaze,dobra i losa iskustva sa ljetovanja, o hotelima, restoranima,dobroj morskoj klopi,o brodovima, yahtama, camcima, neotkrivenim uvalama, malim lucicama.

Vase ili tudje fotke, stihovi o moru,eseji, ulomci iz romana o moru,nezaboravne morske avanture, brodski dnevnici, lazne ili istinite morske price.

O moru, uz more, s morem.





vazna napomena:

Svaki post na koji je utroseno manje od 5 sekundi, bit ce automatski izbrisan.
Svako nepotrebno spominjanje PMS, MS, TMS, ili SMS, ukoliko nije u kontekstu, bit ce sankcionirano.
Sve ostalo, na vlastitu odgovornost. :lol:
-------------------------------------------------------------------------------
MALO POMALO

Jedan naš prijatelj hodao je u sumrak niz opustjelu meksičku plažu. Dok je tako hodao, počeo je u daljini opažati drugog čovjeka. Kako mu se približavao, uočio je da se domaći čovjek stalno saginje, nešto uzima i baca u more. Ponovno i ponovno vitlao je predmete u ocean.

Kad mu se naš prijatelj još više približio, vidio je da muškarac kupi morske zvijezde koje je more naplavilo na plažu te da ih, jednu po jednu, baca natrag u vodu.

Naš je prijatelj bio zbunjen. Prišao je muškarcu i rekao:

Dobra večer, prijatelju. Pitam se što to radite.
Bacam ove zvijezde natrag u ocean.
Vidite, nastupila je oseka i sve su se nasukale na obali. Ako ih ne vratim u more, uginut će zbog pomanjkanja kisika.

Razumijem – odgovorio je moj prijatelj – no na ovoj plaži zacijelo ima na tisuće morksih zvijezdi. Ne možete nikako doći do svih njih. Jednostavno ih je previše.
I, zar ne shvaćate da se to vjerojatno događa na stotinama plaža uzduž i poprijeko cijele ove obale. Zar ne vidite da tu nema pomoći? –

Domaći se čovjek nasmiješio, sagnuo se, uzeo još jednu zvijezdu i dok ju je bacao natrag u more, odgovorio je:

Za ovu ima.

Edited by Ziza, 14 April 2005 - 17:33.

  • 0

#2 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 17:20

Zapocinjem s jednom od mojih omiljenih tema-jedrenjem. Hrvatska cigra-jedrilica koja je prosla razne ekpedicije, izuzetan je brod, sagradjen za najgore uvjete plovidbe, kako bi uspjesno prosla svoju prvu i najtezu ekspediciju, "Arktik-Antarktika". Posebnost ovog pothvata, rijetkog u svijetu je meridijalno oploviti zemaljsku kuglu. Cigra je uspjesno prosla sve nedace i najgore poteskoce;od Arktika gdje je Northwest passage koji povezuje Atlanski s Tihim oceanom plovan tek nekoliko tjedana u cijelog godini, i mnogim jedrilicarima se znalo dogoditi da ostanu okovani ledom, do poznatog Cape Horna i dolaska na Antarktiku. Ova ekpedicija je trajala 3 godine, a nakon nje bilo ih je jos nekoliko.

Donosim vam ovdje dio iz brodskog dnevnika sa jedne od ekspedicija, dobra ilustracija kako je to zivjeti na brodu.
-------------------------------------------------------------------------------

- [ HCIGRA 30.10.03. 12:25] Mikonos 30.10.03.

Konacno da sam se docepao nekog interneta koji funkcionira, pa evo malo opsirnijih vijseti sa putesestvija Cigre.
Vesela ekipa je trenutno u lijepoj tavreni na rivi Mikonosa kojega s pravom nazivaju turistickom mekom Grcke. Ono sto nije dobro je da kisa lije kao luda, pa od razgleda mjesta i atrakcija kojekakove vrste nema nista. Umjesto toga trosi se Demestica, Ouzo i jos neke tekucine. Za mali obrok smo na rivi pelikanima oteli kilo gavuna, a daljnja buducnost nam je neizvjesna. Pristojni sluzbenik Coast Gurada se jutros dovezao do broda nam je saopcio da ce iducih dan dva vrijeme biti jako lose. No na to smo vec navikli.
Kroz Maramorno more, oko stotinjak milja, probijali smo se dva dana i noci. Zatim kroz Dardanele, gdje uvijek puse N ili NE vjetar, nama je dva dana bio gale warnings s vjetrovima S i SE do 9 bofora. Kad smo i taj dio "kolaca" rijesili, dan predaha je bio u mjestu Canakalle. U gradic koji se nalazi u blizini najuzeg dijela Dradanela, uplovili smo pod kisom u malu ribarsku luku. Ozren je majstorski odradio svoje i doveo brod na svega 25 m metra raspolozive rive, tako blizu kucice yacht kluba, da im je nas gumenjak sa sohama, skoro uletio u restoran. Neprilike su nastale sutradan, kad je vjetar okrenuo na toliko zeljeni NE, pa vise nismo mogli isploviti iz tog uskog prostora. Nakon obilaska Troje, i svih njezinih 10 ili vise slojeva zemlje, vratio sam se u luku i poceo pregovarati s vlastima da nam nekako pomognu. Na carinskom brodu zatekao sam dva Turka koji engleski, njemacki i talijanski zajedno govore koliko i ja mnogolski. Ipak uspio sam im objasniti da nam treba jak motorni brod koji ce Cigru izvuci iz stupice. Uslijedio je njihov odgvor:
-Mashine, kaputt?
-Ne, ne. Jedino se ne mozemo okrenuti bez opasnosti da potpimo pola brodova u vasoj luci. Mashine nije kaput.-Odgovorio sam.
-Ne vasa, vec nasa masina je kaput. -Ocito, poceli smo se sve bolje razumijevati.
Vrlo ljubezi ljudi tada su poceli rijesavati nase probleme i iz shoppinga pozvali pilota koji ima jaki motorni brod. Dalje je sve bila rutina, a kad je Cigra okrenula provu prema izlasku iz lucice, momci nisu htjeli niti dolara nagrade.
Iduci porat u Truskoj nam je bio Cesme. Da bi do njega jednostavnije odjedrili, bez da se provlacimo uz samu obalu kako to propisi nalazu, u sumrak smo otisli u Grcke teritorijalne vode i zaobisli otok Lezbos sa zapadne strane. Pred jutro smo opet bili u Turskoj i oko podneva uplovili. Zanimljiv grad, lijepa marina i vrlo zanimljivo drustvo. Tu sam proslavio svoj 58 rodjendan, a ujutro, dok smo setali glavnom trgovackom ulicom bilo je pozdrava sa svih strana.
I tako doslo je vrijeme oprastanja s Turskom. Iako mnogi ne dijele moje misljenje ja sam se u toj zemlji odlicno osjecao. Srdacni su i profesionalni, cijene umjerene, taksi skoro bespalatan, a najveci moguci problem kojega smo imali, ozbiljan kvar motora, rjesili su na nezamislivo brz nacin. Naime nas vjerni DDC je tijekom plovidbe do Istambula poceo sve vise i vise propustati naftu, koja je curila iz bloka, i prijetile su nezgodacije raznih vrsta. Vec letimicni pogled na njega cim sam dosao na brod govorio je da smo nastradali i da ce popravak traziti puno vremena, dijelova i novaca. Dan kasnije, iako je bila subota, na Cigru su nam doveli strucnjaka koji je bez puno filozofije konstatirao da je kvar"jako zanimljiv" i primio se posla. Do veceri istoga dana rastavio je cijeli motor, demontirao glavu i pronasao kvar. Jos prije ponoci istoga dana otisao je u svoju radionu, 100 km, autom i vratio se sa dijelovima koji su nedostajali, te ugradio i stegnuo glavu motora. Dan kasnije je sve zavrsio i mocni motor je zadovoljno zabrundao. Cijena za popravak, koji bi se u nekim srediniama pretvorio u visetjedno filozofiranje, dijelovi, i 400 km koje je napravio automobilom, ukupno 500$.

Iz Turske smo odjedrili na otok Khios koji je svega 7 milja udaljen od Cesme. Do tamo su se nasa 2 omladinca (to su oni ispod 30 g. zivota) zazeljeli kupanja pa smo im nakratko stali usred kanala.
Vecer je zavrsila uz biljar u jednom od prekrasnih lokala koji okruzuju veliku luku. Slijedeci dan ponovo nismo mogli ispoviti. Meltemi nas je sa svoji 40 cvorova zalijepio za rivu i da izbjegenom ostecenja trupa, sa susjednog remorkera posudili smo 8 automobilskih guma. Jucer ujutro je vjetar malo oslabio pa smo se uspijeli odvezati i danas smo na otoku za kojega kazu da je po seksulanim sklonostima turista slican Ibizi.
Obzirom da su vlasti na Mikonosu zabranile jedrilicarime privez u staroj luci, vezani smo oko 2 km sijevernije u necemu sto bi se moglo nazvati marina u izgradnji. Posada je unajmila 2 Atosa, pa cemo, ako se oblaci i magla malo podignu i razgled otocica.


- [ HCIGRA 29.10.03. 11:45] Jedrimo prema Mikonosu koji je na 62 NM udaljenosti. Malo prije smo radi povoljnijeg vjetra ušli u turske teritorijalne vode ali se odmah pojavio grčki patrolac koji nas je potjerao u svoje more.

- [ HCIGRA 28.10.03. 09:34] Vezani, bolje rečeno zaljepljeni za rivu Khiosa, čekamo da se 40 čvorova vjetra malo smanji pa da krenemo dalje. U međuvremenu igramo biljar.

- [ HCIGRA 27.10.03. 12:35] Obzirom da je danas započeo Ramazan odlazimo u Grčku.Inače Cesme su super, od marine do restorana. Sir dobar, meze savršeno, a vino podnošljivo skupo.

- [ HCIGRA 26.10.03. 14:25] Stigli smo u Cesme, eolska obala Turske. Iza nas je lijep dan jedrenja, a sada smo u novoj marini. Obzirom da zamjenik skipa danas ima rođendan, od jutra se slavi. Dobio je crvenu tortu, crni whiskey i kutiju kondoma.

- [ HCIGRA 25.10.03. 18:34] Sjeverac lagano pirka, a mi jedrimo između Turske i Grčke. Po desnom boku su nam mnogobrojne platforme, a po lijevom Mala Azija.

- [ HCIGRA 25.10.03. 13:37] Isplovili iz Canacale. Jutros smo bili u Troji i pomalo se razočarali u svemu što su Schlimann i društvo iskopali. Vjetar je konačno povoljan, brzina također.

- [ HCIGRA 24.10.03. 15:50] Stigli u Canacale. Pada kisa, vrijeme je odvratno ali ima i dobrih stvari. Brod smo ugurali u malu i simpa lucicu, a i Dardanele su vecim dijelom iza nas.

- [ HCIGRA 24.10.03. 08:24] Ulazimo u Dardanele. Vjetar je prestao divljati, ali najavljuju novu porciju od 8 bft.Po desnom boku nam je Galipoli poznat po krvavoj bitci iz I svjetskog rata. Mi po brodu jos lijecimo rane na opremi.

- [ HCIGRA 23.10.03. 19:28] Na 2 sidra izdrzavamo na 40-50 cv vjketra. Ispred smo ribraskog sela imena Aksaz, kojeg nemozete naci ni u dobroj karti.U selu sam kupio 10 komada kruha, 7 finih riba i 4 kg paradajza.Selo nas je castilo cajem, a mi njima obajsanili gdje je Hrvastan.

- [ HCIGRA 23.10.03. 08:02] Na istoku nista nova, osim sto nam puse 30 CV iz SW i onemogucava prolaz kroz dardanele.

- [ HCIGRA 22.10.03. 07:51] Od 5 sati se nadmudrujemo s brodovima u Bosporskom tjesnacu. Trenutno smo u blizini aerodroma Ataturk. Do Dardanela
oko 100 NM. Panula je u moru.

- [ HCIGRA 21.10.03. 20:54] Usidreni negdje u Bosporu.Janjeci but smo pojeli i cekamo na promjenu vjetra.

- [ HCIGRA 21.10.03. 13:30] U 13 26 uplovili u Crno more. More nije crne boje, zakljucila je sedmeroclana posada.

- [ HCIGRA 21.10.03. 09:18] Ekipa na okupu i upravo isplovili iz Istanbula. Pravac N kroz Bosporski tjesnac u Crno more.

- [ HCIGRA 20.10.03. 19:32] CIGRA - DARDANELE

Pisao se utorak, 14.10.2003 godine kada je Čigra uplovila u Dardanele. Uzbrdo ide teško. Sada smo na najužem mjestu, ispred Cancalea, struja je 4 uzla, a to vam nije kaj god. Da mi je samo znati kako su oni prije izuma motora, bilo s vanjskim ili nutrašnjim sagorijevanjem, plovili uzvodno? Radili su to uspješno, kroz dvije tisuće godina. Eto na primjer, venecija je galijama prebacila križare pod Konstantinopol, da ti borci za vjeru opljačkaju pripadnike te iste vjere. I zaista su doplovili i odnijeli sve što se dalo, fakini jedni. Bili su, posve sigurno, tvrđi momci nego mi danas. Prave, istinske mornarčine. Tu su neki davno i plivali, istina preko kanala, imenom Leandar i Hiro. Ako sam sve shvatio, on je svake noći plivao preko helasponta do nje, a ona mu je davala znake lanternom. Jedne noći, jer nije pazila, lanterna se ugasila. Hiro je tako postala prvi lanternista koji je zanemario dužnost. Grci su strastveno volili tragedije, to je ono kada svi umru, pobiju se, pojedu djecu, potaracaju braću, ubeke roditelje i tome slično. Zato se Hiro morala baciti u more i utopiti se. Što je drugo i mogla, jadna. Lord Byron, koji je izgleda volio takve uzbudljive zgode, i inaće potpuno sluđen starom i novom Grčkom, preplivao je kanal Leandarovom rutom. Nije se utopio, ali ga je odnijelo milje nizvodno. Na tom mjestu je kanal širok 7,5 kabela. Nije bio loš plivač stari Byron, ne. Iz Kankalea se ide i u Troju. Onu lažnu, Schlimanovu. Znamo mi gdje je prava. Kod nas, u Gabeli.
Ima tu i drugih mjesta, ne tako zgodnih. Odmah na ulazu iz egeja, s evropske strane, dva su spomenika jednoj od najgorih i najbesmislenijih generalskih gluposti, a takvih je ogroman broj. Plemenita rasa aktivnih oficira neobično je plodna u smišljanju veselica za unovačene jadnike. Spomenici su to poginulima u bitki za Dardanele. Svega sto tisuća mrtvih, na obje strane, Turskoj i invazionih ANZAC snaga. Englezi su rijetko gubili bitke, vodili su ih smisleno i obično s nekim razlogom, ma kakav bio. Sve osim spomenute.
Vrijeme nam ide na ruku. Puše kao i uvijek, ravno u provu, ali ne jako, do 15 čvorova. Kada uđemo u mramorno more, držati ćemo se južne strane, olakšati sebi i brodu. Momentalno vozimo 2,9 preko dna. Užitak jedan. Nisu Dardaneli toliko lijepi da bi ih se isplatilo satima gledati i što makinom, što noktima penjati se uzbrdo, kao lososi na povratku kući, u medin želudac. Ovdje mede ne obitavaju, ali lučke vlast da, i jednako su halapljivi i proždrvljivi. Javio se Šutko SMS porukom, pita kakvi su nam planovi. Da planovi. Popeti se gore i onda, jasno, u etapi broj 3, spustiti se dole. To će biti jedina gdje će nam sve ići na ruku. Zato su je neki i izabrali.
Prošli smo najuži dio, baš dobivamo još jednu porciju struje u nos, a onda je valjda gotovo. Još je 60 milja do otoka Marmaris, koji je sav od mramora (ma tko bi rekao) i gdje kanimo provesti noć i dio dana. Onda još 70 do Istambula, Stambola ili Konstantinopola, pa gotovo.
15.30. Vozimo vrtoglavih 3 uzla, struja je oslabila, ali je vjetar preko 30. Zato idemo na sidro ispred mjesta Čardak, jedino moguće prije mramornog mora. Kažu da vjetar pred jutro padne. Kada se to desi idemo dalje.
-------------------------------------------------------------------------------
Eto! Ako vas je zainteresiralo, i zelite vise podataka i linkove, javite se na PM.
  • 0

#3 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 17:22

....
  • 0

#4 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 17:29

Kad se Jadran ljuti..
  • 0

#5 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 14 April 2005 - 17:38

Uf dobra tema.
Za mene je more jedan veliki :lol:

Medjutim, koliko je lepo i divno i velicanstveno, toliko moze da bude i opasno, sto izaziva svojevrstan respekt.

Mali prilog: kad se Atlantik ljuti
(a unezvereno stvorenje negde pri sredini slike sam ja)
  • 0

#6 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 17:44

Mali prilog: kad se Atlantik ljuti



Wow, super je fotka! Koliko vidim, uspjela si pobjec' ljutom Atlantiku..... :lol:


Dobro jutro more, izvore života,
inspiracijo vječna, kolijevko muza,
jad i čemer topiš u beskraju suza,
iz kojeg se rađa bezvremena ljepota.

Dobro jutro galebovi, kraljevi plime
nebeski jahači, strasni ribolovci,
pratitelji lađa, stari moreplovci
čiji krik na usne izmamljuje rime.

  • 0

#7 Hippie

Hippie
  • Members
  • 4,385 posts

Posted 14 April 2005 - 18:06

more je provod... more su, hm, skoljke :huh: .. more je izvor zivota.. je li tako.... - tako je :huh:

mali prepev doktora Neleta

ne znam, meni je svaki odlazak na more poseban.... obozavam ga.. ne mogu da zamislim jedno leto bez mora.... i ne bih mogla da zamislim zivot a da jednog dana necu sedeti na plazi Anjune.. ili bar neke druge obale Goe :lol:
  • 0

#8 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 18:12

DAMIR MILOS : "Drama u tri cina materine: Robinzonski turizam "
Platiti ili ne platiti?


Robinzonski turizam
(gdje M znači muž, a Ž žena)

M: Dakle, tako kažeš... dosta ti je naših godišnjih odmora?

Ž: Nisam rekla da mi je dosta naših odmora...

M: Kako nisi rekla kad si rekla da ti je dosta godišnjih odmora.

Ž: Da, tako nekako...

M: A koja razlika?

Ž: Razlika je u riječi «naši». Nisam mislila da bih s nekim drugim provela naš godišnji odmor.

M: Ni ja nisam mislio da bi naš godišnji provela s nekim drugim. Što si u stvari mislila?

Ž: Nisam rekla da mi je dosta zajedničkog godišnjih odmora, već da mi je dosta ustaljenog načina na koji smo svih ovih godina provodili te odmore.

M: U redu, to mogu razumijeti, ali reci mi kako bi ti provela godišnji?

Ž: Ne znam, ali u svakom slučaju više ne želim biti ni na kakvoj plaži okružena stotinama kupača, djece i pasa!

M: Otkad ti to ne voliš djecu?!

Ž: Nije da ih ne volim, ali naša su djeca sada odrasla...Ne znam...naša djeca ove godine ne idu s nama na odmor. Zato bih se htjela malo odmoriti i od djece. Molim te da im to ne govoriš. Od bilo koje i bilo čije djece!

M: Dakle, svih ovih godina, naše si godišnje odmore trpila zbog djece?

Ž: Hajde, nemoj me zezati, ti dobro znaš što hoću...

M: Znam. Imaš pravo. Recimo da sam i sam malo zasićen načinom na koji smo provodile odmore. Zato, vjerovala ti ili ne, ja već znam odgovor na tvoje dvojbe!

Ž: Već...jesi li siguran?

M: Da. Uz još poneko pitanje. Može?

Ž: Zašto ne...

M: Ne mjenjamo mjesto odmora, tj.- ostajemo uz more?

Ž: Jasno, mora biti nešto uz more.

M: Ali, bez gužvi, tj. na nekakvoj osami?

Ž: Tako je...

M: Dakle, nije teško pogoditi da nama, od ove godine, sukladno tvojim željama, odgovara jedino robinzonski turizam.

Ž: Robinzonski? Misliš...

M: Da, baš to mislim. Sami u kućici uz more, okruženi vrlo skromin uvjetima, hrane tek u tragovima, i ako sami nešto ne ulovimo – dijeta!

Ž: Ali, nisam mislila da ćemo skratiti godišnji odmor?!

M: Zašto skratiti?

Ž: Pa, petnaest dana...nije li to malo predugo za...

M: Predugo za što?!

Ž: Pa, mislim, ako ne uspiješ ništa uloviti...?

M: Ja?!

Ž: Pa da, ti?

M: A ti, čime ćeš se ti baviti dok ja budem u potrazi za
hranom?

Ž: Pa, ja sam se mislila sunčati, kupati...ne misliš valjda...

M:Aktivan odmor, a robinzonski je turizam upravo takav, aktivan odmor, pretpostavlja cjelodnevnu aktivnost u cilju ispunjenja osnvnih ljudskih potreba: između ostalog i hranjenja!

Ž: Pa, ja bih mogla loviti ribe...

M: Loviti ribe ili uloviti ih!? Razlika je golema!

Ž: Pa, kako mogu jamčiti da ću uloviti ribu?! Možeš li ti biti siguran da ćeš je uloviti?

M: Ne, ali upravo zbog toga moram predvidjeti drugu mogućnost, što i od tebe očekujem. Dakle, ako nakon određenog vremena tvoj pokušaj ribolova bude bezuspješan, a vrijeme se ručka približi na dva sata, što ćeš poduzeti?

Ž: A što je s tobom? Mislim, što ćeš ti za to vrijeme raditi?

M:Ja ću za to vrijeme osposobljavati pumpu za vodu koja je bila pokvarena i bez koje je teško, gotovo nemoguće, iz dubine bunara izvući vodu.

Ž: Čekaj malo, kažeš da je bila pokvarena, znači da je nismo mi pokvarili?

M: Da, ali prepušteni smo sebi. Nije važno tko ju je pokvario, mnogo je važnije osposobiti je, popraviti je!

Ž: Pokvarena?! Nećemo li mi, kao i sve u životu, skupo platili tih četrnaest dana robinzonstva?

M: Skupo ili ne, robinzonski turizam pretpostavlja riješavanje problema na licu mjesta bez pomoći drugih, bez pomoći sa
strane.

Ž: Hoćeš reći da mi plaćamo nekome, npr. vlasniku te kuće, najam da bi zatekli neispravne stvari i onda se nekome, mislim, hoćemo dokazivati...

M: Nekome?! Kako misliš nekome?!

Ž: Mislim, sebi...

M: Tako je, sebi se dokazujemo jer osim nas tamo neće biti nikoga! U tome i jest poenta robinzonstva.

Ž: Oprosti, nisam baš shvatila u čemu je poenta?

M: U nepostojanju svjedoka. Robinzon, iskreno govoreći, u prijevodu znači- samo sam sebi svjedok!

Ž: Mislim, čekaj malo. Što si se ti toliko uživio?! O kojem prijevodu ti pričaš? S kojeg jezika na koji?!

M: S našeg, svakodnevnog na robinzonski.

Ž: Na robinzonski?! I kažeš da se nisi uživio?!

M: Nisam se uživio nego te provjeravam, stavljam te na kušnju
jer nije lako biti robinzon. Pitanje: što ako ostanemo bez vode?!

Ž: Bez vode?! Kako misliš...Najprije pumpa a sada i bez vode?

M: Na primjer: ovca ugine i njezina lešina upadne u uski otvor bunara. Voda zagađena! Eto kako!

Ž: Pa, onda ćemo piti mineralnu, ti pivo, vino...

M: Koje pivo, koje vino...Kakva mineralna?! Znaš li ti što znači biti robinzon?!

Ž: Dobro, malo si prije rekao, ono bez svjedoka...

M: I bez svjedoka, i vina, i rakije i vode! Nema pića!

Ž: Čekaj, a voda zagađena?!

M: To sam ja rekao!

Ž: Ali zašto, za svaki slučaj, ne ponesemo malo vode?

M: Jer za to nismo platili!

Ž: Koliko bi još trebalo doplatiti za malo vode?!

M: Ti mene zezaš!? Platili smo upravo da ništa od toga nemamo!
Nema mineralne!

Ž: Možemo li posuditi malo vode od onog koji nam je iznajmio tu kućicu?

M: Ne možemo!

Ž: Zašto ne bi mogli? Uostalom, ako nas čovjek vidi da umiremo
od žeđi, ako nas vidi na smrt dehidrirane, valjda će nam dati malo vode?!

M: On ne postoji, taj čovjek nije u našoj blizini, nikoga nema osim nas dvoje!

Ž: A krv, krv se ne smije piti?

M: Krv?!

Ž: Da, moja, tvoja, dogovoril bismo se...

M: Ne, nisam čuo da krv može zamijenit tekućinu...

Ž: Kažeš, ovca je zagadila bunar?

M: Da, ovca...

Ž: Pretpostavljam da ovca nije uplatila taj aranžman?

M: Kako misliš, ovca nije uplatila...?!

Ž: Pa, mislim ta dotična ovca nije došla s nama na taj
otok...Nismo joj mi uplatili aranžman...

M: Daj, molim te, budi ozbiljna...

Ž: Ne, nisam neozbilja. Samo sam htjela provjeriti... jer u
tom slučaju ta je ovca stanovnik tog otoka. A to znači da bi negdje na tom otoku mogao biti i nekakv tor, nekakvo stado......Razumiješ li?

M: Misliš na janjetinu?

Ž: Ne, mislim na mlijeko, na nešto što će zamijeniti vodu...

M: Aaaa, vidiš, toga se nisam sjetio...Ali, kako ćeš pronaći
tor...

Ž: Pomoću tragova koje je ostavila ta jadna ovca prije nego li nam je zagadila vodu. Mogli bismo slijediti njezine brabonjke...

M; He, ti misliš da je to lako, da ovce neprestano...

Ž: Što neprestano?

M: Pa, mislim, ti misliš da ovce neprestano, znaš već...

Ž: Reci - seru! Što te je strah reći da ovce seru! Sami smo,
robinzoni, nitko te ne čuje! Nema svjedoka!

M: Da, nije ti loša ideja..Mislim to s mlijekom. A, od riba, dakle, ništa!?

Ž: Od kojih riba?

M: Pa, rekla si da ćeš loviti ribu?

Ž: Jesam, dok ta ovca nije pala u bunar.

M: E, sad si se ti uhvatila te ovce, a to je bila samo
pretpostavka...Teško je i zamisliti da bi ovca mogla pasti u bunar i...Kako ti nije žao te ovce?!

Ž: Nije mi žao nečeg što je samo pretpostavka!

M: U redu, recimo da smo problem vode uspješno riješili...

Ž: Slažem se, ali svejedno me zanima cijena tog načina odmaranja? Imaš li ti ikavu ideju koliko to košta?

M: Znam, sve sam ispitao...

Ž: Dakle, znaš cijenu!

M: Da. Ali nisam još uplatio. Cijene su različite a ovise o...

Ž: O čemu ovisi cijena?

M: Ovako ti je to otprilike. Najskuplji su oni aranžmani koji su najudaljeniji od bilo kakve civilizacije...

Ž: Uf, srećom je Zemlja okrugla!

M: Što kažeš?!

Ž: Kažem da je sreća što je Zemlja okrugla!

M: Kakve sad to veze ima...

Ž: Pa, mislim, na taj način ipak postoji nekakvo ograničenje
cijena...

M: Tebi stvarno nije stalo...

Ž: Oprosti, ali...objasni mi što to znači? Ako si udaljen
kilometar od najbližeg naselja cijena je niža, a ako si udaljen 10 kilometara cijena je viša?

M: Da, tako nekako...

Ž: U redu, premda mi baš nije jasno...

M: Kako ti nije jasno?

Ž: Da li postoji neka granica do koje je cijena ovakva, a nakon toga onakva? Na primjer, do 5 kilometara udaljenosti 100 nečega, nakon 5 kilometara 200 nečega?

M: Paa, ne baš tako određeno, ali...

Ž: Pa,onda, na osnovu čega, mislim kakvog kriterija se formira cijena?

M: Pa, na osnovu onoga čega nema?! To je...

Ž: Čekaj malo, cijena je to veća što se manje toga nudi? Jesi li to htio reći?

M: Da, moglo bi se tako reći, premda...

Ž: Čekaj, čekaj malo da meni stvar postane jasna: što nam
manje toga pružaju to nam više naplaćuju? Je li tako?

M: Da, u krajnjem slučaju...

Ž: Dakle, ako u toj kući ima struje, cijena je niža?

M: Da...

Ž: Ako nema vode, cijena je viša?

M: Da...

Ž: Zagađena je voda, pretpostavljam, još skuplja?

M: Nemoj se zezati...

Ž: Ne zezam se! Što je s buhama?

M: Kako misliš s buhama?

Ž: Mislim, ako ima buha, cijena raste ili pada?

M: Ma nee. Nitko ne nudi buhe...

Ž: Ne nude, ali to ne znači da ih nema...

M: Ne znam, ali ako ih i ima ne ulaze u cijenu!

Ž: Ooo, pa to je sjajno, inače tko bi to mogao platiti! Znaš li ti koliko buha može biti na jednom mjestu?! Neka je svaka samo kunu, to ti je stotine tisuća....

M: Čekaj malo, sada stvarno pretjeruješ

Ž: Pretjerujem?! A znaš li ti koliko buha može ne biti na jednome mjestu. I koliko izostanak te goleme gomile buha
povisuje cijenu robinzovanja...Ili snizuje...Sad ni ja više ne znam o čemu govorim...Ja samo govorim o tome da bi morao postojati neki kriterij. Moramo znati što je skuplje kad ga nema, a što je jeftinije kad postoji? Razumiješ?

M: Samo ti pričaj...

Ž: Da zaključimo! Naš aranžman poskupljuje izostanak: struje, vode, hrane, ljekova...Što je s ljekovima?!

M: Pa, ne znam...nisam pitao.

Ž: Mislim, možemo li ponijeti svoje ljekove bez nadoplate?

M: Pretpostavka je da u robinzonski turizam idu zdravi ljudi, fizički spremni...

Ž: Arijevci! Dobro, onda nećemo ljekove. U slučaju potrebe prizivati ćemo duhove. Idemo dalje! Što je s prijevozom na
mjesto gdje ćemo se sami sebi dokazivati?

M: To je uključeno u cijenu?

Ž: Slušaj, ja ne mislim veslati?

M: Veslati?!

Ž: Pa, nećeš valjda uplatiti nekakav jeftini aranžman koji
uključuje korištenje barke s motorom?!

M: O tome nisam pitao, pretpostavljajući da će nas vlasnik prevesti na otok...

Ž: Ja te molim, ako naš aranžman uključuje motor, neka u najmanju ruku bude neisprvan! Ne želim se sramotiti među tim robinzonima! Uostalom, koliko će tamo biti robinzona?!

M: Biti ćemo sami...Ali sve mi se čini da tamo nećemo ni otići...

Ž: Zašto?

M: Zato jer se ti s tim sprdaš?

Ž: Ne sprdam se. Samo hoću znati što me tamo čeka! Npr. U
slučaju smrti, kakva su nam prava?

M: Kako možeš ići na godišnji ako te muče takva pitanja?

Ž: Ne muče me, ali budimo realni! Ničeg nema, ovca zagadila
vodu, nema ljekova, a što onda očekivati nego epidemiju.

M: Epidemija, a biti će nas dvoje?!...Daj, molim te...

Ž: Dobro, nije epidemija...

M: I zaboravi tu ovcu...Šalio sam se...

Ž: Zaboraviti ću ovcu ako obećaš da ćeš ti loviti ribu...

M: Hajde, neka ti bude..

Ž: I peći je...

M: Peći?! Eto ga! Taman sam pomislio da si počela shvaćati bit
robinzonizma, kad – hrana!

Ž: Čekaj, zar nećemo jesti...

M: Hoćemo, ali sirovu. Sirovu hranu. Suši!

Ž: Petnaest dana?

M: Da. U stvari, dogovor je da će nas domaćin posjetiti nakon
sedam dana i vidjeti da li nastavljamo ili odustajemo.

Ž: Kako će znati nastavljamo li ili ne ako se ne budemo micali?

M: I, običaj je, čuo sam od onih koji su već korisili usluge tog istog domaćina, prilikom posjeta uručiti gostima poklon
iznenađenja.

Ž: Ako je to istina, znači da ima i preživjelih.

M: Da, očito. Ali slušaj, poklon iznenađenja uvijek je i mala zagonetka. Naime, gosti najčešće ne znaju čemu služi poklonjeno, te im je potrebno nekoliko dana dok ne otkriju svrhu tog poklona.

Ž: Ti si to ozbiljno oduševljen tim...nepoznatim?!

M: Da, jer slušaj što je dobio na poklon čovjek koji mi je to
sve ispričao.

Ž: Kako znaš da je on stvarno sve to proživio?

M: Ma čekaj malo, slušaj što su oni dobili!

Ž: Oni?! Zar nije bio robinzon?

M: On i njegova žena. Dobili su kožu krokodila!

Ž: kožu krokodila?

M: Da! A sada pokušaj pogoditi čemu je služila ta korokodilska koža!

Ž: Čemu je služila?! Paaa...

M: Hajde, kaži bilo što!

Ž: Pa, ja bih rekla, za torbice ili čizmice...

M: Točno, za torbice ili čizme!

Ž: Točno?! Hoćeš reći da sam pogodila?

M: Da, jer taj je poklon bio namjenjen za bilo što! Pa tako i
za torbice i čizme! Zar to nije sjajno! Genijaono!

Ž: Da, to je stvarno sjajno!...Ali, pretpostavljam, plaćamo svih 15 dana.

M: Može i ne mora...

Ž: Poklon uključen?

M: Da, i poklon.

Ž: Dobro je to, mnogo bolje nego li je to bilo s onom
agencijom ORBIS.

M: Što je bilo s njom?

Ž: Ta je agencija organizirala izlete u Afriku. Sve dok nisu
otkrili da turisti kupuju glave grupe koja je prije njih posjetila to isto selo domorodaca. Glave vrlo smanjene, ali ipak. Domaćini su bili malo divlji!

M: I, kako su ih otkrili?

Ž: Kako?! Uočilo se ritmičko nestajanje svake druge grupe
izletnika. Eto kako!

M: Izmislila si to, priznaj?

Ž: A ti kožu?! Nego, neće li domaćina biti strah doći do nas u pola našeg boravka?

M: Zašto bi ga bilo strah?!

Ž: Pa...ne znam, može netko i podivljati u tih sedam dana.

M: Može, ali i ne mora! Slušaj me, sada je vrijeme odlučiti se. Idemo li ili ne idemo u tu malu avanturu? Za dva dana ističe rok za plaćanje.

Ž: Hoćeš reći da osim nas postoji još kandidata za taj aranžman?

M: Da...i moramo se odlučiti hoćemo li uplatiti za svih četrnaest dana ili za sedam dana?

Ž: Čekaj malo, moguće je ići i samo sedam dana?

M: Da. I možeš birati, prvu polovicu ili drugu polovicu!

Ž: Čega prvu ili drugu polovicu?

M: Pa, prvih sedam dana ili drugih sedam dana od mogućih četrnaest dana!

Ž: A poklon?! Rekao si da je poklon uključen?

M: Da.

Ž: Ali kako, ako uplatimo samo drugih sedam dana, onda taj poklon ne može biti poklon iznenađenja?!

M: Hmmm, na to nisam mislio...Mogao bi telefonirati...

Ž: Kome?

M: Kako kome?! Agenciji!

Ž: Aaa, ja sam mislila da ćeš nazvati tipa koji je preživio...

M: Mogu i njega.

Ž: Imaš njegov telefon?

M: Da, dobio sam ga u agenciji. Svi koji su koristili usluge te agencije dobiju brojeve ostalih klijenata koji su prošli isti program.

Ž: I onda se, pretpostavljam, međusobno posjećuju?

M: Da.

Ž: I, koliko je na tom popisu ljudi?

M: Eto, pogledaj sama. Ima oko...

Ž: Koliko?

M: Pa dosta...

Ž: Da ih nema malo previše?!

M: Misliš...

Ž: Ne znam, ali dosta je to...

M: Da, dosta je to robinzona...

Ž: Do sada više od sedamstotina robinzona?!

M: I rekli su mi, u agenciji, da imamo sreće, jer stižemo i na
skup...

Ž: Na skup?

M: Prilikom uplate dobiti ćemo i pozivnicu.

Ž: A pozivaju nas?

M: Pozivaju nas na dvogodišnje redovno okupljanje svih robinzona koji su to bili u protekle tri godine.

Ž: Misliš reći: u protekle dvije godine? Mislim, ako je
dvogodišnje?

M: Vidi, pročitaj sama, piše tri?!

Ž: Je, tri! A gdje će biti taj skup, ako nije tajna?

M: Na plaži na Rabu. Na onoj istoj plaži...

Ž: E svašta! Na onoj istoj plaži na kojoj nam je dosadilo godišnji odmor provoditi s masom ljudi.

M: E da, ali i robinzoni su ljudi!

Ž: Onda, uplatiti ili ne?!
  • 0

#9 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 14 April 2005 - 18:14

pozovi nas. igracemo se zatrpavanja u pesku. ti prva.
  • 0

#10 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 18:29

pozovi nas. igracemo se zatrpavanja u pesku. ti prva.



Ja prva? Thanx. Ja tebe zatrpam, a poslije, kako bude.
  • 0

#11 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 14 April 2005 - 18:32

bez mnogo priče - HVAR

Attached Files


  • 0

#12 Rosencrantz

Rosencrantz
  • Sleepers
  • 45 posts

Posted 14 April 2005 - 19:42

Ovde sam bas preterano bludnicio....

Attached Files

  • Attached File  008.jpg   53.61KB   10 downloads

  • 0

#13 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 19:50

Ovde sam bas preterano bludnicio....



Pa daj par detalja, odavde se nista ne vidi.. :lol: :huh:
  • 0

#14 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 14 April 2005 - 19:54

Rafailovitji,Montenegro :lol:
  • 0

#15 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 14 April 2005 - 19:59

Rafailovitji,Montenegro



Slika gore? Haa, jos sad da nam isprica koju "kapetansku" pustolovinu.... :lol:
  • 0