Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Epska fantastika, SF, horor

• Please log in to reply
1123 replies to this topic

#946 dare...

dare...
  • Members
  • 2,001 posts

Posted 30 June 2011 - 18:28

Posted Image Posted Image Posted Image

Izašao je nastavak "Mesečevih Vrtova" Stivena Eriksona u izdanju Lagune. U Delfima i Platou može se naći komplet knjiga 1-4 tetralogije "Zemljomorje" Ursule Lengvin. Ovo prvo Eriksonovo je predebela knjiga od više od 800str. za hiljadarku, a Lengvinin komplet su četiri tanke knjige za 1650 kinti ukupno.

"A Dance with Dragons" englesko izdanje, može se od 12.07.2011. pazariti u Delfima

Btw. Mislim da sam video u Platou prvi deo serijala "Mač Istine" Terija Gudkajnda u izdanju "Čarobne Knjige", tj. ovu knjigu (samo na srpskom, naravno):
Posted Image Posted Image

Eto, za sve one koje vole i na Sci-Fi kanalu gledaju "Legend Of The Seeker" serijal. Znanci kažu da je TV serija sranje i da je knjiga prava stvar. Ja sam od Terija čitao "Stubove Stvaranja" i 1 pripovetku u "Legendama" i svidelo mi se...

@Dunadan
Drud i Teror su duhom veoma slični romani, ali su potpuno drugačiji od svih ostalih Simonsovih romana.
Ono glavno što ih izdvaja je što su smor 1 nevidjeni...
Nijedan od Simonsovih romana bez obzira na žanr ili podžanr ne davi toliko koliko ova dva romana koji se i istorijski negde prepliću u istom vremenu... U "Drudu" ćete upoznati Čarlsa Dikensa, familiju mu i prijatelje... Ako ste to oduvek želeli, čitajući u detinjstvu Koperfilda i Olivera Tvista, onda "Drud" prava knjiga za vas... Od fantastike u istoj možete pronaći malo "f", a od horora malo "h"... Ostalo očekujete u dve knjige na puno strana... Očekujete, očekujete... I tako do samog kraja...

"Teror" je vrlo sličan... Udav 1 na kub... Ali, ako ste oduvek želeli da saznate više o brodovima, ekspedicijama, istraživanjima hladnog severa "Teror" je prava knjiga za vas... Ima tu i dosta da se čita... Jedno 800 strana odokativno teškog smora... Naravno ista primedba važi i za ovu knjigu, malo "f" od fantastike i malo "h" od horora. I to je to...
Teror 1 neopevani...

NE PREPORUČUJEM!
( Mada...Luba od onamo (PPP), stručno kaže da su dve gore pomenute knjige najbolje od Simmonsa... Tja, ukusi su različiti...)

Generalno meni ne smeta puno strana, Mesečeve Vrtove, Ime Vetra i Red Magle su sve strašno debele knjige, ali su iste jako dobro pripovedački rešene i milina ih je čitati i ne ispuštati iz ruke...
Medjutim, ovo sa Drudom i Terorom je bilo 1 strašno mučenje...

Edited by dare..., 30 June 2011 - 22:26.

#947 alcesta

alcesta
  • Members
  • 13,309 posts

Posted 02 July 2011 - 18:24

Meni o Drudu još niko ništa lepo nije rekao, pa mislim da ću moći bez njega. :D

Izašao je nastavak "Mesečevih Vrtova" Stivena Eriksona u izdanju Lagune. U Delfima i Platou može se naći komplet knjiga 1-4 tetralogije "Zemljomorje" Ursule Lengvin. Ovo prvo Eriksonovo je predebela knjiga od više od 800str. za hiljadarku, a Lengvinin komplet su četiri tanke knjige za 1650 kinti ukupno.

Kome ne smeta engleski, mislim da ima u Platou Penguinova tetralogija Earthsea u jednoj knjizi za manje od tih 1650. Mada, ja sam je kupila na nekom sajmu sa popustom, čini mi se oko 1000 dinara da je bilo, i mnogo je praktičnije za čitanje nego 4 knjige posebno.

#948 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 02 July 2011 - 22:01

Meni o Drudu još niko ništa lepo nije rekao, pa mislim da ću moći bez njega. :D

Evo ja kazem - Drud bolji od veceg dela Simonsovog opusa. Za nijansu bolji od "Terora", a obe knjige su skupa sa prvim "Hiperionom" i "Boginjom Kali" daleko najbolje kod njega.

(Doduse, kao i u nekim drugim knjigama, Simons ima taj kompleks od boljih pisaca koje pocinje, verovatno i nesvesno, da imitira. Ranije je to radio sa Timom Powersom i Philipom Dickom, a u Drudu vidim da je pao pod uticaj Thomasa Pynchona...)

#949 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 12 July 2011 - 19:30

mislim da je sada sjajno vreme za nastaviti s Terorom. onomad kad sam ga chitala bilo je minus n stepeni napolju, minus n^6 u knjizi pa sam sve imala utisak da se smrzavam podjednako ko i oni pacenici iz knjige. poshto vec necu moci da chitam prevod (s James i Fitzjames transkribovanim u Dzems i Ficdzems) izgleda da cu morati da se ganjam s nautichkom terminologijom en original. ja lichno nisam imala problema sa sporom radnjom. izuzetno je atmosferichna knjiga.

morace samo da sacheka da prochitam A Dance with Dragons :) :wub:

#950 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 10,214 posts

Posted 22 August 2011 - 17:08

Zar niko nije naišao na ovo:

Attached File  soj.jpg   16K   12 downloads

Attached File  pad.jpg   11.32K   10 downloads

Završni dio trilogije se očekuje (u originalu, na američkom tržištu) do kraja ove godine.

Odlično napisano, čak me sam početak malo iritirao, pošto scenografijom (aerodrom) i dinamičnošću naracije podsjeća na Pekićevo Besnilo.

Btw, pročitao sam i Prolaz od Kronina, na momente je spor, ali je OK priča.

#951 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 10,214 posts

Posted 25 August 2011 - 08:49

Juče završio:

Attached File  poslednji vukodlak.jpg   52.94K   6 downloads

Dobra knjiga, dobro napisana.

Moram da kažem da sam ga uzeo zato što je Cave za njega napisao preporuku:

Veličanstveni roman. Brutalan, ogorčen, ludački urlik. Seksi knjiga isprskana krvlju čije se stranice čitaju bez daha, izvanredno osmišljena i puna stvarne neizvesnosti, knjiga koja rastrže grudnu duplju horor žanra kako bi stvorila nešto izvišeno i impozantno, sasvim osobeno.

Šta ću kad sam ložana :lol:

#952 munze

munze
  • Members
  • 2,348 posts

Posted 05 September 2011 - 15:19

Posted Image

Odlicna knjiga,bas za uzivanje.Konacno malo starog dobrog pokolja!:kece:
Cini mi se da je originalna ideja,bar ja dosad nisam naleteo na nesto slicno.
Jedina losa stvar(ako je losa) je to sto je prva knjiga trilogije i ko ce sada docekati da prevedu i izdaju nastavke?!
U svakom slucaju preporucujem.

#953 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 31 October 2011 - 09:40

Od novijih SF stvari svesrdno preporucujem SVE od Alastaira Reynoldsa (ima jednu trilogiju "Revelation Space" i jos dva romana, kao i gomilu stand-alone, ali POTPUNO SJAJNIH noir SF romana i novela). Poslednje sto sam procitao je novela "Troika", potpuno neverovatna stvar, covek je na 50 strana spojio na logican i ozbiljan nacin stvari od postbioloske evolucije i macroengineering-a do Cajkovskog, Putina i nazalost propalog kosmickog programa sa ljudskom posadom.

Drugi sjajan autor "nove (i mnogo, mnogo bolje) spejs opere" je Robert Charles Wilson - sad je napisao treci deo svoje trilogije Spin - Axis - Vortex, isto puna preporuka.

#954 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 12 March 2012 - 00:05

Jezus, Marija, Jozef - budem odsutan 4-5 meseci, a jos uvek moj post poslednji na pinnovanom topiku. Ovde znaci vise nema znakova zivota... :o

#955 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 10,214 posts

Posted 13 March 2012 - 17:54

Jezus, Marija, Jozef - budem odsutan 4-5 meseci, a jos uvek moj post poslednji na pinnovanom topiku. Ovde znaci vise nema znakova zivota... :o

Nema znakova života u našem izdavaštvu na ovu temu, evo ja od 25/10/2011, otkad je The night eternal (završna knjiga trilogije Soj) izašla na engleskom iščekujem prevod... kog i dalje nema ni u najavi Posted Image

Imaš li ti neke kvalitetne predloge (ne mora epska fantastika, daj ostalo)?

#956 kanader

kanader
  • Members
  • 1,138 posts

Posted 13 March 2012 - 21:20

Biblioteka mrtvih
Knjiga mrtvih dusa

Prvi igrac na potezuPosted Image

Sad sam zavrsio elektricne ovce.

E: Z

Edited by kanader, 13 March 2012 - 21:25.

#957 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 13 March 2012 - 22:30

Imaš li ti neke kvalitetne predloge (ne mora epska fantastika, daj ostalo)?

Cek da razmislim... Recimo da sam video da je neko kod nas krenuo da prevodi Alastaira Reynoldsa - to SVAKAKO preporucujem. Ako citas u originalu, jos bolje, jer njegovih knjiga ima po "Platou" i "Delfiju" u originalnom izdanju Golancza, a za ove nase prevode se, nazalost, ne moze garantovati. To je sjajan covek, maltene je sam stvorio novi hibrid cyberpunk-space opera zanr. Posebno preporucujem "Chasm City" kao remek-delo, mada su mu i te trilogije/tetralogije "Revelation Space" et al. dobre.

Od drugih stvari, ima nastavak Vernona Vindza, tj. onog njegovog starog romana "Vatra nad ponorom" (gde je prvi, kao bajagi, vidim da mu to pripisuju, sugerisao technological Singularity scenario), zaboravih sad kako se zove, to moze biti dobro, makar cisto zbog prisecanja na original.

I naravno, iz sasvim druge (a ustvari i ne toliko drugacije kad udjes u sustinu) perspektive, imas novi roman Misela Uelbeka, sto se moze samo pozdraviti! Nije mozda toliko jak kao "Mogucnost ostrva" i kao njegova diskurzivna knjiga o Lavkraftu, ali je ipak to Uelbek, dakle jako originalno.

#958 Beonegro

Beonegro
  • Members
  • 10,214 posts

Posted 14 March 2012 - 17:09

Biblioteka mrtvih
Knjiga mrtvih dusa

Prvi igrac na potezuPosted Image

Sad sam zavrsio elektricne ovce.

E: Z

Vidio sam te knjige po knjižarama, ali me nisu inspirisale. Potražiću ponovo.

Cek da razmislim... Recimo da sam video da je neko kod nas krenuo da prevodi Alastaira Reynoldsa - to SVAKAKO preporucujem. Ako citas u originalu, jos bolje, jer njegovih knjiga ima po "Platou" i "Delfiju" u originalnom izdanju Golancza, a za ove nase prevode se, nazalost, ne moze garantovati. To je sjajan covek, maltene je sam stvorio novi hibrid cyberpunk-space opera zanr. Posebno preporucujem "Chasm City" kao remek-delo, mada su mu i te trilogije/tetralogije "Revelation Space" et al. dobre.

Nisam toliko oduševljen svemirskim odisejama. Bio sam kao mlađi, sad sam malo više za apokaliptične priče, Soj, Prolaz, Svjetski Rat Z, pa i Uporište od Kinga su mi baš po mjeri (mada, ajde, da kažem da i dan-danas mislim da je "Vječni rat" od Haldemana odlična knjiga).

Od drugih stvari, ima nastavak Vernona Vindza, tj. onog njegovog starog romana "Vatra nad ponorom" (gde je prvi, kao bajagi, vidim da mu to pripisuju, sugerisao technological Singularity scenario), zaboravih sad kako se zove, to moze biti dobro, makar cisto zbog prisecanja na original.

Vatru nad ponorom sam prelistao u knjižari, nije me zainteresovala na prvu loptu.

I naravno, iz sasvim druge (a ustvari i ne toliko drugacije kad udjes u sustinu) perspektive, imas novi roman Misela Uelbeka, sto se moze samo pozdraviti! Nije mozda toliko jak kao "Mogucnost ostrva" i kao njegova diskurzivna knjiga o Lavkraftu, ali je ipak to Uelbek, dakle jako originalno.

Imam kući obje knjige, "Mogućnost ostrva" je jedna od omiljenih Beonegricinih knjiga, ja sam 2 puta počinjao i nisam uspio da je završim (dok mi je "Proširenje područja borbe" dobra knjiga).

Hvala u svakom slučaju, obojici.

#959 Mort(imer)

Mort(imer)
  • Members
  • 5 posts

Posted 19 March 2012 - 11:21

Pre svega, pozdrav svima, od danas sam i ja clan na ovom forumu, pa da se polako prikljucim, ako me primate :D

Imam jedno pitanje, ali cu odmah da se izvinim ukoliko je vec bilo reci na ovu temu, zaista sam se potrudio da
nadjem bilo sta o ovome, no, nisam uspeo, jos uvek ne videh ista o meni najdrazem Teri-u Pračet-u...

Pitanje je prosto, ima li jos obozavalaca pomenutog autora, interesuju me misljenja, razmisljanja na temu njegovog Disksveta,
njegovih junaka i ostalo. Ja sam licno tek zapoceo avanturu o navedenom serijalu romana, tek 5 naslova sam procitao, hronoloski
a naravno nameravam svih 30ak koliko je prevedeno kod nas...
Pored toga, sto se tice SF-a, vrlo mi se dopada Stephen King, pa ako bi neko imao kakav komentar, kritiku, preporuku,
bio bih zahvalan... Od njega posedujem i procitao sam samo "Zelenu milju" i "To".

#960 Black Dog

Black Dog
  • Members
  • 1,255 posts

Posted 19 March 2012 - 17:53

a da promeniš font?

Edited by Black Dog, 19 March 2012 - 17:54.