Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Vino


  • Please log in to reply
2561 replies to this topic

#61 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 03 March 2005 - 08:33

QUOTE(Indy @ 3 Mar 2005, 08:15)
U regionu Anjou (dolina Loare) imaju fine rozee. Ko naidje tamo nek' potrazi Rosé d'Anjou, po restoranima, nije skupo. A prija.

To je i jedini Rose za moj skromni ukus koji mi prija. Spargle,teleci medaljoncici,
mladi krompirici i doticni Rose!!!
  • 0

#62 Mallorn Tree

Mallorn Tree
  • Members
  • 3,071 posts

Posted 03 March 2005 - 08:34

Probala od razlicitih proizvodjaca (flasirano) - i dalje tvrdim da to (bar za mene) nije vino, vec vise nesto k`o sto sad prave i prodaju na angro: "breezer" wink.gif WTF is this supposed to mean tongue.gif
  • 0

#63 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 03 March 2005 - 10:34

QUOTE(Mallorn Tree @ 3 Mar 2005, 18:34)
Probala od razlicitih proizvodjaca (flasirano) - i dalje tvrdim da to (bar za mene) nije vino, vec vise nesto k`o sto sad prave i prodaju na angro: "breezer"  wink.gif  WTF is this supposed to mean tongue.gif

Pa, tehnicki jeste. A prakticno, vazno je da se dobro ohladi. Nista gore nema od rozea posluzenog na sobnoj temperaturi (tacno kao kad bi vam neko posluzio pivo te temperature).

Ekstremna verzija rozea je vino zvano blanc de noir, tj "belo od crnog". Pinot noir cesto tako zavrsava u belom (sampanjskom) vinu. Ova vina su ponekad veoma blago rozikasta (boje bledog lososovog mesa).

Kalifornijanci su vrlo ponosni na svoj beli-od-crnog "White Zin". Pravi se od sorte Zinfandel (broj jedan crna sorta u Kal.) Za one koji vole dalmatinska vina (a ko ne voli) bice zanimljivo da je DNK analizom otkriveno da je Zinfandel u stvari dalm. sorta Crljenak (kasteljanski). Bliska je i Plavcu malom. (Preko 100 god. se nije znalo sta je u stvari Zinfandel, koji pod tim imenom postoji samo u Kaliforniji - tj postojala je, sad je ima sirom sveta).

Edited by Indy, 03 March 2005 - 10:40.

  • 0

#64 Akibono

Akibono
  • Members
  • 616 posts

Posted 03 March 2005 - 10:56

QUOTE(Indy @ 2 Mar 2005, 13:59)
Hm. Koliko vidim ni tebi na avataru nije Fiat 500.wink.gif

wicked.gif Imam problema sa karburatorima... laugh.gif topolino... thumbup.gif
  • 0

#65 Mallorn Tree

Mallorn Tree
  • Members
  • 3,071 posts

Posted 03 March 2005 - 11:34

Da se malo izvadim kod ljubitelja Rozea - meni se nekad jako dopadala Trstenicka Ruzica. E sad, ona je bila laksa od crnog vina, ali je imala lepu boju i buke (je l` sam ovo dobro rekla Indy wink.gif ) - nije bila ni po izgledu ni po ukusu nalik na cuveni francuski Rose.
Zanima me kao totalnog laika - ja sam samo strasni konzument laugh.gif , da li bi se ta i druge nase Ruzice mogle smatrati vinima tipa Rose?

Zafaljivam unapred smile.gif
  • 0

#66 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 03 March 2005 - 11:45

QUOTE(Mallorn Tree @ 3 Mar 2005, 11:34)
Da se malo izvadim kod ljubitelja Rozea - meni se nekad jako dopadala Trstenicka Ruzica. E sad, ona je bila laksa od crnog vina, ali je imala lepu boju i buke (je l` sam ovo dobro rekla Indy wink.gif ) - nije bila ni po izgledu ni po ukusu nalik na cuveni francuski Rose.
Zanima me kao totalnog laika - ja sam samo strasni konzument laugh.gif , da li bi se ta i druge nase Ruzice mogle smatrati vinima tipa Rose?

Zafaljivam unapred smile.gif

Ja imam takodje dodatno pitanje u vezi "RUZICE" za naseg vinskog Gurua.
(Mislim na dzentlmena iz Australije, jerbo mi onaj iz Olandije dodje po pitanju
ruzicastog vina malo nostalgijski deformisan).

Ja imam utisak da se kod nas sve moguce vrste grozdja mesaju po sistemu
papazjanije pa uvek ispadne nesto u pravcu ruzicastog. A ukus malo vako,malo nako. Kako kad. Mozda iz ovih razloga i ne gajim neku preveliku strast u pravcu
Ruzice.
  • 0

#67 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 04 March 2005 - 10:23

Vidim da se ovde prica o vinima a ja sam jedan od ljubitelja.Stvarno je cudno ali ja nemam neko veliko postovanje prema Francuskim vinima.Sve u svemu imaju ukus sirceta barem za mene.Po mome ukusu su vise Portugalska vina koja stvarno smatram vrhunskim ali ih u Americi malo ima.Ovde uglavnom volim grcki Mafrodafne koji je bas po mojoj meri ali kad zelim da promenim bakarska vodica uvek dobro dodje.Secam se da su 90tih u Nemackoj jako bila popularna vina iz Tunisa i Libije koje je u Americi skoro nemoguce naci.Posto me je Teja nesto pitala o Ruskom vinima onda otvoreno moram da kazem da je Kagor nesto slicno nasem proseku i moja ga gospodja obozava.Ja licno sa vremena na vreme volim da probam Krimski penusac ili kako nemci zovu Krim sekt.Posto u kraju u kojem zivim ima vise Rusa nego Amerikanaca ruske su prodavnice na svakom cosku pa sam imao prilike da probam i vina iz Gruzije.Moram priznati svaka im cast .Jeste da nemaju ime ali kvalitet je impresivan.Imena ne mogu da pamtim posto su uglavnom na Gruzijskom.
E sad da sve nije u kvalitetu vec u imenu nekim sam kolegama za Bozic kupio kastelet i nakon sto su probali odmah me pitali da im donesem jos.Da ne pricam o bugarskom ovcijem feta siru koji su razgrabili cim sam se odande vratio.Kao i u svemu nije samo u pitanju kvalitat nego i marketing.Pre par meseci bio mi je u kici neki Italijan i video vlasu Rojala kojiu sam doneo iz Beograda.Kada je covek probao pao je na teme kao dam sam mu otvorio moet sandon.
  • 0

#68 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 04 March 2005 - 10:31

QUOTE(Indy @ 3 Mar 2005, 09:34)
Pa, tehnicki jeste. A prakticno, vazno je da se dobro ohladi. Nista gore nema od rozea posluzenog na sobnoj temperaturi (tacno kao kad bi vam neko posluzio pivo te temperature).

Ekstremna verzija rozea je vino zvano blanc de noir, tj "belo od crnog". Pinot noir cesto tako zavrsava u belom (sampanjskom) vinu. Ova vina su ponekad veoma blago rozikasta (boje bledog lososovog mesa).

Kalifornijanci su vrlo ponosni na svoj beli-od-crnog "White Zin". Pravi se od sorte Zinfandel (broj jedan crna sorta u Kal.) Za one koji vole dalmatinska vina (a ko ne voli) bice zanimljivo da je DNK analizom otkriveno da je Zinfandel u stvari dalm. sorta Crljenak (kasteljanski). Bliska je i Plavcu malom. (Preko 100 god. se nije znalo sta je u stvari Zinfandel, koji pod tim imenom postoji samo u Kaliforniji - tj postojala je, sad je ima sirom sveta).

Samo da dodam Indy.U Americi je Zinfandel rose vino koje u glavnom piju zena ali iskreno da ti kazem meni se svidja.Amerikanci ga piju iz frizidera kao i sve ostalo.Imam ovde komsiju Splicanina koji opet ima neke rodjake u Cileu i doneo mi je vino koje oni prave.Nema neko ime ali se pravi od grozdja muskat otonel.Odusevio sam se kao dete.Neodoljivo me podseca na vino koje su nekada Vrscani pravili od nekog grozdja koje su zvali Otelo.
  • 0

#69 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 04 March 2005 - 10:46

Prokupac proizvodi Ruzicu i zove ga "stono crveno vino od prokupca, plovdiva i vranca" sa 11% alkohola. Ocigledno je da ne misle da je ruzica = roze, jer imaju drugo koje se zove "roze". To sto jeste roze je istog sastava, samo sa 10.5% alkohola.

Pravljenje vina je osetljiv proces i zahteva besprekornu higijenu... Za roze vina, npr, jako je vazno kontrolisati temperaturu pri fermentaciji (previranju): treba da bude hladna, 16-17 stepeni. Ako se dozvoli da bude visa, gube se arome (sto moze da objasni to sto su nekima ova vina bez veze - moze da znaci da temperatura nije bila kontrolisana). Drugo je da se roze vina piju mlada (kao i sampanjska). To bi mogao biti dodatni faktor generalno lose percepcije nasih "ruzica".

Inace, generalno se ruzica prevodi kao roze (i obratno).

Licno, nista ne bih imao protiv dobro ohladjene (~12C) nase ruzice, npr krajinske (od zacinka) uz neki prsut (ili tako stogod opasno slano sto trazi vecu kolicinu tekucine da spusti tlak).
  • 0

#70 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 04 March 2005 - 10:58

Da te i ja nesto pitam, Indy.
Svratim juce u poslugu da kupim samo hleb kad ono neka rasprodaja vina.
U gajbama izmesane sve sorte, kao ono kad se knjige rasprodaju pa moras da prvevrces i trazis. Sto ji cena 2, 29 E, pa biraj.
I tako, umesto planiranih euro-dva, ostavim na kasi 70-ak evra.
E, kupio sam par boca australijskog belog vina. Ne secam se da sam ga do sada pio.
Pa se pitam da li je tebi poznato, i da mi kazes koju rec o njemu pre nego sto ga otvorim.
Na etiketi stoji HARDYS, i ma malu etiketicu u vidu australiske postanske mare sa pticom kookaburra. Berba je 2003 i stoji da je rec o rizlingu zacinjenom tramincem (riesling gewurztraminer).
  • 0

#71 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 04 March 2005 - 11:03

QUOTE(MAGRIPA65 @ 4 Mar 2005, 20:31)
U Americi je Zinfandel rose vino koje u glavnom piju zena ali iskreno da ti kazem meni se svidja.Amerikanci ga piju iz frizidera kao i sve ostalo.Imam ovde komsiju Splicanina koji opet ima neke rodjake u Cileu i doneo mi je vino koje oni prave.Nema neko ime ali se pravi od grozdja muskat otonel.Odusevio sam se kao dete.Neodoljivo me podseca na vino koje su nekada Vrscani pravili od nekog grozdja koje su zvali Otelo.

Pravi se i roze od Zinfandela, ali to je prevashodno sorta za crna vina (i daleko najvise se koristi u tu svrhu).

Muskat otonel se gaji i kod nas (zovu je negde i mirisavka). Otelo je hibridna sorta (nije prava evropska loza) cija je prednost otpornost na bolesti.

Interesantno u vezi Muskat otonela je da je to francuska sorta poreklom iz doline Loare, ali se tamo vise ne gaji. Sada je ima puno u Austriji, Rumuniji i zemljama bivseg SSSR. Muskat otonel je specifican po blagom muskatnom mirisu (vecina ostalih sorti muskatne arome, npr kod nas poznata tamjanika, su veoma napadno mirisne i vino im je zute boje, dok je otonel svetliji).
  • 0

#72 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 04 March 2005 - 11:18

QUOTE(mile curcic @ 4 Mar 2005, 20:58)
Da te i ja nesto pitam, Indy.

Hardys wines je jedna od starijih kompanija u Australiji, nalazi se u gradu Adelaide.

Da li flasa izgleda ovako:



Ako je to, onda te ocekuje "boja blede slame sa mladalackim zelenim nijansama. Buke sveze cvetne arome sa ruzinim laticama, egzoticnim vocem i notama ananasa. Ukus je veseli citrus i ananas, na jasnoj i mekanoj osnovi, sa malo prirodne slatkoce." Takodje produkt hladne fermentacije i odabrane sorte kvasca, uz "zaustavljanje fermentacije pre kraja da se sacuva zeljeni prirodni nivo secera".

(Informacije su sa Hardys website-a http://www.hardys.com.au/. Inace ona njihova vina koja sam probao su bila standardno dobra, solidna).
  • 0

#73 Mallorn Tree

Mallorn Tree
  • Members
  • 3,071 posts

Posted 04 March 2005 - 20:56

Indy hvala smile.gif , a ja cu se ipak drzati ili belih ili , po mogucstvu kotrljajucih crnih (neka mi oproste ljubitelji Rose-a wink.gif .

Za vino kod mene vazi pravilo : "Ili jesi ili nisi" smile.gif Ne moze devojka da bude malo trudna ili mnogo trudna" - nema tu " Moz` da bidne al` ne mora da znaci"
  • 0

#74 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 04 March 2005 - 21:09

QUOTE(Indy @ 4 Mar 2005, 11:18)
Da li flasa izgleda ovako:


Не, ова је етикета:



  • 0

#75 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 05 March 2005 - 03:15

QUOTE(mile curcic @ 5 Mar 2005, 07:09)
Не, ова је етикета:

Ocito rade druge etikete za evro-trziste. Ipak pretpostavljam da je sadrzaj flase slican, ako ne i isti (ovde izbegavaju da pisu gewurztraminer je ne zele da poplase kupce...) Sem toga ovde te ptice vise na svakom dalekovodu (i smeju se, kao ljudi - stvarno, tako se glasaju "ha ha ha ha") pa ne bi bile posebno interesantne.

Edited by Indy, 05 March 2005 - 03:16.

  • 0