Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Vino


  • Please log in to reply
2500 replies to this topic

#2491 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 04 April 2017 - 11:41

Gewürztraminer je vino uz koje pažljivo treba birati jelo. Osobno najviše volim luksemburške Gewürztraminere, posebno s potočnim rakovima i kremom od šparoga.

 

Znas one dvije ribarnice na Cricklewood-u, tamo imaju potocne rakove, nisu skupi, a krupni i socni. Ocekujem neko drustvo u subotu i bas cu da napravim gradelu umjesto 'mesa k'o drva'. Sta je krem od sparoga, neka supa?

 

Uskoro ce i sezona sparoga, vec su pojeftinile ove uvozne. 


  • 0

#2492 ironside

ironside
  • Members
  • 3,365 posts

Posted 04 April 2017 - 12:38

Znas one dvije ribarnice na Cricklewood-u, tamo imaju potocne rakove, nisu skupi, a krupni i socni. Ocekujem neko drustvo u subotu i bas cu da napravim gradelu umjesto 'mesa k'o drva'. Sta je krem od sparoga, neka supa?

 

Uskoro ce i sezona sparoga, vec su pojeftinile ove uvozne. 

 

Znam jednu, avaj memorija hlapi. Slatkovodni rakovi su u BEL skupi, a u HR su zabranjeni već skoro 30 godina (kao i prstaci, periske, šumske gljive, šumsko voće, te poljsko i šumsko cvijeće).

 

Savjet: crayfish, potočni rak mora biti svjež kad se kuha: ako osjetiš najmanju naznaku ustajalosti, ili 'ribljeg mirisa' ne uzimaj. Ne želiš potrovati goste, a to s ljuskarima nije rijetkost.

 

Drugo: potočne rakove se, za razliku od škampa i kozica kuha, a nikad ne grila. Zakipi se voda u koju se stavi nešto svježeg kopra i 2 čaše suhog vina, zrna papra i sol, koji put i pola male kašičice šećera; écrevisses su zelenkasto smeđe boje, a kuhane su kad lijepo pocrvene.

 

Ovo je svježi kopar/anis:

Attached File  anis.jpg   578.39KB   1 downloads

 

Ovdje je već uveliko sezona šparoga (uvozne ionako do vas dolaze iz BEL ili NL), kako zelenih tako i bijelih (jedino mi fale istarske i dalmatinske divlje šparoge za fritaju ili na lešo).

 

Anyway, za kremu od šparoga trebat će ti 2 ili 3 (ovisno o društvu) vezice bijelih ili zelenih šparoga, (očišćenih tako da odvojiš drvenasti dio), skuhanih i blanširanih; jedno tvrdo kuhano jaje, 25 dag mascarponea, sol i bijeli papar, te teglica sitnog crnog skandinavskog 'kavijara' (max 2.5 £). Sve sastojke osim ikre izmiksaš u blenderu, pospeš s malo zrnca maka i dekoriraš 'kavijarom'.

Od toga napraviš posteljice na koje poslažeš rakove. Umak u kojem su se kuhali rakovi procijediš i zgusneš s vrlo malo crème fraîche i poslužiš u posebnim posudicama za sos.

Prilog: baguette.

 

Vino koje prati ovaj obrok je obavezno Gewürztraminer.

Ukoliko nemaš povjerenje u okusne pupoljke svojih gostiju, uvijek je tu hladni Chablis.

 

Edit: koprov/anisov/komoračev cvijet, a ne zeljasti dio; prilog fotka


Edited by ironside, 04 April 2017 - 12:51.

  • 4

#2493 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 04 April 2017 - 13:30

Znam jednu, avaj memorija hlapi. Slatkovodni rakovi su u BEL skupi, a u HR su zabranjeni već skoro 30 godina (kao i prstaci, periske, šumske gljive, šumsko voće, te poljsko i šumsko cvijeće).

 

Savjet: crayfish, potočni rak mora biti svjež kad se kuha: ako osjetiš najmanju naznaku ustajalosti, ili 'ribljeg mirisa' ne uzimaj. Ne želiš potrovati goste, a to s ljuskarima nije rijetkost.

 

Drugo: potočne rakove se, za razliku od škampa i kozica kuha, a nikad ne grila. Zakipi se voda u koju se stavi nešto svježeg kopra i 2 čaše suhog vina, zrna papra i sol, koji put i pola male kašičice šećera; écrevisses su zelenkasto smeđe boje, a kuhane su kad lijepo pocrvene.

 

 

 

Druga je odmah iza coska, ista firma, samo dvije prodavnice. Ne razlikuje im se ponuda ni u cemu. U subotu ujutru kad ustanem, sjescu na biciklo i odpedalat do ribarnice da vidim kakva je situacija i po tome se ravnat. Sve mora biti jako svjeze inace ne kupujem nista. Ove rakove sam kupio jednom i bacio na vreo rostilj, izvrsni su bili. I ove cu tako; samo cu ih prvo uzduz prepoloviti, izvaditi probavni trakt i peci tako da je ljuska na resetkama.

 

Ja ne robujem pravilima bas toliko, te ovo mora ovako, ono onako, zavisi i od raspolozenja i naravno novaca. :)

 

Asparagus cream zvuci dobro ali mi je prekomplikovano i malo onako, 1970s da budem iskren. :)


  • 1

#2494 mrd

mrd
  • Members
  • 17,067 posts

Posted 04 April 2017 - 15:44

Catena-MB-NV.jpg


  • 0

#2495 mrd

mrd
  • Members
  • 17,067 posts

Posted 09 July 2017 - 15:54

Pobedio i ovu flasu, lepo suvo i pitkko.

b40000052982.jpg

Cini se da sam se prodao malbec-u. ;)


  • 0

#2496 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 09 July 2017 - 18:22

...

 

Ima samo jedan mali trik kod kuvanja rakova.

 

Pre nego se stave u vodu moraju se ocistiti! Prvo pod mlazom vode, a ko je bas cheffy - i sa zubnom cetkicom (posebno nozice).

 

Na repu imaju tri pera, a srednje je najvece. Ono se pazljivo pomeri levo-desno dok ne kvrcne a onda kruznim pokretom izvuce - na njemu ce biti zeleno / crno 'crevce' / probavni trakt. To bi cudo upropastilo gozbu.

 

 

Rakovi se mogu kuvati i u pivu.

 

Jos jedan trik - svaka nova porcija rakova se kuva u novoj porciji tekucine, jer ako se skuvaju u staroj - potamne / skoro pocrne, a ukus je uzasan.

 

Btw - rakovi MORAJU BITI ZIVI!

Ako ne mrda - baci ga!

Ne bih kupovao ni smrznute.

 

Za mene je najbolji recept:

 

- rakovi oko 3 kg

- 1/2 vode i 1/2 pola piva - 5 l

- lovor 2-3 lista

- crni biber u zrnu 5-6 zrna

- allspice 2 zrna

- 1 vezica mirodjije / dill

- so 6-7 supenih kasika

 

Moze se po zelji dodati mala sargarepa / tanak koren persuna / 1-2 liske isecenog paskrnata / celera.

 

Prvo se tekucina uzavri zajedno sa zacinima i korenastim povrcem jedno 5 minuta a onda se ubace rakovi.

Humano je kazu - 'glavom na dole'.

;)

 

Attached File  rakovi i pivo.jpg   59.52KB   1 downloads

 

Attached File  rakovi i pivo 2.jpg   355.99KB   1 downloads

 

...


Edited by Kinik, 09 July 2017 - 18:31.

  • 1

#2497 Milan kg

Milan kg
  • Members
  • 1 posts

Posted 11 October 2017 - 00:51

Postovani forumasi evo video sam ovajforum vidim da ovde ima dobri poznavaoci vina  pa me zanima nesto da mi kazete i vase neko iskustvo !!! ja inace imam plantazu aronije  nekih 1000 sadnica sok ko sok ide slabije nekako  razmisljajuci sta cu doso sam do zakljucka da pravimvino od aronije da bude vrhunsko U BARIQU DA ODLEZAVA znaci da to bude kvalitet na velikom nivou ,e sad zanima me sta vi mislite o tome  kako vam se cini vino od aronije,ja to inace radim organsku i biodinamicku proizvodnju aronije! bas dugorazmisljam o tome ! hvala unapred 


  • 0

#2498 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 11 October 2017 - 03:06

...

 

Pogledaj ovde

 

http://www.sveovinu....hp?topic=1580.0

 

...


  • 0

#2499 *bloggergirl*

*bloggergirl*
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 November 2017 - 17:57

Da li je neko bio u Riznici vina u Ruzveltovoj, preko puta Zire i kakvi su vam utisci?


  • 0

#2500 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,991 posts

Posted 02 December 2017 - 23:47

Vrlo prijatno veče sa prijateljima.

 

IMG_20171202_2211150.jpg


  • 0

#2501 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,991 posts

Posted 25 December 2017 - 18:38

Božićna pletenica iz CZ, Christstollen iz D i vino iz HR, EU u praksi. :)

 

 

26001433_1401206373317232_42961709847501


  • 1