Znas one dvije ribarnice na Cricklewood-u, tamo imaju potocne rakove, nisu skupi, a krupni i socni. Ocekujem neko drustvo u subotu i bas cu da napravim gradelu umjesto 'mesa k'o drva'. Sta je krem od sparoga, neka supa?
Uskoro ce i sezona sparoga, vec su pojeftinile ove uvozne.
Znam jednu, avaj memorija hlapi. Slatkovodni rakovi su u BEL skupi, a u HR su zabranjeni već skoro 30 godina (kao i prstaci, periske, šumske gljive, šumsko voće, te poljsko i šumsko cvijeće).
Savjet: crayfish, potočni rak mora biti svjež kad se kuha: ako osjetiš najmanju naznaku ustajalosti, ili 'ribljeg mirisa' ne uzimaj. Ne želiš potrovati goste, a to s ljuskarima nije rijetkost.
Drugo: potočne rakove se, za razliku od škampa i kozica kuha, a nikad ne grila. Zakipi se voda u koju se stavi nešto svježeg kopra i 2 čaše suhog vina, zrna papra i sol, koji put i pola male kašičice šećera; écrevisses su zelenkasto smeđe boje, a kuhane su kad lijepo pocrvene.
Ovo je svježi kopar/anis:
anis.jpg 578.39KB
1 downloads
Ovdje je već uveliko sezona šparoga (uvozne ionako do vas dolaze iz BEL ili NL), kako zelenih tako i bijelih (jedino mi fale istarske i dalmatinske divlje šparoge za fritaju ili na lešo).
Anyway, za kremu od šparoga trebat će ti 2 ili 3 (ovisno o društvu) vezice bijelih ili zelenih šparoga, (očišćenih tako da odvojiš drvenasti dio), skuhanih i blanširanih; jedno tvrdo kuhano jaje, 25 dag mascarponea, sol i bijeli papar, te teglica sitnog crnog skandinavskog 'kavijara' (max 2.5 £). Sve sastojke osim ikre izmiksaš u blenderu, pospeš s malo zrnca maka i dekoriraš 'kavijarom'.
Od toga napraviš posteljice na koje poslažeš rakove. Umak u kojem su se kuhali rakovi procijediš i zgusneš s vrlo malo crème fraîche i poslužiš u posebnim posudicama za sos.
Prilog: baguette.
Vino koje prati ovaj obrok je obavezno Gewürztraminer.
Ukoliko nemaš povjerenje u okusne pupoljke svojih gostiju, uvijek je tu hladni Chablis.
Edit: koprov/anisov/komoračev cvijet, a ne zeljasti dio; prilog fotka
Edited by ironside, 04 April 2017 - 12:51.