Ideja mi i jeste da iskoristim EU fondove za pokretanje tog posla. Pored poljoprivrede kojom se bavim, to bi bilo dodatno zanimanje kojim bi upotpunio krug i otvorio nove mogucnosti sirenja.
Naravno da bi proizvodnja bila po evropskim standardima, kao i sve ostalo sto proizvodim. Moje maline odlaze u Holandiju, Svajcarsku, Nemacku, Italiji, med u Nemacku i nikada nije bilo problema. Trenutno ispitujem trziste i radim na formiranju brenda. Ideja je da to bude nesto potpuno drugacije od onoga sto je trenutno u ponudi.
Proizvodilo bi se od standardnih vocnih vina kojih vec ima dosta na trzistu, kupina, malina, borovnica, do nekih egzoticnih tipa šipurak, bobice od zove... Mi pravimo vino od zovinog cveta (bazga=zova). Znam da je ono popularno u Britaniji, odatle i vodo poreklo, nas recept je nesto drugaciji od standardnih britanskih recepata.
Na srpskom trzistu se lako moze naci vino od kupine, dok sva ostala nisu bas cesta. Vecinu ih karakterise veoma niski procenat alkohola, do 5%. To bi bila kljucna razlika izmedju mog proizvoda i ostalih. Zelim da prpdajem pravo vino, 10-14% alkohola.
Uz vino bi se proizvodio liker. Imamo veliki broj originalnih recepata, malina, visnja, ribizla, jagoda, zova, bosiljak... Naravno tu je i rakija, kljucni proizvod bi bila rakija od malina. Sad se javlja i cider kao intresantna ideja o kojoj treba razmisliti.
Sto se tica sirceta, to je dobra ideja, ali moram dobro razmisliti. Kljucna stvar je u tome sto nikad nisam pravio sirce. Mislim da teorijski znam kako bi to izveo, ali u praksi nikad nisam probao. To bi verovatno ostavio za drugu fazu, sirenje proizvodnje.
Hvala puno na savetima!
Opširnji odgovor uskoro slijedi; od 4 ujutro sam za volanom, tek sad sam došao iz Pariza i moram se malo odmoriti.
Pravio sam prosle godine 40 litara sirceta od jabuka. Nista lakse - izdrobis jabuke (ili drugo voce), dodas vode i eventualno secera ako voce nije slatko i oastavis da se ukiseli. Nekih 3-6 mjeseci, ovisno od temperature u prostoriji. Ali ko ce to da ti kupi? Ja sam svoje sirce razdijelio i otislo je vrlo brzo, jos moja missus prala kosu s tim (ne pitaj, nemam pojma). Ali sto se tice normalne upotrebe u kuhinji, pola litra traje mjesecima. Cider postaje popularan i kod nas, vidio sam par marketinskih kampanja ovih dana na FB. Pravi ljetnji osvjezivac.
Nisam ništa drugo ni očekivao od northlondonera, vi ste baš posebna svojta . Ja sam govorio o artisanal kvasinama, onima koje 'leže' 12 - 15 godina, kao oni vaši whiskyji, ne čudovišne vodice koje Brits obožavaju.
Cider postaje pravi hit u regionu, koliko vidim, a tvojoj gospođi preporučujem ipak klasiku i tretman kod Toni & Guy.