Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Vino


  • Please log in to reply
2561 replies to this topic

#2416 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 June 2016 - 10:58

Ideja mi i jeste da iskoristim EU fondove za pokretanje tog posla. Pored poljoprivrede kojom se bavim, to bi bilo dodatno zanimanje kojim bi upotpunio krug i otvorio nove mogucnosti sirenja.
Naravno da bi proizvodnja bila po evropskim standardima, kao i sve ostalo sto proizvodim. Moje maline odlaze u Holandiju, Svajcarsku, Nemacku, Italiji, med u Nemacku i nikada nije bilo problema. Trenutno ispitujem trziste i radim na formiranju brenda. Ideja je da to bude nesto potpuno drugacije od onoga sto je trenutno u ponudi.

Proizvodilo bi se od standardnih vocnih vina kojih vec ima dosta na trzistu, kupina, malina, borovnica, do nekih egzoticnih tipa šipurak, bobice od zove... Mi pravimo vino od zovinog cveta (bazga=zova). Znam da je ono popularno u Britaniji, odatle i vodo poreklo, nas recept je nesto drugaciji od standardnih britanskih recepata.
Na srpskom trzistu se lako moze naci vino od kupine, dok sva ostala nisu bas cesta. Vecinu ih karakterise veoma niski procenat alkohola, do 5%. To bi bila kljucna razlika izmedju mog proizvoda i ostalih. Zelim da prpdajem pravo vino, 10-14% alkohola.
Uz vino bi se proizvodio liker. Imamo veliki broj originalnih recepata, malina, visnja, ribizla, jagoda, zova, bosiljak... Naravno tu je i rakija, kljucni proizvod bi bila rakija od malina. Sad se javlja i cider kao intresantna ideja o kojoj treba razmisliti.
Sto se tica sirceta, to je dobra ideja, ali moram dobro razmisliti. Kljucna stvar je u tome sto nikad nisam pravio sirce. Mislim da teorijski znam kako bi to izveo, ali u praksi nikad nisam probao. To bi verovatno ostavio za drugu fazu, sirenje proizvodnje.

Hvala puno na savetima!

 

Opširnji odgovor uskoro slijedi; od 4 ujutro sam za volanom, tek sad sam došao iz Pariza i moram se malo odmoriti.

 

Pravio sam prosle godine 40 litara sirceta od jabuka. Nista lakse - izdrobis jabuke (ili drugo voce), dodas vode i eventualno secera ako voce nije slatko i oastavis da se ukiseli. Nekih 3-6 mjeseci, ovisno od temperature u prostoriji. Ali ko ce to da ti kupi? Ja sam svoje sirce razdijelio i otislo je vrlo brzo, jos moja missus prala kosu s tim (ne pitaj, nemam pojma). Ali sto se tice normalne upotrebe u kuhinji, pola litra traje mjesecima. Cider postaje popularan i kod nas, vidio sam par marketinskih kampanja ovih dana na FB. Pravi ljetnji osvjezivac.

 

Nisam ništa drugo ni očekivao od northlondonera, vi ste baš posebna svojta ;). Ja sam govorio o artisanal kvasinama, onima koje 'leže' 12 - 15 godina, kao oni vaši whiskyji, ne čudovišne vodice koje Brits obožavaju.

Cider postaje pravi hit u regionu, koliko vidim, a tvojoj gospođi preporučujem ipak klasiku i tretman kod Toni & Guy.


  • 1

#2417 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 June 2016 - 11:28

 

 

Nisam ništa drugo ni očekivao od northlondonera, vi ste baš posebna svojta ;). Ja sam govorio o artisanal kvasinama, onima koje 'leže' 12 - 15 godina, kao oni vaši whiskyji, ne čudovišne vodice koje Brits obožavaju.

Cider postaje pravi hit u regionu, koliko vidim, a tvojoj gospođi preporučujem ipak klasiku i tretman kod Toni & Guy.

 

:) Pa sto ne kazes tako. Ako Asad ima 12-15 godina da saceka sirce, ima moj blagoslov. Za cider ne treba ni neka specijalna tehnologija, ovdje na svakoj farmi mozes da kupis butelju dvije Scrumpy Jack-a, ne trebaju ni posebne dozvole, nije destilat u pitanju. 

 

Tony & Guy :D Neka je, neka pere sircetom.


  • 1

#2418 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 June 2016 - 12:14

:) Pa sto ne kazes tako. Ako Asad ima 12-15 godina da saceka sirce, ima moj blagoslov. Za cider ne treba ni neka specijalna tehnologija, ovdje na svakoj farmi mozes da kupis butelju dvije Scrumpy Jack-a, ne trebaju ni posebne dozvole, nije destilat u pitanju. 

 

Tony & Guy :D Neka je, neka pere sircetom.

 

:+1:

Dobar!


  • 0

#2419 Wook

Wook
  • Members
  • 23,143 posts

Posted 04 June 2016 - 00:15

Oni Škoti kod Novog Sada prave cider već godinama.


  • 0

#2420 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 20 July 2016 - 10:15

Juce je tolika vrucina bila da sam morao da stavim led u Pinot Grigio Blush.

 

pg_zpsdm8rwpx4.jpg


  • 0

#2421 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 20 July 2016 - 22:41

Juce je tolika vrucina bila da sam morao da stavim led u Pinot Grigio Blush.

 

pg_zpsdm8rwpx4.jpg

 

 

Neeeeee, led u vino, pa nije ti to Benetton leptiybm... :frust:


  • 1

#2422 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 20 July 2016 - 23:14

Neeeeee, led u vino, pa nije ti to Benetton leptiybm... :frust:

 

Da mi je da te vidim kako cirkas mlako vino na 33C. A imas leda. :D


  • 0

#2423 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 21 July 2016 - 12:00

Neeeeee, led u vino, pa nije ti to Benetton leptiybm... :frust:

 

Velika istina.

 

Da mi je da te vidim kako cirkas mlako vino na 33C. A imas leda. :D

 

Doduše... tu as raison.

 

Iako, Pinot grigio je zapravo bijelo vino i servira se na (tu se mišljenja razilaze) 7-8 °C. Dakle, bolje bi bilo da si buteljku držao u frižideru, nego da si upropastio dobro vino radeći od istoga bevandu.


  • 0

#2424 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 July 2016 - 12:10

Velika istina.

 

 

Doduše... tu as raison.

 

Iako, Pinot grigio je zapravo bijelo vino i servira se na (tu se mišljenja razilaze) 7-8 °C. Dakle, bolje bi bilo da si buteljku držao u frižideru, nego da si upropastio dobro vino radeći od istoga bevandu.

 

Aman zaman ljudi!

 

Jeftini Pinot Grigio, ni £5 boca i morao sam ga brzo ohladiti jer sam htio da sjednem i utolim zedj u hladovini pod jabukom i najbrzi nacin je da dodam leda u njega.

 

Pa ne mora se biti snob bas uvijek. ;)

 

 

edit: veceras cu da stavim led u pivo. Eto! 

 

:D


Edited by Honey Badger, 21 July 2016 - 12:11.

  • 0

#2425 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 21 July 2016 - 12:51

Aman zaman ljudi!

 

Jeftini Pinot Grigio, ni £5 boca i morao sam ga brzo ohladiti jer sam htio da sjednem i utolim zedj u hladovini pod jabukom i najbrzi nacin je da dodam leda u njega.

 

Pa ne mora se biti snob bas uvijek. ;)

 

 

edit: veceras cu da stavim led u pivo. Eto! 

 

:D

 

Mrzim te više nego ikad! :P

Attached File  I hate you milkman dan.jpg   74.37KB   2 downloads

 

P.S. U koje pivo?


  • 1

#2426 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 July 2016 - 13:49

Mrzim te više nego ikad! :P

attachicon.gifI hate you milkman dan.jpg

 

P.S. U koje pivo?

 

Mozete ti i Alberto da se krstite i cudite ali meni je ono vino s'ledom prijalo, sto je, nadam se da cete se obojica sloziti - najvaznije.

 

Led u pivo? Nisam zar to rekao? Bogohuljenje i travestija. Nikad! 

 

:)


  • 1

#2427 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 21 July 2016 - 14:15

Kad je vrucina led i u gace moze da ide, nije gre'ota.


  • 0

#2428 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 July 2016 - 14:30

Fala na podrsci Jashare. :)

 

Ova dva snoba bi radije cirkali mlako vino nego sebi pomogli sa 3-4 kockice leda. 

 

:P

 

Danas je situacija drugacija, nije vise od 26C i da sam u istoj situaciji, vjerovatno ne bih dodao led ali nuzda zakon mijenja. Jel' tako, tako je.

 

Zivjeli!


  • 0

#2429 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 21 July 2016 - 14:32

 

.... Dakle, bolje bi bilo da si buteljku držao u frižideru, nego da si upropastio dobro vino radeći od istoga bevandu.

(bold moj)

 

Izrazio bih podrsku kolegi Dogmatixu.

 

To bi stvarno bilo upropastavanje dobrog vina - da se radi o vrhunskom vinu. No kad se radi o obicnom osvjezenju a ne uzivanju u finom picu, ne vidim nista lose u onome sto je ucinio. Uostalom, nasi Dalmatinci sasvim fino popiju bevandu u hladu (jos gore, na suncu) nakon napornog rada.

Bolje je to od nekog komercijanog soda-voda buckurisa sa okusom kemije.

I ja, kad kosim travu, ponekad u pauzi popijem gemist. Pa i sa kockom-dvije leda. Iz razloga:

1. bilo bi upropastavanje dobrog vina da dobru butelju "spizdim" na obicno osvjezenje uz kosilicu i dvoriste

2. bilo bi glupo piti cisto vino (zbog previse alkohola) tokom rada oko kuce

3. jos uvijek, vise godi nego neka gazirana Pepsi ili slicno


Edited by zoran59, 21 July 2016 - 14:35.

  • 1

#2430 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 July 2016 - 14:50

Reci im Zorane. 


  • 0