Sam izraz vino dolazi od latinske riječi vinum > loza, tj. grožđe, tako da je, strogo uzevši, vino isključivo alkoholni napitak nastao fermentacijom grožđa. S vremenom je definicija modificirana, pa se s pravom može reći da je vino alkoholno piće nastalo fermentacijom bilo koje vrste voća.
Nisam stručnjak za proizvodnju, ali u Evropi su kvalitetna voćna vina (uz megapopularni cider) jako popularna: ima ih od kupine, maline, kiwija, imaš čak i 'vino' od bazge (dakle čak niti voća, već cvijeta).
Nešto više znam o brendiranju. U Hrvatskoj je kupinovo vino bilo poznato i prisutno jako dugo, no prije 20-30 godina je krenuo hype: prvo se izgradio mit - kupinovo vino je ljekovito! (magična riječ), liječi sve: anemiju, pomaže mršavljenju, gojenju, trudnice ne mogu bez njega, liječi rak, podiže IQ.
Sve su to, dakako ludorije, ali se raja navukla, pa sad imaš najmanje 100 proizvođača, a kupinovo vino ide kao alva.
Naravno, sve te gluposti su morale prestati s ulaskom u EU, jer je lažno deklariranje ljekovitosti proizvoda kažnjivo djelo.
Dakle, ako se misliš komercijalno baviti proizvodnjom voćnih vina, skromno savjetujem da prvo istražiš tržište, kako domaće tako i izvozno. Evropska tržišta su prilično heterogena i voćna vina (kupinova vina iz HR sam vidio u belgijskim marketima i to od 3 proizvođača) mogu biti hit u Portugalu, a totalni promašaj u Grčkoj. Drugo, odmah razmišljaj o standardima proizvodnje, da budu usklađeni s evropskim propisima. Treće, Srbija je zemlja u predpristupnom procesu EU i poduzetnici s kvalitetnim programom mogu aplicirati za IPA fondove.
Osim pridržavanja standarda, što je conditio sine qua non, za ostalo je jako bitna priča, legenda. Smisli dobar story.
Osobno, razmislio bih o proizvodnji voćnog octa/sirćeta/kvasine. Tih proizvoda i nema toliko mnogo na tržištu (i tehnologija je nešto zahtjevnija), ali postižu puno višu cijenu.
Samo natuknica za razmišljanje.
Ideja mi i jeste da iskoristim EU fondove za pokretanje tog posla. Pored poljoprivrede kojom se bavim, to bi bilo dodatno zanimanje kojim bi upotpunio krug i otvorio nove mogucnosti sirenja.
Naravno da bi proizvodnja bila po evropskim standardima, kao i sve ostalo sto proizvodim. Moje maline odlaze u Holandiju, Svajcarsku, Nemacku, Italiji, med u Nemacku i nikada nije bilo problema. Trenutno ispitujem trziste i radim na formiranju brenda. Ideja je da to bude nesto potpuno drugacije od onoga sto je trenutno u ponudi.
Proizvodilo bi se od standardnih vocnih vina kojih vec ima dosta na trzistu, kupina, malina, borovnica, do nekih egzoticnih tipa šipurak, bobice od zove... Mi pravimo vino od zovinog cveta (bazga=zova). Znam da je ono popularno u Britaniji, odatle i vodo poreklo, nas recept je nesto drugaciji od standardnih britanskih recepata.
Na srpskom trzistu se lako moze naci vino od kupine, dok sva ostala nisu bas cesta. Vecinu ih karakterise veoma niski procenat alkohola, do 5%. To bi bila kljucna razlika izmedju mog proizvoda i ostalih. Zelim da prpdajem pravo vino, 10-14% alkohola.
Uz vino bi se proizvodio liker. Imamo veliki broj originalnih recepata, malina, visnja, ribizla, jagoda, zova, bosiljak... Naravno tu je i rakija, kljucni proizvod bi bila rakija od malina. Sad se javlja i cider kao intresantna ideja o kojoj treba razmisliti.
Sto se tica sirceta, to je dobra ideja, ali moram dobro razmisliti. Kljucna stvar je u tome sto nikad nisam pravio sirce. Mislim da teorijski znam kako bi to izveo, ali u praksi nikad nisam probao. To bi verovatno ostavio za drugu fazu, sirenje proizvodnje.
Hvala puno na savetima!