Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Vino


  • Please log in to reply
2303 replies to this topic

#1 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 26 February 2005 - 10:47

Mislim da ova tema zasluzuje zaista posebno mesto!

Ide vikend ( ja jedem , a narocito pijem vino samo za vikend, preko nedelje
se hranim pivom), pa koj voli nek izvoli!

Edited by Teja, 26 February 2005 - 10:49.


#2 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 26 February 2005 - 11:13

QUOTE(mile curcic @ 26 Feb 2005, 10:54)
QUOTE(Teja @ 26 Feb 2005, 10:47)
Mislim da  ova tema zasluzuje zaista posebno mesto!

Ide vikend  ( ja jedem , a narocito pijem vino samo za vikend, preko nedelje
se hranim pivom), pa koj voli nek izvoli!

Још су стари Египћани знали да........

Шалим се. Како си то насловила тему? Да причамо заиста о историјату вина и једноставно о винима?

Postavila sam temu ISTORIJA VINA - DRUSTVO -

#3 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 26 February 2005 - 11:40


[2003] - nista istorija, samo novovekovna winza :surlp:

historia: Santa Cristina was originally introduced in 1946
as a Chianti Classico by Piero Antinori's father, Niccolò.
However, with the passage of the 1984 DOCG laws -
spearheaded by Piero Antinori- requiring lower vineyard yields,
Chianti Classico grapes became so complex and rich
that they required more aging than this fruity fresh wine should have to maintain its style and character.
Therefore, with the 1987 vintage Santa Cristina moved away from the Chianti Classico designation,
and with the 1994 vintage Antinori began including 10% Merlot to the blend to add soft, open fruit nuances to the wine.

nedelja, nogometni da - pa kad to osushimo, idemo na par flajki mitchetonovog shyraza


[2002]
history: The Mitchelton vineyard site took two years to find.
In 1967 Melbourne entrepreneur Ross Shelmerdine commissioned wine industry legend
Colin Preece to find the best site for premium wine grape growing
anywhere in south eastern Australia. He chose an old grazing estate,
then known as Blackwood Park, in the Nagambie district for its climate, soil and proximity to the waterways.

The site's history stretches back to 1836,
when the explorer Major Thomas Mitchell crossed the river
here on his 900 kilometre journey from Sydney to Melbourne.
The resulting riverside town was to have been called Mitchellstown,
but plans were abandoned when a better crossing place was found further downstream at what is now the town of Seymour.

#4 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 26 February 2005 - 12:04

bordo?

nikako nije meditean - mocni atlantik je u komsiluku, "mekana" zima, toplo leto i dovoljno vlage - idealni teruar za robusni kaberne sovinjon i delikatni merlo.

#5 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,407 posts

Posted 26 February 2005 - 12:18

Tema je presiroko postavljena, kao da je, na primer, receno "Istorija zivota".

Ako se suzi na nas, onda moze da se pocne od toga da se u narodnim pesmama ne pominju druga alkoholna pica (rakija) osim vina.

To kroz vekove, sto se sadasnjosti tice, juce je bila plata, kao i uvek, razlog za bocu Dom Perignon. Neki je rod vinu, nije li?

#6 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 26 February 2005 - 13:09

QUOTE(yoyogi @ 26 Feb 2005, 12:18)
Tema je presiroko postavljena, kao da je, na primer, receno "Istorija zivota".

Ako se suzi na nas, onda moze da se pocne od toga da se u narodnim pesmama ne pominju druga alkoholna pica (rakija) osim vina.

To kroz vekove, sto se sadasnjosti tice, juce je bila plata, kao i uvek, razlog za bocu Dom Perignon. Neki je rod vinu, nije li?

E pa sad hebi ga!

Dom perignon al istoriju vina samo na Balkanu.

Ne mere!

Nije istorija vina kao istorija zivota, jer hvala bogu vinova loza moze
da uspeva samo u retkim delovima ovog velikog sveta.

#7 Karlo79

Karlo79
  • Members
  • 83 posts

Posted 26 February 2005 - 15:02

QUOTE(yoyogi @ 26 Feb 2005, 12:18)
Tema je presiroko postavljena, kao da je, na primer, receno "Istorija zivota".

Ako se suzi na nas, onda moze da se pocne od toga da se u narodnim pesmama ne pominju druga alkoholna pica (rakija) osim vina.

To kroz vekove, sto se sadasnjosti tice, juce je bila plata, kao i uvek, razlog za bocu Dom Perignon. Neki je rod vinu, nije li?

http://www.champagne.fr/

#8 Karlo79

Karlo79
  • Members
  • 83 posts

Posted 26 February 2005 - 15:04

QUOTE(Karlo79 @ 26 Feb 2005, 15:02)
QUOTE(yoyogi @ 26 Feb 2005, 12:18)
Tema je presiroko postavljena, kao da je, na primer, receno "Istorija zivota".

Ako se suzi na nas, onda moze da se pocne od toga da se u narodnim pesmama ne pominju druga alkoholna pica (rakija) osim vina.

To kroz vekove, sto se sadasnjosti tice, juce je bila plata, kao i uvek, razlog za bocu Dom Perignon. Neki je rod vinu, nije li?

http://www.champagne.fr/

a ovo je bas Istorija
http://www.chateaulo...res/livre06.htm

#9 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 26 February 2005 - 15:40

QUOTE(Teja @ 26 Feb 2005, 12:08)
Mile moram da Ti priznam da si jako lepo (za laike vise nego jednostavno) opisao
sustinu vina.

Imam samo jedno dodatno pitanje u vezi mediteranskih vina a to je u koju
kategoriju smestas Bordo vina ( nije mediteran a nije ni tipican kontinent),
a priznaces da su onako brat bratu jako delikatna i poprilicno sofisticirana.

Mom dragom soprugu moram uvek da prepricavama sta Kinik,Ti i Indy pisete
(odnosi se samo na jedenje, a narocito na pijenje, jer je sa politikom i religijom
raskrstio jos odavno)

E sad u ime i za racun mog sopruga imam jos jedno dodatno pitanje !

Da li poznajes "UHUDLER" vino koje je iz Austrije, granica sa Hrvatskom,
Südburgenland - Graz - Güssing. To vino se pravi od jako primitivne sorte
grozdja , koje ja poznajem iz svojih decjih dana (moj deda je imao vinograd
i to grozdje su baba i deda zvali bela i crvena viola) Moze da se jede, vrlo je
slatko, ima debelu opnu koja se s oprostenjem pljuje. Mirise opojno kao basta
mirisljavog cveca. Mene je jako iznenadilo da je ta sorta 1900 godine ( kada je
filoksera (skoro?) celo evropsko vinogorje, iz Amerike vracen u Evropu , ali
upravo u istom neoplemenjenom , izvornom, poreklu , s tim sto je u kaliforniji
postala otpornija.


Za mene je ovo vino predstavljalo kulturni sok i mogu da ga pijem samo
kad sam tamo na "licinom mestu" .

uff, moracete jos detaljnije. Ja se, ali TOTALNO, ne razumem u ovo.

Bordo ? huh.gif

#10 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 26 February 2005 - 15:53

QUOTE(Celt @ 26 Feb 2005, 15:40)
uff, moracete jos detaljnije. Ja se, ali TOTALNO, ne razumem u ovo.

Bordo ? huh.gif

Kupi 5 - 6 kniga pa studiraj!

#11 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 26 February 2005 - 21:57

QUOTE(Teja @ 26 Feb 2005, 16:53)
QUOTE(Celt @ 26 Feb 2005, 15:40)





uff, moracete jos detaljnije. Ja se, ali TOTALNO, ne razumem u ovo.

Bordo ? huh.gif

Kupi 5 - 6 kniga pa studiraj!

da mogu da kupim neku knjigu o tome, ne bih pitao dry.gif

#12 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 26 February 2005 - 22:58

pusti celt, te sto mesaju vino und pivo, negogledajvako - Bordeaux je oblas oko istoimenog grada, zapad-jugozapad francuzske odakle su nekada davno englesi izvezli
prosto vinco u hrastovim buricima - a koje se u sedamnajstom veku spominje pod imenom Ho Bryan (koi ce mu ga da zna sta mu to dodje) - uglavnom se taj vek smatra za start bordo maratona po cijelombijelomsvijetu.
zapravo su vinca otune (bordeaux) uglavnom* u kategoriji AOC [Appelation d'Origine Contrôlée] - ko je ljubitelj jednostavnih, dobrih i low-cost flajki - to je sasvim druzeljubiva kategorija.
pogotovo kad se ubode dobar assamblage, uglavnom kaberne sovinjona & merloa cije sorte preovladjuju.

uzdravlju!


__________
*da sad ne mesamo svake chateaueaue, prvo materijalna baza onda duovna nadgradnja.

#13 leone

leone
  • Members
  • 3,209 posts

Posted 26 February 2005 - 23:14

QUOTE(Teja @ 26 Feb 2005, 11:08)
Da li poznajes "UHUDLER" vino koje je iz Austrije, granica sa Hrvatskom,
Südburgenland - Graz - Güssing. To vino se pravi od jako primitivne sorte
grozdja , koje ja poznajem iz svojih decjih dana (moj deda je imao vinograd
i to grozdje su baba i deda zvali bela i crvena viola) Moze da se jede, vrlo je
slatko, ima debelu opnu koja se s oprostenjem pljuje. Mirise opojno kao basta
mirisljavog cveca. Mene je jako iznenadilo da je ta sorta 1900 godine ( kada je
filoksera (skoro?) celo evropsko vinogorje, iz Amerike vracen u Evropu , ali
upravo u istom neoplemenjenom , izvornom, poreklu , s tim sto je u kaliforniji
postala otpornija.


Za mene je ovo vino predstavljalo kulturni sok i mogu da ga pijem samo
kad sam tamo na "licinom mestu" .




Nikad nijesam cuo za ovo ime grozdja/vina, medjutim po opisu, a i po porijeklu, izgleda da se radi o necemu sto se u CG zove "amerikansko grozdje", od kojeg niko ne pravi vino , a kao jestiva sorta ima isto tako nizak tretman i cijenu.

Sto se tice Bordoa, to sto nije mediteranskog geografskog podrucja uopste mu ne smanjuje kvalitet,cinimi se da ih Mile nazva drugorazrednim, cak naprotiv mnoga kvalitetna vina stizu bas iz ovog regiona. Isto tako po raznovsnosti sorta i kombinacija grozdja/vina jedna od najplodonosnijih regija.

#14 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 26 February 2005 - 23:25





podsetnik za francuzska vinca

#15 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 26 February 2005 - 23:30

QUOTE(makaronee @ 26 Feb 2005, 23:58)
pusti celt, te sto mesaju vino und pivo, negogledajvako - Bordeaux je oblas oko istoimenog grada, zapad-jugozapad francuzske odakle su nekada davno englesi izvezli
prosto vinco u hrastovim buricima - a koje se u sedamnajstom veku spominje pod imenom Ho Bryan (koi ce mu ga da zna sta mu to dodje) - uglavnom se taj vek smatra za start bordo maratona po cijelombijelomsvijetu.
zapravo su vinca otune (bordeaux) uglavnom* u kategoriji AOC [Appelation d'Origine Contrôlée] - ko je ljubitelj jednostavnih, dobrih i low-cost flajki - to je sasvim druzeljubiva kategorija.
pogotovo kad se ubode dobar assamblage, uglavnom kaberne sovinjona & merloa cije sorte preovladjuju.

uzdravlju!


__________
*da sad ne mesamo svake chateaueaue, prvo materijalna baza onda duovna nadgradnja.

Ok, tnx. Ma i cinilo mi se da je naziv po gradu (biggrin.gif), nego sam se pitao oko karakteristika vina, sta ga to cini tako posebnim pa da svi padaju na pod kada se spomene bordo.

Zasto bas hrastovi burici ?!?

/vino je jedina stvar oko koje se eng. & franc. ne svadjaju rolleyes.gif tongue.gif/