Jump to content


Photo

Crkva i evropske integracije!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
65 replies to this topic

#1 WVIZ

WVIZ
  • Members
  • 2,497 posts

Posted 24 January 2005 - 17:00

КОНФЕРЕНЦИЈА О УЛОЗИ ЦРКАВА У ВЕРСКОЈ, КУЛТУРНОЈ И МЕЂУНАЦИОНАЛНОЈ САРАДЊИ НА ПУТУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА


ПОРУКА
КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ДОПРИНОСУ ЦРКАВА ВЕРСКОЈ,
КУЛТУРНОЈ И МЕЂУНАЦИОНАЛНОЈ САРАДЊИ
НА ПУТУ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

Бачка епархија Српске Православне Цркве и Римокатиличка Бискупија суботичка, уз подршку Реформатске Хришћанске Цркве, Словачке Евангеличке Цркве и Евангеличке Хришћанске Цркве су, од 22. до 24. новембра 2004. године, у Суботици и Бечеју организовале Конференцију о доприносу Цркава верској, културној и међунационалној сарадњи на путу европских интеграција. У раду Конференције су учествовали свештеници и богослови речених Цркава, представници државних власти, локалне самоуправе и националних савета, званичници Уједињених нација и европских институција у нашој земљи, као и истински слободни и одговорни интелектуалци.

Сви учесници Конференције су се сагласили у следећем:

1. Хришћанске Цркве, сабране на овој Конференцији позивају у плодотворни дијалог и братску сарадњу, какву традиционално и саме негују, све оне личности и институције које осећају потребу и имају могућност да дају допринос унапређивању верске, културне и међунационалне сарадње међу људима и народима. Истовремено, учесници Конференције подстичу све носиоце различитих служби у Цркви, као и све вернике, да верни свом хришћанском послању негују узајамни дијалог и конкретну сарадњу у оквиру својих заједница.

2. Имајући у виду чињеницу да се процес интеграција европских народа претежно одвија на економским и политичким претпоставкама подсећамо на историјску и духовну истину да је хришћанство извор и изворна инспирација духовног јединства Европе. Следствено, хришћанске Цркве Истока и Запада јесу сведоци и носиоци темељних европских вредности. Без аутентичног живљења у духу хришћанских вредности немогуће је успоставити сагласност и јединство различитих народа, традиција и обичаја у Европи.

Идентитет Европе у суштини чини триптих Јерусалим – Атина – Рим, одосно хришћанска вера, грчки модел културе и римски осећај за право и правду. Делимо уверење да Европу не чине само земље Европске уније, или пак Западне и Средње Европе, него је Европа велики отворени континент и духовни појам.

3. У заједништву и прожимању конфесија, нација и култура у Србији, а на првом месту у Војводини, препознајемо уједињену Европу у малом и нашу одговорност у процесу интеграција Европе.

4. Наглашавамо да нису у праву они који мисле да се своја народност, вера и култура могу у пуноћи развијати у изолацији, као ни они који сматрају да је за придруживање породици демократских народа Европе нужно одрећи се сопственог наслеђа и идентитета;

5. Свесни да Цркве свој живот и своју мисију заснивају на љубави према Богу и према ближњем, позивамо све хришћане и све људе добре воље на преиспитивање сопствене савести и на одговорну и делотворну љубав према ближњем која превазилази уобичајену толеранцију. Хришћанин не живи само поред другог или са другим, него и за другог, јер у сваком човеку, независно од његове вере, боје коже и социјалног статуса препознаје живу икону Божју и у њему љуби свог боголиког брата или сестру. Са тих позиција осуђујемо све облике насиља и екстремизма као што су антисемитизам, исламофобија и слично.

6. Остајемо верни вредностима којима се савремена Европа поноси као својим тековинама, као што су достојанство личности, мир и друштвена правда.

7. Свесни драгоцених вековних искустава Цркве, која су и на овој Конференцији дошла до изражаја, спремни смо да друштву понудимо подршку и помоћ у решавању конкретних проблема, као што су питања људских и мањинских права, биоетике, економског и социјалног раслојавања, угрожености животне средине и других.

8. Јеванђелска начела и очекивање верног народа Божијег дају нам за право да очекујемо и тражимо могућност отворенијег и делотворнијег укључивања хришћана у токове и решавање проблема друштва у којем живимо. Сматрамо да ми хришћани имамо и право и обавезу да, као и сви други грађани, користимо механизме јавног деловања да бисмо могли допринети општем добру. При том, наглашавамо неопходност омогућавања Црквама да путем јавних медија саме сведоче о себи и својој мисији у савременом свету.

Дано у Бечеју,
24. новембра 2004. године

У име учесника Конференције:

Епископ бачки
Иринеј (с.р.) Надбискуп београдски
Станислав Хочевар (с.р.)

Edited by WVIZ, 24 January 2005 - 17:00.


#2 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 24 January 2005 - 17:52

Trabunjanja... nemaju pametnija posla rolleyes.gif

A evo kako bi crkva trebalo da se 'razvija'...
(izvor BBC)

QUOTE
Spain Church cautious on condoms


The Roman Catholic Church in Spain has acknowledged that condoms could play a role in the global fight against Aids.
The comments mark an apparent shift from traditional Roman Catholic teachings which ban condoms because they are a form of contraception.


But a spokesman for Spanish bishops said the use of condoms and practising sexual restraint appeared to be the best strategy to tackle the disease.

He added that this was backed by the most recent scientific research.

"The Church is very worried and interested by this problem, and its position is backed by scientific proposals such as the one published in the prestigious magazine the Lancet," Bishop Juan Antonio Martinez Camino said.

"The time has come, the Lancet magazine says, for a joint strategy in the prevention of such a tragic pandemic as Aids, and contraception has a place in a global approach to tackling Aids."

Influence

His statement followed a meeting with Health Minister Elena Salgado.

According to Spanish government figures there are more than 120,000 adults living with HIV/Aids in Spain, where the disease has caused 42,149 deaths. It is estimated that eight people a day become infected with the virus in Spain.

Correspondents say the comments by the spokesman for the Spanish Bishops' Conference could avoid a clash between the Catholic Church and the socialist government - which promotes the use of condoms and has announced that it supports a new law allowing homosexual marriage.

The Roman Catholic Church remains a powerful voice in Spain.

The Vatican has not issued a definitive statement on the use of condoms, but many of its officials oppose campaigns promoting them.

Last year the European Union criticised a Vatican paper that claimed that HIV - the virus which leads to Aids - can pass through latex condoms and cause infection.

1:0 za Špance thumbsup.gif
Na potezu je Vatikan, a od SPCa nema vajde dry.gif

#3 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 24 January 2005 - 19:01

Popovi najzad priznali kurtone. Kavav napredak, kakva mudrost!

#4 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 24 January 2005 - 20:23

QUOTE
Бачка епархија Српске Православне Цркве и Римокатиличка Бискупија суботичка, уз подршку Реформатске Хришћанске Цркве, Словачке Евангеличке Цркве и Евангеличке Хришћанске Цркве


zanimljiva kombinacija:
- isnogood
vanjskih dela Српске Православне Цркве,
vatikanci;
i bushijanci.... ph34r.gif


#5 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 24 January 2005 - 20:41

e sto rece Veki tri puta +++ za Spance (doduse kod razvoda braka , abortusa i homoseksualaca ide vec teze)...
ali bar su povukli ono za kondome.. (sto znaci da je medjunarodna zdravstvena organizacija itekako jaka, a i bar na medjunarodnom nivou, nauka ima prioritet u odnosu na crkvu).
Zmitjkoe, samo su se spanski popovi povukli jer su bili javno preko spanskog ambasadora upozoreni i po prsticima opeceni, politicki, tako da su se povukli.
Sledeci su Italijani...
Sto se nasih tice, SPC kao i Ruska ortodoskna crkva, to je sve goodbuy, sve sto nije sposobno da se menja, osudjeno je na nestajanje.

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 24 January 2005 - 20:42

Bilo bi bolje da se SPC drzi podalje od ovakvih deklaracija - jos uvek je ta crkva predaleko od razumevanja bilo kakvog multikulturalizma i multikonfesionalizma. Pa sama rec ekumenizam gotovo da je jeres unutar SPC!
Uzgred, kad je rec o evropskim integracijama, usprkos velikom zalaganju pape, teza o hriscanskim korenima nije usla - mada je jesno da je zapadna civilizacija (ili evropska civilizacija) zapravo izdanak judeohriscanskog kulturnog i civilizacijskog kruga.
Nisam, medjutim, bas siguran da Srbi i SPC tu pripadaju...

#7 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 January 2005 - 20:59

QUOTE(WVIZ @ 24 Jan 2005, 17:00)
...као и истински слободни и одговорни интелектуалци...

I to obojica.

#8 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 24 January 2005 - 21:06

po kanonima SPC mislim da licimo na fundamentalni islam, a i jos nesto gore...

zaostalost..
SPC (kad je deo Hilendara izgoreo), ladno se obratio za pomoc ovima i onima, prvi ga je Vatikan odbio a onda i sve svetske organizacije..uslov je bio da se odobri zenama da kroce na tlo Hilendara...
nas SPC bezi od zene ko djavo od krsta ili belog luka, tvrdoglavo se drzi nekog zaostalog i prevazislog kalendara i slicno.
Elem, ja sam licno odbila da bilo sta dam, em ne mogu da ih vidim, em nemam prava da Hilendar posetim...bezi bre. Ocete lovu, malo sutra sa moje strane.
Zao mi je sta se desilo, zaista je to istorijska vrednost...ali sad pa ...otisli su predaleko u proslost.
Od silne kuknjave da se obnovi Hilendar, pa malo se sta desava....

a ovo mi je smesno..
QUOTE
Сви учесници Конференције су се сагласили у следећем:

1. Хришћанске Цркве, сабране на овој Конференцији позивају у плодотворни дијалог и братску сарадњу, какву традиционално и саме негују, све оне личности и институције које осећају потребу и имају могућност да дају допринос унапређивању верске, културне и међунационалне сарадње међу људима и народима. Истовремено, учесници Конференције подстичу све носиоце различитих служби у Цркви, као и све вернике, да верни свом хришћанском послању негују узајамни дијалог и конкретну сарадњу у оквиру својих заједница.


veliko bla bla...
kakva saradnja i dijalog, nasa SPC ubila se od dokazivanja sa MPC a i sa Crnogorskom, odnosno ja bih to ovako prevela..
Velika Srbija = Velika Religiozna glupost.
Nasa Crkva zaista nista nikad nije priznavala, drzala se nekih srednjevekovnih ideja, dobila sad politicki na zamahu i bori se za vlast. Potpuno ista prica kao sa Ruskom pravoslavnom ... sad.gif

#9 viobran

viobran
  • Members
  • 200 posts

Posted 24 January 2005 - 21:17

Kamo lepe srece da smo katolici, a ne ovako pravoslavna govna zanavek i doveka. Mogli bismo i kondome da koristimo, jebote.

#10 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 24 January 2005 - 21:38

QUOTE(vladan @ 24 Jan 2005, 19:42)
Pa sama rec ekumenizam gotovo da je jeres unutar SPC!

Nisam, medjutim, bas siguran da Srbi i SPC tu pripadaju...

chudno je da Irinej spolja igra kao ekumenac,
a kod kuce kao Srbenda.

shto se drugog tiche,
pa zar Milic-od-Machve nije zastupao teoriju da su Srbi neshto poput Arapa?
(to objashnjava slichnost sa saudijskom prav. crkvom) laugh.gif

Сви учесници Конференције су се сагласили у следећем:

1. Хришћанске Цркве, сабране на овој Конференцији позивају у плодотворни дијалог и братску сарадњу, какву традиционално и саме негују, све оне личности и институције које осећају потребу и имају могућност да дају допринос унапређивању верске, културне и међунационалне сарадње међу људима и народима. Истовремено, учесници Конференције подстичу све носиоце различитих служби у Цркви, као и све вернике, да верни свом хришћанском послању негују узајамни дијалог и конкретну сарадњу у оквиру својих заједница.


ovo kao da je neko sa foruma pisao. rolleyes.gif laugh.gif

#11 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 24 January 2005 - 21:45

QUOTE
sve sto nije sposobno da se menja


o, pa oni su se itekako promenili!

prihvatili su u miru neke delatnosti drzhave
- kao shto je naprimer bezbednost.
aleksei i volodja su veliki prijatelji,
a i poznato je kako neki nashi episkopi imaju ochinsku i bratsku nakljonjenost prema razlichitim pushkonoscima.

#12 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 24 January 2005 - 21:51

postoje mnoge sumnje da je irry
zapravo freemason wink.gif ...

#13 bracan

bracan
  • Banned
  • 167 posts

Posted 24 January 2005 - 22:05

QUOTE(viobran @ 24 Jan 2005, 21:17)
Kamo lepe srece da smo katolici, a ne ovako pravoslavna govna zanavek i doveka. Mogli bismo i kondome da koristimo, jebote.

Лупио си и остао жив!

#14 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 24 January 2005 - 22:08

katolici su kaba[daba-daba-dam wink.gif]dahije

rolleyes.gif

#15 raskaoblast

raskaoblast
  • Sleepers
  • 29 posts

Posted 25 January 2005 - 12:55

Поздрав свима, лично мислим да улога Српске православне цркве не сме да буде маргинализована, те да СПЦ мора да има своје место које јој и припада. Треба да постоји јасан однос цркве и државе, црква треба да ради на вери и да помаже људима, држава да организује свој део посла и омогући функционисање цркве, одржавање црквено-верских објеката и слично. Такође, свима треба да буде јасно да је Србија Православна земља, и да смо поносни тиме исто као што су Немци поносни католицизмом. Само тако нам може бити боље.