Jump to content


Photo

Teološke osnove američke pomoći Izraelu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Edin

Edin
  • Members
  • 422 posts

Posted 01 September 2004 - 11:59

Teološke osnove
američke pomoći Izraelu



Da li ste se upitali zašto Amerika tako bezrezervno podržava Izrael i da li je ekonomska moć Jevreja jedino opredjeljujuće za ovu pomoć? Islamski svijet, obuhvaćajući preko milijardu muslimana i protežući se preko najznačajnijeg strateškog prostora ima ogromna naftna i druga bogatstva, te zasigurno predstavlja značajnijeg političkog i svakog drugog partnera. Da bi razumjeli američku politiku prema Izraelu i ukupne globalne procese moraju se proučiti svi aspekti motivacije američkih vladajućih krugova.. Na primjeru bivšeg američkog predsjednika Ronalda Regana možete saznati kakvi su vjerski osnovi evangelističkog odnosa prema Izraelu i čitavom Bliskom istoku, posebno u svjetlu biblijskog Armagedona (velikog rata pred Sudnji dan).

Spisateljica Garce Halsell u knjizi koju je napisala u odjeljku pod naslovom 'Regan: Arming for a Real Armageddon' (Regan: naoružavanje zbog istinskog Armagedona) izdvaja prostor za predsjednikova teološka ubjeđenja u vezi Armagedona i uticaj ovih ubjeđenja na vanjsku politiku. Regan je odgojen u evangelističkoj porodici i kroz život je nastojao da očuva svoju vezanost za pojmove iz evangelističke teologije, kao što su: „Izabrani narod, Mesija, Obećana zemlja“. Halsell piše da je Regan često pričao o ovim temama sa osobama iz svoje okoline i pokazujući navode iz Satrog zavjeta naglašavao da su dolazak Mesije i Armagedona blizu. Regan je Jerry Falwell-u sa kojim je bio blizak jedanput rekao da često osjeća kako ubrzano napredujemo prema Armagednu, a 1980. godine za vrijeme izborne kampanje je u razgovoru sa evangelističkim liderom Jim Baker-om prorekao da je njihova generacija ona koja će vidjeti Armagedon. Ova ubjeđenja je dijelio sa Jevrejima – u novembru 1983. godine je telefonirao jednom funkcioneru AIPAC-a, Tom Dine-u, i iskazavši svoja vjerska ubjeđenja u vezi Armagedona rekao da su biblijski Jevreji koji su objasnile priče iz Satrog zavjeta istovjetni sa današnjim Izraelom.

Američki jevreski pisac Robert I. Friedman u svojoj knjizi pod naslovom „Zealtos for Zion“ piše o ovim Reganovim ubjeđenjima. Prema onom što prenosi Friedman za vrijeme svog 8-godišnjeg mandata u Bijeloj kući predsjednik je sačuvao svoja uvjerenja o Armagedonu. Član Raganove vlade Robert McFarlane govori da je interes koji je Regan imao prema odbrambenom anti-raketnom sistemu u stvari proistekao iz njegovih očekivanja u vezi sa Armagedonom. Jednog dana su Frank Carlucci i Casper Weinberger, tokom razgovora sa predsjednikom o važnosti nuklearnog oružja, imali priliku slušati dugi predsjednikov govor o Armagedonu. Regan je 5. maja 1989. godine piscu njegove biografije Lou Cannon-u objasnio da je vlast nad Izraelovim Brdom Hrama ( brdo na kojem se sada nalazi džamija Al-Aksa) jedan od vrlo važnih predznaka Armagedona.

Regan je, zbog svega navedenog i vezanosti za odredbe Starog zavjeta bio evangelista, simpatizer Jevreja sa uvjerenjem da su oni Izabrani narod i da čitava Obećana zemlja pripada njima. Toliko se profesionalno ponašao na ovom polju da je zbog dolaska Mesije proučio sva proročanstva i napravio hronologiju Mesijanskog plana. Američki predsjednik je jedan od evangelističkih vođa Harald Bredsen-u ovako objasnio Mesijanski plan i proročanstva kabilista koja su se ostvarila jedno za drugim:

'Najprije će se Jevreji razasuti na sve četiri strane svijeta. Ali sa ovim Božanskim naum neće biti završen. Bog će prije Mesijanskog dolaska ove iste Jevreje sakupit sa sve četiri strane svijeta i namjestiti ih u području Izraela. Kakvo će biti ovo seljenje Jevreja objašnjeno je proročanstvima Starog zavjeta. Neki će seliti na lađama, neki poput golubova koji se vraćaju svome gnijezdu i to pokazuje da će se Jevreji doseliti u Obećanu zemlju brodovima i avionima.

Regan je poslije ovih proročanstava podsjetio da se proročanstvo Mesije vezano za osnivanje Jeruzalema ostvarilo 1967 u Šestodnevnom ratu. Dodao je da je dolazak Mesije postao pitanje trenutka.

Kao što se vidi, američki predsjednik je uočavao da Mesijanski plan funkcioniše i sa velikim zadovoljstvom je pratio njegovo ostvarenje. Zbog toga je Harald Bredesen rekao da je istekao utisak kako je Regan obaviješten o ciljevima koje Bog ima na Bliskom Istoku'.

Ova evangelistička uvjerenja su temeljno uticala na Reganovu politiku prema Bliskom Istoku. Prema onome što piše Halsell jedan od razloga Reganovog bombardovanja Libije je njegovo mišljenje da će Libija za vrijeme Armagedona ratovati sa Izraelom. U avgustu 1985. godine je iznoseći razmišljanja senatoru Kalifornije Jems Mills-u objasnio da mrzi Libiju zato što u 38. stavku dijela o Ezekijelu Staroga zavjeta stoji da će proricateljski narodi napasti Izrael, te da će Libija zauzeti mjesto među ovima. Regan je vjerovao da zbog približavanja Armagedona treba naoružavati Izrael. Zbog toga je povećao pomoć za naoružavanje jevrejskoj državi Izraelu i podržao izraelski nuklearni program.