Jump to content


Photo

Haruki Murakami


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
64 replies to this topic

#61 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 22 July 2007 - 00:16

Joj, posle Juzno od granice, zapadno od sunca osecas se kao ono sto se u romanu baca u/niz reku... I tako bar jedan dan...
sad.gif sad.gif sad.gif

#62 KristinaS

KristinaS
  • Members
  • 174 posts

Posted 22 July 2007 - 13:43

Murakami mi se izuzetno dopada, iako sam pročitala samo ''Igraj Igraj Igraj'', mene je utisak vozio par dana. Nikako nisam mogla da počnem nešto drugo.

#63 stormy

stormy
  • Members
  • 178 posts

Posted 25 July 2007 - 16:19

QUOTE(KristinaS @ 22 Jul 2007, 14:43) <{POST_SNAPBACK}>
Murakami mi se izuzetno dopada, iako sam pročitala samo ''Igraj Igraj Igraj'', mene je utisak vozio par dana. Nikako nisam mogla da počnem nešto drugo.

Nešto slično sam i ja napisala posle čitanja te knjige.

Završila sam Norvešku šumu pre par dana. Svidela mi se, ali ne mogu reći da ne žalim što se Geopoetika nije držala hronologije, što nije izbacivala romane onim redom kako su nastajali. Sigurna sam da bi mi se ovo delo mnogo više svidelo da sam ga pročitala pre desetak godina, ili bar pre ostalih romana prevedenih kod nas.
Interesantna mi je plejada ženskih likova, svaka specifična i uvrnuta, izgubljena na svoj način, kao i način na koji ih glavni junak smešta u svoj svet. Iako sam, zbog prethodno pročitanih najava i prikaza knjige, očekivala da će revolucionarni momenti biti upečatljiviji, svidja mi se kako je taj segment stavljen u drugi (peti?) plan.
Ponekad mi je glavni junak delovao previše nerealno, sav satkan od finoće, časti, brige za druge, ali onda se setim da toga verovatno tamo ima. Ipak je to Japan. smile.gif

Spoiler! --Click here to view--

Generalno volim suptilnost osećanja, melanholiju, nežnost i tihu patnju u Murakamijevim knjigama.

#64 KristinaS

KristinaS
  • Members
  • 174 posts

Posted 25 July 2007 - 20:34

[quote name='stormy' date='25 Jul 2007, 17:19' post='1801325']
Nešto slično sam i ja napisala posle čitanja te knjige.

Sigurna sam da bi mi se ovo delo mnogo više svidelo da sam ga pročitala pre desetak godina, ili bar pre ostalih romana prevedenih kod nas.

Ja takođe imam ovakvu reakciju na neke knjige, pa i filmove. Dobri su, ali imam utisak da bi odlepila da sam ih čitala kad sam bila mlađa. Tako mi je sada sa H.H.Miljasom (Blesav, mrtav kopile i nevidljiv). Knjiga mi je sasvim u redu, ali da sam je čitala ranije eeee...


Ipak je to Japan. smile.gif
A što se ovoga tiče, dok sam čitala Igraj Igraj Igraj u određenim momentima sam zaboravljala da se radnja događa u Japanu. Toliko je, bar za mene, ovo univerzalna tema. No, ipak taj svet koji glavni junak stvara za sebe i u kom odlično pliva, svakako je drugačiji od nekog koji bi sebi stvorio evropski lik. Atmosfera je nekeko gusta i vodena, to su moje asocijacije (ne moraju biti istinite).

Kad završim Miljasa krećem u potragu za Murakamijem.

#65 Nikola Kiric

Nikola Kiric
  • Members
  • 801 posts

Posted 10 August 2007 - 00:49

Kad smo vec kod Murakamija (koji je svakako odlican), da pomenem i onog drugog -Riju (Ryu) Murakamija - takodje super pisac, doduse mnogo, mnogo mracniji i brutalniji od Harukija. ne znam je li pevodjen kod nas...

inace, pre mesec dana u Tokiju upoznah nasu zenu koja tamo radi doktorat o Haruki Murakamiju. nadam se da ce to jednog dana biti dostupno i siroj javnosti.