Jump to content


Photo

Songs From the Second Floor


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 SlatkaMalaIzvrnutaTorta

SlatkaMalaIzvrnutaTorta
  • Members
  • 932 posts

Posted 16 April 2004 - 07:05

Po izlasku iz bioskopa, prva misao je bila: "Ovo je BAS BAS cudan film."
Na pocetku, nije mi bilo bas najjasnije o cemu se radi: ljudi sa belim licima (kao mrtvaci), gomila njih bicuju jedni druge po ulicama na kojima takodje postoji traffic jam, devojcica sa povezom na licu je gurnita sa litice, biznismen pokusava da stvori "next big thing" prodavajuci krstove sa razapetim Isusom da bi kasnije...

Po citanju kritike ispod, film mi je malo jasniji; definitivno zelim da ga vidim jos jednom.



Bilo kako bilo, evo sta kritika kaze:

"An anti-capitalist tract disguised as surrealist dream, 'Songs From the Second Floor' stars a city radiant in soft blond lighting, yet traumatized by conformity and advancing dysfunction. Pasty Swedes drift through monstrous jams and moody doldrums. A poet has fallen into coma, his father burns down his business, sad women seek sex from often listless men, a magician literally saws a man open, bureaucrats gaze stupidly at a crystal ball, 'the bloom of youth' fades as a girl is pushed off a cliff in a grandiose ceremony that is Kafka gone Wagner. Achieving visionary entertainment by enervation, director Roy Andersson can truly create and populate amazing spaces."

#2 SlatkaMalaIzvrnutaTorta

SlatkaMalaIzvrnutaTorta
  • Members
  • 932 posts

Posted 16 April 2004 - 08:01

movie's webpage

#3 Rain Girl

Rain Girl
  • Members
  • 2,803 posts

Posted 16 April 2004 - 09:45

Nisam cula za film! Zasto to nije bilo kod nas na FAF ili FEST

#4 SlatkaMalaIzvrnutaTorta

SlatkaMalaIzvrnutaTorta
  • Members
  • 932 posts

Posted 16 April 2004 - 16:12

Ne znam zasto se uopste nije davao u BGD. Ali i ovde, u USA, je dosao kasno.
Raspitaj se po VK--film je stvarno vredan gledanja.

Edited by SlatkaMalaIzvrnutaTorta, 16 April 2004 - 16:12.


#5 Kampokei

Kampokei
  • Members
  • 424 posts

Posted 16 April 2004 - 17:52

Veoma zanimljiv film, a preporucujm gledanje na DVDu jer gledajuci special features prica o samom filmu postaje takodje fascinantna. Ja ga gledao dva, a moj prijatelj bar dvadeset puta.

#6 Rain Girl

Rain Girl
  • Members
  • 2,803 posts

Posted 16 April 2004 - 18:57

Kampokei de ti zivis... Ovde negde... moram da znam da li da uopste trayim film...

#7 Gee

Gee
  • Members
  • 106 posts

Posted 16 April 2004 - 19:01

film je iz 2000 godine, inace Andersson je specijalac :lol: 25 godina poslije jednog tihog i ludog filma uradio je jos ludji i tisi film "S?nger fr?n andra v?ningen"
Radnju je zaista tesko prepricati. Negdje daleko na sjevernoj hemisferi u jednom momentu, odvija se niz cudnih nelogicnih dogadjaja: jedan sluzbenik je otpusten na uzasno ponizavajuci nacin, jedan zalutao doseljenik biva napadnut na jako prometnoj ulici, jedan madzionicar neuspjeva u svom nastupu....i dok se sve to desava stoji Karl, pokriven sa garezi i pepelom sa svoje prodavnice namjestaja, koju je sam zapalio da bi pokupio pare od osiguranja. :lol: i sve to naravno u sivom tonu prikazano. Znaci haosa i ludila su jos jaci sljedeceg dana....bla bla bla.
Da bi se film razumuo neophodno je poznavanje svedskog menatliteta otjelotvorenog u vidu "svenska folkhemmet" B)
Ja imam dojam da Roy zeli oslikati/ prikazati neku vrstu izgubljenosti pojedinca pred svijetom koji se sve brze i brze vrti, toliko brzo da ga je nemoguce stici. Meni je film vise slika nego film i tako sam ga i gledala kao sliku ( tom dozivljaju filma kao slike doprinosi i staticnost kamere u filmu)

#8 blajs

blajs
  • Members
  • 23 posts

Posted 19 April 2004 - 00:25

Koliko se sećam "Pesme sa drugog sprata" je bio na festu 2002.
Do mene je nekako došla kopija filma na VHS-u bez prevoda, ali sam ga presnimio za svoju arhivu, kako zbog odlične fotografije tako i da zasmejavam drugare kad mi dođu u posetu!
Mislim stvarno, treba imati talenta pa odgledati film bez ironičnog otklona!
Nema sumnje da je zapadna civilizacija u dubokoj krizi i da je savremen čovek izgubljen u vrtlogu potrošačkog društva i da je za razumevanje ovog filma potrbno bar osnovno poznavanje švedske kulture kako bi se razumeli likovi i simboli pravilno "pročitali".... ali ipak zašto sebe mučiti pokušajima da se protumači u osnovi jasna namera; pozorišno stilizovano, afilmsko (u smislu odsustva montaže, zakucane kamere sa širokougaonim objektivima, izrazito pozorišno-stilizovanog "glumatanja" koja izaziva podsmeh) delo koje treba da šokira savremenog čoveka i otvori mu oči pred licemerjem i dehumanizacijom savremenog sveta! Neke simbole je pokupio od Bergmana (biznismeni koji se šibaju dok se vuku ulicom je nešto davno viđeno u "Sedmom pečatu", za ostalo se ne mogu setiti u trenutku.....). Velikim budžetom (veći deo filma snimljen u studiju sa bogatom scenografijom i odličnom fotografijom) reditelj se namerio na festivalska priznanja, i mislim da je u tome i uspeo.
Bizarna činjenica je da posle prvog (naravno finansijski) neuspešnog filma nije mogao naći producenta za svoja naredna "umetničarenja", pa se morao baciti na reklame! I tako sad to radi što mora, a ovo što voli!
Mislim da sam bar 2 puta video da se film "daje" na TV....čini mi se canal + crveni ili TV5 ...
O ostalim radovima dotičnog reditelja ne znam ništa!