Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Most preko Ade
Forum B92 > Arhiva > Kultura i umetnost > Umetnost
eLogo
Nisam znao gde ovo da smestim, pa rek`o ajde ovde ...
Dakle, klik ovde pa pogledajte predloge i glasajte ...
eega beeva
A tuda ce ici most! Ja mislio dalje, negde pri kraju padine ili jos dalje.

Glasao za 8, a trebao za 1. Povuce me plava boja... grmphh

Od bodova - sve 5ice, nema tu sta...
oblak
Definitivno Br.6

reg
Nikako 5,4,3,2,1 i 8. Doduse 1 je zanimljiv zbog resenja predvidjenog za tramvaj(metro a la chicago, beovoz, zeleznicu?).

Dvoumim se izmedju 6 i 7.

kaliki
Pobogu, koji ludak hoće da pravi još jedan most tu, na kilometar od "Gazele"? Most treba napraviti na drugom kraju Ade, od okretnice tramvaja na Novom Beogradu, pa iza Čukaričke padine, izmedju Žarkova i Železnika na petlju kod Labudovog brda (okretnica 23/53) za Ibarsku magistralu. Tako bi malo rasteretili saobraćaj, a ovako ima da bude samo još veći krkljanac (ništa ne čini za Požešku i Radničku).

Idejno i estetski sam za broj 6. Jedino ne mogu da verujem da je to rešenje ekonomično. Voleo bih da možemo da vidimo i predračunske vrednosti ovog projekta i "klasičnog" dizajna (broj 7).
Pobunjenik
Нисте ваљда поверовали у ове предизборне лажи Ненада Богдановића?! Нема бре од тог моста ништа.
reg
Ko kaze da ce se most sigurno izgraditi. Znajuci nasu situaciju bilo super da izgrade most po bilo kojem projektu.

Meni se najvise svidjaju 6 i 7, odnosno izgledaju mi najprihvatljiviji. Ostali su ili totalno nezanimljivi, ili im je jedan od stubova na sred reke ili meni kao laiku izgledaju nesigurni i skupi sa tehnicke strane. Bas sad idem kod jednog inz. gradjevine pa cu taman da vidim sta on misli. Sedmica jeste nekako konzervativna ali ipak...
chandra
Pokusao sam da glasam za 1, ali mi je rekao da sam vec glasao. Govnar. Bas me je naljutio...

Ta prva varijanta mi deluje nekako najamnje napadno. U svakom slucaju 5, 7 i 8 su mi grozni.
jamie
pravo da vam kazem
nista mi se ovde ne svidja
ni pozicija ni mostovi

a posebno me nerviralo
[ne znam tacno zasto]
sto digitalne senke mostova na pojedinim slikama
nisu u istom pravcu kao i senke sa fotografija ade

glasao sam za no.6
povukla me ekstravagancija, kao
koji sekund kasnije sam shvatio
da to ipak ne bih zeleo da vidim uzivo

i da priznam
sve vreme sam zamisljao
kako na tim mostovima izgledaju lancani sudari,
kako [i u kojim sve situacijama] ovi
sto nonsalantno setaju kilometarskim mostom
skacu sa istog
i koliko bi mogao biti zanimljiv osecaj da nestane struje
pa da se ostane zaglavljen u tramvajskom tunelu
u sred mosta

ma bice ludilo beograd
videcete

ph34r.gif ph34r.gif
Mac
Ja glasam za most koji nato bombe nece moci da sruse. Od ojacanog titanijuma.
majama
Ja sam glasala za 5, ne znam ni sasma zašto?
Verovatno stvar trenutka.
Ionako je Pobunjenik u pravu, od tog mosta ništa neće biti.
Ko bi normalan pravio most na tom mestu?Potpuno besmislena lokacija.

Isto kao što će mitski metro spajati Bulevar i Novi Beograd kod hotela Jugoslavija. Ko poznaje taj deo grada zna da tuda prolazi najviše autobuskih linija ,pa je do centra grada potrebno oko 15 min.
Meni treba metro, do bloka 45 idu samo tramvaji, mada me svaki dan u novinama uveravaju da ja samo izmišljam da čekam isti oko pola sata u proseku.
Hoću metro i neću most na glupoj lokaciji.
maxivida
I ja sam glasala za 5, mada mislim da je i 6 isto toliko dobar. Što ekscentričnije, upadljivije, asimetričnije, krupnije, besmislenije. Beogradska arhitektura je jezivo dosadna, a i nema nekog prepoznatljivog izgleda koji bi mogao da se pokvari, pa da paziš na estetiku i da li se uklapa u okolinu.
CENTRIFUGA
Samo ne kontam ko u ‘Direkciji’ ima tolika muda da ozbiljno predlaze u BG kopije svetskih remek dela (poput Caltravinog cuvenog mosta Alamillo u Sevilji – predlog br.5)?
Hronicni nedostatak arhitekata, ideja, nemamo za predsednika SANU vrhunskog strucnjaka za mostove? Ili se planira da Beograd imitacijama postane Evropski Las Vegas – Sfinga na Slaviji, Tadz-Mahal na auto-komandi, Akropolj u bloku 45 …
ph34r.gif
Od finansijskih sredstava za takav most mogla bi se npr. kompletna Karadjordjeva picnuti, ali who cares.
Herr
Igralo se dete u nekom programu za crtanje. Ko je video most Slobode ili Zeleznicki kod Sajma zna da ne trebaju tako glomazni stubovi za utege. Sta znaju urbanisti sta je statika, gotivno je imati tu vidikovac ali BGD nema kintu rasipa lovu za stanove opstinara. Sa nacrtanom visinom stubova koliki bi bile potrebne prilazne rampe. Osnovni problem je u nepismenim urbanistima, most na tom mestu dovodi u situaciju da se negde kod na kraju treceg bulevara mora ukrstiti i pruga i metro i most i postojece ulice, (a ulazak treceg bulevara svakako u gagarinovu treba preraditi vec sad) a i doskok sa druge strane je problematican kao i ceo koncept unutrasnjih prstenova. Pitanje je sta cu neko iz Blokova na Brdu ili Cukarici i koliko takvih ima. Vecinja njih moze se tamo odvesti sirokokolosecnim tramvajem preko starog zeleznickog mosta da zasluzi svoje novo ime LR sistem. Zahteva genijalca da to razresi ali ja tog ne vidim na srpskoj sceni. Grade se sumanuto velike petlje kod Arene, a nema gde da vode. Prostor za parkiranje potrosen na zgrade, nema javnih linija koje bi glatko prirodno vodile do tamo. Prvo za Gazelu treba preraditi Jovinove lose rampe i na Mostaru i kod Strava centra da se ubrza protok, neke jednostavno ukinuti radi boljeg
protoka. Ostruznica ce da odvuce deo saobracaja. Prsten treba graditi od Bataje i prema Banatu i to ce da rastereti centralnu zonu. Mozda bi neko resenje bio manji most koji bi ukoso preskako Savu izmedju Gazele i sadasnje zeleznicke, ali takvo cudo jos nisam video. Lancani most je nekad bio na mestu danasnjeg u Brankovoj sad je anahronizam.
zzzzz
Beogradu su oko jedanaest miliona puta potrebniji:
1. novi most na mestu Pancevackog kome je rok upotrebe istekao pre 30 godina
2. konacno Ostruznicki (mada mi se cini da ce se svi zadovoljiti obnovom jedne, izgradjene pa srusene, trake)
3. Zemun - Borca (kako bi se rastojanje od 700 metara moglo preci za manje od sat i po)

Nisam glasao ni za jedno resenje. Mozda sam estetski daltonista, ali ne mogu da dozivim nesto virtuelno, ma kako mi masta fercerala.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.