Help - Search - Members - Calendar
Full Version: "elektronski" recnici
Forum B92 > Arhiva > Politika i društvo > Lingvistika
Amelija
Zanima me da li negde (i naravno gde) mogu da se nadju/kupe recnici u elektronskoj formi?
Pre svega i hitno se trazi spansko-engleski, englesko-spanski, svejedno u kom pravcu.
Inace ne knjige u pdf-obliku niti klasicne recnike tipa baze podataka u kojima iskuckas rec pa kliknes ok pa ti da recna drugom jeziku nego nesto ovakvog tipa:

parking garage ; aparcamiento
parkway ; autopista
parliament ; parlamento
parliamentarian ; parlamentario
parliamentary ; parlamentario

premnogo hvala unapred
Buum
Imaš npr. Babylon čiji se affiliate link nalazi na naslovnoj strani sajta B92.
Amelija
hvala smile.gif
ali to mi opet deluje "sumnjivo" u smislu da je to nekakva baza podataka + neki program koji omogucava prevodjenje rec po rec ali to nije ono sto se trazi
a nesto ne vidim ni da moze da se prevede u format koji meni treba (vidi prvi post)
Buum
Aha! Probaj onda sa nekim od SYSTRAN-ovih rešenja. Mislim da on ima te opcije koje ti trebaju s obzirom da ima odličnu integraciju sa Microsoft Office paketom (može automatizovano da prevodi cele dokumente, e-mailove, web strane itd).
Amelija
Jos jednom mnogo hvala na trudu smile.gif

Ali ... nemoguca sam, znam laugh.gif

Naime, ne treba meni uopste prevodjenje necega <a btw ne treba mi niposto ni Microsoft okruzenje> nego mi bukvalno treba fajl koji izgleda otprilike onako kako sam napisala u prvom postu, ili nesto sto se bezbolno moze pretvoriti u takav fajl.
pcelica
probaj sa ovim, korisno je, bar meni.

http://babelfish.altavista.com/
Zverilla
QUOTE(amelija @ 1 Mar 2006, 11:52)
Jos jednom mnogo hvala na trudu smile.gif

Ali ... nemoguca sam, znam  laugh.gif

Naime, ne treba meni uopste prevodjenje necega <a btw ne treba mi niposto ni Microsoft okruzenje> nego mi bukvalno treba fajl koji izgleda otprilike onako kako sam napisala u prvom postu, ili nesto sto se bezbolno moze pretvoriti u takav fajl.
*

tako nesto ces vrlo vrlo vrlo tesko naci, sem ako to programce ne ume da ti cita misli wink.gif

zasto - pa zato sto obicno za jednu izvornu rec imas bar 2-3 prevoda...

inace zaposli nekog da ti napise skript koji ce to automatski da odradi koristeci neku bazu/sajt
Amelija
QUOTE(Zverilla @ 1 Mar 2006, 12:34)
tako nesto ces vrlo vrlo vrlo tesko naci, sem ako to programce ne ume da ti cita misli wink.gif

zasto - pa zato sto obicno za jednu izvornu rec imas bar 2-3 prevoda...
*

nema to veze posto moze ovako to da izgleda bez problema:

about ; a punto de
about ; acerca
about ; acerca de
about ; alrededor
about ; aproximadamente

A nema frke ni da bude ovako nesto:

about # a punto de ; acerca ; acerca de ; alrededor ; aproximadamente

@pcelica: i tebi mnogo hvala ali nazalost to nije ono sto trazim sad.gif
martinj
ovde
jes da je online, ali zavrsava posao, a moze da prevodi i izraze, tekstove i web strane...
Buum
Babelfish koji preporučujete je zapravo zasnovan na SYSTRAN-u. smile.gif

Amelija, bojim se da ćeš ipak morati ručno da sređuješ te fajlove s obzirom na to da ti trebaju sva značenja za određeni termin. To ne može automatski da ti odradi nijedan rečnik...
Amelija
hm, cini mi se da bas nije jasno sta ja zapravo hocu

ne treba meni nista recnik da odradjuje, nego ja zelim da ga prosto imam u svom posedu kao fajl (znaci ne kao papir)

e sad da li ce razlicita moguca znacenja biti u jednom redu ili ne nije mnogo bitno sve dok nije problematicno razdvojiti jedan jezik od drugog u dva razlicita fajla

nadam se da sam sad malo razjasnila stavri a ne jos vise zbunila narod huh.gif
Bolek
Znači tebi treba lista reči u obliku "<engleska reč> - <španska reč>" jedno ispod drugog u jednom fajlu? A zašto ne u PDF formatu?

To ćeš malo teže da nađeš, dobri rečnici uglavnom imaju po desetine hiljada odrednica, pa je malo nepregledno i zato se dele. Recimo ovaj Yahoo!-ov, svaka reč je na posebnoj stranici, ali mene bi zaista mrzelo da radim copy&paste u jedan fajl. ph34r.gif Pokušaću da nađem nešto bolje.

Inače najbolji online špansko-engleski/englesko-španski rečnik za koji znam je Wordreference. A ja na kompjuteru koristim Oxford Spanish dictionary. smile.gif
Amelija
QUOTE(Bolek @ 1 Mar 2006, 17:24)
Znači tebi treba lista reči u obliku "<engleska reč> - <španska reč>" jedno ispod drugog u jednom fajlu?
*

Upravo tako.
S tim sto kao sto rekoh mogu da budu sva znacenja jedne reci u jednom redu ali tako da mogu da ih razdvojim.

A zašto ne u PDF formatu?

Zato sto iz pdf-formata tesko mogu da izvucem taj format (a treba mi bas takav format, sa bilo kojim drugim mogu samo da uzmem fotoaparat i napravim fotku iliti narodski da se slikam wink.gif)

To ćeš malo teže da nađeš,

Toga se i bojim sad.gif
Inace kao sto rekoh ne mora da bude besplatni download, moze i da se prodaje.

Recimo ovaj Yahoo!-ov, svaka reč je na posebnoj stranici, ali mene bi zaista mrzelo da radim copy&paste u jedan fajl. ph34r.gif

Da, generalno mi deluje prilicno zapetljano huh.gif

Inače najbolji online špansko-engleski/englesko-španski rečnik za koji znam je Wordreference.
*

I kod mene je on redovno u klasicnoj upotrebi smile.gif
Medjutim tamo na FAQ-strani pise da biju&seku usi ako probas da downloadujes sve (sto bi meni upravo trebalo) pa nekako ne smem ni da ih pitam da li bi mozda mogli da pozajme/prodaju makar deo.
whiskey
QUOTE(amelija @ 28 Feb 2006, 17:13)
Zanima me da li negde (i naravno gde) mogu da se nadju/kupe recnici u elektronskoj formi?
Pre svega i hitno se trazi spansko-engleski, englesko-spanski, svejedno u kom pravcu.
Inace ne knjige u pdf-obliku niti klasicne recnike tipa baze podataka u kojima iskuckas rec pa kliknes ok pa ti da recna drugom jeziku nego nesto ovakvog tipa:

parking garage  ; aparcamiento
parkway ; autopista
parliament    ;  parlamento
parliamentarian ; parlamentario
parliamentary ;  parlamentario

premnogo hvala unapred
*

IDP (Internet Dictionary Project) ima postavljene fajlove sa listama reci za download. Fajl za englesko-spanski recnik ima 7450 reci, i mozda nije bas u formi koja tebi odgovara, ali mislim da lako moze da se prepravi.

http://www.ilovelanguages.com/IDP/files/Spanish.txt

Nadam se da ce da pomogne...
Amelija
QUOTE(whiskey @ 7 Mar 2006, 12:02)
IDP (Internet Dictionary Project) ima postavljene fajlove sa listama reci za download.
*

Premnogo hvala smile.gif
Upravo tako nesto mi treba.
E sad, ne bi skodilo malo vise reci od 7000 ali nije lose za pocetak.
Ukoliko neko negde naidje na jos nesto slicno molim da javi na ovaj topik.

Ujedno jos jednom hvala svima koji su ulozili trud oko ovoga.
spalato
imam nesto slicno tome sta ti treba.
zove se 4in1 . u pitanju su francuski, engleski, spanski i nemacki...
ne znam gde da ga nadjes, ali, eto bar imas ime.
Amelija
opet malo ja sa ovim zezalicama: ako neko negde vidi nesto zadatog oblika&formata sa srpskim i engleskim neka dojavi
Ivan Car
A sta je sa Everestom? Ima 35 recnika u sebi i oko 3 000 000 reci. I jos dosta toga. Jedino je malo problem sto je oko 80mb velicine.

edit: ko hoce da skida sa ovog linka sto sam postavio treba samo da stane na njega i da pritisne desni klik misa, a potom sa padajuce liste Save target as.
Amelija
Pre nego sto se upustim u tu veliku avanturu, jel su to dvojezicni/visejezicni paralelni recnici u slicnom formatu koji meni treba ili su mozda jednojezicni recnici?
Ivan Car
Ne znam tacno na sta mislis, ali ako mislis na language interface postoje pet (english, french, german, romanian i spanish). Ako mislis na recnike koje poseduje oni su sledeci:

Spanish synonyms
German French standard
English Italian standard
English French standard
English English Acronyms
English English Medical
English English Standard
English Synonyms
English German Standard Big
English Portuguese standard
English Spanish Technical
English Romanian Expressions
English Romanian Standard
English Romanian Tehnical
French Larousse
French Synonyms
French Romanian Standard INCOMPLET
German English standard
German Romanian Technical INCOMPLET
Hungarian English Standard
English Bulgarian Standard
Bulgarian English Standard
English Anthonyms
English Bible Names
English Holonyms
English Hypernyms
English French Medical
English French Technical INCOMPLET
English Hungarian Standard
English Romanian Proverbs
English Spanish Standard
German Synonyms
Romanian French Standard
Romanian German Standard
Romanian Spanish Standard
Romanian Italian Standard

To je to otprilike, pa ako te zanima skini ga.

edit: u okviru njega postoji i Translator sa dodatkom jos nekih.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.