Gul u Beogradu |
![]() ![]() |
Gul u Beogradu |
26.10.2009, 12:17
|
|
|
Group: Members Posts: 6 Joined: 20.03.2007 Member No.: 26696 |
Šta se može očekivati od ove posete s obzirom na činjenicu da sa turskim predsednikom dolazi i "40 privrednika vodećih turskih kompanija iz oblasti građevinarstva, tekstilne industrije, turizma i drugih oblasti"? Lično, optimista sam u smislu da će se osetiti neki pomak bar kada su nerazvijene opštine u pitanju. |
|
|
|
26.10.2009, 13:14
|
|
|
Group: Members Posts: 2523 Joined: 20.06.2005 Member No.: 13337 |
Turska je velika zemlja i veliko tržište, ubrzano se razvija, i interes Srbije je da ima što bolje političke i ekonomske odnose sa tom državom.
|
|
|
|
28.10.2009, 09:35
|
|
![]() Group: Members Posts: 6979 Joined: 12.02.2004 From: Dorcol, Beograd, Srbija, Evropa, Zemlja Member No.: 6149 |
Lepo, lepo, uvek je dobro videti par negovanih brkova. A od saradnje sa starim gazdom mozemo samo koristi da imamo.
-------------------- Hail Eris! All Hail Discordia!
|
|
|
|
28.10.2009, 09:41
|
|
|
Group: Members Posts: 1226 Joined: 01.11.2007 Member No.: 31624 |
oće Ratko da mu se sveti?
|
|
|
|
28.10.2009, 15:30
|
|
|
Group: Members Posts: 394 Joined: 19.01.2008 Member No.: 34390 |
|
|
|
|
29.10.2009, 11:45
|
|
![]() Group: Members Posts: 6979 Joined: 12.02.2004 From: Dorcol, Beograd, Srbija, Evropa, Zemlja Member No.: 6149 |
oće Ratko da mu se sveti? Nema to muda ovoga ni popreko da pogleda. Mozda bi ga opsovao u pola glasa, kada dobrano odmakne u bastu, setajuci mu papuce. -------------------- Hail Eris! All Hail Discordia!
|
|
|
|
29.10.2009, 12:04
|
|
|
Group: Members Posts: 53 Joined: 25.11.2006 From: Novi Sad, Srbija Member No.: 23702 |
Radeći u turističkoj agenciji u Novom Sadu, par puta sam doživeo veoma neprijatna iskustva nudeći potencijalnim putnicima letovanje u Turskoj. Bilo je dosta psovki, besnih pogleda ili bežanja iz agencije uz izgovor "Ne pada mi na pamet!". Kao ukras u agenciji imamo zastave mnogih zemalja a posebno nam je velika i lepa zastava Turske. Naravno, kada sam je po dobijanju raširio jedan komšija je provirio u lokal i rekao mi da je bolje da ne rizikujem i da je ne stavljam u izlog, mogao bih vrlo brzo ostati bez njega. U Beogradu sam takođe video grafit koji poziva Srbe da ne letuju u Turskoj. Nalazi se u podzemnom kod TC Ušće. Ne mogu sad tačno da se setim kako tačno glasi, ali je strašan i zabrinjavajući.
Generalno, užasnut sam mržnjom prema Turcima, a posebno u Novom Sadu, za koji sam verovao da je operisan od takvih ksenofobičnih pojava. Ispostavilo se da sam žestoko u krivu. This post has been edited by belgrey: 29.10.2009, 12:06 |
|
|
|
29.10.2009, 12:28
|
|
![]() Group: Members Posts: 11128 Joined: 19.02.2001 From: Bgd Member No.: 2 |
Radeći u turističkoj agenciji u Novom Sadu, jel vam koji aranžman ostajao neprodat? mislim, koliki je procenat neprodatih aranžmana za tursku u odnosu na druge destinacije? -------------------- she never made a sound...
|
|
|
|
29.10.2009, 12:54
|
|
|
Group: Members Posts: 53 Joined: 25.11.2006 From: Novi Sad, Srbija Member No.: 23702 |
jel vam koji aranžman ostajao neprodat? mislim, koliki je procenat neprodatih aranžmana za tursku u odnosu na druge destinacije? Nismo imali svoje kapacitete, tako da nemam takvu evidenciju. Samo sam imao nekoliko parova koji nisu hteli ni da čuju za Tursku iako nikada tamo nisu bili. Ono što su oni tražili i što su mogli sebi da priušte bilo je moguće naći samo u Turskoj a oni bi odmahnulu glavom. Bilo je izjava: "Kod Turaka ni da su poslednji na planeti", "Nemoj mi te muslimančine" "Tursku mi ne pominji, nikada kod njih neću otići". Da ne pominjem izraze lica, mrštenja, besne face, stisnute pesnice. Da mi je neko rekao da će rad u turističkoj agenciji biti toliko politički i nacionalno obojen ne bih verovao. Uostalom, ubeđen sam bio da ljudi koji uopšte razmišljaju o putovanjima ne mogu da budu toliko uskraćeni u moralnom razvoju i da su nekako širih shvatanja i bar za nijansu liberalniji od onih koji ne vole putovanja. Uostalom da ne skrećem sa teme, hteo sam reći da su Turci i Turska u Srbiji na nekakvoj listi za mržnju. Pri tom na pomen letovanja u Hrvatskoj niko nije reagovao loše čak ni očigledne Srbende. Što se saradnje sa Turskom tiče, ima sve moje pohvale. To je jedna od retkih samodovoljnih zemalja na planeti, dakle imaju sve što im je potrebno. Zemlja koja je poslednjih deceniju-dve doživela ogromnu transformaciju a tursko društvo katarzu. Svaki put kada odem tamo osetim najbolju sfrj atmosferu. Jedino što je pred Turskom budućnost. Čini mi se da je ta zemlja u usponu u svakom pogledu. Mentalitetom su nam dosta slični ali bismo ipak mnogo toga mogli da učimo od njih (rad, poštovanje sebe i drugih, optimizam, osmeh i dostojanstvo). Voleo bih da nam je ta zemlja bliža i da puno sarađujemo sa njima. |
|
|
|
29.10.2009, 13:05
|
|
![]() Group: Members Posts: 4626 Joined: 07.06.2004 Member No.: 7722 |
... Mentalitetom su nam dosta slični ... Da me ne razumeš pogrešno, sve si u pravu nego mi ovo malo onako ... understatement; oni su naši učitelji tog, mentaliteta. Mal ne rekoh očevi. -------------------- Srbija je MEMENTO
|
|
|
|
29.10.2009, 13:13
|
|
|
Da me ne razumeš pogrešno, sve si u pravu nego mi ovo malo onako ... understatement; oni su naši učitelji tog, mentaliteta. Mal ne rekoh očevi. Da, slažem se, samo se bojim da nas nekim stvarima nisu dobro naučili. Ili smo mi bili loši đaci. Ustvari, ovo drugo je sigurno, kad malo razmislim. |
|
|
|
29.10.2009, 13:40
|
|
![]() Group: Members Posts: 935 Joined: 23.10.2007 Member No.: 31392 |
Nismo imali svoje kapacitete, tako da nemam takvu evidenciju. Samo sam imao nekoliko parova koji nisu hteli ni da čuju za Tursku iako nikada tamo nisu bili. Ono što su oni tražili i što su mogli sebi da priušte bilo je moguće naći samo u Turskoj a oni bi odmahnulu glavom. Bilo je izjava: "Kod Turaka ni da su poslednji na planeti", "Nemoj mi te muslimančine" "Tursku mi ne pominji, nikada kod njih neću otići". Da ne pominjem izraze lica, mrštenja, besne face, stisnute pesnice. Da mi je neko rekao da će rad u turističkoj agenciji biti toliko politički i nacionalno obojen ne bih verovao. Uostalom, ubeđen sam bio da ljudi koji uopšte razmišljaju o putovanjima ne mogu da budu toliko uskraćeni u moralnom razvoju i da su nekako širih shvatanja i bar za nijansu liberalniji od onih koji ne vole putovanja. Uostalom da ne skrećem sa teme, hteo sam reći da su Turci i Turska u Srbiji na nekakvoj listi za mržnju. Pri tom na pomen letovanja u Hrvatskoj niko nije reagovao loše čak ni očigledne Srbende. Što se saradnje sa Turskom tiče, ima sve moje pohvale. To je jedna od retkih samodovoljnih zemalja na planeti, dakle imaju sve što im je potrebno. Zemlja koja je poslednjih deceniju-dve doživela ogromnu transformaciju a tursko društvo katarzu. Svaki put kada odem tamo osetim najbolju sfrj atmosferu. Jedino što je pred Turskom budućnost. Čini mi se da je ta zemlja u usponu u svakom pogledu. Mentalitetom su nam dosta slični ali bismo ipak mnogo toga mogli da učimo od njih (rad, poštovanje sebe i drugih, optimizam, osmeh i dostojanstvo). Voleo bih da nam je ta zemlja bliža i da puno sarađujemo sa njima. Reci mi samo koje godine si radio u turističkoj agenciji kad imaš ovakva iskustva. Ja u Turskoj nisam bio ali znam more ljudi koji jeste i niko, ali niko i nikad nije imao lošu reč za Tursku i Turke. Samo reči hvale. Toliko Srba ide u Tursku i Grčku (najomiljenije destinacije) da to nije normalno... -------------------- KATA TON DAIMONA EAYTOY
|
|
|
|
29.10.2009, 13:59
|
|
![]() Group: Members Posts: 11128 Joined: 19.02.2001 From: Bgd Member No.: 2 |
Toliko Srba ide u Tursku i Grčku (najomiljenije destinacije) da to nije normalno... to je negde bila i moja poenta. -------------------- she never made a sound...
|
|
|
|
29.10.2009, 14:22
|
|
![]() Group: Members Posts: 1070 Joined: 03.12.2004 From: Stari Vracar Member No.: 10332 |
Kad sam prvi put bio u Turskoj, konobar me pita odakle sam. Ja onako oprezno - iz Bosne. Ovaj me maltene izgrli i izljubi ko najrodjenijeg. Veli i njegovi su od davnina iz Bosne, od Travnika grada. Negde pred kraj aranzmana, isto me pita drugi konobar. Ja vec opusteniji i ohrabren - iz Srbije, brale. A ovaj me isto izgrli i izljubi i josh iscascava. Njegovi iz Novog Pazara. -------------------- Bensedin - pilula srece ili sirotinjska droga?
|
|
|
|
29.10.2009, 14:22
|
|
|
to je negde bila i moja poenta. Sve je to u redu. Mi smo dosta radili Tursku i nisam ni ja napisao da su ti ljudi koji su komentarisali na taj način bili nekada tamo. Ne, oni nisu bili nikada i neće ni ići. Inače takve situacije su se desile nekoliko puta samo tokom ovog leta a isto tako i prošle godine. Čak sam jednom prokomentarisao kolegama da je dobro sve prošlo, mogao sam i batine da dobijem zato što sam se usudio da putniku ponudim letovanje u Turskoj. Ja sam zgrožen. Inače iskustva svih koji su bili u Turskoj su fantastična a mnogi su rekli da će "Grčku izbrisati iz atlasa" posle turskog iskustva. Raspoloženje velike većine putnika prema Turskoj je pozitivno i uostalom iz Srbije vakog leta bar 300000 putnika letuje tamo. Ipak, ono šte se meni dešavalo nije normalno i nije lepo. Takve reakcije na ponuđenu destinaciju nisam doživeo ni za jednu drugu. Eventualno mi na predlog Bugarske neko kaže "Jao, neću tamo, čuo sam da more nije lepo" i to je sve. Ali komentari turkomrzaca su me potpuno uništili. Uostalom vi, koji mi ne verujete, sledeći put kad budete išli u TC Ušće pročitajte grafit u podzemnom prolazu pa će vam sve biti jasno. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Lo-Fi Version | Time is now: 22.11.2009 15:36 |