IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

24 Pages V  « < 22 23 24  
Reply to this topicStart new topic
Nekretnine u Srbiji, (stambeni i poslovni prostor, nekretnine u okruzenju i ostalo)
blond
post 16.11.2009, 18:01
Post #346

Group: Members
Member No.: 53360

QUOTE (rory @ 16.11.2009, 15:04) *
Što bi sada kupovao, plati kiriju još koji mesec i nastavi da se raspituješ, polako će sve većem broju prodavaca početi da popuštaju živci. Para nema robe ima, treba malo vremena da tržište odradi svoje jer se ljudi znajući koliko je to nekad vredelo teško odlučuju za realnu cenu, bar dok im poverioci ne zakucaju na vrata. To mi je bilo najsmešnije kod ljudi koji prodaju svoje kućne, korišćene kompjutere "znate koluko sam ja to platio" pa mislim znam i da je moja baba bila živa ali stvari se menjaju. E sad ako nam neko za božić da jedno 10 milijardi bespovratno onda si se zezno, bar za godinu dok se to ne potroši. Nema načina da u skorije vreme raste cena bilo čega što država ne kontroliše dekretima. Pominju se porezi na imovinu, na luksuzne lokacije, ma sedi i ćuti jer u narednom periodu ne može ostati živ niko ko ima nešto konkretno na šta država može da stavi šapu.

Ma, cudi me samo kako to da nijedan od investitora nije koknut jos uvek? Nije da im to zelim, ali mnogo ulozenih para je sumnjivog porekla...
Ako dodju braca po svoje... svasta je moguce...
Go to the top of the page

+Quote Post
drvenica
post 16.11.2009, 22:57
Post #347

Member No.: 54164

QUOTE (Paun @ 15.11.2009, 07:54) *
U svakom slucaju, drzavne firme propadaju i nema drzavne kontrole a gradjevincka mafija zgrce profit:

BANKROTIRALE 574 GRAĐEVINSKE FIRME
Država tera građevince u propast

Od početka godine zatvorena su 574 građevinska preduzeća. Bankrotiral su, uglavnom, zbog neizmirenih obaveza države. Čekali su mesecima da im se dugovanja isplate i držali radnike bez plate. Novac nije došao, a poverioci i banke su pustili menice, poreska uprava izvršila dodatni pritisak za neuplaćene poreze, doprinose i avansni PDV, i vlasnici jednostavno nisu izdržali – tvrdi za „Blic nedelje“ Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=120670

Prevareno 20.000 kupaca stanova

Stručnjaci za nekretnine često kažu da apsolutna zaštita od prevare prilikom kupovine stana u izgradnji ne postoji, ali postoje koraci koje možete da preduzmete kako bi se rizik smanjio i kako ne biste završili na ulici. U Srbiji je trenutno, prema grubim procenama ljudi koji se bave nekretninama i policijskog odeljenja zaduženog za te slučajeve, više od 20.000 prevarenih kupaca stanova, uglavnom onih koji su unapred dali novac investitorima.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=120710

Da, apsolutna zaštita od prevare prilikom kupovine stana u izgradnji ne postoji nigde u svetu. Razlika je samo u tome što u svetu nije ni moguće kupiti nepokretnost koja u pravu ne postoji. Tek sa upotrebnom dozvolom i uknjižbom prava svojine, nepokretnost može biti u prometu.
Međutim, ovo je država u kojoj se vrši pritisak na banke da zaključe ugovor sa državom za subvencionirane kredite za stanove u izgradnji?

This post has been edited by drvenica: 16.11.2009, 22:58

+Quote Post
Deda Miloje
post 17.11.2009, 01:14
Post #348

Member No.: 17627

QUOTE (blond @ 16.11.2009, 18:01) *
Ma, cudi me samo kako to da nijedan od investitora nije koknut jos uvek? Nije da im to zelim, ali mnogo ulozenih para je sumnjivog porekla...

I mene cudi mnogo toga. Cene i nisu pale nesto preterano, mada je diskutabilno i koje su prave cene jer prometa nema. Osim toga u manjim sredinama su cene tek sad na vrhuncu i ne vredi zakucali vrh cene i ni makac. Ladno kod mene u selu traze 10000 eur za ar placa!

+Quote Post
Timoshenko
post 17.11.2009, 22:34
Post #349

Member No.: 49611

QUOTE (blond @ 16.11.2009, 18:01) *

Bice i toga sigurno. Mada, toliko "gradjevinara" je popucalo da ni kriminalci nece stici da se obracunaju sa vecinom njih - ipak i to kosta. Verovatno ce im pooduzimati te nekretnine koje su zidali i sve ostalo sto imaju, verovatno im ni gace nece ostaviti.

Tu onda moze da se ocekuje ozbiljnija korekcija cena, kada banke pocnu da oduzimaju stanove difoltiranim klijentima i da ih prodaju budzasto, kao i kada se taj olos koji je pozajmljivao pare "investitorima" domogne svega sto su ovi zidali. I oni ce verovatno prodavati to posle po sistemu "daj sta das" samo da izvuku deo para koji su ulozili.

+Quote Post
drvenica
post 18.11.2009, 13:27
Post #350

QUOTE (Timoshenko @ 17.11.2009, 22:34) *
Bice i toga sigurno. Mada, toliko "gradjevinara" je popucalo da ni kriminalci nece stici da se obracunaju sa vecinom njih - ipak i to kosta. Verovatno ce im pooduzimati te nekretnine koje su zidali i sve ostalo sto imaju, verovatno im ni gace nece ostaviti.

Tu onda moze da se ocekuje ozbiljnija korekcija cena, kada banke pocnu da oduzimaju stanove difoltiranim klijentima i da ih prodaju budzasto, kao i kada se taj olos koji je pozajmljivao pare "investitorima" domogne svega sto su ovi zidali. I oni ce verovatno prodavati to posle po sistemu "daj sta das" samo da izvuku deo para koji su ulozili.

Потпуно се слажем и мислим да купци треба да сачекају. Све што се данас нуди по цени од 1500 по м2, моћи ће за годину дана да се купи за 500 евра јефтиније. Међутим, ту ће морати четворе очи да се отворе код проверавања папира.

+Quote Post
reb0rn
post 19.11.2009, 00:08
Post #351

Member No.: 52468

Treba samo da vidite trenutnu bahatost nekih investitora i agencija i dalje polovina njih prodaje price da ce cene rasti, da je Srbiji potrebno 100 000 stanova i da ce krediti cvetati... kad im se suprotstavite ili vam zalupe slusalicu ili prekidaju razgovor...
Neki investitori za skoro gotove stanove jos odbijaju da kazu cenu jer im je i ona naduvana mala????
Mada ima i onih koji grade po malo, vecinu objekta imaju rezervisano i koliko toliko su pristojniji... ali i ti stanovi koji su kao prodati su u rukama "biznismena" koji nameravaju da ih preprodaju a zbog male potraznje totalno su izgubili interes da kupe nove...

Inace najeftinije za sada sto sam nasao a da je novo/useljivo je telep/adice i uglavnom su idejni delovi u pitanju i tu se uglavnom za manje stanove trazi ~900e, za vece ~800e dok one koje sam zvao a prodali su stan na tim lokacijama i idejnom delu kazu da nisu izvukli vise od ~700-750e/m tako da jos trazim

+Quote Post
drvenica
post 19.11.2009, 02:17
Post #352

QUOTE (reb0rn @ 19.11.2009, 00:08) *
Treba samo da vidite trenutnu bahatost nekih investitora i agencija i dalje polovina njih prodaje price da ce cene rasti, da je Srbiji potrebno 100 000 stanova i da ce krediti cvetati... kad im se suprotstavite ili vam zalupe slusalicu ili prekidaju razgovor...
Neki investitori za skoro gotove stanove jos odbijaju da kazu cenu jer im je i ona naduvana mala????

Водите рачуна када су у питању бахати јер иза тога обично стоји грешка или недостатак у папирима.
Морам још једном да поновим да ни у Србији нема судске заштите за куповину стана који у праву не постоји. Судска заштита би могла да се добије само за уговор о суинвестирању што та куповина у стварности и у праву и јесте али су ти уговори сложени за наше услове. Никако овде није зрело за куповину од "инвеститора".
Цене иду доле. Кредитна криза за пар година, кад остану без посла купци из кредита из прошлих година, а онда банке наступају са продајом.

This post has been edited by drvenica: 19.11.2009, 02:18

+Quote Post
dzonikg
post 20.11.2009, 09:06
Post #353

Member No.: 53682

U Srbiji je sad sve poremeceno do besvesti.EJ u jednom MAJAMIJU gde su PLATE 10 puta vece o infrastrukturi i ostalom da ne pricamo stanovi su 400$ po kvadratu tj 300 eura.A kod 6-7 puta skuplje.Strasno.

+Quote Post
Paun
post 20.11.2009, 22:26
Post #354

Member No.: 3900

Sve se vrti oko stana:

Polovina Srba ostari kod mame
Istraživanja pokazuju da čak 57 odsto stanovništva između 25 i 34 godine živi sa roditeljima i ne usuđuje se da započne samostalan život

Kod roditelja sve besplatno... U jednom stanu često žive tri generacije
U Srbiji čak 57 odsto stanovništva starosti između 25 i 34 godine živi sa roditeljima, pokazuje istraživanje Galupa. Kod roditelja je najlepše jer je sve besplatno i lagodno, pa se veliki broj odraslih ljudi odlučuje da ostane sa mamom i tatom, objašnjavaju psiholozi i sociolozi.
Zaštićeni u porodici, odrasli ljudi nastavljaju da žive u takozvanom „produženom detinjstvu". Mišljenja o tome da li su spremni za porodicu i samostalan život među tridesetogodišnjacima su podeljena, ali su jedinstveni u stavu da je, dugoročno gledano, njihov trenutni porodični status neodrživ.
Infantilnost
Ana S., profesorka engleskog jezika u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, u svojoj 28. godini živi u roditeljskom domu.
- Imam 28 godina, zaposlena sam, ali i dalje živim kod mame. Nemam vrstu nezavisnosti koju bih želela. Moji vršnjaci, blago rečeno, šize zbog toga i gledaju da što pre odu iz porodičnog gnezda, koje jeste lepo, ali dugoročno nije dobro - kaže Ana.
Psiholog Žarko Trebješanin smatra da su preduslovi za odluku o osamostaljivanju ekonomska nezavisnost i jaka emotivna veza. Ukoliko tih pretpostavki nema, većina tridesetogodišnjaka u Srbiji se neće odlučiti da započne samostalan život.

Mladi zavisni od roditelja... Žarko Trebješanin i Zorica Tomić
- Još je Dostojevski u jednom svom romanu napisao: „Čovek bez svog stana je čovek bez sopstvene psihologije". Mi bismo danas rekli - bez svog identiteta. Te osobe gube i samopoštovanje, a ono je veoma bitno. Nije dovoljno da čovek bude samo profesionalno i društveno uspešan. Ako zavisi od dobre volje drugih ljudi, čak i kad su to njegovi roditelji, to ga gura u jednu pomalo infantilnu situaciju - da sa 30 ili 40 godina i dalje živi kao „podstanar" - objašnjava Trebješanin.
Poremećen sistem
Kulturolog Zorica Tomić upozorava da „račun devedesetih stiže na naplatu".
„Produženo detinjstvo"
Kod mnogih koji i u odraslom dobu žive sa roditeljima razlog je materijalna situacija, ali je prisutan i sociološki fenomen „produženog detinjstva", kažu psiholozi. Opravdanja ili izgovori zašto mladi ne stvaraju sopstvene porodice najčešće su da - nemaju gde ili od čega da žive. Pozadinu ovakvog načina života često čine drugi razlozi - kod roditelja je sve besplatno! Na taj način ostaje više vremena, ali i novca za provod.
- Društveni sistem je poremećen, a porodica kao institucija pretrpela je žestoke udarce. Prave vrednosti još uvek nisu vraćene, mladi imaju pogrešan doživljaj realnosti i sve teže se odlučuju na porodični život, koji podrazumeva i breme odgovornosti - kaže Tomićeva, i dodaje: - Dosta dugo je ovde važio fantazam koji je iznedrila turbo-folk kultura, da se ideja o sazrevanju ljudi od, recimo, dvadesetak godina povezivala sa mogućnošću da voze „besne" automobile, nose skupe satove i ponašaju se kao „pijani milioneri".
S druge strane, ocenjuje Zorica Tomić, ljudi su skloniji da žive kod roditelja u nekom zavisničkom odnosu, umesto da svoje znanje i sposobnosti „iznajme" poslodavcu za 200, 300 ili 500 evra mesečno.
Obrazac jednak za sve ne postoji. Mladi koji žive na selu ranije stupaju u brak jer se to od njih očekuje. U urbanim sredinama je sve više onih koji svesno odlučuju da ostanu sami. Sociolozi, ipak, smatraju da treba poštovati takve odluke jer ne umanjuju vrednost onih koji ih donose.
(E. P.)
http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/st...i+kod+mame.html

--------------------
Imaš pravo da ćutiš. Sve što kažeš može i biće upotrebljeno protiv tebe!
(You have the right to remain silent. Everything you say, can and will be used against you in a court of law)

+Quote Post
Deda Miloje
post 21.11.2009, 12:46
Post #355

Member No.: 17627

Sad kad nagrnu svi da kupe po stan smile.gif
Elem, lep tekst, ali sta se ocekuje dalje da se desi? Da svi ti mladi pokupuju stanove od 1000+eur / kvm? Od cega? I za koga? Pa mnogi od tih mladih ljudi nemaju ni jedno dete, niti ce ga imati jer nemaju ni sebe da izdrzavaju, a kamoli dete. Dovoljno je da sacekaju jos malo i imace svoj stan, ako razumete na sta mislim - roditelji nece vecito. Dalje, taj stan izdrzavati nije vise tako lako kao nekad. Drzavni "proizvodi" su sve skuplji, takse, grejanje, struja, voda ... mora da se zaradi za parazitske plate koje su male malecne, samo ih ima milion. Ne vidim nista lepo da ce da se desi sad.gif Vidim gomilu pustih stanova ako ovako nastavi.
Deco bezite kako znate odavde.

This post has been edited by Deda Miloje: 21.11.2009, 12:49

+Quote Post
dzonikg
post 21.11.2009, 21:44
Post #356

Member No.: 53682

QUOTE (Deda Miloje @ 21.11.2009, 12:46) *
Elem, lep tekst, ali sta se ocekuje dalje da se desi? Da svi ti mladi pokupuju stanove od 1000+eur / kvm? Od cega? I za koga? Pa mnogi od tih mladih ljudi nemaju ni jedno dete, niti ce ga imati jer nemaju ni sebe da izdrzavaju, a kamoli dete. Dovoljno je da sacekaju jos malo i imace svoj stan, ako razumete na sta mislim - roditelji nece vecito. Dalje, taj stan izdrzavati nije vise tako lako kao nekad. Drzavni "proizvodi" su sve skuplji, takse, grejanje, struja, voda ... mora da se zaradi za parazitske plate koje su male malecne, samo ih ima milion. Ne vidim nista lepo da ce da se desi sad.gif Vidim gomilu pustih stanova ako ovako nastavi.

Ja sam imao sreca pa sam dobio stan za dz od moje babe jer mi je deda bio vredan pa stvorio 2-3 nekretnine ali to su bila druga vremena.Inace stan nikad ne bih mogao da kupim.Ali kao sto ti kazes treba mi skoro 20 000 samo za racune.Samo grejanje 7-8000.Dodaj i hranu i sta mi ostane..nista.I mogu da zamislim da neko jos pod svega toga placa i 400 eura ratu za stan.Sem ako nema platu bar 2 puta vecu od proseka nemoguce.

+Quote Post
drvenica
post 22.11.2009, 03:07
Post #357

QUOTE (Deda Miloje @ 21.11.2009, 12:46) *

Са дедом се слажем, а ево шта ће даље да се деси. На жалост. Станове који су купљени задњих година, а то је стварно тужно, ускоро ће поново почети да продају банке из јасних разлога. На сајтовима банака ускоро ће осванути аукције. Ово мало купаца што постоји тренутно у Србији, моћи ће да бирају по нижим ценама, а за 7-8 година нови циклус. И све тако. Банкама добро, добро и држави, а ти Србине вуци кад си м...

+Quote Post
brusli
post 22.11.2009, 11:44
Post #358

Member No.: 48956

A ko ti kaze da ce za 7-8 godina biti kapitala za novi ciklus. Pa i ovaj balon je nastao zaduzivanjem, privatizacijom i inostranim kreditima drzave, koji su se posle prelili u dzepove pojedinaca (preko tendera a bogami i otvorene pljacke tj korupcije), tajkuna, akcionara i drzavnih korisnika (agencije).

Znaci kad drzava bude zaduzena sa 200 % GDP i grcala u otplati dugova i kamata, od koga ce doci novi krediti, a mozete pretpostaviti u kakvom stanju ce nam biti industrija i proizvodnja?

+Quote Post

24 Pages V  « < 22 23 24
Reply to this topicStart new topic

RSS Lo-Fi Version Time is now: 22.11.2009 15:41