Kraj Dolara!?, Koja je buduca svetska valuta? |
![]() ![]() |
Kraj Dolara!?, Koja je buduca svetska valuta? |
19.11.2009, 18:22
|
|
|
Group: Members Posts: 77 Joined: 26.05.2002 From: Budapest Member No.: 2420 |
Japanske banke nisu bile pogodjene (bar ne direktno) i nijedna nije trebala da dobije drzavnu pomoc kao sto su dobile perjanice US kapitalizma. Zombie ili ne, nije trebala nicija pomoc, cak su i kupovale lesine americkih banaka. Thai banke - kao da se nista nije desilo, cak je Thai Baht jaci nego ikada. Australijske banke - zdrave i prave, sve do jedne, "yebu sa metar daljine". Ne znam za druge u mom regionu, nisam cuo, a cuo bih, da je bilo neke katastrofe. Japanske banke su primer kuda idu americke, nakon kraha od pre dvadeset godina. Jos uvek imaju gomile kostura po trezorima Australijske banke se mogu zahvaliti kinezima sto kupuju sirovine ko blesavi, inace bi morali da se bavwe sa sopstvenim kreditnim problemima. Ceo region zavisi od kine, tamo mozemo ocekivati veliki rasplet. |
|
|
|
19.11.2009, 23:06
|
|
|
Group: Members Posts: 615 Joined: 03.05.2008 From: Belmore, NSW Member No.: 37760 |
|
|
|
|
19.11.2009, 23:42
|
|
|
Group: Members Posts: 77 Joined: 26.05.2002 From: Budapest Member No.: 2420 |
|
|
|
|
20.11.2009, 01:22
|
|
|
Group: Members Posts: 615 Joined: 03.05.2008 From: Belmore, NSW Member No.: 37760 |
|
|
|
|
20.11.2009, 10:16
|
|
|
Group: Members Posts: 1012 Joined: 03.12.2007 Member No.: 32778 |
Hm, pretpostvaljam da je govorio o Money Market Funds-ovima. To su fondovi koji kupuju vrednosne paprie kratkog roka, a visokog kvaliteta. U njih ulazu i obicni ljudi, jer su se smatrali apsolutno sigurnima, a vise davali od depozita u banci. Na uloge ne postoji nikakva zakonska garancija, ali se ranije ukoliko bi se negde desio gubitak, banka koja organizuje fond to nadoknadjivala klijentima, da se niko ne naljuti. To se desavalo prilicno retko i nije bio ni neki trosak bankama. Zbog toga se kod klijenata stvorio utisak da je ulog u takav fond siguran kao i osigurani depozit u banci. Kada je Lehman Brothers pukao, on je jos uvek imao visoki kreditni rejting, i bio je duznik ovakvim fondovima. U tadasnjoj kriznoj situaciji banke vise nisu htele do pokriju gubitke (jer se nije moglo proceniti koliki ce oni biti), i nastala je panika, svi su vadili uloge i na taj nacin smanjivali trzisnu vrednost papira u fondu. Tada je USA pocela da izdaje garancije na svakakve vrste bankarskih ali i ne bankarskih dugova i smirila situaciju. Racun za ovo "resenje" je jos uvek na putu. Resenje za previse dugova je smanjenje zaduzenosti. To se moze desiti kroz haos(ovde spominjano resetovanje), ali se moze desiti i na organizovan nacin, da svako prihvati gubitke koje realno treba da snosi. Trece je "resenje" koje je primenjeno, drzava garantuje i zaduzuje se umesto ostalih. Problem sa sadasnjim resenjem je da je neodrzivo i ako ga se drzave i dalje drze, doci ce do "spontanog" resetovanja, kroz bankrote drzava ili nekontrolisanih inflacija. Organizovano otpisivanje dugova je sada mnogo teze kada smo usli u fazu drzavnih garancija, i kada imamo one koji su blizu garantora i one koji su daleko, poznat slucaj jednakijih medju jednakima iskreno ne znam o čemu je tačno govorio. znam samo da se radilo o elektronskom "run on banks" i da je da imalo ogromnu brzinu i da je definitivno da nije sprečeno moglo da razori ceo svetski finansijski sistem. što bi trebalo da bude intuitivno jasno svima. žao mišto tad nisam skinuo taj video. kasnije (posle par meseci) kad sam hteo da ga nekome pokazem nasao na članke koji kazu da je video skinut iznenada i da se ne moze nigde naci. znam da deluje kao neka zavera, ali zaistanije. nije mi samo jasno zasto su ge skinuli. meni on ne deluje toliko "opasan" čak ga niko nije citirao u to vreme (bar ne oni koje samu to vreme citao). mozda je fake, jbga, sta znam. ali je scenario sasvim realan. pa svaka banka moze biti unistena za dan dva, ako klijenti pojure sinhronizovano na nju i podignu svoje depozite... banka zakonski ne moze nista da uradi. ali posto postojanje banaka pociva na poverenju to se sad ne desava. ali je sasvim moguce u nekoj eventualnoj sledecoj krizi. -------------------- The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance
The five stages of collapse: 1. Financial collapse - Faith in "business as usual" is lost. 2. Commercial collapse - Faith that "the market shall provide" is lost. 3. Political collapse - Faith that "the government will take care of you" is lost. 4. Social collapse - Faith that "your people will take care of you" is lost. 5. Cultural collapse - Faith in the goodness of humanity is lost. |
|
|
|
20.11.2009, 10:24
|
|
![]() Group: Members Posts: 2614 Joined: 07.02.2004 From: 日本 Member No.: 6075 |
ali je scenario sasvim realan. pa svaka banka moze biti unistena za dan dva, ako klijenti pojure sinhronizovano na nju i podignu svoje depozite... banka zakonski ne moze nista da uradi. ali posto postojanje banaka pociva na poverenju to se sad ne desava. ali je sasvim moguce u nekoj eventualnoj sledecoj krizi. U vreme bank-run na Black Rock, Australija je kao drzava, donela zakon o garanciji svih uloga u svim bankama na 3 godine. Nije bila jedina. -------------------- "Tingle bay, tingle bay, tingle all the way....Meehly Klismat!" - horski, welcome girls ispred bara u Nana Plaza, Bangkok
|
|
|
|
20.11.2009, 10:39
|
|
|
U vreme bank-run na Black Rock, Australija je kao drzava, donela zakon o garanciji svih uloga u svim bankama na 3 godine. Nije bila jedina. kad je bio taj Black Rock? Pa prošle godine su skoro sve države širom sveta donele/povećale garancije na uloge u svim bankama. To je jasno sprečilo 'run on banks' prošle godine. To i neznanje i naivnost. A jasno je i da država s tim garancijama blefira. I svi joj verujemo jer nam to odgovara. I dobro je da je tako. Samo takvo stanje nema (daleku) budućnost. This post has been edited by dekss: 20.11.2009, 10:40 -------------------- The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance
The five stages of collapse: 1. Financial collapse - Faith in "business as usual" is lost. 2. Commercial collapse - Faith that "the market shall provide" is lost. 3. Political collapse - Faith that "the government will take care of you" is lost. 4. Social collapse - Faith that "your people will take care of you" is lost. 5. Cultural collapse - Faith in the goodness of humanity is lost. |
|
|
|
20.11.2009, 10:50
|
|
|
Ne mogu da se složim sa ovim. Recimo, da je USA, umesto trošenja 700 milijardi na bailout finansijskog sektora, utrošila 700 milijardi na osnivanje novih banaka, sa čistim knjigama, tj. te banke bi imale čist equity od 700 milijardi, i pustila postojeće banke da propadnu imali bi kompletno brisanje svih toksičnih papira i nove banke spremne da pozajmljuju novac stanovništvu i privredi. nego, setih se nečega: čini mi se da sam negde video da si citirao Crash course Chris-a Martenson-a. (iskreno, nisam siguran da se dobro sećam) Pa ni jedna stvar nije jasna: kako je moguće, ako si ga pogledao celog i pročitao bar jedan članak sa njegovog sajta, da ti nije jasno da je sve ovo što pišeš u vezi sa finansijskim sistemom (bar malo) naivno? -------------------- The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance
|
|
|
20.11.2009, 11:58
|
|
|
Group: Members Posts: 121 Joined: 05.05.2009 Member No.: 48956 |
QUOTE Posledice krize u SAD još 10 godina SAD će osećati posledice sadašnje globalne ekonomske i finansijske krize još najmanje deset godina, ocenio je Tim Adams, bivši američki podsekretar za finansije. „Izlaz iz ove krize je u povećanju štednje i investicija i smanjenju potrošnje“, rekao je Adams za „Glas Amerike“. Oporavak bi mogao da traje čitavu deceniju, rekao je Adams, koji je ipak uveren da će SAD još dugo ostati dominantna ekonomska sila u svetu. Evo svi zapenili povecanje potrosnje je preduslov oporavka, ma nista drugo nije bitno, a ovde kazu smanjenje potrosnje. Jel znaju oni uopste sta hoce? |
|
|
|
20.11.2009, 12:32
|
|
|
Evo svi zapenili povecanje potrosnje je preduslov oporavka, ma nista drugo nije bitno, a ovde kazu smanjenje potrosnje. Jel znaju oni uopste sta hoce? ma to ti je prosto: jedni oce jedno, drugi drugo. svako vuce na svoju stranu i pravi se pametan (uostalom ko i mi ovde najkrace receno: je*o lud zbunjenog -------------------- The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance
|
|
|
20.11.2009, 12:34
|
|
Evo svi zapenili povecanje potrosnje je preduslov oporavka, ma nista drugo nije bitno, a ovde kazu smanjenje potrosnje. Jel znaju oni uopste sta hoce? Povecanje stednje za 1% u Americi povlaci iz potrosnje 125 milijardi dolara. Verovatno se misli na povecanje potrosnje "pravnih lica". -------------------- "Tingle bay, tingle bay, tingle all the way....Meehly Klismat!" - horski, welcome girls ispred bara u Nana Plaza, Bangkok
|
|
|
|
20.11.2009, 15:16
|
|
|
Group: Members Posts: 13 Joined: 04.06.2009 From: NY,USA Member No.: 49727 |
iskreno ne znam o čemu je tačno govorio. znam samo da se radilo o elektronskom "run on banks" i da je da imalo ogromnu brzinu i da je definitivno da nije sprečeno moglo da razori ceo svetski finansijski sistem. što bi trebalo da bude intuitivno jasno svima. žao mišto tad nisam skinuo taj video. kasnije (posle par meseci) kad sam hteo da ga nekome pokazem nasao na članke koji kazu da je video skinut iznenada i da se ne moze nigde naci. znam da deluje kao neka zavera, ali zaistanije. nije mi samo jasno zasto su ge skinuli. meni on ne deluje toliko "opasan" čak ga niko nije citirao u to vreme (bar ne oni koje samu to vreme citao). mozda je fake, jbga, sta znam. ali je scenario sasvim realan. pa svaka banka moze biti unistena za dan dva, ako klijenti pojure sinhronizovano na nju i podignu svoje depozite... banka zakonski ne moze nista da uradi. ali posto postojanje banaka pociva na poverenju to se sad ne desava. ali je sasvim moguce u nekoj eventualnoj sledecoj krizi. To bi bio Paul Kanjorski koji je veoma uticajan demokrata u Kongresu, a ja sam cuo njegovu izjavu na CNBC-u live negde u januaru ove godine. Inace nije se radilo o 5000 milijardi vec 550 milijardi $ koje su povucene iz money market fund-ova za neka 3 sata posle kolapsa Lehman brothers-a. |
|
|
|
20.11.2009, 15:42
|
|
|
To bi bio Paul Kanjorski koji je veoma uticajan demokrata u Kongresu, a ja sam cuo njegovu izjavu na CNBC-u live negde u januaru ove godine. Inace nije se radilo o 5000 milijardi vec 550 milijardi $ koje su povucene iz money market fund-ova za neka 3 sata posle kolapsa Lehman brothers-a. da Kanjorski. sad se prisecam prezimena. a verujem da je tacna i ta cifra od 550mlrd... posto se ocigledno bolje secas... rekoh da se ne secam detalja... evo posle par sekundi googlanja, par liknova: link link link ne kazem da ovo bilo sta dokazuje, ali koga bas zanima... -------------------- The five stages of grief are denial, anger, bargaining, depression, and acceptance
|
|
|
22.11.2009, 14:09
|
|
|
Group: Members Posts: 33 Joined: 13.03.2008 Member No.: 36886 |
|
|
|
|
22.11.2009, 14:46
|
|
Evo me, odmah klikcem na rubbish koji je neko postavio bez komentara i svog misljenja. -------------------- "Tingle bay, tingle bay, tingle all the way....Meehly Klismat!" - horski, welcome girls ispred bara u Nana Plaza, Bangkok
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Lo-Fi Version | Time is now: 22.11.2009 20:54 |